siatka na okna?????

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Iza-Erin
Kontakt:

12 marca 2008, 12:35

ania1985 pisze:....a jak tam Pumus- zostaje z Toba?
Narazie sprawa jest w toku, niedługo się okaże.
Chociaż tak naprawde to wcale nie mam za bardzo ochoty się z tym małym diablikiem rozstawać :wink:
Awatar użytkownika
Adinka

15 marca 2008, 20:16

właśnie przymierzam się do zrobienia "instalacji" okiennych i balkonowych. W związku z tym proszę doświadczonych o redę: gdzie w Krakowie można kupić materiały, jak to wygląda cenowo i jaką siatkę dać na balkon?
Awatar użytkownika
editchen

02 kwietnia 2008, 14:58

wlasnie zamowilam w internecie siatke ochronna na balkon.. mieszkanie co prawda na parterze, ale strzezonego pan Bóg strzeze, a poza tym nie mam ochoty szukac kociakow po calym osiedlu..... kupilam taka miekka, do rozpiecia w otworze balkonu, splot 3x3, nie wiem tylko jak to sie montuje do siany i sufitu balkonu... ktos pomoze?
Awatar użytkownika
Adinka

02 kwietnia 2008, 17:53

a mozesz mi podać linka do strony na której kupiłaś ta siatkę? Chyba, że ATA mi pomoże z adresem sklepu w Krakowie?
Awatar użytkownika
editchen

03 kwietnia 2008, 08:36

Adinka pisze:a mozesz mi podać linka do strony na której kupiłaś ta siatkę? Chyba, że ATA mi pomoże z adresem sklepu w Krakowie?
juz podaje: www.kuchniapupila.pl - zupelnie przez przypadek tam wlazlam, ale maja te siatki tansze niz na animalia.pl i do tego wymiar ktory mi pasowal (6x3). Na krakvevcie niestety nie ma siatek :cry:
Awatar użytkownika
IkarAntos
Kontakt:

06 kwietnia 2008, 20:29

Witam serdecznie wszystkich miłośników zwierząt, ze szczególnym uwzględnieniem zakochanych w kotach :D

Od trzech tygodni jestem szczęśliwym "współtowarzyszem" na dobre i na złe (oby tego drugiego jak najmniej ) dwóch czteromiesięcznych kocurków Maine Coon.
Mieszkam na czwartym piętrze i z loggi zrobiłem kocie królestwo (drzewo do wspinaczki, buda-legowisko, "pas startowy" ze starej narzuty). Jednak najważniejsze było zabezpieczenie wszelkich otworów przed wypadnięciem kociaków. Dolną część zasłoniłem siatką ogrodową z zielonego tworzywa o oczkach 1,5x1,5 cm, mocowaną do barierek, natomiast górę mam zamkniętą przesuwnymi oknami (profile aluminiowe z szybami). Ponieważ w lecie górna część loggi będzie rozsuwana, zamówiłem w firmie Alumark wykonanie dodatkowych okien przesuwnych, w których szyba zostanie zastąpiona siatką stalowa z oczkami 2,5x2,5cm. Można będzie wówczas rozsunąć okna z szybami a pozostawić zasunięte okna z siatką (powietrze będzie się swobodnie przedostawało, ale koty już nie). Jak tylko uporam się z fotkami to wstawię na forum.
Pozdrawiamy,
Bogdan, Ikar i Antos.
Obrazek
Dośka@

06 kwietnia 2008, 20:36

Bogdan, coś niesamowitego :shock: gratuluje pomysłu!!! chyba wszystkie blokowe kotki zazdroszcza Twoim...skąd wykombinowałeś takie drzewko?
Awatar użytkownika
IkarAntos
Kontakt:

06 kwietnia 2008, 20:42

Dośka@ pisze:...skąd wykombinowałeś takie drzewko?
...wicher złamał w parku, a ja wyciąłem 2,5 m tego wiatrołomu i przytargałem do domu.
Awatar użytkownika
Annie
Kontakt:

06 kwietnia 2008, 22:21

Ja też się dołączam do grona tych, którzy zamontują siatkę (moskitierę) na okna. Właśnie znalazłam sobie firmę, mają przyjechać i pomierzyći chce zamówić moskitkę z aluminiową siatką

Przyznam, że nie miałam czasu przeczytać bardzo wnikliwie wszystkich stron tematu, ale ze zdjęć jedno rzuciło mi się w oczy: ATA ty masz takie duże oczka a jest też zdjęcie gdzie ta siateczka jest aluminiowa, ale taka drobniutka??
Czy to zależy od firmy czy można sobie powybierać??

Pozdrawiam

P.S. Ostatnio okropnie zapuściłam się z forum :oops: , ale obiecuję poprawę :D
Awatar użytkownika
Borysek

06 kwietnia 2008, 22:25

Annie pisze: P.S. Ostatnio okropnie zapuściłam się z forum :oops: , ale obiecuję poprawę :D

No właśnie :twisted: Gdzie Cię wywiało na tak długo :?: :!: :shock: :lol: :wink:
ATA

07 kwietnia 2008, 00:38

Bogdan, to drzewo jest rzeczywiście rewelacyjne, a koty pewnie przeszczęśliwe. Nota bene przepiękne te kociaste - oczu oderwać nie można :D . Gratuluję powiększenia rodzinki, a przede wszystkim witam serdecznie kolejnego zakoconego (do tego faceta) w naszym gronie :D Borysek nie będzie się już czuł taki osamotniony i zdominowany przez baby :wink:

Annie, ja mam ramy robione we własnym zakresie, dlatego siatkę mogłam sobie sama wybrać. Gdybym miała teraz zakładać siatki do okien wybrałabym drobniutkie moskitiery. Widoczność jest OK, a przynajmniej nie trzeba na okrągło być przy kocie, kiedy siedzi na oknie. A trzeba być z uwagi na osy, pszczoły, trzmiele - z wiadomych względów. Tak, że w tej chwili tych dużych oczek nikomu bym nie polecała 8)
Awatar użytkownika
IkarAntos
Kontakt:

07 kwietnia 2008, 07:28

ATA pisze:...A trzeba być z uwagi na osy, pszczoły, trzmiele - z wiadomych względów. Tak, że w tej chwili tych dużych oczek nikomu bym nie polecała 8)
Poszukując wykonawcy okien przesuwnych, miałem do wyboru siatkę stalową 2,5x2,5 i siatkę - moskitierę. Wybrałem mimo wszystko stalową 2,5x2,5, ponieważ mam logię na południowy wschód i w lecie upały są nie do zniesienia. Moskitiera znacznie blokuje ruch powietrza przez otworki, a stalowa nie.
Jednak najważniejszym kryterium była wytrzymałość siatki na kocie pazury, zęby i masę ciała. Maine Coony ważą do 12kg (kastraty nawet więcej) i plastikowa moskitiera mogła by nie utrzymać dwóch chacharów ciekawych wszystkiego co ich otacza .
Obrazek
ATA

07 kwietnia 2008, 09:46

Zvirka pisze:To jest właśnie siteczka aluminiowa którą mam w oknie i moje dwie kicie: Fizia i Tigra :)

Obrazek
Bogdan, oczywiście masz rację, ale ja miałam na myśli taką siatkę, jak ta Zvirki. To też rodzaj moskitiery, tyle, że aluminiowej. Trochę żałuję, że sobie czegoś takiego nie sprawiłam. Nie potrafię powiedzieć, czy byłaby odpowiednia dla potężnego MCO, ale siłę i masę przeciętnego dachowca powinna wytrzymać. Swoją drogą zawsze można dokleić sobie od zewnątrz do siatki z dużymi oczkami nylonową moskitierę i też będzie dobrze. Ja niestety jestem trochę przeczulona na punkcie owadów, bo już kiedyś rozwścieczona osa użądliła Fiodora w łapę. A co by było, gdyby swoim zwyczajem usiłował ją połknąć... Nawet nie chcę o tym myśleć :roll:
Awatar użytkownika
IkarAntos
Kontakt:

07 kwietnia 2008, 10:46

Beata Masz rację! Również boję się żądlących owadów, jednak w moim przypadku musiał bym zablokować również cały dół logii (tam jest siatka jeszcze mocniejsza mocowana do barierek).
Pozostaje mi więc liczyć na szczęście, ew. założę wysoko pułapkę na owady, albo od zewnątrz dam gęstą (może się nie udusimy).
Obrazek

Pozdrawiam.
ATA

07 kwietnia 2008, 15:08

Rewelacyjna ta "uśmiechnięta" stronka od słoneczka - już sobie wrzuciłam do Ulubionych :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje