karma dla szczeniąt labradora
-
ryż to zboże, więc nie mam pojęcia po co dodawać go do karmy grain free ;P skład przyzwoity, ile białka ogółem?
UŚREDNIONA ANALIZA: Białko - 32.2%, Tłuszcz - 19.2%, Włókno - 2.7%, Wilgotność - 9%, Popiół - 6.6%, Glukozamina - 615 mg/kg, Omega 6 - min. 3.20%, Omega 3 - min. 0.30%, Energia metaboliczna (ME) 3999 kcal/kg.SleepingSun pisze:ryż to zboże, więc nie mam pojęcia po co dodawać go do karmy grain free ;P skład przyzwoity, ile białka ogółem?
-
a co to hydrolizatów białkowych, to w przetwórstwie żywności (mówię na przykładzie ludzkiej, ale w paszach pewnie jest to samo) stosuje się je po to, aby wzmocnić bądź wydobyć smak danego produktu. i tak producenci chcą oszukać psią naturę (chociaż dalej uważam, że psy nie są mięsożerne, tylko wszystkożerne) i ''polewają'' śmieci pysznie pachnącym sosem (czyli hydrolizatem).
29% mięsa w suchej masie to nie dużo....Gayka pisze:Ciakwe rzeczy piszecie , fajnie, że merytorycznie . To może już starczy o royalu
Kiedyś fajnie sie nam sprawdził Nutram , co sądzicie o składzie nowej lini NUTRAM GRAIN-FREE Turkey, Chicken & Duck Dog Food - COMPLETE SOLUTION :
świeże mięso indyka (20%), mączka z mięsa kurcząt (19%), zielony groszek (14%), ciecierzyca (11%), świeże mięso kurcząt (9%) całe jaja kurze (bez skorupek), tapioka (suszony maniok), tłuszcz z kurcząt (naturalnie stabilizowany witaminą E oraz kwasem cytrynowym), naturalny aromat mięsa kurcząt, świeże mięso kaczki (2%), ryż peruwiański Quinoa (0,5%), sól morska, dynia, brokuły, organiczna mączka z agawy - źródło inuliny (0,3%), nasiona szałwi hiszpańskiej Chia (0,3%), organiczna mączka z alg morskich - prebiotyk (0,1%), wyciąg z alg morskich - źródło DHA, Yucca schidigera, glukozamina, jarmuż, granat, maliny, szpinak, ekstrakt z omułka zielonowargowego (Green-Lipped Mussel) - źródło naturalnej chondroityny, wyciąg z liści zielonej herbaty, wyciąg z rozmarynu.
Lepiej się prezentują węglowodany - około 30%, nie będzie to karma mocno tucząca. Jednak nie zmienia to faktu, że wciąż typowo roślinna.
Cyfry,opisy,analizy,konserwanty,bez konserwantów,kurczaki,wołowina,ryz,ziemniaki ,białko,tłuszcz,itd .......
A życie wielokrotnie pokazuje pózniej,że jak ma byc żle to i na Barfie będzie żle,i na najlepszej suchej karmie(nie ma takiej) bo nie przeskoczymy genetyki ,możemy najwyżej zminimalizowac prawdopodobieństwo chorób i patrzeć optymistycznie do przodu łudząc się,że karma którą wybraliśmy(lub sposób żywienia)jest odpowiednia dla naszego psa,ale prędzej czy póżniej my i psy "padniemy łupem "naszej cywilizacji.
.
Zawsze w takim momencie przypominam o ogólnym fenomenie BIOMILA ,którego skład zawsze potwierdza jedną zasadę najważniejsza jest jakość nie ilość składników!
A życie wielokrotnie pokazuje pózniej,że jak ma byc żle to i na Barfie będzie żle,i na najlepszej suchej karmie(nie ma takiej) bo nie przeskoczymy genetyki ,możemy najwyżej zminimalizowac prawdopodobieństwo chorób i patrzeć optymistycznie do przodu łudząc się,że karma którą wybraliśmy(lub sposób żywienia)jest odpowiednia dla naszego psa,ale prędzej czy póżniej my i psy "padniemy łupem "naszej cywilizacji.
.
Zawsze w takim momencie przypominam o ogólnym fenomenie BIOMILA ,którego skład zawsze potwierdza jedną zasadę najważniejsza jest jakość nie ilość składników!
Gayka -NUTRAM.
Kilka lat temu kiedy nie miałem pełnej wiedzy o ziołach dla psów,polecałem Nutram,ale teraz wiem,że rozmaryn który jest w składach karm suchych(także kilka linii Acany) nie jest odpowiedni dla psów,podrażnia jelita ,doprowadza do biegunek,wymiotów a w dużej dawce(nie jest ta dawka do końca ustalona)powoduje śmierć psów.
Wiadomo ,że nikt do karmy nie dodaje tego ziółka celowo, dzieje się to za sprawą niewiedzy producentów którzy korzystają z pomocy Homeopatów dla zwierząt ,a nie zielarzy dla zwierząt,tych drugich jest zdecydowanie mniej i są mniej popularni zarówno w europie jak i w pozostałej części świata,a szkoda bo swoim doswiadczeniem mogliby wnieść dużo zdrowia do psich produktów
Kilka lat temu kiedy nie miałem pełnej wiedzy o ziołach dla psów,polecałem Nutram,ale teraz wiem,że rozmaryn który jest w składach karm suchych(także kilka linii Acany) nie jest odpowiedni dla psów,podrażnia jelita ,doprowadza do biegunek,wymiotów a w dużej dawce(nie jest ta dawka do końca ustalona)powoduje śmierć psów.
Wiadomo ,że nikt do karmy nie dodaje tego ziółka celowo, dzieje się to za sprawą niewiedzy producentów którzy korzystają z pomocy Homeopatów dla zwierząt ,a nie zielarzy dla zwierząt,tych drugich jest zdecydowanie mniej i są mniej popularni zarówno w europie jak i w pozostałej części świata,a szkoda bo swoim doswiadczeniem mogliby wnieść dużo zdrowia do psich produktów
SleepingSun... wszystkożerne, no fakt Neya zeżre wszystko nawet aparat ale nie może być żywiona ryżem, makaronem czy jakiś innym wypełniaczem. Jeśli dostaje coś gotowanego to mięcho i warzywa ale zazwyczaj dostają surowe. Przy jakimkolwiek wypełniaczu sika (!, nie jest w stanie wytrzymać nocy.
Jak widzę litanie w karmie i jak czytam skład, i dostaje aż zawrotów głowy od tego to z pewnością nie kupię tej karmy. Napchane nie wiadomo co a się okaże, że dawki zbyt małe by mieć jakiś dobroczynny wpływ na psa. Rozmarynu unikam jak szatan wody święconej.
Jak widzę litanie w karmie i jak czytam skład, i dostaje aż zawrotów głowy od tego to z pewnością nie kupię tej karmy. Napchane nie wiadomo co a się okaże, że dawki zbyt małe by mieć jakiś dobroczynny wpływ na psa. Rozmarynu unikam jak szatan wody święconej.
Robercie bardzo dziękuję ! Przyznam się , że w Biomillu mam problem z dostępnością i zapach ...jakby zjełczały , choć do końca terminy wazności było jeszcze klka m-cy.
Jesli chodzi o karmy z bogatym "zielonym " składam to mój pies ich nie cierpi, jest żarłokiem, ale większości z nich nie bierze do pyska.Takie mam proste psisko
Jesli chodzi o karmy z bogatym "zielonym " składam to mój pies ich nie cierpi, jest żarłokiem, ale większości z nich nie bierze do pyska.Takie mam proste psisko
Rozmaryn występuje jako naturalny konserwant obok tokoferoli , praktycznie w większości karm konserwowanych naturalnie wlącznie z karmami przy nietolerancjach pokarmowych Forza10, Exclusion i mnóstwo innych .Robert A. pisze:Gayka -NUTRAM.
Homeopatia to zupełnie inna bajka , być może z punktu widzenia homeopatów odrobina wyciągu z rozmarynu nie ma nieporządanego działania zgodnie z homeopatyczną zasadą że składnik , który wywoluje chorobę w rozcieńczonej postaci jest lekiem. To tylko moja osobista spekulacja , wypowiedzieć powinni się homeopaci.
Co do Nutram kilka lat temu to byla bardzo dobra karma , karmilam ją psa , nie pamiętam czy w składzie dawnej był rozmaryn.
Występujący w składzie rozmaryn jako część konserwantu naturalnego łączony z Naturalnym Tokoferolem(witaminą E) krzywdy nie powinien zrobić,natomiast nie rozumiem po co dodają go jako składnik ziołowy pisząc,że pomaga na wydalanie toksyn,działa przeciwbakteryjnie ,jest przynajmniej kilkanaście ziółek które nie szkodzą a mają dokładnie takie samo działanie.
Ja swojemu kupowałam bozite od małego i do tej pory . Jestem zadowolona i wet nawet powiedział ze to dobra karma .
dla mnie numer jeden to bozita. maja specjalna karme dla malych psakow a woec warto sprawdzic, ma dobry sklad bez gmo, maja tez karme bezzbozowa.
U nas jako pierwsza karma sprawdziła się bozita dla szczeniąt . Jest to karma z półki premium wiec o wysokiej jakosci . Szwecka firma się postarała . Karmę nie zawiera GMO i konserwantów
Kupowałem swoim szczeniakom bozite dla juniorów . Karma o dobrym składzie nie posiadająca konserwantow .
-
- Informacje
-