KTORA Z WYMIENIONYCH KARM DLA PSA ALERGIKA???
-
Testy alergiczne to dobre rozwiązanie, ale jak je zrobić kiedy pies ciągle bierze leki.Rozmawiałam osobiście z DR.JARKIEM ,mozna je zrobić po 1,5 miesięcznej przerwie od podawania leków.Obecnie leczymy gronkowca powstałego na skutek nawrotów gruczołów i alergi.Kiedy odstawiamy leki pies znów się gryzie. Pragnę z całej mocy pozytywnego zakończenia leczenia, wtedy możemy zrobić testy. Oby cierpliwości mi starczyło.AGA..
Moja suk, uczulona na drób jest. Więc też co nieco przetestowałyśmy.
Poprzez Royala, Bento kronen, Eukanubę.. których nie tolerowała próbowałyśmy nawet Puriny dog chow z jegniecina ( tragedia co ja wysypało wtedy).
Dlatego nie wszystko co z najwyzszej polki najlepsze. Szczerze mówiąc bardzo dobrze znosiła Purinę ProPlan z łososiem, jednak naprawde super był stan jej sierści na Brit L&R i Charli'm L&R Czyli karmy powiedzmy z nizszej półki!
Dodam, że moja suk jest biała, ma krótki włos bez podszerstka i każdą jedną krostke u niej widać Jednak na tych karmach rzeczywiście sierść rewelacja, zero wyprysków ( które były nawet na eukanubie! )
No i do tego obowiązkowo biotyna
Poprzez Royala, Bento kronen, Eukanubę.. których nie tolerowała próbowałyśmy nawet Puriny dog chow z jegniecina ( tragedia co ja wysypało wtedy).
Dlatego nie wszystko co z najwyzszej polki najlepsze. Szczerze mówiąc bardzo dobrze znosiła Purinę ProPlan z łososiem, jednak naprawde super był stan jej sierści na Brit L&R i Charli'm L&R Czyli karmy powiedzmy z nizszej półki!
Dodam, że moja suk jest biała, ma krótki włos bez podszerstka i każdą jedną krostke u niej widać Jednak na tych karmach rzeczywiście sierść rewelacja, zero wyprysków ( które były nawet na eukanubie! )
No i do tego obowiązkowo biotyna
Witam, jeżeli jesteśmy w temacie psów alergików chętnie przyłącze sie do dyskusji. Mam 7-letniego labradora, ktory tez ma alergie pokarmowa na drób. Objawiało się to swedzeniem skóry, przez co piesek czesto sie drapal, rankami na łapkach - czesto lizal okolice miedzy pazurkami, oraz trzepal uszami. Odkad pamietam Osakrek byl na Eukanubie lamb and rice, potem przeszlismy na Pro Plan lamb and rice (aby mu troche urozmaicic) i znow wrocilismy do Eukanuby.... Kolejny 15-kg worek juz za nami, a tu nagle znow zaczely nasze problemy... Nie wiem czy to pogorszenie sie Eukanuby, czy tez Oskar jakos zle ja przyjmuje, ale znow wrocilismy do punktu wyjscia... ranki pomiedzy palcami, trzepotanie uszkami...
I stad moje pytania:
1. W takiej sytuacji zmienilibyscie karme, jesli tak to na jaka? Czy np. nie przerzucic sie na zupelnie cos innego np. łosos + ryz - podobno rewelacyjna dla psow wrazliwych?
2. Czy sprobowac karmy w skladzie jagniecina z ryzem, ale jakiejs innej firmy? Moze cos Hillsa, nie wiem... Nie chce testowac na nim kilkunastu karm w roku
3. Jakie srodki wspomagajace mozna by tu polecic? Chodzi mi tutaj o cos przeciwko swedzeniom...
Aha, dodam, ze u wet. byl. Kazal podawac karme z jagniecina i ryzem....
I stad moje pytania:
1. W takiej sytuacji zmienilibyscie karme, jesli tak to na jaka? Czy np. nie przerzucic sie na zupelnie cos innego np. łosos + ryz - podobno rewelacyjna dla psow wrazliwych?
2. Czy sprobowac karmy w skladzie jagniecina z ryzem, ale jakiejs innej firmy? Moze cos Hillsa, nie wiem... Nie chce testowac na nim kilkunastu karm w roku
3. Jakie srodki wspomagajace mozna by tu polecic? Chodzi mi tutaj o cos przeciwko swedzeniom...
Aha, dodam, ze u wet. byl. Kazal podawac karme z jagniecina i ryzem....
Ja bym Ci polecała spróbować wtedy karmę z łososiem! Jest jeszcze delikaniejsza i już naprawdę minimalne jest ryzyko wystapienia alergii. Skoro jadł Purinę ProPlan z jagnięciną to spróbuj Puriny ProPlan z łososiem dla psów dorosłych.
Możesz też spróbować biotyny (np. z karotenem Doflosu - w sklepie Krakvetu ). Wspomaga ona nie ylko polepszenie się okrywy włosowej ale działa tez na skórę. Jest ona właśnie polecana przy chorobach skóry.
Po osatnim "wysypaniu" mojej suni, przesżłam na łososia i botynę i różnica jest kolosalna!
Nie wiem czy można tu wrzucać fotki ale oto efekty (1- fotka z wakacji, 2- sprzed miesiąca)
Możesz też spróbować biotyny (np. z karotenem Doflosu - w sklepie Krakvetu ). Wspomaga ona nie ylko polepszenie się okrywy włosowej ale działa tez na skórę. Jest ona właśnie polecana przy chorobach skóry.
Po osatnim "wysypaniu" mojej suni, przesżłam na łososia i botynę i różnica jest kolosalna!
Nie wiem czy można tu wrzucać fotki ale oto efekty (1- fotka z wakacji, 2- sprzed miesiąca)
Czy podawanie samej biotyny bez karotenu przynosi również dobre efekty nadmiar karotenu może przebarwić sierść u psa jasnego umaszczenia tak bynajmniej wyczytałam i na wszelki wypadek podaje samą biotyne, poniewaz jakaś jej dawka zawsze znajduje w karmach którą podajemy psom.Więc sama już niewiem z karotenem czy bez
Ja mam właśnie biotyne z dolfosu bez karotenu ale narazie nic więcej nie moge napisać na ten temat dopiero zaczełam ją psu podawać.Karmie psa Acaną w tejze karmie jest ponoć tak dużo karotenu że czarne psy rudzieją, jasne ciemnieją itd.Sama już nie wiem co prawda a co wymyślone
-
- Informacje
-