Nawracający kamien, choroba dziąseł
dziekuje bardzo za odpowiedz kamien z serca
Z tym gryzieniem to jest tak jak z pastą na łapę - wcale nie musi.ATA pisze:Dobrym sposobem na kamień jest podawanie kotu mięsa w formie kilkucentymetrowych pasków. Kot musi je dokładnie pogryźć bo inaczej je zwymiotuje . A takie żucie najlepiej czyści zęby (rada z książki "Szczęśliwy kot" dr Sumińskiej). Tyle, że jak kot jest na suchej karmie to taką metodę trochę trudniej zastosować .
Gdyby to się dało tak zrobić, by kot zrozumiał, że zwymiotuje... Ach
Moje nie gryzą, bez względu na wielkość, owszem majtną zębami parę razy ale nie czyszczą tym zębów.
Poza tym wątpię czy miękkie mięso takie jak drób w ogóle się do tego nadaje. Moja kotka była na mięsie pół roku przed pierwszym odkamienianiem i naprawdę było co ściągać.
to ja mam jeszcze pytanie-ktory hill's na zeby jest lepszy dla zdrowych kotow:
-HILL'S PD Feline t/d
czy
-HILL'S SP Feline Adult Oral Care Chicken
ja podaje ten drugi oraz ta paste do zebow:
-Fresh Breath & Dental Care Paste
maja troche kamienia na trzonowych na samym koncu mordki, a jedna z kotek ma ciemna plamke na zebie, mialy tez przyzolcone kly, ale odkad podaje im w/w paste do zebow zabki sa biale i bez osadow-poza tymi trzonowymi a czy hill's w tym pomaga to nie wiem?? moze nie potrzebnie im go daje???
-HILL'S PD Feline t/d
czy
-HILL'S SP Feline Adult Oral Care Chicken
ja podaje ten drugi oraz ta paste do zebow:
-Fresh Breath & Dental Care Paste
maja troche kamienia na trzonowych na samym koncu mordki, a jedna z kotek ma ciemna plamke na zebie, mialy tez przyzolcone kly, ale odkad podaje im w/w paste do zebow zabki sa biale i bez osadow-poza tymi trzonowymi a czy hill's w tym pomaga to nie wiem?? moze nie potrzebnie im go daje???
oczywiście że t/d ale żadna karma nie usunie już powstałego kamienia.
wiem, ze nie usunie, dlatego idziemy na oczyszczanie zabkow
czy w takim razie jak skonczy mi sie hill's oral, zamienic go na hill'sa t/d??? w opisie widzialam go w karmach dla chorych kotow-czy to im nie zaszkodzi, skoro sa zdrowe??
czy w takim razie jak skonczy mi sie hill's oral, zamienic go na hill'sa t/d??? w opisie widzialam go w karmach dla chorych kotow-czy to im nie zaszkodzi, skoro sa zdrowe??
niech zadecyduje twój lekarz po sanacji i po stanie uzebienia jak i po szybkosci odkładania sie kamienia nazębnego u twoich "bzików" tzn kotków
Witam!
Cieszę się, że trafiłam na ten temat, bo w poniedziałek moją kotkę czeka usunięcie kamienia nazębnego. Miała już raz usunięty kamień około roku temu, ale ostatnio podczas kontroli u weta okazało się, że jej dziąsła są w fatalnym stanie i ma kamień na zębach.
Kotka jest na suchej karmie, od czasu do czasu podjada Orala RC. Wykuczono u niej choroby nerek i wątroby, których jednym z objawów mogą być chore dziąsła.
Próbowałam podawać mięso pocięte w długie paski żeby kotka mogła sobie "pożuć", ale jadła tak łapczywie, że wszystko zwróciła
A co do usuwania kamienia bez narkozy - to w przypadku mojej kotki odpada ta opcja, bo podczas pobierania krwi do badania była jedna wielka afera to nawet nie chcę sobie wyobrażać co by było podczas usuwania kamienia
Mam w tym miejscu pytanie do lekarza weterynarii: otóż wet, który ma usuwać kamień mojej kotce powiedział, że po wyczyszczeniu zębów "polakieruje" je jakimś preparatem, który ma zapobiegać? ograniczać? osadzanie się kamienia na zębach.
Czy spotkał się Pan z czymś takim? I czy jest to skuteczne?
Cieszę się, że trafiłam na ten temat, bo w poniedziałek moją kotkę czeka usunięcie kamienia nazębnego. Miała już raz usunięty kamień około roku temu, ale ostatnio podczas kontroli u weta okazało się, że jej dziąsła są w fatalnym stanie i ma kamień na zębach.
Kotka jest na suchej karmie, od czasu do czasu podjada Orala RC. Wykuczono u niej choroby nerek i wątroby, których jednym z objawów mogą być chore dziąsła.
Próbowałam podawać mięso pocięte w długie paski żeby kotka mogła sobie "pożuć", ale jadła tak łapczywie, że wszystko zwróciła
A co do usuwania kamienia bez narkozy - to w przypadku mojej kotki odpada ta opcja, bo podczas pobierania krwi do badania była jedna wielka afera to nawet nie chcę sobie wyobrażać co by było podczas usuwania kamienia
Mam w tym miejscu pytanie do lekarza weterynarii: otóż wet, który ma usuwać kamień mojej kotce powiedział, że po wyczyszczeniu zębów "polakieruje" je jakimś preparatem, który ma zapobiegać? ograniczać? osadzanie się kamienia na zębach.
Czy spotkał się Pan z czymś takim? I czy jest to skuteczne?
tak i bardzo dobrze , że to zrobi ale nie działa to długi czas. Gdyby było tak prosto szlibyśmy do stomatologa raz na pół roku na lakierowanie czy też polerowanie zebów i nie trzeba byłoby ich myć.
dziękuję za odpowiedź obawiam się, że opcja mycia zębów u mojej koteczki niestety odpada, z trudem czyścimy uszy i obcinamy pazury, nawet nie myślę co by było podczas czyszczenia zębów
ja podaje paste, ktora baaardzo lubia
diana napisz proszę co to za pasta i jakie ma działanie, no i oczywiście czy jest skuteczna?
prosze bardzo-oto link do pasty: http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=2356
moim kociakom bardzo smakuje, dziala na pewno, ale jak kot ma zdrowe dziasla i nie ma kamienia (albo tylko ciut), moje mialy troszeczke zolte kly, a po tej pascie sa bielutkie
ale czy dziala tak na 100% i czy jest skuteczna?? to musiaby sie wypowiedziec lek wet, ktory przepisuje ja swoim pacjentom i potem obseruje postep-ale ja polecam
dobra pasta jest tez zel-stoma, ktory tez jest w krakvecie i jest bardzo skuteczna, bo moja wet poleca ja na zabki i dziala-ale koty jej nie lubia, bo jest dosyc mietowa-obie sa wydajne
moim kociakom bardzo smakuje, dziala na pewno, ale jak kot ma zdrowe dziasla i nie ma kamienia (albo tylko ciut), moje mialy troszeczke zolte kly, a po tej pascie sa bielutkie
ale czy dziala tak na 100% i czy jest skuteczna?? to musiaby sie wypowiedziec lek wet, ktory przepisuje ja swoim pacjentom i potem obseruje postep-ale ja polecam
dobra pasta jest tez zel-stoma, ktory tez jest w krakvecie i jest bardzo skuteczna, bo moja wet poleca ja na zabki i dziala-ale koty jej nie lubia, bo jest dosyc mietowa-obie sa wydajne
dzięki wielkie diana przy następnym zamówieniu z krakvetu zakupię tą pastę, pozdrawiam
prosze bardzo-mam nadzieje, ze bedzie smakowac i dzialac jak powinna
Zamienić znaczy, że podajesz Oral? Jeśli tak to od kiedy? Jeśli zaczęlaś przed powstaniem kamienia i kot go ma tzn. że karma dziala tak sobie. Jeśli w czasie, gdy już byl, możesz spokojnie spróbować podawać dalej, bo nic o jego dzialaniu jeszcze nie wiesz.diana pisze:wiem, ze nie usunie, dlatego idziemy na oczyszczanie zabkow
Ja podaję Oral (choć chcę kupić t/d na próbę) i dziala.
-
- Informacje
-