Słuchajcie.. dzisiaj Kira chyba już się oswoiła z Milkę, ale do tego stopnia, że traktuje ją jak zabawkę!! dzisiaj ją przewróciła i chciała kopać jak zwykłą mysz, ale w porę wkroczyłem do akcji.
Kiedy to się skończy?:(
Druga kotka
Pierożku mała nie piszczy? Nie ucieka przerażona?
Koty cały czas się będą w ten sposób bawić. Różnica polega na tym że mała jest "malutka dzidzia" i nie jest wstanie odpowiedzieć tym samym starszej. Jak mała podrośnie to obie się będą tarzały, goniły, tarmosiły i tłukły łapami (bez szponów). Tak wyglądają kocie zabawy.
Nie panikuj i nie przerywaj im chyba że maleństwo ewidentnie płacze ze strachu czy bólu, albo starsza będzie mocno ją pacać szponami albo będzie chciała gryźć. Lekkie kąsania bezbolesne też są normą w trakcie zabawy kociaków.
Koty cały czas się będą w ten sposób bawić. Różnica polega na tym że mała jest "malutka dzidzia" i nie jest wstanie odpowiedzieć tym samym starszej. Jak mała podrośnie to obie się będą tarzały, goniły, tarmosiły i tłukły łapami (bez szponów). Tak wyglądają kocie zabawy.
Nie panikuj i nie przerywaj im chyba że maleństwo ewidentnie płacze ze strachu czy bólu, albo starsza będzie mocno ją pacać szponami albo będzie chciała gryźć. Lekkie kąsania bezbolesne też są normą w trakcie zabawy kociaków.
- Furia i Afera
Moje dziewczynki piły to mleko. Smakowało imPierozek pisze:...
I może mieliście styczność z mlekiem "KLARA" dla kociąt? Zauważyłem je w zoologicznym, do tej pory młoda piję mleko Whiskasa.
Pozdrawiam wraz z kotkami.
Kupowałam je ze względu na to, że Furia i Afera były uczone picia mleka u właścicieli ich mamusi, a nie chcąc ich poić krowim, zastosowałam to. Po za tym ja do kawy leję zimne mleko z lodówki, a dziewczyny chciały się wściec jak im nie dawałam, a Klarę miałam w szewce ciepłe oczywiście w zamkniętym oryginalnie kartoniku. Nic im po nim nie było. Polecam sprawdzić cenę w sklepach internetowych i zamówić np cały karton (pod warunkiem, że im posmakuje), bo różnice w cenie są kolosalne.
Ucałowania dla Kiry i Milki
Klara w krakvecie kosztuje 2,90zł, a u mnie w sklepie 1,89zł, a w drugim sklepie 2,50zł. Różnice strasznie wielkie. A kotkom smakuje bardzo Klara
Na zoologiczny.sklep.pl Klara 1,87 zł
Karusek.com.pl - 2,50 zł
sklepzoo.pl - 1,79 zł
sklep.zoolandia.pl - 1,99 zł
animalia.pl - 1,95 zł
swiat-zwierzat.pl - 1,79 zł
kuchniapupila.pl - 1,92 zł
zoozu.pl - 1,89 zł
)
Na zoologiczny.sklep.pl Klara 1,87 zł
Karusek.com.pl - 2,50 zł
sklepzoo.pl - 1,79 zł
sklep.zoolandia.pl - 1,99 zł
animalia.pl - 1,95 zł
swiat-zwierzat.pl - 1,79 zł
kuchniapupila.pl - 1,92 zł
zoozu.pl - 1,89 zł
)
- Furia i Afera
No to tylko pozazdrościć Ci sklepu, w którym mleczko kosztuje 1,87 i nie musisz płacić za koszty przesyłki
Jak już podrośnie Milka to polecam dla obu Twoich kotek przysmaki Vitakraf - moje dziewczyny jak tylko dostaną (w ramach np nagrody) to jedząc aż mruczą
Jak już podrośnie Milka to polecam dla obu Twoich kotek przysmaki Vitakraf - moje dziewczyny jak tylko dostaną (w ramach np nagrody) to jedząc aż mruczą
)
To już 4 dzień, kira nadal gryzie młoda, i to w szyje chciała!
nie wiem jak ja je zostawie same..
To już 4 dzień, kira nadal gryzie młoda, i to w szyje chciała!
nie wiem jak ja je zostawie same..
Pomóżcie!
Nie wiem co już robić.
Starsza kotka gryzią młodą strasznie, mała ucieka, głośno miauczy.
rozdzielamy je, ale ile można..
Kiedyś jakoś zostaną same!
Nie wiem co już robić.
Starsza kotka gryzią młodą strasznie, mała ucieka, głośno miauczy.
rozdzielamy je, ale ile można..
Kiedyś jakoś zostaną same!
- Furia i Afera
Hej,
tak się właśnie zastanawiam jak Wam pomóc i... rozmawiałam, ze znajomymi którzy przerabiali to pod koniec 2009 roku. Wnioski:
1. Kotki muszą sobie ustalić swój "system społeczny" i nie wolno im w tym przeszkadzać.
2. Pomogło karanie tzn rozdzielanie kotek np zamykanie agresywniejszej w drugim pokoju (ale ja bym chyba tak nie potrafiła)
3. Dobrym sposobem okazała się "kocimiętka" - spryskaj zabawki i pobaw się nimi właśnie tymi zabawkami.
4. U nich skończyły się wojny po jakiś 3 tygodniach (ale zaznaczam, że nie ingerowali i już od drugiego dnia kotki zostawały same)
5. Całkowicie uspokoiło się po sterylizacji kotki nr 2 (ale to pesymistyczna informacja dla Was)
Mam nadzieję, że chociaż w minimalnym stopniu pomogę. Jak coś więcej wymyślę lub się dowiem to dam znać.
PS. Ale szczerze Ci współczuje
tak się właśnie zastanawiam jak Wam pomóc i... rozmawiałam, ze znajomymi którzy przerabiali to pod koniec 2009 roku. Wnioski:
1. Kotki muszą sobie ustalić swój "system społeczny" i nie wolno im w tym przeszkadzać.
2. Pomogło karanie tzn rozdzielanie kotek np zamykanie agresywniejszej w drugim pokoju (ale ja bym chyba tak nie potrafiła)
3. Dobrym sposobem okazała się "kocimiętka" - spryskaj zabawki i pobaw się nimi właśnie tymi zabawkami.
4. U nich skończyły się wojny po jakiś 3 tygodniach (ale zaznaczam, że nie ingerowali i już od drugiego dnia kotki zostawały same)
5. Całkowicie uspokoiło się po sterylizacji kotki nr 2 (ale to pesymistyczna informacja dla Was)
Mam nadzieję, że chociaż w minimalnym stopniu pomogę. Jak coś więcej wymyślę lub się dowiem to dam znać.
PS. Ale szczerze Ci współczuje
Furia i Afera dziękuję bardzo mam nadzieję, że pomoże
- Furia i Afera
I jak tam? Coś lepiej - gorzej?
Obserwowałem je przez kilka dni.
Kira podchodzi do młodej, liże ją całą, myje ją i w pewnym momencie Milka zaczyna ją gryźć, więc sobie myślę - zaczyna - Kira myśli ze to zabawa i też ją gryzie, ale ma nieco więcej siły, nie reaguje póki młoda nie piszczy, kiedy głośno miauczy to krzyczę "kira" i kira ucieka.. Ale rzadziej się gryzą. Np. zawsze spały w osobnych pokojach, dzisiaj spały w jednym i nic się nie działo.
Kira podchodzi do młodej, liże ją całą, myje ją i w pewnym momencie Milka zaczyna ją gryźć, więc sobie myślę - zaczyna - Kira myśli ze to zabawa i też ją gryzie, ale ma nieco więcej siły, nie reaguje póki młoda nie piszczy, kiedy głośno miauczy to krzyczę "kira" i kira ucieka.. Ale rzadziej się gryzą. Np. zawsze spały w osobnych pokojach, dzisiaj spały w jednym i nic się nie działo.
- Furia i Afera
No to wygląda, że wszystko powoli się normuje Oby tak dalej!!!
Tak sobie myślę: może lepiej już nie krzycz na biedą Kirę, bo przecież nie chce małej zrobić krzywdy...
Pozdrawiamy.
Tak sobie myślę: może lepiej już nie krzycz na biedą Kirę, bo przecież nie chce małej zrobić krzywdy...
Pozdrawiamy.
A tak a propos Pierozku, ta Twoja Kira to jak "skóra zdjęta" Furia (chyba Furia, w każdym razie ta z prawej na zdjęciu kotek Joanny )
Jesli chodzi o relacje Kira -Milka wszystko wkrótce się unormuje
Koty to nie ludzie- z reguły sa dobre i przyjazne dla siebie....
Jesli chodzi o relacje Kira -Milka wszystko wkrótce się unormuje
Koty to nie ludzie- z reguły sa dobre i przyjazne dla siebie....
- Furia i Afera
Asia też tak sobie pomyślałam, ale zastanawiałam się czy nie jest bardziej podobna do Afery. Natomiast jak Pierożek zmienił zdjęcia to już sama nie wiem (to trzecia siostra bliźniaczka )asiarysia pisze:A tak a propos Pierozku, ta Twoja Kira to jak "skóra zdjęta" Furia (chyba Furia, w każdym razie ta z prawej na zdjęciu kotek Joanny )
Wiecie, kotki chyba się już pogodziły. Mała gryzie Kire, ale kira już nie reaguje i dostaje przysmaki jeżeli nic młodej nie zrobi, i myje ją
Już wie, że jak jej nie ugryzie to dostanie kabanoska, lub coś innego
a wstawiam fotki kiry dla porównania :
ImageShack.us
ImageShack.us
jako, że ja robie dużo artystycznych zdjęć (przez pasję do fotografii) możecie zobaczyć tutaj zdjęcia kotów : http://www.photoblog.pl/fotomagic/archi ... kira-milka
Już wie, że jak jej nie ugryzie to dostanie kabanoska, lub coś innego
a wstawiam fotki kiry dla porównania :
ImageShack.us
ImageShack.us
jako, że ja robie dużo artystycznych zdjęć (przez pasję do fotografii) możecie zobaczyć tutaj zdjęcia kotów : http://www.photoblog.pl/fotomagic/archi ... kira-milka
-
- Informacje
-