jak toś wyżej słusznie zauważył- 1 post rządzi ale ponieważ nie ma tu na forum miejsca, żeby się po prostu przywitać, to gdzieś się trzeba przytulić
Moje psy zawsze chodziły w obrożach- jeden ciągnął, drugi nie. Chyba nie ma reguły pozdrawiam
Co lepsze obroża czy szelki?
No chyba, żaden wątek mnie tak nie rozbawił jak ten jak słusznie zauważył pan dr. na pierwszej stronie0 dyskusja z serii- co było pierwsze: kura czy jajko? A ile przy tym negatywnych emocji! SZOK!
-
Nie potrafił bo nie został nauczony....od nauczenia jesteś ty czyli włąsciciel...
-
Dla małego psa szelki lepsze, bo można łatwiej go kontrolować. Duży pies musi czuć, że się ma nad nim władzę.
-
No jak to co? Taki mały to przecież szkodliwy nie jest, trzeba go tylko chronić przed światem -najlepiej podrzucając na szelach nad głowę na widok innego psa - na obroży tego nie zrobisz. A takiego dużego psa to trza silną ręką, najlepiej na kolczatce poszarpać....i batem go po tyłku! a co! Władza to władza....
Chyba ze względu bezpieczeństwa psa lepsze są szelki. Mój osobiście wozi sie w obroży, ale zdarza się dość często że zamyślę się na spacerze a ten z całej siły mnie gdzieś gwałtownie pociągnie i tylko sobie robiąc krzywdę. Później się krztusi, ma problem ze złapaniem oddechu. Chyba w końcu zdecyduję się na takie szelki.
-
Tosten...jak nauczysz psa nie ciągnąć, przychodzić na zawołanie i nie oddalać się więcej niż na 20 metrów to mozesz sobie spacerować z psem luzem, zamyślać się do woli i mieć przyjemność ze spaceru
A ja to myślę,że nie ma co jest lepsze bezsprzecznie. Jak jadę z psem na rower nie wyobrażam sobie,żeby miał obrożę, a władzę nad psem to czuję jak mam właśnie szelki Zdarzało mi się psa podnosić na szelkach do góry i uratować go przed zębami ogromnego psa (choć z tymi akurat bawi się najczęściej i najlepiej, dla niego im większy tym lepszy), wygodniejsze są szelki w podróży, u weterynarza bo lepiej można psa przytrzymać. Złamać żebro na szelkach? Mojego psa szelki opierają się o barki. Słyszałam o powieszeniu się na obroży, słyszałam o nadwyrężeniu stawów łokciowych u psa od szelek ale żebro złamane? Nie bardzo sobie wyobrażam jak miałoby się to stać, a jeśli już to jakiś hardkor ;p
-
- Informacje
-