Trochę prawdy o marketingowych zagraniach speców od karm.

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Robert A.

24 lipca 2007, 11:45

Zdecydowałem się,podzielić z częscią osób informacjami na temat opisów karm.
Już wczesniej pisałem w jednym z postów,że np wyciąg z muszli małż jest w niewielkim stopniu tylko przyswajalny,a kilka znanych firm szczyci się tym skladnikiem na poprawę funkcjonowania chrząstek stawowych.I efekt koncowy jest taki ,że pies dalej nie ma ochrony stawów,mimo ,że niektórym się wydaje,że skoro producent napisał to jest ok.Nic bardziej mylnego!!!!

Podam tu taki przyklad wymyślony od ręki :) Wchodzi nowa karma na nasz rynek. Jej nazwa to np;RAINBOW DOG .Teraz trzeba to dobrze sprzedać ludzikom.Karma w swoim skladzie posiada najczystrzą kredę produkowaną w znanej i cenionej Amerykanskiej fabryce,która od lat produkuje jedną z najczystrzych kred na świecie.Po długich badaniach naszych specjalistów żywienia,dowiedzieliśmy się o bardzo dobrych właściwościach Kredy!Dodana do psiego pożywienia sprawia,że nasze kochane psy stają się bardziej chętne do zabawy,mają piękną sierśc,są dodatkowo chronione przed grożnymi zarazkami,działa także odstresująco na psy.Teraz i wy możecie kupic karme RAINBOW DOG CHALK MAXI LIFE PO PROMOCYJNEJ CENIE!!!!
Tylko nasza karma jako jedyna na świecie posiada unikalny CHALK MAXI LIFE SYSTEM!.
Mam nadzieję,że ten przykład pomoże ludziom zastanowić się dłużej przed wyborem tej jednej ,jedynej,naj naj.To miałem na celu .Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 lipca 2007, 23:24

tu się podpisuję oboma rękami, zawsze podchodźmy z rezerwą do bumów marketingowych. Nie rzucajmy sie na nowści jak na lep, słuchajmy rozsądku, opini konsumentów już istniejących i nie wierzmy w cuda typu karma XXXX wyleczyła mojego psa z dysplazji, albo karma YYYY spowodowała, że moja suka urodziła w miocie 15 szczeniąt. Logika, zdrowy rozsądek - to gwarancja nie dania nabić się w butelkę a z drugiej strony nie zrobić pupilowi krzywdy. Zawsze staram się tak patrzeć na rynek i nie wydawać pochopnych opini po 1-2 psach, które jedzą daną karmę czy zażywają nowy lek.
OWCZARZ

25 lipca 2007, 14:05

No wlasnie a ja teraz obserwuje kolejna "mode". Ludzie się zaczeli rzucac na Orijena.... Nie tak dawno była moda na Acane..... A czy to taka dobra karma????? No odpowiedzcie sobie sami:)

Za pol roku znow wejdzie karma przez tą samą wytwórnię reklamowana jako coś jeszcze bardziej innowacyjnego niz Orijen.
Awatar użytkownika
Robert A.

25 lipca 2007, 15:10

Bardzo dobry przykład dał Owczarz,wystarczy sobie przypomnieć ,że nie tak dawno ACANA reklamowała się jako najlepsza Kanadyjska karma,a teraz sami zajęli się dystrybucją ORIJENA który jest też Kanadyjski i jest najlepszy!!!Jak im ufać,i co powiedzą ludzie którzy kupowali ACANę jako najlepszą Kanadyjska karme?
Awatar użytkownika
boguś

25 lipca 2007, 15:12

Zdrowy rozsądek płać za zawartość worka,anie za reklamę :wink:
Gość

25 lipca 2007, 22:07

ja tu widze wieksza mode nie w orijenie a w chicken soup - dla mnie skład ma całkiem ok ale bez rewelecji chociaż cena jak za taki skład to dosyć wygórowana
OWCZARZ

26 lipca 2007, 15:56

A gdzie tu przepraszam widzisz mode na Chicken Soup??? Bo jak dla mnie bardzo mało osób tu przebywających karmi tą marką, a wątki o Orijenie przewijają się non stop.

Więc zastanów zanim coś głupiego napiszesz, bo wątek dotyczy Orijena a nie Chicken Soup czy jakiejś innej.

To Wy się tak zachwycacie tym Orijenem i jest swoistego rodzaju moda, a o Chicken Soup nikt tu nie wspomina więc nierouzmiem Twojej bezsensownej wypowiedzi.

A i jeszcze jedno- jeśli za taki skład jaki ma CHicken Soup 159 zł to cena wygórowana to dopiero za Orijena jest cena wygórowana.

Pokaż mi karmę która ma skład lepszy niż Chicken Soup za cenę 159 zł, a nie pisz bredni:)

I jeszcze jedno, jeśli chcesz polemizować na temat ten czy tamten to zarejestruj się a nie pisz jako anonim, miej odwagę.

Widzę ze to TY jestes chyba ten "gosc" który zawsze się wtrąci do jakiejś dyskusji aby kogoś denerwować i burzyć spokój (taki hohlik na forum).

Lubię gdy ludzie wymieniają swoje poglądy na temat karmy ale nie lubię gdy ktoś pisze zupełne brednie.

W takim razie powiedz co widzisz takiego np. w Royalu ze składników co nie powoduje wygórowanej ceny 200 zł za worek.
OWCZARZ

26 lipca 2007, 16:11

Albo porownaj sobie składy karm Nutra Gold i CHS wersje large breed adult:

Nutra Gold:

mięso z kurczaka (14%), mięso z indyka (14%), mączka z kurczaka, pełnoziarnisty ryż brązowy, pełnoziarnisty ryż biały, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszanką tokoferoli), płatki owsiane, ziemniaki (3%), jęczmień, proso, mięso z kaczki (3%), mięso z łososia (3%), produkty pochodne jaj, siemię lniane, naturalny dodatek smakowo-zapachowy z kurczaka, wodorosty (1 %), marchew (1 %), groszek zielony (1%), jabłka (1%), sproszkowany owoc żurawiny (1%), wyciąg z ziela rozmarynu (1%), suszona nać pietruszki (1%), chlorek potasu, chlorek sodu, chlorek choliny, szuszony korzeń cykorii, mączka z małży (źródło glukozaminy), chrząstka drobiowa (źródło chondroityny), witaminy i minerały.

CHS:

Kurczak, indyk, mączka z mięsa kurczaka, kasza perłowa, ryż biały, płatki owsiane, pełny niełuskany ryż brązowy, proso, tłuszcz z kurczaka (konserwowany witaminą E), słodkie ziemniaki (bez części zielonych), kaczka, łosoś, jaja proszkowane bez skorupki, siemię lniane, naturalny smak i zapach z kurczaka, mączka z mięsa ryb, algi, marchew, fasolka, jabłka (bez gniazd nasiennych), pomidory, borówka amerykańska, szpinak, odtłuszczone mleko w proszku, sproszkowana żurawina, ekstrakt z rozmarynu, nać pietruszki, Enterococcus faecieum, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces cerevesiae fermentation solubles, dried Aspergillus oryzae fermentation extract, suszony korzeń cykorii, wyciąg z juki Schidigera, tiamina, biotyna, ryboflawina, kwas foliowy, wszystkie minerały i witaminy zalecane przez AAFCO w żywieniu psów

SKład taki sam praktycznie poza tym że CHS ma dodatkowo szereg prebiotyków, probiotyków enzymów trawiennych.

Cena: Nutra 192 zł, CHS 159 zł

Która wygórowana cena? Odpowiedz sobie "gosc" sam, zdaj się na swoją "inteligencje".:)

A w Orijenie co widzisz? Przesledzmy skład. Raz ze nie ma nawet karmy Large Breed. Popatrzmy na Adult.

Chondroityna tylko 500 mg /kg w CHS 1200mg/kg.

Orijen również karma holistyczna z zawartością pewnych ilości prebiotyków tak samo jak i w CHS.

W Orijenie napchali dodatkowo jakieś dodatki botaniczne w stylu oset, łopian ptasie ziele itp. i myślą że tym ludzi nabiorą. To kolejny chwyt marketingowy:)

Tak naprawde karmy ORIJEN I CHS niewiele się różnią w swoim składzie a już nic nie widzę na korzyść tej pierwszej:)

Wiec sobie odpowiedz na pytanie: która karma ma wygórowaną cenę? CHS 159 zł Orijen 211 zł.

A zawartośc białka 40% która ma być wielkim atutem tej karmy to kolejny mit i chwyt marketingowy. Ciekawy jestem dlaczego żadna inna marka jeszcze nie wpadła na to skoro ma to ponoć tak zbawienny wpływ na psa.
Awatar użytkownika
Robert A.

26 lipca 2007, 17:00

Nie przejmuj się obcymi ,byli od zawsze i będą,a mało kto ma odwagę napisać oficjalnie o karmach,myślę,że zasób wiedzy co poniektórych mądrali,ogranicza się do kupienia miesięcznika o psach i zobaczenia jaka karma jest teraz na topie!!!!!A nastepnie jazda na forum i wypisywanie głupot na ten czy inny temat,oczywiście tylko jako gośc.Tobie wiele osób już dziękowało na tym forum ,że im pomogłes więc olej goscia.Owczarz ma racje i wiedzę i tyle!!!
goskaaa

02 sierpnia 2007, 13:18

kazdy koncern, kazda firma, zawsze beda sie reklamowali i robili halo i akcje marketingowe, nie ma co sie łudzic.... teraz tylko trzeba zadecydowac, poczytac, poszperac, co faktycznie z tych ich prawd przyda sie naszemu psu a co nie...
ja widze dla mojego psa taką np alternatywe- w sezonie beztreningów i zawowdów o ile alergia na to pozwoli- CHS, lub BentoKronen- tez ma ciekawy skład w wersji L&R, w sezonie- cos High Energy (a moze Orijen) , ale nie wiem jeszcze co, bo w kazdej karmie widze zbyt duzo wypelniaczy, kukurydz itd itp
ale chetnie przecztyam opinie Owczarza co wybrac dla psa nadwrazliwca z tendencjami alergicznymi z karmi High Energy. :)
Gość

02 sierpnia 2007, 18:44

Ja bym chciała nadmienić iz kazda firma co wchodzi na rynek uważa ze ma coś naj naj naj...
teraz modne staje sie określenie holistyczny... u innego bilogicznie poprawny... u trzeciego jeszcze cos jest co inni nie maja a jest wrecz nieodzowne ;)
Takze ja bym ani zadnej firmy nie hołubiła ani nie skreślała... kazdy ma jakis swój PR... trzeba tylko nam oddzielić ziarno od plew ;)
kasza

02 sierpnia 2007, 19:25

o czym jest mowa? marketingowcy zajmuja sie kazdym produktem.

te dyskusje o skladach, porownywanie, argumentowanie, przypominanie po raz setny nazwy produktu, to jest tez marketing... badzmy juz DUZI 8)
Gość

02 sierpnia 2007, 19:28

... no i jeszcze jest tu autorytet, typowo eksploatowana sztuczka z serii reklam past do zębów: "lekarz weterynarii" , który do tego mówi "po co przepłacać" - tu, prawie jak w reklamie proszku Dosia
OWCZARZ

02 sierpnia 2007, 21:06

:)
Ostatnio zmieniony 05 sierpnia 2007, 21:37 przez OWCZARZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Katja

02 sierpnia 2007, 21:09

ja tam chyba w końcu na BARF-a przejde bo w glowie mi sie kreci od tych karm ;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje