Są tanie, cieniutkie (ok 60-80stron) i wyglądaja baaaardzo niepozornie
Jednak są świetne
zwłaszcza dla początkujących psiarzy (moim zdaniem o wiele lepsze niz fisher i fennel razem wzięci
![Wink ;-)](./../images/smilies/icon_wink.gif)
).
Ja polecam zwłaszcza "Jak rozmawiać z psem", chociaż i "Psim zdaniem" i "Po obu końcach smyczy" tez są fajne.
Wiem, że jakiś czas temu została wydana tez książka "Z kluczem do psa" z dołączoną plytką CD. Zawiera podobno zbliżoną treść do zamieszczonej na blogu, a na plytce z kolei są filmiki szkoleniowe Raszki w różnym wieku.
PS Eve link poszedł na PW
A wracając jeszcze do książek pani Sjosten, kupilam obie (i "Obedience" i "Posłuszeństwo na co dzień") i przyznam szczerze, że dawno sie tak nie rozczarowałam. W sumie nie wiem czego sie po nich spodziewałam, ale na pewno nie tak ogólnikowej treści, zwlaszcze jesli chodzi o "Posluszenstwo na co dzien". Generalnie jesli ktos samodzielnie wypracował sobie z psem podstawy PT to pewnie poczuje się mocno rozczarowany, bo nie przeczyta tam ani jednego zdania, którego by nie wiedzial.
Streszczając tresc ksiązki: wszystko opiera się na regularnej pracy z psem, zrozumieniu i wykorzystaniu jego instynktownych popędów, budowaniu silnej więzi z psem, odpowiednim doborze systemu nagradzania idywidualnie do każdego psa(pochwała, smakolyk, przeciąganie gryzakami, gonienie piłeczki), uświadomieniu że to nie pies jest winnym naszych błędów, oraz trening w różnych warunkach, aby pies był posłuszny zawsze i wszędzie. Oczywiście w skrocie, ksiązka sama w sobie +/- 150stron.
Jeżeli więc ktos nie ma doświadczenia to ksiązka jest jak najbardziej ok a filmik (do ksiązki jest dołączona plyta dvd) wręcz świetny.
"Obedience" jest trochę lepsza, tym bardziej, ze to chyba jedyna pozycja na rynku dotycząca tego sportu, wiec nie bardzo jest w czym wybierać.