Karma dla cocker spaniela angielskiego

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
patrilla

20 lipca 2007, 22:51

i tak zrobia co zechcą i kupią zabaweczkę ... ale powiedz mamusi ze spanielki cudnie niszczą i brudzą (maja półdługą sierść do teraz wspominam jak ślicznie sie taplała moja Bella) w niedoświadczonych rękach, bo to polowczyki :lol:
OWCZARZ

20 lipca 2007, 23:26

Tak, zarówno spaniel jak ON nie są psami dla początkujących których to będzie pierwszy pies. W sumie to ciężko coś doradzić jeśli chodzi o wybór między tymi dwoma rasami.

Ale faktycznie wydaje się że dla młodej osoby jednak chyba łatwiejszy w ułożeniu będzie spaniel... ON potrafi być czasem jak "pociąg" "lokomotywa" i już napewno nie jest to rasa dla początkujących. Nawet moja zona ma czasem problem z ONkiem gdy rzuci się na innego psa, a nie jest to wbrew pozorom takie łatwe wyciszyć do końca takie instynktowne zachowania psa.

Więc ja bym się raczej przychylał dla Ciebie faktycznie do spanielka...no ale można polemizowac.

Ogolnie obie rasy trudne w wychowaniu. Chyba ze ktoś już miał do czynienia z niejednym Onkiem, jest łatwiej wówczas.....ale każdy osobnik ma inny charakter, więc z jednym jest łątiwje pracować z innym gorzej.

To temat rzeka.
OWCZARZ

20 lipca 2007, 23:30

Jeszcze jedno...ja bym nie patrzył na to tak od strony praktycznej. Jeśli się decydujesz na wiernego przyjaciela na całe jego zycie, a nie zależy Ci na chwilowej maskotce...bierz tą rasę która Ci się bardziej podoba, co podpowiada CI serce....a problemy będą z każdą rasą, bo nie ma psa bezproblemowego.

Jeśli nie chcesz wyrzeczeń, kłopotów, wstawania w nocy czasem...nie potrafisz zaakceptować wszystkich niedogodności to naprawde zrezygnuj na rzecz ...kotka

Jeśli jednak chcesz zapewnic mu opieke miłość i mieć oddanego kochającego przyjaciela...... to sie nie zastanawiaj:)
ATA

20 lipca 2007, 23:47

OWCZARZ pisze: Jeśli nie chcesz wyrzeczeń, kłopotów, wstawania w nocy czasem...nie potrafisz zaakceptować wszystkich niedogodności to naprawde zrezygnuj na rzecz ...kotka
Oj, Owczarzu, Ty chyba nigdy nie miałeś kota bo pewnie byś tego nie napisał. Bez urazy :wink: Dokładnie taka sama odpowiedzialność, a jeśli na dodatek kot choruje to i znacznie większy kłopot. Według mnie kot jest trudniejszym w prowadzeniu zwierzakiem i też nie dla każdego się nadaje. Dlatego takie decyzje trzeba dobrze przemyśleć 8)
OWCZARZ

20 lipca 2007, 23:53

Miałem kota i moja siostra ma kota...wiec cos wiem na temat. nie twierdze ze to zwierze nie wymagające opieki....ale napewno mniej wyrzeczen niz z psem...chocby nie trzeba wychodzic na spacery gdy ktos nie moze poswiecic duzo czasu..... nie trzeba latać z nim w nocy gdy ma biegunke.

Nie porownuj kota do psa:)
OWCZARZ

20 lipca 2007, 23:54

Dlaczego jesli kot choruje to znacznie wiekszy klopot niz z psem chorujacym. Chyba taki sam klopot:)
ATA

21 lipca 2007, 00:04

Właściwie tak, tylko jeszcze nigdy będąc u weta (a niestety często tam jestem) nie widziałam żeby pies tak desperacko walczył jeśli nie chce mieć pobranej krwi czy zrobionego zastrzyku. A kot to.... szkoda gadać. Potrafi nieźle uszkodzić i weta i właściciela :wink: Ale OK, nie porównuje tych zwierzaków bo nigdy nie miałam psa :wink:
Awatar użytkownika
Zozolka10

21 lipca 2007, 09:25

Wiec musze przekonywac mame ze ON-ki to madre psy, umieja bronic, a spanielki brudza, niszcza. I z reszta najlepiej miec zwierze ktore sie bardzo chcialo, a nie takie ze ktos inny wybral.
OWCZARZ

21 lipca 2007, 09:41

Masz racje, tylko takie zwierze ktore chcesz w glebi serca, bedziesz kochac pomimo wszystkich trudnosci:)

Nie zastanawiaj się, bierz Onka.:)
Awatar użytkownika
Borysek

21 lipca 2007, 09:44

OWCZARZ pisze: ...Jeśli nie chcesz wyrzeczeń, kłopotów, wstawania w nocy czasem...nie potrafisz zaakceptować wszystkich niedogodności to naprawde zrezygnuj na rzecz ...kotka...
Z tym akurat się nie zgodzę. Fakt, pies i kot to dwa totalnie odmienne gatunki i nie ma co ich porównywać, jednak zarówno jeden i drugi potrzebują tyle samo uwagi ze strony opiekuna. Wiele osób uważa, że koty to "outsajderzy", którzy zawsze czymś się zajmą pozostawione same w domu. Jest to całkowita nieprawda. Kot wtedy zdecydowaną większość czasu po prostu przesypia... z nudów... No i jakie będzie to jego życie, kiedy właściciela nie będzie codziennie po kilkanaście, czy więcej godzin ( :?: :? ). Hmmm a to, że nie trzeba z nim wychodzić na dwór, bo załatia się do kuwety - ok, tu masz rację - jest to dla wielu jakiś plus :wink: . Poza tym, zgadzam się z ATĄ, iż kot jest trudniejszym pacjentem niż pies (m. in. dlatego, że poprzez swoją niezależność i skrytość, trudniej do niego dotrzeć). To nie tylko moja opinia, ale innych osób posiadających koty oraz paru wetów, z którymi o tym rozmawiałem.
OWCZARZ

21 lipca 2007, 09:58

Nie interesuje mnie opinia Twoja na temat kota. Nie to jest tematem tutejszego postu. Przeczytaj sobie główny wątek, a jak chcesz pogadać o kotach to idz na forum kocie:)
OWCZARZ

21 lipca 2007, 10:01

Kot nie bedzie jej ciagnal za spacerze jak szalony, kot nie bedzie sie rzucal na inne psy tak jak pies, jest wiele powodow ktore mozna wymieniac ale po co.... skoro i tak do Was nie dociera.

Pewnie dla dziewczynki lepiej wziac 50 kg psa niż małego kotka...Co tam, z kotem bedzie miala wiecej problemow niz z takim olbrzymem, juz widze...hahaha!!!!
Czasami Borysek mysle, ze dla Was obecnosc na forum tutaj nie jest aby dać dobrą radę, lecz aby się "popisac" dopiec komus, nie zgodzic sie...... Chyba jakies osoby z kompleksami???
Awatar użytkownika
patrilla

21 lipca 2007, 14:45

ja też ONka bym odradzała ... :twisted: kiedy pomagałam szukać koleżance psa gro ludzi kochających Onki odradzała mi tą rasę lub kładła nacisk żeby dokładnie wybrać hodowlę lub brać psa z zagranicy ... powodów takich namów możecie sie domyśleć sami ..
martu$ska naprawdę pokaż mamie Cavalier King Charles Spaniel wspaniałe pieski :!: polecam
a jeśli nadal masz problem wybierz sie na forum dogomanii gdzie jest spory specjalnie takim dylematom poświęcony temat i zalety i wady rasy opisane przez właścicieli i często hodowców ...
OWCZARZ chyba upadł Ci ostatnio nie służy ;) a tak serio nie ma co porównywać psa z kotem całkiem inny kontakt
Awatar użytkownika
Robert A.

21 lipca 2007, 16:46

Nam odradzali TOSę INU bo pies do walk,a tu potulny baranek się trafił u znajomych też!A O naszej FILI czytałem,że grzeczniutka(nie łagodna tylko grzeczna)a tu diabełek taki ,że ja z doświadczeniem i po szkoleniu mam z nią problem.Naprawdę zależy wiele od szczęścia,któremu trzeba trochę pomóc.
Awatar użytkownika
Zozolka10

21 lipca 2007, 17:09

To ja moze napisze warunki w ktorych mieszkam ? Opisze podobnie jak jest w MOIM PSIE ?
ODPOWIEDZ
  • Informacje