Wiesz Marzeno ... od dobrych 5 tygodni mam jedno marzenie - iść spać przynajmniej na 12 godzin jednym ciągiem ...
Ale nagrodę mamy jak kolejny pies z moim przydomkiem dostaje tytuł championa - tego nie da sie przeliczyć ani PLN , ani na EU
pytanie o pseudohodowle
Znam to -od 7 tyg.mam cudowną 10 amstaffów są słodkie ale śpię po 4 godziny.pianistka pisze:Wiesz Marzeno ... od dobrych 5 tygodni mam jedno marzenie - iść spać przynajmniej na 12 godzin jednym ciągiem ...
Ale nagrodę mamy jak kolejny pies z moim przydomkiem dostaje tytuł championa - tego nie da sie przeliczyć ani PLN , ani na EU
Co do jakiś tam zysków -owszem gdy ktoś odbiera szczenię zaraz po przeglądzie to można powiedziec że nie dołozyłam do tego szczeniaczka ale jeśli pozostałe są u mnie do 3-4 mieś to jak wyjdę na zero ogólnie -wtedy człowiek się cieszy ,jednak z regóły się dokłada.
A po co w takim razie hodujemy skoro dokładamy ? ujme to tak -to jest nasza pasja ,hobby -psy ,hodowla a jak wiadomo hobby jest kosztowne.Nie na wszystkim musi się od razu zaraniać ,człowiek robi coś co kocha,wkłada w to serce,kupe czasu i pieniędzy i wcale nie patrzy na zyski.To jest pasja a nie biznes.
Nie twierdzę że wszyscy sa tacy ale tez wy nie uogólniajcie że każdy hodowca ma psy dla zysku
Pianistko - ja znalazłam podkłady Seni SOft 90x 60 - opak. 30 szt- koszt 33 zł . Czyli jakoś średnio wychodzi to 1,96. W mojej aptece opak. 5 szt. kosztuje 7 zł, czyli też grubo poniżej tego 1,96 .pianistka pisze:Gościu , chyba masz wiadomości o cenach sprzed 10 lat . 1 podkład = 1,96 zł - i to ty się mylisz w liczeniu a nie ja 2-3 podkłady to minimum na 1 dzień bo szczeniaki na SYFIE spać i bawić sie nie będą.
Do krycia Hodowca jedzie bądź pokrywa koszty przyjazdu reproduktora, prawdziwy Hodowca nie kryje za miedzą bo taniej.
Koszty karmy to też nie Chappi i Pedigree (chociaż wiele ludzi ulega złudzeniu reklamy i uważa że to 7-my cud świata, karma za 5 zł kg ).
U weterynarza jakoś zniżek nie mam bo jestem stałym ale nader rzadkim gościem
Ale to jest właśnie świadomość społeczeństwa. Wizja ile to niby zarabiamy. No ale fakt, to moja sprawa ile kosztuje mnie wychowanie i jakie są moje koszty. Szkoda tylko że ktos nie znając realiów wylicza komuś koszty.
I co do cen, fajnie byłoby dawać takie ceny jak są np. w Rosji, Niemczech Nie obraziłabym się :):) Może wtedy taki miot pozwoliłby mi na utrzymanie psów bez dokładania
No to z ciekawości - gdzie kryła taykuna, ile km musiał pokonać jej reproduktor? Ja rozmawiam o fatkach, a nie bzdurnych wyliczeniach.
A koszt karmy - no sorry, ale ile takie szczenięta przejedzą? 100 kg ? 50 kg? 15 kg porządnej karmy to ok. 200-250 zł, podejrzewam, że szczeniaki więcej niż 30 kg nie zjedzą . A też należy pamiętać, że im jest ich więcej (czyli więcej zjedzą), to też więcej się sprzeda i wiecej zarobi.
lewandowska.marzena, ja wiem że to 1000 czy 2000 zł to niewiele, ale jak ktoś ma np. 5 suk, to już wychodzi niezła sumka.
salamanka jeśli uważasz, że brit jest dobrą karmą to gratuluję. Ja karmię szczeniaki hillsem i worek 14 kg kosztuje ok.200 zł. Szczeniaki zjadają mi zawsze ok. 1,5 worka. I opłaca mi się to.
A powiedz co to za przesąd, że sukę przed kryciem szcepisz? Nie robisz tego normalnie? Psy powinno się szczepić regularnie wtedy poziom przeciwciał jest cały czas odpowiedni .
A co do dokarmiania szczeniąt- nie wiesz, że żeby suka miała więcej mleka i bylo ono odpowiedniej jakości trzeba jej dawać wiecej jeść i lepszej jakości karmę niż brit .
Dla Ciebie Brit nie jest dobry dla mnie a przedewszystkim dla moich psów -a wypróbowałam już tych karm pewną ilośc i dopiero Brit okazał się dla nich najlepszy.Pozatym nie napisałam że karmiętylko i wyłącznie karmą .Podstawowa karma moich psów to głowizna wołowa z ryżem a karma jako dodatek.
Co do szczepień nie bede z Tobą o tym dyskutować -psy sa szczepione normalnie a sukę przed kryciem odrobaczam i doszczepiam -tak jest u nas i każdy wet to powie ,może na wsiach jest inaczej.
Dokarmianie szczeniąt-przy 10 szczeniakach gdy mają ponad 3 tyg Ty byś nie dokarmiała -no to myślę że TOZ zainteresowałby się Twoimi szczeniaczkami i zakwalifikował je do zaniedbanych pod względem żywieniowym.
Przepraszam ale widze że starasz się za wszelką cene udowodnić że Ci co w praktyce to wszystko przerabiali nic nie wiedza ,że Ty wiesz wszystko najlepiej więc dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu.
Jak odchowasz miot 10 szt.szczeniąt (szczególnie karmiąc Hillsem-którym ja karmiłam od 3 tyg.życia) wtedy moze sama się przekonasz jakie to sa koszty-bo przy karmieniu non stop hillsem dorosłych i szczeniąt Twoje szczenięta na 100% nie będą tańsze od np moich
Co do szczepień nie bede z Tobą o tym dyskutować -psy sa szczepione normalnie a sukę przed kryciem odrobaczam i doszczepiam -tak jest u nas i każdy wet to powie ,może na wsiach jest inaczej.
Dokarmianie szczeniąt-przy 10 szczeniakach gdy mają ponad 3 tyg Ty byś nie dokarmiała -no to myślę że TOZ zainteresowałby się Twoimi szczeniaczkami i zakwalifikował je do zaniedbanych pod względem żywieniowym.
Przepraszam ale widze że starasz się za wszelką cene udowodnić że Ci co w praktyce to wszystko przerabiali nic nie wiedza ,że Ty wiesz wszystko najlepiej więc dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu.
Jak odchowasz miot 10 szt.szczeniąt (szczególnie karmiąc Hillsem-którym ja karmiłam od 3 tyg.życia) wtedy moze sama się przekonasz jakie to sa koszty-bo przy karmieniu non stop hillsem dorosłych i szczeniąt Twoje szczenięta na 100% nie będą tańsze od np moich
salamanka ja też Ci wspolczuje jesli uwazasz ze Brit jest najlepszy dla szczeniaków. Ja na miejscu przyszłego nabywcy pytając czym karmione gdybym usłyszał ze Britem, to odrazu bym zrezygnował!
Moj ojciec miał przez wiele wiele lat hodowle i pomimo tego że były dostepne gorsze karmy szczeniaki były tylko na Hillsie i Eukanubie.
Brit dawać szczeniętom, oj nie mów mi że po wypróbowaniu wielu karm doszłaś do tego ze Brit najlepszy.Bo nie uwierze.
A jesli się chce oszczędzać na szczeniakach tak jak Ty piszesz, żę przy 10 szt. miotu jaki to jest koszt na Hillsie, to trzeba sobie dać spokój z hodowlą.
Zobaczysz z jakimi niedoborami wyrosną potem szczeniaki po tym Bricie, no ale fakt nie zobaczysz, kto inny bedzie sie martwil.
Moj ojciec miał przez wiele wiele lat hodowle i pomimo tego że były dostepne gorsze karmy szczeniaki były tylko na Hillsie i Eukanubie.
Brit dawać szczeniętom, oj nie mów mi że po wypróbowaniu wielu karm doszłaś do tego ze Brit najlepszy.Bo nie uwierze.
A jesli się chce oszczędzać na szczeniakach tak jak Ty piszesz, żę przy 10 szt. miotu jaki to jest koszt na Hillsie, to trzeba sobie dać spokój z hodowlą.
Zobaczysz z jakimi niedoborami wyrosną potem szczeniaki po tym Bricie, no ale fakt nie zobaczysz, kto inny bedzie sie martwil.
ja doszlam. Jakby co sluze obiektywnymi dowodami. Ale to OT w tym watku, Owczarzu, prawda? Nie robmy sobie tu balaganu na forum.OWCZARZ pisze:salamanka ja też Ci wspolczuje jesli uwazasz ze Brit jest najlepszy dla szczeniaków. Ja na miejscu przyszłego nabywcy pytając czym karmione gdybym usłyszał ze Britem, to odrazu bym zrezygnował!
zapytaj mnie o to w watku o Bricie. Nie robmy balaganu, to watek na inny niz Brit temat.OWCZARZ pisze:Jasne Liwia, ciekawe dlaczego Czesi w swoich hodowlach jakos nie kwapia sie zeby karmić Britem....przeciez to ich karma, sami powinni wiedzieć najlepiej co jest najwyzszej jakosci
A dlaczego nie? Bo Cie tutaj nierozumiem. Skoro inni się mogą wypowiedzieć czym karmią psy w hodowli, ja nie mogę??? Jakas dyskryminacja płciowa czy co? Bo nie wiem jak mam to rozumiec?
Poza tym z całym szacunkiem ale nie Ty założyłaś ten temat.Więc nie bardzo jesteś osobą własciwą aby tu kogoś upominac.
Poza tym z całym szacunkiem ale nie Ty założyłaś ten temat.Więc nie bardzo jesteś osobą własciwą aby tu kogoś upominac.
w zyciu. Konsekwencja o ktora prosiles w innym watku a z ktora to idea sie zgadzam.OWCZARZ pisze:A dlaczego nie? Bo Cie tutaj nierozumiem. Skoro inni się mogą wypowiedzieć czym karmią psy w hodowli, ja nie mogę??? Jakas dyskryminacja płciowa czy co? Bo nie wiem jak mam to rozumiec?
Poza tym z całym szacunkiem ale nie Ty założyłaś ten temat.
Jeszcze raz powtarzam nie Ty zalozylas ten temat wiec nie bardzo masz prawa upominac tu kogo kolwiek. A poza tym tak jak pisałem upomnij rowniez inne osoby ktore się wypowiadały czym zywia a nei tylko mnie.Bo ianczej to wlasnie wyglada mi na dyskryminacje nie wiem na jakim podlozu?
A roznica jest taka, że tamten temat ja zalozylem.
A roznica jest taka, że tamten temat ja zalozylem.
takie rzeczy dzentelmeni zalatwiaja na pw wiec pozwol ze na tym zakoncze nasze OT.OWCZARZ pisze:A tak wogóle to dajmy już spokoj bezsensownym sporom. Nierozumiem Liwia...mozesz mnie nie lubic...ale zauważyłem ze gdziekolwiek nie napiszę coś w jakimś temacie, zaraz to krytykujesz. Jaki masz w tym cel, bo nie wiem.?
-
- Informacje
-