Witam Państwa,
mój roczny golden jest obecnie na Trovecie Rabbit (dostaje rano kubek - 200 i wieczorem - 200). Oprócz tego rzadko żwacze, nic innego nie je.
Trovet je od 2 miesięcy. Ilość qup jest najczęściej 3, czasem 4. Wydaje mi się, że to zdecydowanie za dużo.
Czy mogę prosić kogoś o wypowiedź?
dziękuję serdecznie D.
roczniak robi 3 kupy dziennie-je Trovet Rabbit
hm, nie wiem czy królik na niego tak działaGość pisze:Moja psinka jest na Trovecie VPD (dziczyzna ) - kupsko 1X dziennie , max 2X .
moje psisko waży 32 kg, ma skończone 12 miesięcy. Myślałam, że na króliku będzie tył, ale gdzie - jest szczupły.
Jeśli będzie tak dalej przejdę na Mera Dog Pure.
-
a ile ma robić kup skoro dostaje 400g suchej karmy dziennie? zmień ją po prostu na inną.
400 g to chyba troszeczkę za dużo jak na wagę Twojego pieska . Trovet jest karmą weterynaryjną , czy pies ma alergię lub nietolerancję pokarmową ? Moja sunia też była chudzielcem , ale jak skończyła 2,5 lat przytyła . Też się martwiłam , dlatego robiłam jej profil trzustkowy , ponieważ schorzenia trzustki objawiają się tym , że pies dużo je i chudnie . Może spróbuj Taste of the wild , bo to dobra karma .
przepraszam bardzo, a co zmieni zmiana karmy jeśli dawkowanie będzie takie samo?SleepingSun pisze:a ile ma robić kup skoro dostaje 400g suchej karmy dziennie? zmień ją po prostu na inną.
dawkowanie jest zgodne z tabelą i wiekiem psa.
A czy może być lepsza karma od Trovetu? bo ja takowej nie znam, a przetestowałam trochę przy mojej już 9-latce.
400g jest zgodne z tabelą żywieniową. Pies nie ma alergii (jak na razie ) ani nietolerancji. Sama wybrałam królika gdyż wiem, że jest bardzo odżywczy. Dla mnie Trovet to jedna z najlepszych karm. Nie widzę sensu w zmianie karmy, a jeśli miałabym zmienić to byłaby to Mera Dog z linii Pure.Gość pisze:400 g to chyba troszeczkę za dużo jak na wagę Twojego pieska . Trovet jest karmą weterynaryjną , czy pies ma alergię lub nietolerancję pokarmową ? Moja sunia też była chudzielcem , ale jak skończyła 2,5 lat przytyła . Też się martwiłam , dlatego robiłam jej profil trzustkowy , ponieważ schorzenia trzustki objawiają się tym , że pies dużo je i chudnie . Może spróbuj Taste of the wild , bo to dobra karma .
Poczekam jeszcze i za jakiś czas zrobię profil trzustkowy.
bardzo dziękuję za wypowiedź D.
Moja sunia jest alergiczką i dlatego podaję Trovet . Trovet jest karmą uboższą składnikowo ze względu na alergię (ograniczenie alergenów ).Gdyby nie alergia karmiłabym inną dobrą karmą bytową , a najchętniej jedzeniem domowym .Psu zdrowemu nie należy podawać karm weterynaryjnych .
Masz wyraźnie opisaną karmę przez producenta - Wskazania:
- Alergia pokarmowa
- Nietolerancja pokarmowa
Przeciwwskazania:
- uczulenie na białko królika
Charakterystyka karmy:
- przeciwalergiczny pokarm oparty o jedno źródło białka zwierzęcego i jedno źródło węglowodanów (królik i ryż)
- zapobiega immunologicznym reakcjom (alergii pokarmowej) i nie immunologicznym reakcjom (nietolerancji pokarmowej) a także problemom żołądkowo-jelitowym (biegunka, wymioty)
- zmiana na dietę antyalergiczną pomaga także w zmniejszeniu świądu skóry związanemu z alergią i zapobiega powstawaniu zmian chorobowych (np. zapalenia) Diety należy stosować po uprzedniej konsultacji z lekarzem weterynarii.
- Alergia pokarmowa
Przeciwwskazania:
Charakterystyka karmy:
- przeciwalergiczny pokarm oparty o jedno źródło białka zwierzęcego i jedno źródło węglowodanów (królik i ryż)
- zapobiega immunologicznym reakcjom (alergii pokarmowej) i nie immunologicznym reakcjom (nietolerancji pokarmowej) a także problemom żołądkowo-jelitowym (biegunka, wymioty)
- zmiana na dietę antyalergiczną pomaga także w zmniejszeniu świądu skóry związanemu z alergią i zapobiega powstawaniu zmian chorobowych (np. zapalenia) Diety należy stosować po uprzedniej konsultacji z lekarzem weterynarii.
ale ja to wszystko wiedziałam zanim zdecydowałam się na TrovetGość pisze:Masz wyraźnie opisaną karmę przez producenta - Wskazania:
- Alergia pokarmowa
Przeciwwskazania:
Charakterystyka karmy:
To , że karma jest dobra dla Twojej 9-latki , nie znaczy ,że będzie dobra dla innego psa . Każdy pies jest inny i nie można generalizować . Po ilości wypróżnień i nie przybieraniu na wadze , można jedynie stwierdzić , że karma nie jest przyswajalna .
moja 9 latka jest obecnie na Mera Dog.Gość pisze:To , że karma jest dobra dla Twojej 9-latki , nie znaczy ,że będzie dobra dla innego psa . Każdy pies jest inny i nie można generalizować . Po ilości wypróżnień i nie przybieraniu na wadze , można jedynie stwierdzić , że karma nie jest przyswajalna .
ale tutaj z Tobą zgodzę się - też wydaje mi się, że pies źle przyswaja karmę.
Dlatego chciałam prosić właśnie o poradę, jakieś uwagi. Choć Trovet będę uważała nadal za dobrą karmę, ale faktycznie może młodemu nie służy.
Mój chory na trzustkę pies też jest na Trovecie, ale z kaczką (DPD). Kupy ma 3 razy dziennie, zaznaczę, że przy tej karmie są to najładniejsze kupy w jego życiu. Waży 36 kg i też dostaje 400g dziennie. Wydala wszystko, czego nie przyswaja, czyli jest tego dużo za dużo.
Nie wiem co Ci poradzić, ale poczekaj może na wypowiedź Roberta.
Ja również kieruję swoje pytanie do Roberta - co byś polecił jeszcze oprócz Trovetu? Jak dla mnie to jednak za często pies wydala i za dużo (kupy są sporaśne). Przypomnę tylko, że psiak ma ok.8l i bierze Lipancrea 16000 na trzustkę, ale pewnie pamiętasz
Nie wiem co Ci poradzić, ale poczekaj może na wypowiedź Roberta.
Ja również kieruję swoje pytanie do Roberta - co byś polecił jeszcze oprócz Trovetu? Jak dla mnie to jednak za często pies wydala i za dużo (kupy są sporaśne). Przypomnę tylko, że psiak ma ok.8l i bierze Lipancrea 16000 na trzustkę, ale pewnie pamiętasz
W takich przypadkach wielokrotnie sprawdza się Mera Dog Pure łosoś lub indyk .
Czytałem gdzieś tu na forum,że ktos nie był zadowolony z Mery przy chorej trzustce niemniej karma ta z pewnościa jest odpowiednia i ratuje portfel właściciela.
Każdy pies jest inny schorzenia są podobne ,ale nie zawsze identyczne .
Decyzja nalezy do Was samych.
Czytałem gdzieś tu na forum,że ktos nie był zadowolony z Mery przy chorej trzustce niemniej karma ta z pewnościa jest odpowiednia i ratuje portfel właściciela.
Każdy pies jest inny schorzenia są podobne ,ale nie zawsze identyczne .
Decyzja nalezy do Was samych.
-
- Informacje
-