ORIJEN czy z upływem czasu są jakieś negatywne opinie

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
ciapek

04 lutego 2008, 13:11

ORIJEN czy z upływem czasu są jakieś negatywne opinie. Tak bardzo tępiona przez weterynarzy duża ilość białka (a przecież to nie jest białko roślinne tylko zwierzęce)
Awatar użytkownika
ciapek

06 lutego 2008, 15:40

Znalazłem w necie ranking karm, jest bardzo ciekawy ORIJEN jest jadną z najlepszych karm ale jak ciekawie prezentuje się reszta stawki. Te które u nas są chwalone tam są sponiewierane.
Ranking karm
Awatar użytkownika
Robert A.

07 lutego 2008, 07:37

Ten temat już przerabialiśmy.
Napiszę jednak kilka słów.Ten ranking nie jest miarodajny.Przewraca do góry nogami całą naszą dotychczasową wiedzę,popartą doświadczeniami itd.
Na ten temat rozmawaiałem z osobą pracującą w Katedrze żywienia Zwierząt,W Warszawie.Osoba doswiadczona w temacie (kilka prac naukowych).To ona stwierdzila,żeby nie sugerować się tym rankingiem.(Jest sponsorowany :( )
W ranikngu nie ma podanej % przyswajalności produktów,a to jest najważniejsze w każdej karmie!!!!Pisanie ,ze np pszenica czy kukurydza jest 2 gatunku lub ryż jest niskiej jakosci jest niekompetencją.Dlaczego tak mało napisali o mięsie?Mięso powinna być nr 1 tego rankingu :!:
Awatar użytkownika
ciapek

07 lutego 2008, 09:27

Zgadza się dlatego ORIJEN jest w pierwszej lidze.
Mi osobiście się wydaje że te pszenice ryż kukurydza w karmie to totalna pomyłka co innego owoce jabłko gruszka.
Awatar użytkownika
Robert A.

07 lutego 2008, 09:37

Z pszenicą się zgadzam,ale wypełniacz powinien być w każdej karmie!
Awatar użytkownika
ciapek

07 lutego 2008, 10:06

Ja myślę że żadnych wypełniaczy być nie powinno tylko samo mięsko kości i owoce. Jaki pies je np. ryż kukurydzę . Pies jest zwierzęciem mięsożernym.
Gość

07 lutego 2008, 19:04

Robert Alka pisze:Z pszenicą się zgadzam,ale wypełniacz powinien być w każdej karmie!

Dlaczego? Uwazasz, ze np. ryz jest psom niezbedny do zycia
Awatar użytkownika
Robert A.

07 lutego 2008, 21:57

Nie jest niezbędny,ale jest zdrowym wypełniaczem.
AGA I IRYD

07 lutego 2008, 22:00

Mój IRYD obecnie wcina BIOMILLA z jagnięciną i ryzem,ma alergie pokarmową.Karma sprawdza się super u alergików.AGA..
Gość

07 lutego 2008, 22:14

Robert Alka pisze:Nie jest niezbędny,ale jest zdrowym wypełniaczem.
Ok, ale czemu w takim razie piszesz. ze wypelniacz powinien byc w kazdej karmie. Skoro chociazby wlasnie Orijen jest przykladem, ze sucha karma moze byc bez niego (z pozytkiem dla psa).
Awatar użytkownika
Robert A.

07 lutego 2008, 22:27

Skład Orijena jest nowatorski.Nie mówię,ze zły ale nowatorski.Zmienia całkowicie wizerunek dotychczasowych karm z wypełniaczami.
Awatar użytkownika
ciapek

08 lutego 2008, 10:19

Ja swojego psiaka karmię właśnie ORIJENEM i surowym mięsem z kośćmi a mam psa totalnego niejadka i przerobiłem praktycznie wszystkie karmy.
Odchody psa po surowym mięsie z kośćmi są super , malutkie praktycznie wszystko zostaje przyswojone przez organizm. Po ORIJENIE są już większe ale jest OK a po pozostałych karmach to są odchody niczym bomba atomowa Little Boy zrzucona na Hiroszime . To są właśnie wypełniacze w super karmach.

Jak większość mówi że coś jest OK to nie znaczy ten jeden mówiący inaczej nie ma racji.
Na świecie większość to idioci bo Albert Einstein był tylko jeden :wink:
goskaaa

09 lutego 2008, 11:43

Ja uważam że ten ranking przede wszystkim opiera się już na zupełnie innych kryteriach oceny. W USA jest teraz trend na karmy "biologicznie odpowiednie" czyli te własnie bez pszenic, kukurydz, czy nawet ryzów itd - tzw zbędnych wypełniaczy.
Tam chwalą własnie karmy które mają mięso jako pierwsze składniki w karmie czyli między innymi dlatego Orijen jest tak wysoko oceniony, i w tej 6* kategori wszystkie karmy są na tej samej zasadzie robione.
Raczej co do sponsoringu to bym dyskutowała bo w końcu równie wysoko oceniony jest Orijen jak np Timberwolf a nawet Chicken Soup- to są wszystko inne koncerny ;)
Dlatego nasze europejskie karmy nie będą tam dobrze oceniany bo tutaj cały czas robimy karmy "tradycyjnie". A to już czas zweryfikuje kto ma racje!
Ja uważam Orijen za dobrą alternatywę jako karmę High Energy dla psów pracujących, trenujących itd... dla psa o normalnej aktywności bym go nie stosowała.
Gość

09 lutego 2008, 15:03

goskaaa pisze: Tam chwalą własnie karmy które mają mięso jako pierwsze składniki w karmie czyli między innymi dlatego Orijen jest tak wysoko oceniony, i w tej 6* kategori wszystkie karmy są na tej samej zasadzie robione.

To akurat sa ogolne zasady oceniania skladu karm. Karmy z wypelniaczami tez powinny bazowac na miesie. Karma z wymieniona na pierwszym miejscu kukurydza (czy tez sprytanie rozbita na 2-3 blizniaczne produkty, zeby ta niewielka ilosc miesa byla na 1 miejscu), to wogole jakas porazka i pomylka.
Dlatego nasze europejskie karmy nie będą tam dobrze oceniany bo tutaj cały czas robimy karmy "tradycyjnie". A to już czas zweryfikuje kto ma racje!
Moga byc dobrze ocenione. Fakt, ze 6* dostaly praktycznie same karmy bez wypelniaczy, ale juz np. 4* mial Eagle Pack z wypelniaczami, ale jest to mimo to dobra karma i sklad tez ma na poziomie.

Ja uważam Orijen za dobrą alternatywę jako karmę High Energy dla psów pracujących, trenujących itd... dla psa o normalnej aktywności bym go nie stosowała.
Moze dostawac, z tym ze oczywiscie mniejsze dawki.
Gość

09 lutego 2008, 15:04

Mialo byc:
Tam chwalą własnie karmy które mają mięso jako pierwsze składniki w karmie czyli między innymi dlatego Orijen jest tak wysoko oceniony, i w tej 6* kategori wszystkie karmy są na tej samej zasadzie robione.
To akurat sa ogolne zasady oceniania skladu karm. Karmy z wypelniaczami tez powinny bazowac na miesie. Karma z wymieniona na pierwszym miejscu kukurydza (czy tez sprytanie rozbita na 2-3 blizniaczne produkty, zeby ta niewielka ilosc miesa byla na 1 miejscu), to wogole jakas porazka i pomylka.
ODPOWIEDZ
  • Informacje