Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

pawelczajka14

02 sierpnia 2012, 16:52

Z tego opisu jeśli będziesz dawała preparat na stawy masz do wybory mnóstwo karm. Karmy nie muszą mieć ochrony na stawy skoro będziesz dawała dolfos..
Spróbuj coś z prostym składem pewnie twój pies nie reaguje dobrze na karmy holistyczne.
Jeśli masz sporo kasy to Wolfslbut z łosiem lub jagnięciną inny nie bo mają skomplikowane składy.
Jeśli nie masz takich sporych oszczędności- ja mam taki problem wybierz coś z pośród Bento Kronen z łosiem lub Jagnięciną albo Mera Dog z Jagnięciną, Kobers zbiera ostatnio dobre opinie na forum buldoga francuskiego. Moja bulwa jest na Merze i na razie jest Oki.
pawelczajka14

02 sierpnia 2012, 16:54

Przepraszam wciąłem się panu Robertowi. Słuchaj jego :P , nie zauważyłem,że coś pan jej odpisał...
Awatar użytkownika
Robert A.

02 sierpnia 2012, 16:59

pawelczajka14 pisze:Mój kumpel ma labradorkę chciałby ją odchudzić bo jest za gruba. Poszukuje dobrej karmy light,która pomoże mu w tym działaniu cena gra jednak rolę max 170 zl za 15 kg. Panie Robercie co by pan mu polecił wiem,że pana bombardujemy pytaniami ale to z troski o nasze psy. Dodatkowo zaleciłem mu aby psiak miał dużo ruchu. Pan jest wyjątkowy ma pan w tej materii ogromną wiedzę jest expertem nr 1. Serdecznie pana pozdrawiamy i prosimy o pomoc.
To niech kumpel odchudzi psa na Trovecie http://www.krakvet.pl/trovet-weight-red ... -2338.html
szybko(jeden worek wystarczy) i przyjemnie dla psa także,a póżniej już niech pilnuje wagi na innej karmie jest tego sporo .
Martines999

02 sierpnia 2012, 17:12

Witam
Robert te karmy Biosch, o których piszesz to jest Bosch Bio tak?

Pozdr-M
Awatar użytkownika
Robert A.

02 sierpnia 2012, 17:59

Tak to Biosch Boscha :)
Pozdrawiam
kakarzynka

03 sierpnia 2012, 00:41

Dziękuję bardzo :) mam jeszcze tylko takie pytanko, psina zaliczyła własnie babeszjozę, może zamiast tego troveta rdd dać mu teraz trovet ohd? Pierwszym objawem choroby były gwałtowne wymioty, biegunka i zapalenie jelit.. czy nie kombinować? On teraz dostaje hepatil z witaminami B i je ryż z marchewką i indykiem gotowany.
Awatar użytkownika
Robert A.

03 sierpnia 2012, 08:13

Zdecydowanie nie kombinować!,

Możesz wspomóc psa kwasami omega 3 pochodzenia rybnego ,olej z łososia (np Brit ale nie tylko)lub kwasy omega 3 w kapsułkach galomega(produkt dla ludzi)
kakarzynka

03 sierpnia 2012, 12:08

Bardzo Dziękuję za pomoc :)
Emiiii

03 sierpnia 2012, 16:37

Cześć,
jaką karmę polecacie dla 4-letniego Shih Tzu? Pies nie jest zbyt aktywny - typowy kanapowiec, ale nie ma problemów z wagą (6 kg i wyczuwalne żebra pod palcami). Nie jest typem niejadka - wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że jest w stanie pochłonąć każdą ilość jedzenia :lol: . Wcześniej wcinał RC, ale najwidoczniej był na nią uczulony - często się drapał oraz zdarzało się, że wymiotował żółcią (rano). Ostatnio karmiłam go Acaną Grasslands oraz Ranchlands ale przeczytałam, że ta karma nie ma najlepszej u Was opinii... Dodatkowo zauważyłam, że robi nawet 3 qupy na jednym spacerze... Cena nie jest najistotniejsza, więc nie chodzi o karmę tanią, ale dobrą (chociaż jedno pewnie nie wyklucza drugiego). Czy powinnam podawać mu dodatkowo jakieś witaminy, minerały? Będę wdzięczna za sugestie.
dorota m

03 sierpnia 2012, 19:53

Emiii możesz zdecydować się na karmę tradycyjną lub holistyczną. Ja osobiście preferuję i mogę polecić sprawdzone przez ze mnie marki europejskie głownie niemieckie. I tak wsród karm tradycyjnych ze zbożem ( może się okazać , że modne karmy holistyczne psu nie slużą) sprawdzają się Mera Dog, Brit Care, Bento Kronen, Koebers, z drogich kanadyjska Nutram, Biomill . Z holistycznych o ile służą psu Bio Bosch ( karma ekologiczna , ktora ma b dobre opinie i którą wkrotce zamierzam wypróbować ), Wolfsblut niemiecka, do holistycznych karm amerykańskich nie jestem za bardzo przekonana :( .Wszystkie wymienione karmy bez względu na cenę dobrze się sprawdzają , ale dopasować psu trzeba indywidualnie. Podobnie jest z witaminami , trzeba obserwować psa , zalecana dawka witamin to połowa przy karmach typu Mers Dog, Brit Care . U mnie sprawdzają się wit Beaphar Top 10. Dobrze jest też podawać inne dodatki w postaci omeganów na sierść , oleje rybie , algi, zioła, itp.
Akari

03 sierpnia 2012, 20:44

A ja polecam:
Taste of the Wild: Mięso z bizona, mięso z dziczyzny, mączka z mięsa jagnięcego, mączka z kurczaka,...
Tych kukurydziano-pszenno-ryżowych nigdy nie kupowałam więc się nie wypowiem.
BENTO KRONEN - Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (zawartość wołowiny: min. 12% w zielonych i brązowych kawałkach, min 12% kurczaka w brązowych kawałkach)...
MERA DOG -Ryż (min. 50%), mączka z mięsa jagnięcego (min. 20%)...
BILOMIL - Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) (23%), ryż (20%), kukurydza, tłuszcz drobiowy, pszenica, świeże mięso z kurczaka (4,5%), gluten kukurydziany, soja gotowana, siemię lniane, mączka rybna, pulpa buraczana, proteiny ziemniaczane, -całkiem ok jakby nie ta cała masa wypełniaczy.
Po przeczytaniu takich składów nie odważyłam się ich kupić - ale nie znam się na tyle oceniam okiem prostego człowieka ;)
gina11

04 sierpnia 2012, 14:59

nie wiem jak to wygląda teraz ale dwa lata temu BENTO KRONEN miał opakowania kiepsko klejone. łatwo pękały i uszkadzały się w transporcie. karma spadła z pułki czy z rąk-bach już wielka dziura. nie wiem czy przez to karma nie traci na wartości....

mam wogóle pytanie, wszędzie się piszę że pies jak robi duże kupy to znaczy że źle toleruje karmę a co jak jest na odwrót. mam 50kg psa i pamiętam jak się bałam sprzątania "końskich kup" po nim a tu od dłuższego czasu kupki są naprawdę małe i do tego dwa razy dziennie (rzadko trzy), psa raczej brzuch nie boli i apetyt mu dopisuje więc nie wiem co dalej :roll: dodam ze ma 14miesięcy
Awatar użytkownika
Robert A.

04 sierpnia 2012, 16:27

Masz zdrowego psa ładnie przyswaja karmę jego organizm :)
Awatar użytkownika
Robert A.

04 sierpnia 2012, 16:31

Akari pisze:A ja polecam:
Taste of the Wild: Mięso z bizona, mięso z dziczyzny, mączka z mięsa jagnięcego, mączka z kurczaka,...
Tych kukurydziano-pszenno-ryżowych nigdy nie kupowałam więc się nie wypowiem.
BENTO KRONEN - Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (zawartość wołowiny: min. 12% w zielonych i brązowych kawałkach, min 12% kurczaka w brązowych kawałkach)...
MERA DOG -Ryż (min. 50%), mączka z mięsa jagnięcego (min. 20%)...
BILOMIL - Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) (23%), ryż (20%), kukurydza, tłuszcz drobiowy, pszenica, świeże mięso z kurczaka (4,5%), gluten kukurydziany, soja gotowana, siemię lniane, mączka rybna, pulpa buraczana, proteiny ziemniaczane, -całkiem ok jakby nie ta cała masa wypełniaczy.
Po przeczytaniu takich składów nie odważyłam się ich kupić - ale nie znam się na tyle oceniam okiem prostego człowieka ;)
To są tylko opisy ,życie i karmienie codzienne potrafi zaskoczyc wielkorotnie zaskakuje,tak,że o Biomilu juz było wiele,a Mera sprawdza się praktycznie za każdym razem u psów(BF mają często z Merą problem,ale większośc jest bardzo zadowolona)
Nie uważam Biomila i Mery Dog za karmy złej jakości ,TOTW był dobra karmą ,ale cos się zaczyna dziać ,zobaczymy jak wyjdą z problemów jakości karmy?Niestety obniżyli loty po sukcesie jaki odnieśli.
Pamiętaj jeszcze,że pies je to co jest w środku nie je opisów z worka :wink:
Akari

04 sierpnia 2012, 16:40

Robert A. pisze:To są tylko opisy ,życie i karmienie codzienne potrafi zaskoczyc wielkorotnie zaskakuje,tak,że o Biomilu juz było wiele,a Mera sprawdza się praktycznie za każdym razem u psów(BF mają z Merą problem)
Nie uważam Biomila i Mery Dog za karmy złej jakości .
Jasne=), mi nie chodziło o to że to złe karmy, bo nigdy nie karmiłam swojego kundelka takowymi więc nie mogę się wypowiadać =) napisałam tylko z "konsumenckiego" punktu widzenia - jak mam płacić niemałe pieniądze za karmę to chciała bym aby było w niej mięso.
Nie zmam się na tym wszystkim ;) patrzę tak jak na swoje jedzenie np. jak kupuję szynkę - żeby było mięso;). Ale mogę się mylić oczywiście - Wy się pewne bardziej orientujecie w tych wszystkich składach;)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ
  • Informacje