Orijen - mięsko - witaminy ....

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

goskaaa

23 sierpnia 2010, 16:13

Tu można linki w miarę, ale na stronie mutra było kiedyś zastrzeżone rozpowszechnianie jej dalej. Ja już wklejałam ten link jakieś 2 lata temu, ale miałam pozwolenie wówczas, pisałam do autorki.

Tylko, że jest spora różnica w oddziaływaniu na psa karmy która ma wysokie białko, ale nie zawiera zbóż... nie wiem jak to naukowo wyjaśnić, ale widziałam na podstawie własnego psa.
waldekj

23 sierpnia 2010, 20:56

Alto pisze: według niego szczeniak potrzebuje 26-32% białka to sportowe psy i zaprzęgowe potrzebują 35-40% białka.
Bardzo mnie nurtuje skąd taki wysoki poziom białka w karmach bezzbożowych, chyba przez zagęszczenie substancji. Skoro karmienie barfem daje niższy procent (znajoma kiedyś obliczała). Z wyżej wymienionego artykułu: mięso wołowe 20-21% białka, cielęcina 20%, mięso z kurczaka 18%, jajo 33%
Dobrze myślisz iż to przez zagęszczenie substancji, a dokładniej przez zmniejszenie wilgotności. Jakby wysuszyć mięso aby miało ok. 8 procent wilgotności tak jak sucha karma to miałoby tego białka z 50-80 % w zależności od tłustości mięsa.
Awatar użytkownika
Robert A.

23 sierpnia 2010, 22:09

Mimo,ze nie jest mi obcy ten temat to mnie trochę zakręciło :roll:
Awatar użytkownika
Alto

23 sierpnia 2010, 22:28

goskaa, ja odebrałam to jako zakaz kopiowania treści, pierwszy raz się spotkałam z zakazem wklejania linka :roll:
Waldekj, oczywiście rozumiem, że chodzi poprzez odwodnienie treści o skondensowanie, przez co pies dostaje mniejszą porcję. Ale w takim razie błędne jest podawanie ile procent białka powienien jeść pies w zależności od wieku i kondycji, gdyż jak widać z powyższego procent, procentowi nie równy.
goskaaa

24 sierpnia 2010, 07:15

Alto pisze:goskaa, ja odebrałam to jako zakaz kopiowania treści, pierwszy raz się spotkałam z zakazem wklejania linka :roll:
.
Tam było kiedyś na pewno zakaz kopiowania i rozpowszechniania treści... wić logiczne dla mnie jest, że link jakby nie było rozpowszechnia treść ;) ale spoko, jak meilowałam z właścicielką treści to generalnie przy podaniu żródła nie ma nic przeciwko.

;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje