Nie koniecznie sucha karma

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

szames
Kontakt:

22 września 2015, 20:56

Oto, co znalazłem dzisiaj w Radio Gdańsk: https://www.radiogdansk.pl/index.php/au ... iwosc.html

Nie namawiam, nie zachęcam, nie zmuszam :), ale każdy swój rozum ma.
Tomek Kasiak

07 października 2015, 12:09

no no ciekawe rzeczy piszą
tosticzek20

30 października 2015, 09:19

twaróg dla psa? ta Pani słabo się zna na karmieniu psów, żaden to autorytet jak dla mnie
osa750

30 października 2015, 11:53

Zaiste ciekawe rzeczy tam piszą :)
Agis

30 października 2015, 13:08

:) :)
Ostatnio zmieniony 30 października 2015, 13:13 przez Agis, łącznie zmieniany 1 raz.
Agis

30 października 2015, 13:12

[quote="Agis"]Ta Pani ma rację , pies moze jeść twaróg i powinien . Ma tez racje ,że przemysłowa karma jest często przyczyną wszelkich chorób u psów. Jedyne z czym się nie zgadzam to kruszenie skorupek , skorupki mielimy i tylko w takiej postaci podajemy .
rokio

07 listopada 2015, 19:49

Bardzo ciekawe...
Ale podoba mi się najbardziej stwierdzenie"Kupując suchą karmę należy patrzeć na skład i wybrać tą, która ma najmniej chemii" Prawda. Tylko nie zawsze jest wybór... ale naturea ma suche karmy których skład nie budzi zastrzeżeń, sa zdrowe i dla psów same pewne składniki.
Barca1007

25 listopada 2015, 15:30

Zgadzam się z opinią, że trzeba czytać skład kupowanej karmy. Zawsze myślałam, że kiedy zsumuję zawartość procentową składników i nie wyjdzie mi 100% to w karmie znajdują się sztuczne i chemiczne wypełniacze, które zaszkodzą mojemu psu, ale zagłębiłam się bardziej w ten temat i dowiedziałam się, że reszta składu nie wymienionego na opakowaniu stanowią węglowodany – głównie skrobia, która jest dobrym źródłem energii dla mojego psa. Zastanawiał mnie również procent mięsa w karmie i odkryłam, że te ,,4%mięsa” często pojawiające się na etykietach dotyczy tylko mięsa, które determinuje skład produktu. Warto zwracać również uwagę na to czy karma jest pełnoporcjowa, czyli taka, która zaspokaja dzienne potrzeby żywieniowe mojego psa. Kolejną kwestią która mnie zainteresowała były zboża i soja obecne w karmie ale przeczytałam że psy w porównaniu do kotów są względnymi mięsożercami, dlatego ich dieta nie składa się głównie z mięsa a produkty zbożowe są dla psa źródłem węglowodanów i białka. Nie zauważyłam aby po suchej karmie mój pies był nadpobudliwy, lub dziwnie się zachowywał. Ale nie jestem zwolenniczką podawania psu suchej karmy na każdy posiłek, gdyż zawiera znacznie mniej składników odżywczych niż mokra karma i jest bardziej kaloryczna. Sama nie mam zaufania do tanich marketowych karm. Osobiście polecam karmę Pedigree. Jest w przystępnej cenie i jestem z niej bardzo zadowolona. Mój pies bardzo ją lubi i nie ma po niej żadnych problemów żołądkowych typu biegunka czy wymioty. Sucha karma Pedigree zawiera ponad 20% mięsa a mokra ponad 35% (odejmując zawartość galaretki procent jeszcze się zwiększy), dlatego uważam że jest zdrowa dla mojego psa. Zwracam uwagę również na rozmiar i kształt karmy. Kiedyś kupiłam karmę Chapii i mój pies miał problem z rozgryzieniem karmy a karma Pedigree dla ras małych ma odpowiedni kształt i proporcje dlatego nie ma przy niej żadnych problemów i mogę ją spokojnie polecić . Mam nadzieję że moja opinia będzie pomocna. Pozdrawiam. :)
SleepingSun

25 listopada 2015, 22:18

w polsce nie ma obowiązku podawania w składzie karmy dla zwierząt dodatków konserwujących i tym podobnych, więc czytanie składu nie na wiele się zda :)

skąd wzięłaś to 20% mięsa?! na opakowaniu podane jest, że ma 4% :D głównym źródłem białka w tej karmie są zboża, a jest to dla psa niekorzystne.
skrzeli

26 listopada 2015, 08:20

Serio - pedigree ?? :shock:

A wystarczy przeczytać kilka wpisów choćby na tym forum, żeby zyskać jakąkolwiek wiedzę na temat suchych karm.
Barca1007

02 grudnia 2015, 10:14

[quote="skrzeli"]Serio - pedigree ?? :shock:

A wystarczy przeczytać kilka wpisów choćby na tym forum, żeby zyskać jakąkolwiek wiedzę na temat suchych karm.[/quote

Wiem, że na rynku jest wiele karm, które w swoim składzie mają tylko mięso i warzywa lub owoce, ale są one zazwyczaj 3 razy droższe od zwykłych karm, dlatego nie stać mnie że mój pies je codziennie jadł. Dlatego wybrałam pedigree, gdyż podaję ją mojemu psu już bardzo długo i nie miał przy niej żadnych problemów żołądkowych czy alergii, dlatego jestem z niej zadowolona.
Awatar użytkownika
Robert A.

02 grudnia 2015, 11:08

W tym przedziale cenowym masz np. karmę Brit,jakością i składem przewyższa Pedigrie pomyśl może na przyszłość warto zmienić .
ewazawadzka

03 grudnia 2015, 10:53

Mnie już dawno znudziło się czytanie składu i zastanawianie jaki syf producent wepchnął do karmy. Gdybyście zobaczyli składniki przed procesem produkcji to w życiu byście tej karmy nie kupili bo mięsa tam zero, na ogromną górę zboża, skrobii czy innych zapychaczy przypadłaby maleńka garstka produktów pochodzenia zwierzęcego i to nie koniecznie nawet mięsa jakie byśmy chcieli tylko pewnie jakiś MOM. Jak pies ma na tym być zdrowy? Wiadomo, że od razu mu nie zaszkodzi tak jak nam McD... ale na starość na psie będą mogli trenować studenci weterynarii bo będzie przeglądem wszystkich chorób.
krakersik

08 grudnia 2015, 07:24

Ja podobnie, od pewnego czasu podaję mojemu Pedigree i pies nie ma problemów, a przy karnie gotowanej albo innej suchej często mi wymiotował.
rokio

16 grudnia 2015, 09:18

Ja unikam karm w których składzie są produkty zbożowe. psy to mięsożercy i ich naturalne potrzeby sa najważniejsze. Tak jak wspominałem mój psiak zajada się karmami Naturea mają dużo mięsa,są hipoalergiczne a do tego mój pies chętnie je zajad i czuje się po nich dobrze, nie pojawiają się też żadne niepokojące oznaki alergii czy nietolerancji. Pachną zdrowo, smakowicie! Nie ma porównania do tych z hipermarketów...
ODPOWIEDZ
  • Informacje