Przekarmiony Cocker Spaniel?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Robert A.

20 lipca 2007, 14:22

Spaniel ma 7 miesięcy i jego waga 14 kg to waga razem z kojcem wiklinowym!!!!To tak na wprowadzenie lepszej,mniej nerwowej atmosferki,bo powoli dokladamy do garnuszka :) :) :)
OWCZARZ

20 lipca 2007, 14:23

smoczata wiadomo ze to sprawa indywidualna, nie mniej po cos sa te tabelki na kazdej karmie i nie mozna odbiegać zbytnio.... Jeśli pisze ze mam dac psu 500 g dziennie to nie dam mu ani 300 g ani 700 g, więc jednak nie masz do końca racji.

Każda karma ma m.in. inną liczbę kalorii, więc po to są te orientacyjne tabelki dotyczące dawkowania.
Awatar użytkownika
Robert A.

20 lipca 2007, 14:36

Trzeba pamiętać o tym,że wszystkie tabelki na opakowaniach karm są ustalane przez Radosława Boguckiego,tak,że nie przeginajmy z tabelkami.
Sorki mam dobry nastrój ,bo znalazłem 1 zł na spacerze i odmienie los moich psów. :lol:
Awatar użytkownika
Robert A.

20 lipca 2007, 14:49

Dobra dosyć żartów z Mojej strony,facet poprosił o radę a Ja głupoty uskuteczniam,mam nadzieję ,że się nie gniewacie :cry:
OWCZARZ

20 lipca 2007, 15:51

Ok. Ja się wypisuje z dyskusji bo nikomu nie mozna dogodzic. Wogole doszedlem do wniosku ze ogranicze swoja obecnosc tu na forum do obserwacji i czasem zadania jakiegos pytania..... Nie warto niektorym udzielac rad bo potem i tak znajdzie sie ktos kto chce sie klocic, a ja juz nie mam do tego zdrowia do takich sporow.

Rezygnuje z udzielania rad, niech się meczą inni.
krzych63

11 sierpnia 2007, 20:37

Dorosly spaniel wazy 14,5kg suczka dorsla powinna miec 12,5kg a szczeniak z ta waga to lekka przesada, jestem hodowca tej rasy to cos wiem o tej rasie nadwaga w wieku szczeniecym zle rokuje na przyszlosc karm go dwa razy dzinnie dobrej jakosciowo karma
ATA

11 sierpnia 2007, 21:03

Krzychu, dzięki :D Mam nadzieję, że opinia fachowca-praktyka ostatecznie zakończy dyskusję 8)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 sierpnia 2007, 17:17

czy jesteś bez problemu poliuczyć żebra psu? Jeśli tak to nie jest źle jeżeli musisz do tego troszkę przyłozyć lub nie policzysz ich to pies ma nadwagę. Nie da się bez obejrzenia psa rozstrzygnąć wagi. Mamy spaniele dorosłe 14 kg. , ale są też 24 kg i nie mają nadwagi.
Gość

15 sierpnia 2007, 15:35

Panie Jarku!!!Spaniele 24 kg????A gdzie Pan takie widział???Wiem,że spaniel bez rodowodu może wagowo odbiegać od normy ale 24 kg??? :shock: .Mówimy tu cały czas o cocker spanielu angielskim .Pozdrawiam.Monika.
ATA

15 sierpnia 2007, 21:06

Z tym kręgosłupem i żebrami to nie zawsze jest taka prosta sprawa. Teoretycznie tak też da się określić nadwagę u kota - mój kot ma doskonale wyczuwalne i żebra i kręgosłup, a mimo to ma spory fałd tłuszczowy pod brzuszkiem i waży naprawdę sporo. Ten sposób więc często zawodzi :wink: :D A poza tym ten spanielek to szczeniak i ma dopiero 7 miesięcy!!!
goskaaa

15 sierpnia 2007, 22:48

OWCZARZ pisze:smoczata wiadomo ze to sprawa indywidualna, nie mniej po cos sa te tabelki na kazdej karmie i nie mozna odbiegać zbytnio.... Jeśli pisze ze mam dac psu 500 g dziennie to nie dam mu ani 300 g ani 700 g, więc jednak nie masz do końca racji.

Każda karma ma m.in. inną liczbę kalorii, więc po to są te orientacyjne tabelki dotyczące dawkowania.
OWCZARZ az nie wierze ze takie coś napisałes???
Bardzo wiele razy zdarza się ze karmiąc psa zgodnie z tabelką doprowadzamy do przekarmiania, ja jakbym mojej dawała 400 gr eukanuby ( co i probowałam- bo tak napisane) to stawała sie wieprzem hodowlanym... więc musiałam jej dopasowac odpowiednio dawkę, wystarczylo 50 gr mniej ;)
OWCZARZ

15 sierpnia 2007, 22:54

goskaaa mam prosbe zejdz ze mnie dobrze? Bo zauwazylem ze w kazdym temacie gdzie cos napisze odrazu mnie atakujesz.

Nie twierdze ze trzeba sie scisle trzymac tabelki, ale są tam orientacyjne przedziały i dawki powinny mniej wiecej oscylowac wokól danych...bo chyba nie jest madrzejsza niz producent ktory ta karme zrobil.

Wiadomo ze kazdy pies to indywidualne potrzeby, ale nie mozna powiedziec ze tabelki z dawkowaniem sa calkowicie bezuzyteczne.

Wiec prosze Cie zejdz ze mnie i nie krytykuj na kazdym kroku, bo tu widze w tym temacie ktos o czyms mowi a Ty sobie znowu przypomnialas o mnie i drazysz i drazysz co powiedzialem.

Wypowiadaj się na temat w jaki sposob Ty dawkujesz karme, ale nie atakuj cały czas czyjegoś sposobu myslenia, bo chyba nie po to jest to forum.

P.S. Jeszcze jedna prosba jak mnie cytujesz to zrouzm najpierw co napisalem, co chcialem przekazac, bo sama mowisz ze dajesz 50 gr mniej niz zalecana dawka 400 g z tabelki...a ja napisałem (to co cytujesz) że jesli jest w tabelce 500g to nie dam psu ani 300g ani 700 g, natomiast zauwaz ze nie wykluczylem wahan o 50-100gr, wiec nie wiem dlaczego przytoczylas moja wypowiedz.
OWCZARZ

15 sierpnia 2007, 23:27

Poza tym idac Twoim tokiem rozumowania rozsmieszylo mnie stwierdzenie ze ograniczajac 5dkg dziennie karme (wychodzi po 2,5 dkg na posiłek) Twoj pies jest szczuplejszy, a gdyby jadł 5 dkg wiecej to byłby "wieprzem hodowlanym". Czy naprawde sadzisz ze to 5dkg to az taka roznica???? Bo szczerze mowiac jesli uwazasz ze z 400gram ograniczajac 50gr tylko-Twoj pies przez to jest szczuplejszy to jestes w duzym bledzie. Przelicz sobie kalorie na to 5dkg to zobaczysz ze ronica jest znikoma.
goskaaa

16 sierpnia 2007, 10:11

sory jezeli tak interpretujesz moje słowa jako atak na ciebie, nie miałam takiej intencji. Sama sobie wiele razy wzielam do serca (głowy) twoje rady na temat żywienia psów i suchych karm zwłaszcza więc ani mi w głowie atak... jednak czasami mam odmienne zdanie i probuje ci naświetlic inny tok myslenia, ale nie chodzi mi o atak... przykre ze tak to odbierasz...
chyba po to jest forum zeby dyskutowac, podsuwac swoje zdanie, czasami polemizowac... chyba nie jestesmy nastolatkami zeby ofukiwac innych za odmienne zdanie... bynajmniej ja tego nie robie gdy ty podwazasz moje... a i tak sie zdarza :)
goskaaa

16 sierpnia 2007, 10:15

OWCZARZ pisze:Poza tym idac Twoim tokiem rozumowania rozsmieszylo mnie stwierdzenie ze ograniczajac 5dkg dziennie karme (wychodzi po 2,5 dkg na posiłek) Twoj pies jest szczuplejszy, a gdyby jadł 5 dkg wiecej to byłby "wieprzem hodowlanym". Czy naprawde sadzisz ze to 5dkg to az taka roznica???? Bo szczerze mowiac jesli uwazasz ze z 400gram ograniczajac 50gr tylko-Twoj pies przez to jest szczuplejszy to jestes w duzym bledzie. Przelicz sobie kalorie na to 5dkg to zobaczysz ze ronica jest znikoma.
Fakt sorki nie doczytałam między wierszami twojego postu :)
dobrze myslalam ze nie musze tego rozwijac... najpierw zmniejszyłam o całe 100 gr, pozniej obesrwujac psa, jednak musiałam podwiększyc... takze dawka idealna wyszła dosłownie 60 gr więcej niz norma producenta, i troche to wszystko trwalo zanim wpasowłayśmy się dokładnie ... moze moje stwierdzenie "Wieprz hodowlany" troszke bylo nawyrost, ale o matko taka juz jestem i lubie czasem hiperbolizować ;)
Nie bierz wszystkich moich tego typu stwierdzen na serio...
a wyliczenie jezeli 1000gr ma 4060 kcal a 100 gr- 406 to 50 gr -203... człowiek jedząc dziennie 203 kcal ponad norme a zachowując taki sam tryb zycia i aktywnosci przytyje w ciagu miesiaca prawie kilogram, a w ciągu roku prawie 12 kg :) myśle ze w stosunku do psa tez nie bedzie to bez znaczenia :)
Dlatego uwazam ze nawet zmniejszenie dawki o te 50 gr moze duzo zmienic, jasne ze ja nie utuczyłam psa, ale poprostu jezeli się swojego psa obserwuje to widzi sie od razu zmiany w wyglądzie, a lepiej przeciwdziałac niz leczyc...
ODPOWIEDZ
  • Informacje