W BARFie zaleca się podawanie przefermentowanych produktów mlecznych - kefirów, jogurtów - w charakterze probiotyków i na "poślizg" przy większej ilości kości (nie spotkałam się z zaleceniem podawania słodkiego mleka czy masła). Tzw. "dodatki" w barfie stanowią 10% diety, w te 10%, poza kefirami i jogurtami, wchodzą jajka, algi, oleje, czosnek, siemię, czasem kiełki itp. więc tego nabiału nie jest dużo w diecie w ogólnym rozrachunku.
Natomiast jeszcze w latach 80-tych świeże mleko było zalecane w karmieniu suk karmiących i szczeniąt (Peter Teichmann), z zastrzeżeniem, że niektóre psy go nie tolerują. Spotkałam się gdzieś (ale nie pamiętam gdzie) z twierdzeniem, że wydzielanie laktazy (enzym odpowiedzialny za trawienie laktozy) nie zanika u psów, które do małego regularnie dostają mleko.
Olej w diecie psa
-
też gdzieś o tym czytałam (o tym że laktaza nie zanika przy regularnym podawaniu mleka), pytanie tylko po co i co na to nerki naszego pupila:)
Wprawdzie nie o lniany olej chodzi, ale nie chciałam zakładać nowego tematu, a tu już się pytanie raz pojawiło.Chefrenek pisze:Czy ktoś coś może powiedzieć o oleju rybnym Arion Ariovital. Oto opis:
Arion ArioVital wytworzony jest jedynie ze świeżych, nieprzetworzonych ryb, naturalny, nierektyfikowany, nie opracowywany chemicznie. Produkt o najwyższej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i naturalnych przeciwutleniaczy, oczyszczających organizm z wolnych rodników.
Zbawienne działanie NNKT z rodziny Omega-3 znane jest od kilkunastu lat, lecz dopiero niedawno udowodniono, że maja one silne działanie przeciwzapalne, doskonale stymulują rozwój układu nerwowego młodych zwierząt, wzmagając ich zdolności uczenia się i szybkość reakcji, wzmacniają naturalne siły obronne organizmu oraz wspomagają proces widzenia. Dodatek oleju rybnego do codziennej diety sprawia, że lepiej wykorzystywany jest pokarm, a organizm otrzymuje idealnie strawione tłuszcze nienasycone, co powstrzymuje procesy starzenia się zwierzęcia. 5ml oleju rybnego w jadłospisie zwierzęcia dzienne poprawia jego współczynnik stanu zdrowia (PHQ) o 7%.
Korotenoidy (naturalne przeciwutleniacze) zawarte w oleju poprawiają wzrok, zwłaszcza u starszych psów, ułatwiają tworzenie nowych komórek nerwowych., stan zdrowia skóry i sierści m.in. wpływają korzystnie na wysycenie pigmentu. Olej rybny jest także nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnych tłuszczy, poprawiając wartość energetyczną karmy i będąc zdrowym i łatwym w dawkowaniu źródłem energii metabolicznej.
Skład:
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT0 objętościowo 5-7%
kwasy Omega-3 25-30% NNKT
Karotenoidy 30-40 ppm
Dawkowanie:
Psy o masie 5-10kg 5ml
Psy o masie 20-40kg 10ml
Psy o masie 40-60-15 ml
ps. Robercie przenieś post do odpowiedniego wątku, jeśli taki jest.
Dołączam się do pytania o olej rybny Ariovital oraz, niejako przy okazji, Biotyna i Cynk tej samej firmy (Skład (w 1000ml):
Biotyna: 510408 mcg Zn (chelat cynku): 36720 mg)
Czy to produkty godne uwagi, macie jakieś doświadczenia?
Może z tytułu wątku wykreślić słowo lniany - wtedy będzie bardziej uniwersalny...
-
Witajcie:)
Miałam stworzyć nowy wątek, bo potrzebuje informacji dokładnie w tym temacie, aż tu zauważyłam ze temat juz jest na forum. Słuchajcie jestem nowym forumowiczem i interesuje mnie wasza opinia. Poczytałam troszkę w internecie na temat tych olejów i mam dylemat. Jak uważacie, który z dostępnych na rynku jest najlepszy?? Dodam, że mam psa waży około 25 kg.
liczę na waszą pomoc
pozdrawiam!
Miałam stworzyć nowy wątek, bo potrzebuje informacji dokładnie w tym temacie, aż tu zauważyłam ze temat juz jest na forum. Słuchajcie jestem nowym forumowiczem i interesuje mnie wasza opinia. Poczytałam troszkę w internecie na temat tych olejów i mam dylemat. Jak uważacie, który z dostępnych na rynku jest najlepszy?? Dodam, że mam psa waży około 25 kg.
liczę na waszą pomoc
pozdrawiam!
ale po co psu podawac psu oleje roslinne do przyswajania ktorych nie jest przystosowany, tluszcze zwierzece i nienasycone kwasy tluszczowe wystepuja w miesie wiec nie bardzo rozumiem
-
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 13:16 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mój piesek je mięsko ( i białe, jak również tłuste) i absolutnie nie jestem przeciwnikiem podawania tego zwierzętom. Co do kości - każdy ma swoje zdanie na ten temat. Ja osobiście nie podaje. I wydaje mi się, że suplementacja pewnej grupy produktów jest równie ważna, co odpowiednie żywienie. Nadal niestety nie dostałam od nikogo odpowiedzi na moje powyższe pytanie Mam jednak nadzieję, że jednak ktoś kto coś stosuje sie wypowie pozdrawiam!
Pytałaś o oleje , więc dostałaś odpowiedź , że najlepsze dla psa są pochodzenia rybnego .
-
A co myślcie o tym????-> http://www.sanopet.pl/pl/tresci/299,pie ... erzat.html
Natknęłam się dzisiaj na to szukając jakiegoś preparatu z kwasmi Omega. Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam.. Czekam na wasze opnie
Natknęłam się dzisiaj na to szukając jakiegoś preparatu z kwasmi Omega. Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam.. Czekam na wasze opnie
-
Kolejny syntetyczny cudowny badziew
Nie zaleca się podawania psu olejów roślinnych, badania wskazują, że organizm psów nie radzi sobie z przetworzeniem kwasów tluszczowych ALA występujących w olejach roślinnych na przyswajalne postaci kwasów tłuszczowych DHA i EPA. Kwasy DHA i EPA występują w olejach rybich (olej z wątroby dorsza, olej z łososia) i są całkowicie przyswajalne bez zbędnego obciążenia trzustki jak w przypadku olejów roślinnych.
-
- Informacje
-