"asianiedzwiadek pisze:Witam moj york ma 6 lat i dokladnie 18 czerwca mial operacje tchawicy, jego przypadek byl zaawansowany poniewaz mial zapadalnosc 3 i 4 stopnia (ignorowalismy jego "charczenie", poniewaz "osiedlowi weteranarze" przekonywali nas, ze to u yorkow normalne i nic mu nie grozi). Podczas mojowych upalow stwierdzilismy, ze jednak nie jest to normalne i zaczelismy szukac specjalisty ktory moglby sie tym zajac, w brew pozorom nie jest to proste nawet w duzym miescie (mieszkam we wroclawiu). Z pierwsza wizyta udalismy sie na uniwersytet przyrodniczy tam zrobili mojemu pieskowi zdjecie RTG na ktorym bylo widac, ze ma powiekszone serce i duza zapadalnosc, skierowano nas do dr. 18ego czerwca wieczorem zawiezlismy go na zabieg wstawienia protezu dotchwicznej, lekarze nie owijali w bawelne i uprzedzali, ze jest to zabieg ryzykowny z ktorego moga wynikac powiklania, moze nastapic odrzut protezy, pies moze sie nie obudzic itp. bylismy przerazeni ale wiedzielismy, ze nie mamy wyjscia. Grafik podobno ledwo przezyl, lekarze musieli zrobic mu dziurke (taka jak maja ludzie chory na raka krtani) i teraz oddycha ta dziurke. odebralismy go po 3dniach, poniewaz stan byl stabilny a on z tesknoty nie chcial jesc. generalnie mimo, ze operacja nie do konca sie udala (wczensiej nie bylo mowy o zadnej dziurze w szyi) to jestesmy bardzo zadowoleni, nasz pies wreszcie swobodnie oddycha, szalenie biega, jest radosny i pelen sil!! w razie jakichkolwiek pytan prosze pytac:) jesli bede potrafila napewno odpowiem:) pozdrawiam asia
Mam pytanie bo mój pies też ma zapadniętą tchawice (jeśli nie jest za późno na pytanie bo twój post jest ze zeszłego roku?)BŁAGAM ODPISZ Jak on żyje z tą rurką w tchawicy? Codziennie mu ją czyścicie? Zbieracie płyny i co ile które ma każdy pies w płucach? Czy może normalnie leżeć i spać? BŁAGAM ODPISZ!!!!!!!!!