ORIJEN czy z upływem czasu są jakieś negatywne opinie
Znalazłem w necie ranking karm, jest bardzo ciekawy ORIJEN jest jadną z najlepszych karm ale jak ciekawie prezentuje się reszta stawki. Te które u nas są chwalone tam są sponiewierane.
Ranking karm
Ranking karm
Ten temat już przerabialiśmy.
Napiszę jednak kilka słów.Ten ranking nie jest miarodajny.Przewraca do góry nogami całą naszą dotychczasową wiedzę,popartą doświadczeniami itd.
Na ten temat rozmawaiałem z osobą pracującą w Katedrze żywienia Zwierząt,W Warszawie.Osoba doswiadczona w temacie (kilka prac naukowych).To ona stwierdzila,żeby nie sugerować się tym rankingiem.(Jest sponsorowany )
W ranikngu nie ma podanej % przyswajalności produktów,a to jest najważniejsze w każdej karmie!!!!Pisanie ,ze np pszenica czy kukurydza jest 2 gatunku lub ryż jest niskiej jakosci jest niekompetencją.Dlaczego tak mało napisali o mięsie?Mięso powinna być nr 1 tego rankingu
Napiszę jednak kilka słów.Ten ranking nie jest miarodajny.Przewraca do góry nogami całą naszą dotychczasową wiedzę,popartą doświadczeniami itd.
Na ten temat rozmawaiałem z osobą pracującą w Katedrze żywienia Zwierząt,W Warszawie.Osoba doswiadczona w temacie (kilka prac naukowych).To ona stwierdzila,żeby nie sugerować się tym rankingiem.(Jest sponsorowany )
W ranikngu nie ma podanej % przyswajalności produktów,a to jest najważniejsze w każdej karmie!!!!Pisanie ,ze np pszenica czy kukurydza jest 2 gatunku lub ryż jest niskiej jakosci jest niekompetencją.Dlaczego tak mało napisali o mięsie?Mięso powinna być nr 1 tego rankingu
Robert Alka pisze:Z pszenicą się zgadzam,ale wypełniacz powinien być w każdej karmie!
Dlaczego? Uwazasz, ze np. ryz jest psom niezbedny do zycia
-
Mój IRYD obecnie wcina BIOMILLA z jagnięciną i ryzem,ma alergie pokarmową.Karma sprawdza się super u alergików.AGA..
Ok, ale czemu w takim razie piszesz. ze wypelniacz powinien byc w kazdej karmie. Skoro chociazby wlasnie Orijen jest przykladem, ze sucha karma moze byc bez niego (z pozytkiem dla psa).Robert Alka pisze:Nie jest niezbędny,ale jest zdrowym wypełniaczem.
Ja swojego psiaka karmię właśnie ORIJENEM i surowym mięsem z kośćmi a mam psa totalnego niejadka i przerobiłem praktycznie wszystkie karmy.
Odchody psa po surowym mięsie z kośćmi są super , malutkie praktycznie wszystko zostaje przyswojone przez organizm. Po ORIJENIE są już większe ale jest OK a po pozostałych karmach to są odchody niczym bomba atomowa Little Boy zrzucona na Hiroszime . To są właśnie wypełniacze w super karmach.
Jak większość mówi że coś jest OK to nie znaczy ten jeden mówiący inaczej nie ma racji.
Na świecie większość to idioci bo Albert Einstein był tylko jeden
Odchody psa po surowym mięsie z kośćmi są super , malutkie praktycznie wszystko zostaje przyswojone przez organizm. Po ORIJENIE są już większe ale jest OK a po pozostałych karmach to są odchody niczym bomba atomowa Little Boy zrzucona na Hiroszime . To są właśnie wypełniacze w super karmach.
Jak większość mówi że coś jest OK to nie znaczy ten jeden mówiący inaczej nie ma racji.
Na świecie większość to idioci bo Albert Einstein był tylko jeden
Ja uważam że ten ranking przede wszystkim opiera się już na zupełnie innych kryteriach oceny. W USA jest teraz trend na karmy "biologicznie odpowiednie" czyli te własnie bez pszenic, kukurydz, czy nawet ryzów itd - tzw zbędnych wypełniaczy.
Tam chwalą własnie karmy które mają mięso jako pierwsze składniki w karmie czyli między innymi dlatego Orijen jest tak wysoko oceniony, i w tej 6* kategori wszystkie karmy są na tej samej zasadzie robione.
Raczej co do sponsoringu to bym dyskutowała bo w końcu równie wysoko oceniony jest Orijen jak np Timberwolf a nawet Chicken Soup- to są wszystko inne koncerny
Dlatego nasze europejskie karmy nie będą tam dobrze oceniany bo tutaj cały czas robimy karmy "tradycyjnie". A to już czas zweryfikuje kto ma racje!
Ja uważam Orijen za dobrą alternatywę jako karmę High Energy dla psów pracujących, trenujących itd... dla psa o normalnej aktywności bym go nie stosowała.
Tam chwalą własnie karmy które mają mięso jako pierwsze składniki w karmie czyli między innymi dlatego Orijen jest tak wysoko oceniony, i w tej 6* kategori wszystkie karmy są na tej samej zasadzie robione.
Raczej co do sponsoringu to bym dyskutowała bo w końcu równie wysoko oceniony jest Orijen jak np Timberwolf a nawet Chicken Soup- to są wszystko inne koncerny
Dlatego nasze europejskie karmy nie będą tam dobrze oceniany bo tutaj cały czas robimy karmy "tradycyjnie". A to już czas zweryfikuje kto ma racje!
Ja uważam Orijen za dobrą alternatywę jako karmę High Energy dla psów pracujących, trenujących itd... dla psa o normalnej aktywności bym go nie stosowała.
goskaaa pisze: Tam chwalą własnie karmy które mają mięso jako pierwsze składniki w karmie czyli między innymi dlatego Orijen jest tak wysoko oceniony, i w tej 6* kategori wszystkie karmy są na tej samej zasadzie robione.
To akurat sa ogolne zasady oceniania skladu karm. Karmy z wypelniaczami tez powinny bazowac na miesie. Karma z wymieniona na pierwszym miejscu kukurydza (czy tez sprytanie rozbita na 2-3 blizniaczne produkty, zeby ta niewielka ilosc miesa byla na 1 miejscu), to wogole jakas porazka i pomylka.
Moga byc dobrze ocenione. Fakt, ze 6* dostaly praktycznie same karmy bez wypelniaczy, ale juz np. 4* mial Eagle Pack z wypelniaczami, ale jest to mimo to dobra karma i sklad tez ma na poziomie.Dlatego nasze europejskie karmy nie będą tam dobrze oceniany bo tutaj cały czas robimy karmy "tradycyjnie". A to już czas zweryfikuje kto ma racje!
Moze dostawac, z tym ze oczywiscie mniejsze dawki.Ja uważam Orijen za dobrą alternatywę jako karmę High Energy dla psów pracujących, trenujących itd... dla psa o normalnej aktywności bym go nie stosowała.
Mialo byc:
To akurat sa ogolne zasady oceniania skladu karm. Karmy z wypelniaczami tez powinny bazowac na miesie. Karma z wymieniona na pierwszym miejscu kukurydza (czy tez sprytanie rozbita na 2-3 blizniaczne produkty, zeby ta niewielka ilosc miesa byla na 1 miejscu), to wogole jakas porazka i pomylka.Tam chwalą własnie karmy które mają mięso jako pierwsze składniki w karmie czyli między innymi dlatego Orijen jest tak wysoko oceniony, i w tej 6* kategori wszystkie karmy są na tej samej zasadzie robione.
-
- Informacje
-