Przekarmiony Cocker Spaniel?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Radosław Bogucki
Kontakt:

12 listopada 2006, 13:07

Witam :D

Chciałbym poprosić Was o radę :) Mój Cocker Spaniel Angielski aktualnie ma 7 miesięcy i waży 14 kilogramów :wink: Według mnie to chyba trochę za dużo :lol: Nigdy nie był głodzony czy coś w tym stylu. Po prostu zawsze ma jedzenie w misce. Jest głodny - je. Lucky je około 4 razy dziennie :roll: A powinien jeść 2. Gdybyście mogli prosił bym Was o jakiś dobry sposób karmienia. Z góry dziękuję:).
Gość

12 listopada 2006, 14:16

14 kilo to według mnie nie jest za dużo, ale jeżeli masz jakieś wątpliwości co do wagi pieska to pokaz go wetowi, on najlepiej oceni. Najlepszym rozwiązaniem jest karmienie psa suchą karmą(dla szczeniąt) renomowanych firm. Odpada wtedy problem bilansowania jedzenia i dodawania różnych preparatow. Najlepiej nie pozwalać by miska była cały czas dostępna, lepszy sposób to dawać odpowiednia ilość karmy 3-4 razy dziennie o stałych porach. Jeśli pies nie zje całej porcji wciągu kilku minut zabierz miskę i postaw dopiero gdy nadejdzie czas następnego karmienia. Na 2 posiłki w ciągu dnia przechodzi się dopiero gdy pies skończy rok.
Gość

16 lipca 2007, 22:25

7 miesięcy i 14 kg???!!!!Też mam spaniela i moim zdaniem szczeniak w tym wieku powinien ważyć jakieś 9 kg...no góra 10!14 to stanowczo za dużo!On chyba jest grubaśny!
OWCZARZ

16 lipca 2007, 23:08

14 kg to nie jest za duzo na psa w wieku 7 miesiecy. jest optymalna maksymalna waga psa tej rasy w tym wieku.
Gość

17 lipca 2007, 15:33

14 kilo to według mnie nie jest za dużo, ale jeżeli masz jakieś wątpliwości co do wagi pieska to pokaz go wetowi, on najlepiej oceni
najlepiej oceni go hodowca skontaktuj sie z nim,jeśli pies nie ma rodowodu nie mozemy mowić tu o w/w rasie. rasowy=rodowodowy opinie weta traktowałabym raczej z przymrózeniem oka.
Gość

18 lipca 2007, 19:56

A ja się dalej upieram,że 14 kg to stanowczo za dużo jak na 7 miesięcznego spaniela.
OWCZARZ

18 lipca 2007, 20:15

To sie upieraj:) Na jakiej podstawie wyciagasz takie wnioski???
Awatar użytkownika
patrilla

18 lipca 2007, 20:29

pies musi być proporcjonalnie zbudowany ile ma kłębie sama waga tu nie wystarczy czy jest drobnej czy masywnej budowy :?: takie wiadomości to podstawa ... jednak ja zawsze powtarzam lepszy szczupły szczeniak niż pulchny ... zaprocentuje to w przyszłości zdrowiem chociażby stawów :D
ATA

19 lipca 2007, 23:26

Cocker Spaniel Angielski (chłopak) w wieku 7 miesięcy powinien ważyć - 9,65-11,75 kg. Wynika z tego, że 14 kg to stanowczo za dużo i Gość ma rację. :wink: Myślę, że ta niższa waga jest dla lżejszego typu sylwetki, wyższa oczywiście dla cięższego. Źródło do tego co napisałam jest tu: http://www.mycockerspaniel.com/weights_ ... erpups.htm
Są tam i psy i suki, zarówno amerykańskie jak i angielskie :)
OWCZARZ

20 lipca 2007, 09:33

Wzorce wzrocami, a są różne uwarunkowania genetyczne danego osobnika i nie nalżey znowu przesadzać tak i trzymać się czysto teorii.

Jeden pies będzie grubszej kości przez co automatycznie będzie więcej ważył pomimo szczupłej sylwetki.

Miejmy trochę rozsądku z tym "encyklopedycznym" braniem wszyskiego na serio.

Ważne by pies się dobrze czuł, to widać po psie czy jest za gruby, czy poprostu ma budowę z grubego kośćca i taka waga jest właściwa, a nie jest utuczony.
Awatar użytkownika
Robert A.

20 lipca 2007, 10:18

Przy 7 miesięcznym spanielu to 14 kg jest o.k tzn.jest to ta górna norma wagi,ale nie wychodzi poza tabelę!Gorzej gdyby waga była 18 kg to byłby tłuścioszkiem :)
OWCZARZ

20 lipca 2007, 10:24

Poza tym pies w wieku 7 miesięcy który je 4 razy dziennie??? Chyba go trochę rozpuszczasz.

Myślę że spokojnie mozna mu ograniczyc do 2 góra 3 posiłków dziennie.

Trzymaj się tabeli podanej na opakowaniu danej suchej karmy którą karmisz psy a będzie wszystko ok.

Pies dostaje 2 razy dziennie jedzenie i nie powinno być tak, że cały czas stoi w misce cały dzień i kiedy ma ochotę podchodzi i je. Ten sposób to prosta droga do utuczenia psa, a wiadomo jak potem ciężko "odchudzić" zwierzaka.
Awatar użytkownika
Robert A.

20 lipca 2007, 10:27

Powiem CI naprzykładzie Mojej TOSY INU.MA teraz 15 miesięcy i waga jej wynosi 49 kg i to jest ta dolna granica dla suk tej rasy,ale My świadomie braliśmy najmniejszą z hodowli i nie chcieliśmy aby jak jej matka ważyla docelowo 69 kg!! Jak zkaonczy wzrost wagi na okolo 55 kg to wystarczy i jej i nam!I tak na smyczy to wychodzi tylko ze Mną,bo żona ma problemy z jej utrzymaniem-taki żywioł!!!Tak ,że nie wiem czy ten twój Spaniel zawsze byl tęższy,czy teraz tylko?
Awatar użytkownika
smoczata
Kontakt:

20 lipca 2007, 14:03

ATA - ma świętą rację :!:
Sama mam spanielkę, drobna 12 letnia, ma ładną linię i waży. . . 11kg
To mój drugi spaniel - więc wiem, jak wyglada 14 kg 7 miesieczne szczenie :? --> BARYŁKA i już.

A poza tym - po co odpowiadać komuś, kto na forum był ponad 8 miesięcy temu...?
Nooo... chyba, że dla potencjalnych spanielarzy lubiących "duuużo psiego ciałka"... (potencjalnie - chorego...)

____
edit:
do OWCZARZA:
gdybym się sciśle trzymała tabelek na opakowaniach - to moja Dudinka ważyłaby teraz pewnie ze 20 kg...
zapotrzebowanie na karme jest bardzo indywidualne i trzeba wypośrodkować między tym co napisał producent, a tym - co potrzebne jest psiakowi.
Awatar użytkownika
Robert A.

20 lipca 2007, 14:16

My będziemy się spierac między sobą,a kolega się już nie odezwie i będzie miał w nosie nasze lepsze lub gorsze rady.Smoczata masz w tym wszystkim troszkę racji. :P
ODPOWIEDZ
  • Informacje