Niewydolność trzustki?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

lexie_

31 maja 2013, 23:25

W poniedziałek jedziemy do innej pani weterynarz natomiast lekarz który teraz go leczył mówił że badania endoskopowe mogą nic nie wykazać bo fakt że pies przez kilka dni robi normalne "grube" stolce a potem jeden cienki wskazują raczej na przyczynę czynnościową a nie anatomiczną (bo gdyby było mechaniczne zwężenie w jelitach to wszystkie stolce powinny być cienkie).
Rikula

31 maja 2013, 23:41

Rozumiem i jakas prawda w tym jest .Jeśli hipotetycznie załozymy ze anatomiczna no to też trzeba to zdiagnozować , szukać .
lexie_

31 maja 2013, 23:48

A co do wymiotów to jest też opcja że są one tylko pośrednio związane z tymi stolcami bo pies miał okresy w których wymiotował taką pianą kiedy wydłużały się przerwy między posiłkami (np w weekend gdy wszyscy dłużej spali i pies nieco później dostawał posiłek) i już kilkukrotnie był leczony ranigastem który zawsze na kilka miesięcy niwelował te wymioty. Możliwe więc że wymioty nie są tutaj elementem tego co dzieje się w jelitach a raczej skutkiem tego że pies wtedy nie je.
SleepingSun

01 czerwca 2013, 09:04

Rikula nie da się stwierdzić po paru dniach stosowania czy kreon pomaga czy nie. należy stopniowo zwiększać dawki i obserwować.
Rikula

01 czerwca 2013, 12:33

lekxie ,wymioty i nieprawidłowe stolce są objawem chorego p.pokarmowego -nie ma inaczej .Przepraszam ,ale nie zgodzę się z Twoim tokiem myślenia.Pies nie je ,wymiotuje ,je to nieprawidlowe stolce ..albo odwrotnie , bo pewno bywało rożnie ,to nie ważne ,za to wazne ze w p. pokarmowym jest cos nie tak .P.pokarmowy to długa "ścieżka " jak sama wiesz , od gardła do odbyto --trzeba szukać przyczyn ....a ranigast to objawowe leczenie i nic nie wnosi do sprawy .trzymam kciuki za jutrzejsza wizytę .
SleepingSun

01 czerwca 2013, 12:47

Rikula u mojego psa mówiłaś o tym samym i oczywiście nie miałaś racji w żadnym calu. nie wymądrzaj się tak, bo nie jesteś wszechwiedząca. Twoje diagnozy nic nie wnoszą i niczego nie zmieniają.
Rikula

01 czerwca 2013, 12:58

Co do Twojego psa polemizowałabym i ... bardzo byś się zdziwiła!! Napisanie ,że się wymadrzam jest przez Ciebie wysoce niegrzeczne , gdybym chciała napisałabym to samo o Tobie .Ale nie zniżę się do Twojego poziomu.Ten portal rzeczywiście jest "własnością " rozpanoszonych osób .Tutaj wyjatkowo jest sympatycznie hahhaha
Rikula

01 czerwca 2013, 13:01

ach ..jeszcze mała dygresja ...pisząc w necie nigdy nie wiesz z kim rozmawiasz . Miłego dnia życzę :)
lexie_

01 czerwca 2013, 13:01

Rikula ja nie mówię że te wymioty są normalne tylko że mogą nie być bezpośrednio związane z tym co dzieje się w jelitach. Mój pies już wcześniej miał epizody nadkwasoty i wymioty na czczo które przechodziły po terapii ranigastem więc mówię tylko że nie wiem czy wymioty są objawem choroby podstawowej czy są skutkiem nie zjedzenia pokarmu. Tak czy inaczej w poniedziałek jedziemy do kliniki i będziemy szukać.
Rikula

02 czerwca 2013, 09:49

lexie,ja nie mówie ,że Ty uważasz wymioty za normalne ,moga byc a mogą nie być związane z jelitami , tego nie wiem ja ani Ty , zreszta nie sugerowałam chorób jelit tylko pisałam o rozszerzonej diagnostyce p.pokarmowego np :USG którego notabene nie było jak sama przyznałaś .
jolka 500

24 czerwca 2013, 01:30

Mam starego owczarka niemieckiego z niewydolnoscia trzustki, wiek ok. 12,13 lat .Przez 10 lat trzeba bylo wstawac w nocy ok .4 do 5 razy i wyprowadzac go na zewnatrz ( gorzej niz z malym dzieckiem) .Caly czas byl na antybiotykach pomagalo,raz bylo lepiej raz gorzej. W zeszlym roku ok.wrzesnia pies po kazdym posilku mial , biegunke, puchnal,widac bylo ze cierpi , wet. rozkladal rece przyplatala sie infekcja ucha ,po operacji rzadne antybiotyki nie pracowaly rana nie goila sie.Nie chcialam sie z tym pogodzic , to JEST MOJ PRZYJACIEL.Zaczelam szukac sama i znalazlam ; zel blokujacy rozwoj bakterii(blokuje doplyw tlenu)stosowany dla cukrzykow,przy trudno gojacych sie ranach i odlezynach w USA nazwa Wound Be Gone-hydrophilic gel for accelerated wound healing. Po tygodniu stosowania zaprowadzilam psa do wet.po ogladnieciu byl mocno zainteresowany tym zelem.PO 3 tygodniach pies mial wyciagniete szwy i z uchem jest dobrze. Szukalam dalej,znalazlam odpowiedzi niewydolnosc trzustki-trzeba enzymy trawienne dodawac do jedzenia,Ale to jest dopiero poczatek, prawdziwym winowajca sa ; bakterie,pasozyty , jak z nimi skutecznie walczyc? po pierwsze; jedzenie , znalazlam porady zakonnikow na jelita, dobra prace praca ukladu trawiennego-kasza jeczmienna ,pecak gotowana na sypko (tylko ta forma pomaga, nie papka) .Osobno gotuje mielone mieso wolowe dobrej klasy w malej ilosci wody plus warzywa, (tarte na duzych oczkach - tarka) duzo marchewki plus inne warzywa w mniejszych ilosciach, dodaje mineraly schindele's ,okresowo witaminy (nie caly czas bo moga uczulac) .Teraz najwazniejsza informacja NIE UZYWAM ANTYBIOTYKOW ,zamiast nich uzywam generatora niskich czestotliwosci ok.30KHz pod nazwa ZAPPER Z4eX wersji najprostszej ,najtanszej .To jest nazwa w USA ale wiem ,ze w Polsce tez jest do kupienia za nieduze pieniadze. Trzeba pamietac o cyklach rozwojowych pasozytow.Powodzenia!!!!!!!
jolka500

24 czerwca 2013, 01:44

Zapomnialam dodac; moj pies lubil jesc wszystko co napotkal na swojej drodze lacznie ze swoja kupa. Od listopada 2012 roku nie musze wstawac w nocy w koncu sie wysypiam,kupa jest normalna jak u kazdego psa moze tylko troche jasniejsza ,ale caly ten czas nie zostawiam mojego psa sam na sam z kupa ,ktora moze zrobic podczas mojej nieobecnosci.
SleepingSun

24 czerwca 2013, 08:09

psa trzeba zdiagnozować, a nie leczyć na ślepo!
ODPOWIEDZ
  • Informacje