Witaj Emer
Purina to z pewnoscia dobra karma, choc ja nie porownywalbym jej z Royalem czy Eukanuba. Pamietaj ze jesli chodzi o Twojego pieska to jest to szczeniak, wiec niezaleznie od producenta, powinien dostawac karme oznaczona jako PUPPY. Z tego co ja sie orientuje to od Puriny mamy karmy o roznych smakach, jednak nie roznia sie zbytnio zawartoscia, na przyklad stosunkiem mieska do ryzu. Zawsze jest to 17-22% miesa (kurczak, jagniecina, losos) i 15-17% ryzu a reszta to inne skladniki, maczki, kukurydza i inne rzeczy. Wszystkie te karmy sa tak zwane zbilansowane i zawieraja odpowiednie ilosci tluszu, bialka, witamin i wszelakich mikro i makro elementow. Teoretycznie nie musisz dodawac zadnych witamin do takich karm. Tak jak kiedys zostalo na forum napisane, mozna smialo sugerowac sie cena przy ocenie jakosci. Im karma drozsza tym lepsza.
I jeszcze rzecz na temat witamin...wiekszosc witamin, a wlasciwie ich nadmiar jest wydalany z organizmu z kalem i moczem, wiec ich nadmiar nie jest szkodliwy dla organizmu zwierzecia, jednak niektore witaminy nie sa wydalane w ten sposob i mozna wyrzadzic zwierzakowi krzywde, choc bez przesady to nie jest tak ze jak dasz kilka kropli za duzo to cos sie strasznego stanie, chodzi tu o dluzszy czas "przesadzania" z witaminami.
Teraz tak z lekkim humorkiem......dosc dlugo wybierasz jedzienie dla psa...mam na dzieje, ze w tym czasie cokolwiek dajesz mu do jedzienia
Proponuje : Wybierz jakas karme, napisz co wybrales, a wtedy bedzie mozna zdecydowac czy podawac jakies preparaty dodatkowo czy nie. Oczywiscie wybierz sobie na przyklad 3 konkretne wersje, bo tak mozemy sobie ogolnie pogadac a pies glodny chodzi
![Smile :)](./../images/smilies/icon_smile.gif)
Warto w miare wczesnie sie zdecydowac na karme i tego sie trzymac zeby nie zmieniac co chwilke.
Pozdrawiam