Karma Koebers prośba o opinie
Dużo osób karmi swoje Onki tą karmą i są zadowoleni.Co do popiołu to nie mam pojęcia,ale na wszelki wypadek karmę jeśc będzie najmocniejszy zdrowotnie pies ,reszta psiaków pozostaje przy swoim jedzonku.
Kupię przekonam sie jak jest naprawdę z tą karmą,mozesz być pewny ,ze dostaniesz uczciwy opis jak?,co ?kiedy? i dlaczego?.Jeśli będą złe strony też o nich napiszę.
Przy okazji świątecznych życzeń dowiedziałem się od znajomego z Hanoweru,że karma ta ma bardzo dobre opinie,powtarzam bardzo dobre w Niemczech tzn ściślej okolice Hanoweru.Tam też mają swoją konkurencję i oczywiste jest ,że nie będą chwalić 1 karmy w całych niemczech.
Dodatkowo kusząca promocja pomogła mi w podjęciu decyzji 15kg+5kg gratis ,nie zaszkodzi wypróbować.
Kupię przekonam sie jak jest naprawdę z tą karmą,mozesz być pewny ,ze dostaniesz uczciwy opis jak?,co ?kiedy? i dlaczego?.Jeśli będą złe strony też o nich napiszę.
Przy okazji świątecznych życzeń dowiedziałem się od znajomego z Hanoweru,że karma ta ma bardzo dobre opinie,powtarzam bardzo dobre w Niemczech tzn ściślej okolice Hanoweru.Tam też mają swoją konkurencję i oczywiste jest ,że nie będą chwalić 1 karmy w całych niemczech.
Dodatkowo kusząca promocja pomogła mi w podjęciu decyzji 15kg+5kg gratis ,nie zaszkodzi wypróbować.
Mozesz podać opinię dla czystej ciekawości....tak jak mówiłem wersja karmy mająca 15% popiołu w swoim składzie dyskwalifikuje na starcie kategorycznie tą karmę w moich oczach, obojętne jak byłaby zachwalana przez innych. Pozdr.
Oni podają w necie, że zawartośc popiołu w wersji Astor 8 %. Niestety wprowadzają klienta w błąd, bo już na opakowaniu próbek które mi przysłali a także w ulotkach, wersja Astor ma 15 % popiołu, dlatego też jest taka tania.
Inne droższe wersje Koebersa mają już zawartość popiołu na poziomie "normalnym" 7-8 %.
Inne droższe wersje Koebersa mają już zawartość popiołu na poziomie "normalnym" 7-8 %.
Tez jestem ciekaw. Jeśli będą (gdyby chcieli wciskać kit) udostępnię Ci na priv skany skłądu z worka z próbki oraz ulotek.
Skład z ulotki:
wersja Astor
25%- surowa proteina
10% tłuszcz
15% popiół
8% woda
4% włóknina
2,1% wapno
1,5% fosfor
0,4 % sód
12.000 I.E. wit. A
1500 I.E. wit E
15 mg D3
72 mg żelaza
5mg cynk
5mg siarczam miedzi
0,9 mg jodu
0,15 mg selenu
Skład z ulotki:
wersja Astor
25%- surowa proteina
10% tłuszcz
15% popiół
8% woda
4% włóknina
2,1% wapno
1,5% fosfor
0,4 % sód
12.000 I.E. wit. A
1500 I.E. wit E
15 mg D3
72 mg żelaza
5mg cynk
5mg siarczam miedzi
0,9 mg jodu
0,15 mg selenu
Dzisiaj przypatrzyłem się temu dokładnie i tak:
na opakowaniu próbki- wszystko po niemiecku- widnieje tłuszcz 15%, popiół 10%
na ulotce od nich odwrtonie tłuszcz 10%, popiół 15%
Byc może jest pomyłka w ulotce i pewnie tak się będą tłumaczyli.
Choć szczerze mówiąc dotykowo mam wielkie wątpliwości aby wersja Astor miała 15% tłuszczu. Jest poprostu sucha jak pieprz.
Tak czy siak możesz spróbować u psiaka- jak dla mnie nawet gdyby to było faktycznie 10% popiołu to i tak zdecydowanie za dużo
na opakowaniu próbki- wszystko po niemiecku- widnieje tłuszcz 15%, popiół 10%
na ulotce od nich odwrtonie tłuszcz 10%, popiół 15%
Byc może jest pomyłka w ulotce i pewnie tak się będą tłumaczyli.
Choć szczerze mówiąc dotykowo mam wielkie wątpliwości aby wersja Astor miała 15% tłuszczu. Jest poprostu sucha jak pieprz.
Tak czy siak możesz spróbować u psiaka- jak dla mnie nawet gdyby to było faktycznie 10% popiołu to i tak zdecydowanie za dużo
Tak masz rację z tym, że wg mnie waga po obróbce w ekstruderze spada o około 60%.michau pisze:Czytałem pochlebne opinie o tej karmie i może kiedyś ją wypróbuję, jak będzie konieczność zmiany.Robert A. pisze:Hodowcy Onków bardzo chwalą tą karmę,podaja,że w składzie jest 50% mięsa to niezły(b.dobry) wynik
Może tylko mały minus,gdyż większosc karm mają z mięs wołowych.
Ale zastanawiam się nad jej składem. Bo skoro do produkcji porcji karmy używa się, jak deklarują, 50% świeżego mięsa, to ile jest go procentowo w suchej karmie?
Jeśli prawdą jest, że po wysuszeniu waga mięsa spada o 80% to oznaczałoby, że tego mięsa nie jest aż tak dużo w suchym produkcie...
Dobrze rozumuje czy się mylę?
Zatem przy użyciu 50% mięsa świeżego będzie to zapewne ok. 20% wysuszonej mączki na kg.
Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń.
Właśnie wczoraj dostałem próbki 4 karm Koebersa, a zamówiłem z 1,5 miesiąca temu. Podobno szybciej wysyłają jak się skontaktuje z nimi mejlem. Ja wypełniałem formularz ze strony.
Reakcja psa - zapachowo mu się podobało i smakowo chyba też. Nic więcej nie warto pisać, bo to tylko parę ziarenek z próbek
Przepisuję natomiast skład wydrukowany na próbkach, bo była dyskusja na temat zawartości popiołu. Wszystko po niemiecku więc zakładam, że poprawne i dopilnowane przez producenta.
Auslese: 29,5% białka, 12% tłuszcz, 10,9% popiół, 8% Woda
Extra: 31% białka, 12% popiół, 11% tłuszcz, 7% Woda***
Supermix-Kroketten: 27% Białka, 9,9% popiół, 8,9% tłuszcz, 8% Woda
Reis mit Lamm: 25,3% białka, 9% tłuszcz, 8% Woda, 6,9% Popiół
***w karmie extra skład z opakowania nie zgadza się, ze składem na polskiej stronie internetowej.
Z powyższego wygląda na to, że wysoka ilość popiołu jest w karmach, w których mięso pochodzi z wołowiny. Przypadek?
W tych trzech 'wołowych' karmach 50% wagi produktów to surowa wołowina, czyli w suchej karmie procentowo jest jej znacznie mniej.
Ponadto na opakowaniach próbek nie jest napisane jakie zboże i owoce są w składzie. Tylko Getreide i Gemuse
Jest natomiast wzmianka, że nie ma żadnych dodatków poprawiających smak czy kolor oraz środków konserwujących i ethoxyquin itp
Właśnie wczoraj dostałem próbki 4 karm Koebersa, a zamówiłem z 1,5 miesiąca temu. Podobno szybciej wysyłają jak się skontaktuje z nimi mejlem. Ja wypełniałem formularz ze strony.
Reakcja psa - zapachowo mu się podobało i smakowo chyba też. Nic więcej nie warto pisać, bo to tylko parę ziarenek z próbek
Przepisuję natomiast skład wydrukowany na próbkach, bo była dyskusja na temat zawartości popiołu. Wszystko po niemiecku więc zakładam, że poprawne i dopilnowane przez producenta.
Auslese: 29,5% białka, 12% tłuszcz, 10,9% popiół, 8% Woda
Extra: 31% białka, 12% popiół, 11% tłuszcz, 7% Woda***
Supermix-Kroketten: 27% Białka, 9,9% popiół, 8,9% tłuszcz, 8% Woda
Reis mit Lamm: 25,3% białka, 9% tłuszcz, 8% Woda, 6,9% Popiół
***w karmie extra skład z opakowania nie zgadza się, ze składem na polskiej stronie internetowej.
Z powyższego wygląda na to, że wysoka ilość popiołu jest w karmach, w których mięso pochodzi z wołowiny. Przypadek?
W tych trzech 'wołowych' karmach 50% wagi produktów to surowa wołowina, czyli w suchej karmie procentowo jest jej znacznie mniej.
Ponadto na opakowaniach próbek nie jest napisane jakie zboże i owoce są w składzie. Tylko Getreide i Gemuse
Jest natomiast wzmianka, że nie ma żadnych dodatków poprawiających smak czy kolor oraz środków konserwujących i ethoxyquin itp
Tak michau, ze względu na to, że producent nie podaje wystarczająco dokładnych danych odnośnie użytych składników, oraz moim zdaniem zbyt dużą ilość popiołu- nie zaufam tej karmie Koebers niestety.
Nie twierdzę, że jest złą karmą, ale napewno mnie jako właściciela czworonoga na miejscu każego interesowałaby karma o lepszej jakości:)
P.S. michau poprawili już skład w ulotce wersji Astor?
Bo u mnie było omyłkowo podane 15% popiołu i 10% tłuszczu
Nie twierdzę, że jest złą karmą, ale napewno mnie jako właściciela czworonoga na miejscu każego interesowałaby karma o lepszej jakości:)
P.S. michau poprawili już skład w ulotce wersji Astor?
Bo u mnie było omyłkowo podane 15% popiołu i 10% tłuszczu
Na ulotce, którą dostałem jest tak samo. Na stronie internetowej jest odwrotnie.OWCZARZ2 pisze:Bo u mnie było omyłkowo podane 15% popiołu i 10% tłuszczu
na forum dogomanii został zamieszczony dokładny skład surowcowy, każdego z produktów, nie przeklejam tutaj, bo najpierw o zgodę trzeba zapytać. Natomiast dziwi mnie, że jeszcze na stronie tego nie zamieścili.ze względu na to, że producent nie podaje wystarczająco dokładnych danych odnośnie użytych składników, oraz moim zdaniem zbyt dużą ilość popiołu- nie zaufam tej karmie Koebers niestety.
Akurat teraz nie poszukuję karmy do zmiany, bo ChS dobrze mojemu psiakowi wchodzi więc nie ma co kombinować tym bardziej, że cenowo jest dobrze
Koebers kusił wysoką zawartością mięsa, ale jak już ustaliliśmy w praktyce w suchej karmie procentowo nie jest go tak dużo.
Będę go miał jednak w pamięci jakbym potrzebował coś zmienić w diecie, bo nie jest naładowany chemią, a opinie karmiących są pozytywne.
Może Robert przetestuje? Będzie wiarygodne źródło;)[/quote]
-
- Informacje
-