Dana...wszystko fajnie...ale kazdy pies ma srednio 4 lapy w kazdej lapie srednio 5 pazurkow...codziennie 1 pazurek to daje nam 20 dni na wszystkie pazurki...no tak...ale jak tniemy ten dwudziesty to pierwsze piec juz uroslo znowu i nadaje sie do obciecia...wiec jedziemy dalej...dochodzimy do piatego i co sie okazuje?...nastepne piec juz uroslo hmmm.....jednym slowem pies przez cale zycie w stresie ze mu beda obcinac paznokcie Naprawde, dla mniej wprawnych to jest 15 min roboty i pies ma spokoj na kilkanascie dni nie maltretujcie psow obcinajac im jednego pazurka dziennie
Pozdrowionka
szczeniak w domu, a ja lama jestem ...
-
- Kontakt:
Danie chodziło chyba o psa który nie był nigdy do tego przyzwyczajony,a więc pamiętajmy do wszystkich zabiegów pielęgnacyjnych przyzwyczajamy szczenię od momentu jak przekroczy próg naszego domu.Socjalizacji nigdy dość
Obcinałem te pazurki - jednak nie jest to takie łatwe - sznaucerek ma owłosione mocno końce nóg, pazurki czarne, nic nie widac. Ze dwa, trzy razy pisnał mi, a więc jednak trochę za blisko - ale generalnie jakos mi to poszło ... - DZIĘKI za podpowiedzi.
Mój Baxinsky (tzn Bax .... ) był na drugim szczepieniu, a przy okazji było ważonko - od pierwszego szczepienia do tego drugiego (16 dni) przybył z 1.1kg na 1.95kg - toż to 80% !! Czy to napewno miniaturka mi wyrośnie ?! Czy to normalne ze tak procentowo mi rośnie ? Daje mu te ok. 100g karmy (od ok. tygodnia Royal) i 1x twaróg, zadnych witamin - chyba nie przesadzam, a nie wyglada na grubaska ...
BTW - lubie pisac, a więc jeszcze Wam coś napisze ...
Mamy weterynarza hmmm - murzyna, fajny młody gość. Mówi sie u nas, a urosło to wręcz do anegdoty i nie wiem w końcu czy to prawda że:
Kiedyś ktoś przyszedł z małym pieskiem do niego na pierwsze spotkanie z wet, a więc było założenie książeczki psa - wet pyta się jakie imie, a tu właściciel cos kręci, mówi że obojetnie co sie wpisze, ale nasz wet, czarnej hmmm karnacji nalega żeby podał w końcu to imię, więc ten właściciel mówi mu nieśmiało że w domu nalegają zeby był ... Murzynek (chyba nikogo nie obraziłem ...)
Mój Baxinsky (tzn Bax .... ) był na drugim szczepieniu, a przy okazji było ważonko - od pierwszego szczepienia do tego drugiego (16 dni) przybył z 1.1kg na 1.95kg - toż to 80% !! Czy to napewno miniaturka mi wyrośnie ?! Czy to normalne ze tak procentowo mi rośnie ? Daje mu te ok. 100g karmy (od ok. tygodnia Royal) i 1x twaróg, zadnych witamin - chyba nie przesadzam, a nie wyglada na grubaska ...
BTW - lubie pisac, a więc jeszcze Wam coś napisze ...
Mamy weterynarza hmmm - murzyna, fajny młody gość. Mówi sie u nas, a urosło to wręcz do anegdoty i nie wiem w końcu czy to prawda że:
Kiedyś ktoś przyszedł z małym pieskiem do niego na pierwsze spotkanie z wet, a więc było założenie książeczki psa - wet pyta się jakie imie, a tu właściciel cos kręci, mówi że obojetnie co sie wpisze, ale nasz wet, czarnej hmmm karnacji nalega żeby podał w końcu to imię, więc ten właściciel mówi mu nieśmiało że w domu nalegają zeby był ... Murzynek (chyba nikogo nie obraziłem ...)
Ostatnio zmieniony 14 sierpnia 2005, 16:02 przez emer, łącznie zmieniany 2 razy.
Wielkość psa zakodowana jest w genach.jeśli Dawkowanie na opakowaniu karmy jest orientacyjne bo nie uwzglednia np przemiany materi,która może być inna u każdego psa.Ja mojemu pieskowi daję trochę mniej bo był troszkę za okrąglutki .Jest taki prosty sposób na sprawdzenie otyłości:skóra na żebrach i biodrach powinna przy uchwyceniu swobodnie tworzyć fałdy między palcami,możesz także położyć dłonie na żebrach jeśli ich nie wyczuwasz to z pewnością jest za gruby,jeśli je widać to za chudy
Andrzej napisał
Na początku to stres obcinania jest większy u właściciela niz psa ale kiedy dochodzi sie do wprawy to ... obcina sie wszystkie.
Tylko naprawdę należy zainwestować w dobre ..cążki.
pozdrawiam dana
Zależy co nazwać maltretowaniem Oczywiście że przesadziłam jeden dziennie ale u naszej w pewnym momencie tak to wyglądało -- obcinanie tylko w trakcie zabawy a pod ręką ..cążki. Piesa u veta wszystkich podrapała , zadyszki dostawała a ..pazury całe.nie maltretujcie psow obcinajac im jednego pazurka dziennie
Na początku to stres obcinania jest większy u właściciela niz psa ale kiedy dochodzi sie do wprawy to ... obcina sie wszystkie.
Tylko naprawdę należy zainwestować w dobre ..cążki.
pozdrawiam dana
-
- Kontakt:
Dokladnie tak jak mowisz, pierwsze kilka razy to obcinajacy boi sie nie mniej nic obcinany Troche oczywiscie z tym maltretowaniem zartowalem ale chodzi o to zeby jak najmniej stresowac piesia
Pozdrawiam
Pozdrawiam
uczenia ciąg dalszy - jak lama to lama ...
Bax rośnie szybko - nie powiedzieliście mi czy to normalne że między 6 a 8i1/2 tyg przybył z 1.1 na 1.95 kg czyli 80%. I hope swiadczy to dobrze nie tylko o jego kondycji, ale też o ... mnie .
Teraz następny "problem" - Baxinsky uwielbia pogryzać wszystkich i gdziekolwiek. Wiem że to zabawa, uwielbia tak zaczepiać wszystkich domowników - ale czy to należy zwalczać, czy tolerowć (wiek szczenięcy w końcu), czy "dawkować" mu te jego "pieszczoty", czyli czasem pozwalać mu na to, a czasem nie.
Czy takie pogryzanie nie będzie jakimś jego ulubionym hobby jak wyrośnie ?
Aha - od wczoraj podnosi noge jak sika ....
Bax rośnie szybko - nie powiedzieliście mi czy to normalne że między 6 a 8i1/2 tyg przybył z 1.1 na 1.95 kg czyli 80%. I hope swiadczy to dobrze nie tylko o jego kondycji, ale też o ... mnie .
Teraz następny "problem" - Baxinsky uwielbia pogryzać wszystkich i gdziekolwiek. Wiem że to zabawa, uwielbia tak zaczepiać wszystkich domowników - ale czy to należy zwalczać, czy tolerowć (wiek szczenięcy w końcu), czy "dawkować" mu te jego "pieszczoty", czyli czasem pozwalać mu na to, a czasem nie.
Czy takie pogryzanie nie będzie jakimś jego ulubionym hobby jak wyrośnie ?
Aha - od wczoraj podnosi noge jak sika ....
Ja też mam sznaucerka miniaturkę.
To jest mój pierwszy pies. To bardzo mądry zwierzak. Pogryzł mi tylko! stojak na gazety i to tylko z mojej winy bo nie kupiłam mu "czegoś" do gryzienia. Teraz ma ponad rok i jest cudowny. Jak każe= tak robi. Jestem pod wrażeniem. Zgadzam sie, że jak się psa ułoży tak się ma.
Podnoszenie nogi robi wrażenie. Kupić pieskowi coś do gryzienia!!!
To jest mój pierwszy pies. To bardzo mądry zwierzak. Pogryzł mi tylko! stojak na gazety i to tylko z mojej winy bo nie kupiłam mu "czegoś" do gryzienia. Teraz ma ponad rok i jest cudowny. Jak każe= tak robi. Jestem pod wrażeniem. Zgadzam sie, że jak się psa ułoży tak się ma.
Podnoszenie nogi robi wrażenie. Kupić pieskowi coś do gryzienia!!!
Hmmm - troche mnie niepokoi ciągła chęc do gryzienia ...
Oczywiście ma juz pare gadgetów do bawienia - gryzie je chętnie, ale jak tylko ma w zasięgu naszą rękę, nogę, to woli nas "obgryzać" , a lubi to robić pasjami ...
Mam twardo mu tego zabronić czy jakoś znosić jego chęć do gryzienia (ma 11.5 tyg) ?
Nie był nigdy kąpany - kiedy powinno sie kąpać pierwszy takie szczenie ?
2x był odrobaczany (ost raz 17 lip) - czy powinno sie powtórzyć ten "zabieg" ? (ciągle cos "próbuje" na spacerach ...)
BTW - jak szaleć to szaleć - Bax w avatarze ...
Oczywiście ma juz pare gadgetów do bawienia - gryzie je chętnie, ale jak tylko ma w zasięgu naszą rękę, nogę, to woli nas "obgryzać" , a lubi to robić pasjami ...
Mam twardo mu tego zabronić czy jakoś znosić jego chęć do gryzienia (ma 11.5 tyg) ?
Nie był nigdy kąpany - kiedy powinno sie kąpać pierwszy takie szczenie ?
2x był odrobaczany (ost raz 17 lip) - czy powinno sie powtórzyć ten "zabieg" ? (ciągle cos "próbuje" na spacerach ...)
BTW - jak szaleć to szaleć - Bax w avatarze ...
Witaj emer
Mam podobny problem z "obgryzaniem nas do kości"
Moja Dorka(pudelkopodobna) ma teraz13 tyg. i wcale jej ta chęć nie mija,co więcej, zaczyna nas "podgryzać"coraz mocniej... Staram się wtedy wtykać jej do pyska którąś z jej zabawek. Może tak ją odzwyczaję... Ale zawsze gdy przeholuje, strofuję ją, żeby wiedziała czego naprawdę jej nie wolno.
Co do kąpania to http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... +szczeniak
Pozdrawiam
Mam podobny problem z "obgryzaniem nas do kości"
Moja Dorka(pudelkopodobna) ma teraz13 tyg. i wcale jej ta chęć nie mija,co więcej, zaczyna nas "podgryzać"coraz mocniej... Staram się wtedy wtykać jej do pyska którąś z jej zabawek. Może tak ją odzwyczaję... Ale zawsze gdy przeholuje, strofuję ją, żeby wiedziała czego naprawdę jej nie wolno.
Co do kąpania to http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... +szczeniak
Pozdrawiam
zależy czym był odpchlany. Raczej powinno się tego gryzienia psu zabrania. Są 2 metody albo skierowania zainteresowania psa na inną rzecz jak to pisze lonli albo delikatnego karcenia ( nie bicia!!!) tzn klaśnięcie w dłonie co stanowi dobitny bodziec akustyczny potem komenda nie wolno. Po poprawnej reakcji nagroda. Może być delikatny klapsik i posadzenie psa na siad. Za poprawne wykonanie komendy nagroda.
Szefie - nie "odpchlany", chodzi mi o odrobaczanie ...
Ur. 14.06
4.07 - vetminth 1ml
11.07 - Prutel
Czy mam teraz cos mu podac ? (wazy teraz ok.2.5kg)
Kończy mi sie Royalek MINI JUNIOR - jest super , ZERO PROBLEMÓW ...
ale chyba zamówie BiOMiLL - jakoś mi sie wydaje ze byc może jescze lepszy ? Są jakies przeciwskazania na takie zmiany ?
edit:
proszę o link do zgrzebła czy szotki czy grzebienia do pielęgnacji sznauci miniaturki - który polecacie ?
Ur. 14.06
4.07 - vetminth 1ml
11.07 - Prutel
Czy mam teraz cos mu podac ? (wazy teraz ok.2.5kg)
Kończy mi sie Royalek MINI JUNIOR - jest super , ZERO PROBLEMÓW ...
ale chyba zamówie BiOMiLL - jakoś mi sie wydaje ze byc może jescze lepszy ? Są jakies przeciwskazania na takie zmiany ?
edit:
proszę o link do zgrzebła czy szotki czy grzebienia do pielęgnacji sznauci miniaturki - który polecacie ?
jeśli po ostatnim odrobaczaniu nie było "gości" w kale lub wymiotach to następne za 3-6 miesięcy. Zmiany karmy tak , ale nie za często. Pisaliśmy o tym choć ogólna zasada jest dobrze po jakieś karmie nie szukaj niczego innego. Do zgrzebła jutro link od naszej szefowej działu sprzedaży.
Witam,
Polecamy takie zgrzebelko:
http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=2017
Pozdrawiam,
Marek Batko
Polecamy takie zgrzebelko:
http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=2017
Pozdrawiam,
Marek Batko
dzięki - zamówienie poszło, i na karme BiOMiLL również ...
takie pytanko : BiOMill zaleca podawać ta karme 2x dziennie - daje teraz 3x dziennie Royalka i takie dawkowanie raczej zaleca sie dla szczeniaków (mój Bax ma jurto 3m-ce) ...
Mam podawac mu ją 3x czy 2x dziennie ?
takie pytanko : BiOMill zaleca podawać ta karme 2x dziennie - daje teraz 3x dziennie Royalka i takie dawkowanie raczej zaleca sie dla szczeniaków (mój Bax ma jurto 3m-ce) ...
Mam podawac mu ją 3x czy 2x dziennie ?
-
- Informacje
-