Dlaczego nie podaje psu kupnej karmy,nawet tak zwannej naj..
Jak dobermanka ,była mała i wet usłyszał, że ja je kuraka daje, to mi powiedział co myśli, tak mocno, że ogłupiała do dr, Jarka ,na forum pisałam,czy to prawda,te hormony i antybiotyki. A jak bym mojemu wtedy wet powiedziała o przysmakach z Lidla,to by mnie wypierniczył z gabinetu,on uważał, że jak już szkodzić psu, to na szkolenie lepiej kiełbasa, bo mniej chemi, niż w tych ciasteczkach Lidlowskich. Karmie głownie wołowiną,wieprzowe może być, ale w tym roku w Polsce były dwa przypadki tej choroby świń, nieuleczalnej dla psów, no nie dobrze że jeszcze są, ale ja gotuję.
-
co do hormonów w kurczakach, to ostatnio przeprowadzono badania, z których wynika, że przyswajalność substancji obcych (hormony i antybiotyki) jest na poziomi 0.02% co nie jest w stanie w żaden istotny sposób odbić się na naszym organizmie. badania były co prawda na ludziach, ale myślę że w przypadku psów jest podobnie.
-
nie, nie były. producenci drobiu nie przyznają się do stosowania hormonów i antybiotyków (bez koniecznej potrzeby).
-
poza tym tak tylko przypomnę, że hormony jako białka, trawione są w żołądku
-
antybiotyków nie można dodawać, ale pojawiają się coraz to nowsze substancje, mające za zadanie je zastąpić... hormonu wzrostu teoretycznie stosować też nie wolno, ale patrz poprzednie zdanie
-
ja osobiście uważam, że nie ma co panikować
KASA!piesio pisze:ciekawy artykuł,ale dlaczego w takim razie weterynarze tak zalecają karmę ?
piesio pisze:ciekawy artykuł,ale dlaczego w takim razie weterynarze tak zalecają karmę ?
Przerazajace jak sie to czyta włosy staja na glowie i nie tylko.Słyszałam juz kiedys o tym dlatego miedzy innymi zrezygnowałam z karmirnia psów sucha karma ,a rzeczywiscie próbowałam róznych od Eukanuby,Acany,Orijen,R.C,Hill's przez jakis czas zajmowałam sie sprzedaza karmy Husse , nie ukrywam ze psiaki jadły ja naprawde chetnie ale do czasu.....dlatego zdecydowalam koniec suchego jedzenia bo chcocby nie wiem jak dobra byla karma to tak naprawde do konca nie mam pewnosci co jest w jej zawartosci.
Widzialam tez film jednej z firm zajmujacej sie produkcja karmy dla psow, firm z testowania na psach tego co wyprodukowali na poczatku myslalam ze snie....jak to ..? firma ktora produkuje karmy dla zwiarzat w ten sposob traktuje psy... masakra jakas.
A dlaczego lek.wet.reklamuja suche tzw wet.karmy wg mnie sprawa jest oczywista jak nie wiacomo o co chodzi to chodzi o pieniadze,olbrzymie koncerny stac na to by zainwestowac pieniadze w reklame...a jak wiemy pieniadz moze wszystko.
Dlatego koniec z suchymy karmami na zawsze przynajmniej dla mojego psiaka.
Czy my jemy leprze jedzenie?
Wszędzie nas tróją od chleba zaczynając na warzywach, mięsie i wędlinach kończąc o przyprawach nie wspomnę.
Wszędzie nas tróją od chleba zaczynając na warzywach, mięsie i wędlinach kończąc o przyprawach nie wspomnę.
Rozsądek ! Rozsądnie będzie jak zajmiesz się swoją ortografią . Może usiłują nas truć , ale rozsądny człowiek na to sobie nie pozwala i ma pod kontrolą swoje odżywianie ! a karmy dla psów to jeden syf i nikt oprócz producenta nie wie co się w nich znajduje .rozsadek pisze:Czy my jemy leprze jedzenie?
Przez ostatnie dwa tygodnie na temat karmienia suchą, mokrą, gotowanym czy tez Barfem usłyszałam wiele tak różnych i wykluczających się informacji. Zastanawiam się, czy wszyscy piszą z własnego doświadczenia czy książkowego. Jeden pies będzie się miał dobrze na danej karmie a innemu podpasuje surowizna. Coś mi się wydaje, że przy wyborze jedzenia dla siebie nie analizujemy aż tak składu produktów które pakujemy do koszyków. Trzeba być zdecydowanie bogato urodzonym aby karmić psa "PRAWIDŁOWO", mnie na to nie stać staram się zbilansować pewnie nie do końca super.
-
nie trzeba być bogato urodzonym, żeby karmić psa prawidłowo.
-
- Informacje
-