pomocy, blagam!!!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

akka

27 lutego 2014, 10:02

Możesz np.oblepić ją masłem(małą ilością). Nie podawaj żadnych smakołyków,odczekaj troszkę aż się poprawi pieskowi,z trzustką niema żartów to poważny organ coś musiało spowodować niewydolność i musisz zadbać oto aby się to nie pogłębiało.
SleepingSun

27 lutego 2014, 10:12

z tego co ja pamiętam, Kreon jest w formie takiego granulatu. ja bym jednak podawała przed jedzeniem, żeby lek miał szansę zadziałać. kotu z braku innej możliwości podawałam wymieszane z jedzeniem i pomogło.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 lutego 2014, 11:42

kreon można wsypywać do karmy podawać bezpośrednio po jedzeniu. Przed jedzeniem też można , ale także bezpośrednio.
werka445

27 lutego 2014, 15:51

dziekuje bardzo wszystkim za odpowiedzi. niestety musze jej to na sile dawac bo inaczej nie da rady. jeszcze mam jedno pytanko.. ona dostala dzisiaj pierwszy raz rano kreon i drugi przed chwila. ale jak z nia bylam na spacerze to kupa byla brzydka.. ale to chyba jeszcze za wczesnie na jakies dobre efekty? po jakim czasie beda widoczne?
Agis

27 lutego 2014, 16:00

werka445 pisze:Okazalo sie, ze jest to zewnatrzwydzielnicza niewydolnosc trzustki. Pan doktor powiedzial mi, ze prawdopodobnie wystarczy jej tylko przez jakis czas dawac kreon i bedzie dobrze poniewaz wyniki sa minimalnie ponizej normy. Ulzylo mi niesamowicie. Dodal tez, ze moga jej gotowac z tym, ze nie dodawac zadnego tluszczu. Mam rowniez pytanie do Was. Mam jej to dawac tak z 30 min do godz przed posilkiem. Ale ona absolutnie nie chce zjesc tej tabletki.. Moglabym dawac jej ta tabletke do jedzenia? I jeszcze jedno bo zapomnialam zapytac sie weta czy moze dostawac taka kostke z zoologicznego do czyszczenia zebow albo ogl jakies smakolyki(typowo psie oczywiscie)? I ogl bardzo wszystkim dziekuje za pomoc i wsparcie. :D
werka445 nie możesz jej dawać żadnych kostek ze sklepu zoologicznego , trzymaj się jednego sposobu jedzenia żadnych smaczków do póki nie opanujesz biegunek aż do prawidlowych stolców-dieta lekkostrawna be tłuszczowa tak jak powiedział wet.Z ciekawości pytam : jaki poziom był diastazy we krwi ? było badanie kału na aktywność trypsyny ?
Agis

27 lutego 2014, 16:07

werka445 pisze:dziekuje bardzo wszystkim za odpowiedzi. niestety musze jej to na sile dawac bo inaczej nie da rady. jeszcze mam jedno pytanko.. ona dostala dzisiaj pierwszy raz rano kreon i drugi przed chwila. ale jak z nia bylam na spacerze to kupa byla brzydka.. ale to chyba jeszcze za wczesnie na jakies dobre efekty? po jakim czasie beda widoczne?
Na efekty czasami trzeba długo czekać , nie przejmuj się dzisiejsza nieprawidłową qupą , to za wcześnie .
Nie powinnaś mieć problemu z podaniem kreonu ,wymieszaj z jedzeniem ,zje na pewno .Nie wiem jak Tobie zalecił lek ,ale kreon ,w zależności od objawów daje się też przy każdym posiłku w pierwszej fazie leczenia , potem ,kiedy stolce sa lepsze i w mniejszych ilościach dawkę leku się zmniejsza .
werka445

27 lutego 2014, 16:35

poziom amylazy ma 288 V/L. poza tym wszystko ma w normie. mam jej dawac kreon dwa razy dziennie, przed posilkiem.
werka445

27 lutego 2014, 16:36

myslicie, ze jest szansa, ze nie bedzie musiala do konca zycia tego brac?
Agis

27 lutego 2014, 16:50

werka445 pisze:poziom amylazy ma 288 V/L. poza tym wszystko ma w normie. mam jej dawac kreon dwa razy dziennie, przed posilkiem.
Jak dla mnie poziom amylazy jest dobry , a to że jest lekko podwyższony to powodów może być wiele ,
Przy ZNT amylaza jest bardzo wysoka . Dla pewności zrobiłabym badanie kału na aktywność trypsyny -to rozwiałoby
moje wątpliwości albo upewniłoby w diagnozie.
Acha werka445 nie dawaj psu masła !
Ostatnio zmieniony 27 lutego 2014, 16:54 przez Agis, łącznie zmieniany 1 raz.
Agis

27 lutego 2014, 16:51

werka445 pisze:myslicie, ze jest szansa, ze nie bedzie musiala do konca zycia tego brac?
Generalnie w ZNT kreon przyjmuje się całe życie , nie wiem jak będzie w przypadku Twojego psa .
ania0-5

27 lutego 2014, 18:17

SleepingSun pisze:z tego co ja pamiętam, Kreon jest w formie takiego granulatu. ja bym jednak podawała przed jedzeniem, żeby lek miał szansę zadziałać. kotu z braku innej możliwości podawałam wymieszane z jedzeniem i pomogło.
Widocznie pomyliłam z Essentiale na wątrobę :twisted:
werka445

27 lutego 2014, 18:28

miala robione badania kalu i wszystko dobrze. no nic teraz zostaje mi tylko czekac i obserwowac kupki. mam nadzieje, ze juz wszystko bedzie dobrze. :) dziekuje jeszcze raz za pomoc. :)
Agis

27 lutego 2014, 20:33

werka445 pisze:miala robione badania kalu i wszystko dobrze. no nic teraz zostaje mi tylko czekac i obserwowac kupki. mam nadzieje, ze juz wszystko bedzie dobrze. :) dziekuje jeszcze raz za pomoc. :)
Ale na co miał robione badanie kału ? mnie chodzi o aktywność trypsyny -to ważne badanie przy ZNT ,tym
bardziej ze amylaza we krwi Twojego psa jest prawidłowa ....no nic ..trzymaj się ..będzie dobrze i pisz
w razie wątpliwości ,ale także o tym jak czuje się psina .
akka

27 lutego 2014, 21:47

Przy chudym jedzeniu Kreon w odrobinie masła nie zaszkodzi większość psów nie tknie jedzenia wymieszanego z Kreonem,bo ma okropny smak.
werka445

01 marca 2014, 13:47

moj weterynarz powiedzial, ze badania kalu robi praktycznie na wszystko i wszystko wyszlo ok. niestety kreon musze jej dawac na sile do pyska bo inaczej nie ruszy... nawet jak jej wkladalam w kawalek gotowanej piersi z kurczaka to nie tknela. ale te jej kupy caly czas sa brzydkie... ogl. zalatwia sie mniej co jest podobno dobrym znakiem bo tylko raz dziennie z tym, ze na popoludniowym spacerku robi pierwsza ladna, normalna zdrowa a potem za jakis czas, kilka min znowu zolta, nie jest biegunkowa no ale zolta... :/ a i jeszcze jedno ogl mam wrazenie, ze przytyla a to raptem kilka dni.
ODPOWIEDZ
  • Informacje