pomocy, blagam!!!
Możesz np.oblepić ją masłem(małą ilością). Nie podawaj żadnych smakołyków,odczekaj troszkę aż się poprawi pieskowi,z trzustką niema żartów to poważny organ coś musiało spowodować niewydolność i musisz zadbać oto aby się to nie pogłębiało.
-
z tego co ja pamiętam, Kreon jest w formie takiego granulatu. ja bym jednak podawała przed jedzeniem, żeby lek miał szansę zadziałać. kotu z braku innej możliwości podawałam wymieszane z jedzeniem i pomogło.
kreon można wsypywać do karmy podawać bezpośrednio po jedzeniu. Przed jedzeniem też można , ale także bezpośrednio.
dziekuje bardzo wszystkim za odpowiedzi. niestety musze jej to na sile dawac bo inaczej nie da rady. jeszcze mam jedno pytanko.. ona dostala dzisiaj pierwszy raz rano kreon i drugi przed chwila. ale jak z nia bylam na spacerze to kupa byla brzydka.. ale to chyba jeszcze za wczesnie na jakies dobre efekty? po jakim czasie beda widoczne?
werka445 nie możesz jej dawać żadnych kostek ze sklepu zoologicznego , trzymaj się jednego sposobu jedzenia żadnych smaczków do póki nie opanujesz biegunek aż do prawidlowych stolców-dieta lekkostrawna be tłuszczowa tak jak powiedział wet.Z ciekawości pytam : jaki poziom był diastazy we krwi ? było badanie kału na aktywność trypsyny ?werka445 pisze:Okazalo sie, ze jest to zewnatrzwydzielnicza niewydolnosc trzustki. Pan doktor powiedzial mi, ze prawdopodobnie wystarczy jej tylko przez jakis czas dawac kreon i bedzie dobrze poniewaz wyniki sa minimalnie ponizej normy. Ulzylo mi niesamowicie. Dodal tez, ze moga jej gotowac z tym, ze nie dodawac zadnego tluszczu. Mam rowniez pytanie do Was. Mam jej to dawac tak z 30 min do godz przed posilkiem. Ale ona absolutnie nie chce zjesc tej tabletki.. Moglabym dawac jej ta tabletke do jedzenia? I jeszcze jedno bo zapomnialam zapytac sie weta czy moze dostawac taka kostke z zoologicznego do czyszczenia zebow albo ogl jakies smakolyki(typowo psie oczywiscie)? I ogl bardzo wszystkim dziekuje za pomoc i wsparcie.
Na efekty czasami trzeba długo czekać , nie przejmuj się dzisiejsza nieprawidłową qupą , to za wcześnie .werka445 pisze:dziekuje bardzo wszystkim za odpowiedzi. niestety musze jej to na sile dawac bo inaczej nie da rady. jeszcze mam jedno pytanko.. ona dostala dzisiaj pierwszy raz rano kreon i drugi przed chwila. ale jak z nia bylam na spacerze to kupa byla brzydka.. ale to chyba jeszcze za wczesnie na jakies dobre efekty? po jakim czasie beda widoczne?
Nie powinnaś mieć problemu z podaniem kreonu ,wymieszaj z jedzeniem ,zje na pewno .Nie wiem jak Tobie zalecił lek ,ale kreon ,w zależności od objawów daje się też przy każdym posiłku w pierwszej fazie leczenia , potem ,kiedy stolce sa lepsze i w mniejszych ilościach dawkę leku się zmniejsza .
Jak dla mnie poziom amylazy jest dobry , a to że jest lekko podwyższony to powodów może być wiele ,werka445 pisze:poziom amylazy ma 288 V/L. poza tym wszystko ma w normie. mam jej dawac kreon dwa razy dziennie, przed posilkiem.
Przy ZNT amylaza jest bardzo wysoka . Dla pewności zrobiłabym badanie kału na aktywność trypsyny -to rozwiałoby
moje wątpliwości albo upewniłoby w diagnozie.
Acha werka445 nie dawaj psu masła !
Ostatnio zmieniony 27 lutego 2014, 16:54 przez Agis, łącznie zmieniany 1 raz.
Widocznie pomyliłam z Essentiale na wątrobęSleepingSun pisze:z tego co ja pamiętam, Kreon jest w formie takiego granulatu. ja bym jednak podawała przed jedzeniem, żeby lek miał szansę zadziałać. kotu z braku innej możliwości podawałam wymieszane z jedzeniem i pomogło.
Ale na co miał robione badanie kału ? mnie chodzi o aktywność trypsyny -to ważne badanie przy ZNT ,tymwerka445 pisze:miala robione badania kalu i wszystko dobrze. no nic teraz zostaje mi tylko czekac i obserwowac kupki. mam nadzieje, ze juz wszystko bedzie dobrze. dziekuje jeszcze raz za pomoc.
bardziej ze amylaza we krwi Twojego psa jest prawidłowa ....no nic ..trzymaj się ..będzie dobrze i pisz
w razie wątpliwości ,ale także o tym jak czuje się psina .
Przy chudym jedzeniu Kreon w odrobinie masła nie zaszkodzi większość psów nie tknie jedzenia wymieszanego z Kreonem,bo ma okropny smak.
moj weterynarz powiedzial, ze badania kalu robi praktycznie na wszystko i wszystko wyszlo ok. niestety kreon musze jej dawac na sile do pyska bo inaczej nie ruszy... nawet jak jej wkladalam w kawalek gotowanej piersi z kurczaka to nie tknela. ale te jej kupy caly czas sa brzydkie... ogl. zalatwia sie mniej co jest podobno dobrym znakiem bo tylko raz dziennie z tym, ze na popoludniowym spacerku robi pierwsza ladna, normalna zdrowa a potem za jakis czas, kilka min znowu zolta, nie jest biegunkowa no ale zolta... :/ a i jeszcze jedno ogl mam wrazenie, ze przytyla a to raptem kilka dni.