Czym karmicie 4 tyg szczeniaki ? przejscie od cycka stałego

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Pani K

27 czerwca 2012, 23:26

Dzięki ,dzięki ale głowe mam już tak pełna ,ze przez moment doszłam do wniosku ,że mnie to przerasta i po prostu zostane na starym żarciu , tylko 2x w tyg może 3 w niedzielę na swiateczny obiad będe dawać mięsko surowe oczywiście bez kości puki co plus warzywka .Czy przy takim zywieniu też musiała bym te zołądki kupować? bo znalazłam sklep ale one są po 10kg. Nie mam miejsca w lodówce ,tylko dwie szuflady zamrazalnika a mam 5 osob.rodzinkę a psów 8.
ale chyba po prostu muszę to jeszcze raz wszystko przeczytać bo na raz to dużo tego do ogarnięcia.znalazłam na stronie tego sklepu link:http://www.sklep.miesodlapsow.pl/zoladk ... -10kg.html
jest 1kg żoładek i są miesa bez kości ale znów 10kg to za dużo. wpisałam Pimex i rózne rzeczy się pootwierały .Czy to też sklep? bo konkretnie nie widziałam tylko informacje. Dajcie link do tego może mięska będą w mniejszych opakowaniach.
Acha,młynka nie mam bo kawusie kupuje mieloną.
W czym jest najwięcej fosforu a w czym najmniej. Ten bilans to cos okropnego .Skąd ja mam wiedzieć ile wszystkiego w jest w poszczególnych miesach czy podobach. Może trzymać się tego żeby nie podawać monotonnie tylko urozmaicenie. Tylko powiedz mi o tym fosforze i już.
Apocatequil

28 czerwca 2012, 02:08

Nie musisz nic liczyć aż tak strasznie tego fosforu i wapnia. To nie ma być waga niesamowicie prawidłowa, oblicz mniej więcej i tyle podawaj. Jak podasz troszkę więcej też nic się nie stanie, wydali się, jak nadmiar kości.

A co to za opakowania 10 kg :O
Ja kupowalam w primexie 1 kg.
musisz wpisać barf pl
Tu nie można 'reklamować' ale nie masz założonego konta, więc nie mam jak wysłać pw.

Barf na początku wydaje się być trudny, ale potem to jakoś wchodzi i jest bardzo łatwo ;)

jak nie masz młynka to zetrzyj na moździeżu.
Ale lepszą konsystencję dla szczeniaków ma jednak proszek z młynka.

Jak kupisz wszystko z primexu (mięso, podroby, żołądki, jest też mieszanka warzywna) to barf będzie bardzo prosty - wyliczysz tylko porcje które będziesz odmrażać przed podaniem.
U mnie takie wyjście bardzo się sprawdzało.
Primex ma mięso bardzo dobrej jakości.
isabelle30
Posty:3475
Rejestracja:12 listopada 2009, 20:36

28 czerwca 2012, 09:24

Na stronie primexowskiej jest spis dystrybutorów regionalnych. Skad jesteś? U dystrybutora kupisz 1 kg opakowania...
Barf nie jest trudny. Ale trzeba sie do niego nieco przygotować, oraz przestawić tok myslenia. A to czasem bywa trudne.
Nie podam ci żadnych gotowych kalkulatorów, nie ma takich dla psów. Należy przyjąc że samo mięso ma przewage fosforu, kosci mają przwage wapnia. Czyli samo mięso suplementujesz wapniem, gdy masz posiłek mięsno - kostny już wapnia sypać nie musisz. Najlepiej po ok 3 mcach na tej diecie zrobic psom badania - morfologia plus biochemia z wapniem i fosforem. Wtedy dowiesz się dokładnie czy musisz zmienić proporcje czy tez karmisz dobrze.
U mnie 2 osobowa rodzina plus pies - zamrażalnik działa tylko na potrzeby psa, ale ja nie moge psa karmic wołowiną której ochłapy mam na wyciągniecie reki, jak dopadne kaczki, gesi, króliki czy koźlecine to muszę sobie zrobić zapas. Wykorzystuje także zamrażalnik w pracy (mamy stara ruską lodówkę), oraz jedną szufladę u rodziców. W tym roku poddałam się i dojrzałam do zakupu zamrażarki - wstawię rodzicom do schowka i tak będzie najwygodniej.
Seiti
Posty:3112
Rejestracja:03 lutego 2011, 10:58
Lokalizacja:Łódź

28 czerwca 2012, 10:53

Pani K witaj w klubie, ja też miałam mętlik :) ale już coś się klaruje ;)
Moja babcia jak zobaczyła co nakupiłam to zaczęła na mnie psioczyć ale dla Tarzana odkroić kazała.
Też nie mogłam znaleźć Primexa, pokazywało wszytko tylko nie to co chciałam. Z mięso dla psów już byłam gotowa zamówić ale... aż mnie ścisnęło jak zobaczyłam przesyłkę. Na razie moje skąpstwo wygrało, a raczej już brak środków operacyjnych (remont pochłania).
Pani K może się Pani zarejestruje, będzie łatwiej i dziewczyny będą mogły coś na priva wysłać ;) A ja bym chciała zobaczyć te kluseczki :D
Pani K

30 czerwca 2012, 01:03

znalazłam dystrybutorkę w kuj pom. napisałam mejla i czekam.Na razie nie odezwała się . Maluszki polubiły mięsko które dostaja dwa razy dziennie a pozostałe posiłki to namoczony Starter. Mięsko znika w ułamku sekundy ,wychowałam piranie.
A te skorupki to ze surowych jaj zbieracie ? Szkoda ze nie z ugotowanych bo ja często gotuje ,gorzej ze surowymi ,to sporadycznie. Ale z ugotowanych nie zciągnęła bym błonki bo skorupka idzie w drone. No chyba ,ze z tych na miękko. :wink:
Jutro dam im posmakować zółteczko z miodem i sama nie omieszkam się poczęstować. :lol:
Apocatequil

30 czerwca 2012, 01:48

Ja suszę głównie te skorupki których jajka są zużyte do ciast itp.
Ale bywa, że jak nie mam co robić 'oskrobuję' te resztki z gotowanych - tylko trzeba wybrać błonę z nich i jest ok ;)
filodendron
Posty:275
Rejestracja:23 kwietnia 2010, 15:54

30 czerwca 2012, 10:59

Ale skorupki po ugotowaniu chyba mają mniej wapnia? To się musi jakoś wypłukiwać do wody w trakcie gotowania.
isabelle30
Posty:3475
Rejestracja:12 listopada 2009, 20:36

30 czerwca 2012, 11:08

Skorupki po ugotowaniu też mają wapń, i też można je dać ale na bierząco. To znaczy wysuszyć, zmielic i dać od razu, bez przechowywania.. Maleńka zawartość błon powoduje natychmiastowe psucie się skorupek - białko jest świetnąpożywką dla bakterii
filodendron
Posty:275
Rejestracja:23 kwietnia 2010, 15:54

30 czerwca 2012, 13:36

Jak ugotowane, to skąd te bakterie?
U mnie jakoś się nie psują (ugotowane). Tłukę w moździerzu razem z błonami, część z nich usuwam w trakcie, reszta stoi zsypana do filiżanki normalnie na półce. Nic się jeszcze nie zepsuło. Może mam jakieś antybakteryjne jajka :D
Pani K

30 czerwca 2012, 21:56

Słuchajcie,w tytule jest 4 tyg szczeniaki a przeciez one mają już skonczone 6. Od kilku dni suce nie pozwalam ich już karmić z resztą i tak już nie ma czym.W koncu może i musi odetchnąć .Oj ciężko było przekonać maluszki ,że jedzonko lepsze od cycka.Teraz już wiedzą co to mięsko i że jest smaczne. Kto to mówił ,ze nie da sie przekarmić szczeniąt ,ze same wiedzą kiedy maja dosyć. No to moje nie wiedzą. Zwiększyłam porcję a one nie maja dosyć,toż by pękły co niektóre gdybym nie odstawiła od talerza. Posypałam dziś mięsko probiotykiem takim dla ludzi ,od czasu do czasu dorosłym też daje w szczeg jak coś się zaczyna dziać. A dziś posypałam na wszelki wypadek bo tyle im nałożyłam ,że już przewidziałam iż mogą to wszystko zjeść :roll: Myślę ,że namoczony Starter ma wszystkie te składniki, których nie ma w mięsie a przede wszystkim wapno. On aż trzeszczy od wapna jak się go widelcem dusi. kiedyś nie wiedziałam co to jest bo jakby piasek był w karmie ,tak się wydawało. znajoma mnie uświadomiła hihi ,że to po prostu wapno. Może Royal się popsół jesli chodzi o dorosłych chociaż nie mam dowodów bo karmie inną ale myślę ,ze jesli chodzi o pierwszą karmę szczenięcą to nie mieli by sumienia jej uszczuplać i zawiera wszystko co powinna.
Czy bez rejestracji mogę dodawać zdjęcia ? jesli tak to jak? A jak się zarejestruje to moja nazwa zostanie ?
isabelle30
Posty:3475
Rejestracja:12 listopada 2009, 20:36

30 czerwca 2012, 23:00

Jak się rejestrujesz to sama sobie nadajesz nick...więc jak będziesz chciała to zostawisz sobie ten. Zdjęcia możesz dodać jako zarejestrowany użytkownik.
Czekamy na maluszki!
Arsa13
Posty:27
Rejestracja:18 maja 2012, 00:16

01 lipca 2012, 17:38

Jak się wam nie chce bawić w mielenie tych skorupek (mi się nie chce :oops: ) to przecież taką mączke mozna kupić i po klopocie- firma lunderland
Apocatequil

02 lipca 2012, 13:44

Można, ale jest dziesięciokrotnie droższa :)
Zabawy ze skorupkami jest na prawdę mało.
isabelle30
Posty:3475
Rejestracja:12 listopada 2009, 20:36

02 lipca 2012, 13:53

No cos ty! jakie dziesięciokrotnie wyższa cena? Ten preparat to koszt niecałe 40 zeta za 100g, a koszt skorupki jest zerowy :mrgreen:
Apocatequil

03 lipca 2012, 01:57

No tak, ja za jednym razem po tygodniu zbierania skorupek zrobiłam jakieś 100 g i koszt też zerowy bo jajka zza płotu ;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje
  • Kto jest online

    Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości