Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

balpina

22 listopada 2011, 18:35

Witam.Chciałabym dobrać dobrą karmę suchą dla 8ale letniej suczki doga de bordeaux o wadze ok 55 kg .Do tej pory jadła karmy Adult, ale juz chyba pora na karmę senior.Jaka karma jest godna polecenia?
anulkac

22 listopada 2011, 19:29

Ewelina Julia przyjrzyj się jeszcze karmie Lukullus Wołowina charolaise i pstrąg. Mój wybredny, super nijadek wciągnął 15 kg tej karmy. Przy czym NGBB nie chciał w ogóle - 4 kg oddałam kumpeli bo już nie mogłam patrzeć jak mi pies chudnie.
Lukullusa jak namoczysz robi się taki fajny rozpulchniony. Najmniejsze opakowanie mają 1,5 kg, ale mają tez 400 g bo takie dostawałam w gratisie. Więc możesz spróbować napisać do nich, żeby sprzedali Tobie 400 g opakowanie.
dorota m

22 listopada 2011, 21:04

Ewelina Julia pisze:Hmm, Dorota dałaś mi trochę do myślenia z tą zmianą karmy co jakiś czas. A jak się ma sprawa wtedy, gdy w karmie, są np. 2 czy 3 różne źródła białka czy w takim przypadku taka rotacja też powinna mieć miejsce?
Otoż, w przypadku mojego psa kilka żródel bialka zwierzęcego tak jak to jest w Orijenie ,Totwie ( z wyjątkiem ryby ) odpada , ponieważ taki mix powoduje, że pies się zalatwia 5 razy na dzień. Po 2 - 3 tyg zaczyna się drapać. Musi mieć wyważone karmy , broń Boże holistyczne . W przypadku tych ostatnich drapanie szlo w parze z zalatwianiem się po kilka razy na dzień.
Zaobserwowalam też , że moj onek jak jest dlużej niż 4 miesiące na jednej karmie ( stosuję karmy typu sensitive ) to mimo bardzo dobrej przyswajalności na początku po 3lub 4 worku zaczyna się drapać, albo z 2 razy dziennie zaczyna się załatwiać 3 razy dziennie. Wszystko zależy od osobnika i karmy trzeba dostosowywać indywidualnie. Markusa Muhle stosowalabym , gdyby nie bylo w jej skladzie kurczaka. To karma ktora ma bardzo dużo dobrych recenzji, smakowita. :) Osobiście jestem przekonana do karm niemieckich, ponieważ stosują produkty wysokiej jakości. W tej chwili mam psa na Koebersie tylko dla wrażliwców z jednym żródlem białka zwierzęcego wołowiną
Ewelina Julia

22 listopada 2011, 22:12

Anulkac- dzięki, z pewnością przyjrzę się jej bliżej :D
Dorota- fajnie, że wspomniałaś o pozytywnych opiniach Markusa, bo nadal razem z Nutrą Gold jest na czele moich przemyśleń, choć zastanawia mnie jak to w końcu jest z tą jej naturalnością. Zwróciła na ten fakt uwagę strona amerykańska testująca karmy. Sprawdziłam na stronie internetowej Markusa i rzeczywiście, nie ma żadnej jasnej wzmianki na temat rodzaju konserwantów, żadnego konkretnego stwierdzenia że zero etoxyquinu i innych, zero wiadomości skąd pochodzą półprodukty. Deklarowana jest ogólnie pojęta naturalność, zero barwników i konserwantów, a przecież nadal bht jest dozwolone więc może jednak stosują, chyba że to jakość mięsa zgodnie z normami nadająca się dla ludzi to wtedy już nie ma prawa być bht, ale o tym konkretów nie znalazłam, nawet w dziale faq. To mnie nurtuje.
Ewelina Julia

22 listopada 2011, 22:22

I tak sobie jeszcze myślę, że to co napisałaś Dorotko o mnogości białek i częstym wypróżnianiu może i dzieje się u mojej psiny. Wspominałam, że chcę zmienić bez zbożową Acanę ze względu na wielkość wypróżnień- zdecydowanie za duża w stosunku do przyjętej porcji, ale też i częściej Ze 3 razy na 2 posiłki lub nawet czasem jeden. Może u mojego psiaka będzie ten sam problem. Niestety Acana jest pierwszą karmą na jaką psicę przestawiłam i cały czas próbuję na Totw Pacific Stream,ale mi nie wychodzi :( dlatego na razie nie mogę się upewnić. Totw miał mi wszystko powiedzieć, ale nie chce jeść futrzak złośliwiec :shock: zamówiłam próbki fish4dogs, a nóż podpasują, a jak nie to pewnie Markus lub NG. Będę musiała kupić jak nie będzie wyjścia,bo obdzwoniłam 10 sklepów internetowych i nigdzie próbek nie mają :twisted:
dorota m

23 listopada 2011, 00:01

Ewelina Julia pisze:Anulkac- dzięki, z pewnością przyjrzę się jej bliżej :D
Dorota- fajnie, że wspomniałaś o pozytywnych opiniach Markusa, bo nadal razem z Nutrą Gold jest na czele moich przemyśleń, choć zastanawia mnie jak to w końcu jest z tą jej naturalnością. Zwróciła na ten fakt uwagę strona amerykańska testująca karmy. Sprawdziłam na stronie internetowej Markusa i rzeczywiście, nie ma żadnej jasnej wzmianki na temat rodzaju konserwantów, żadnego konkretnego stwierdzenia że zero etoxyquinu i innych, zero wiadomości skąd pochodzą półprodukty. Deklarowana jest ogólnie pojęta naturalność, zero barwników i konserwantów, a przecież nadal bht jest dozwolone więc może jednak stosują, chyba że to jakość mięsa zgodnie z normami nadająca się dla ludzi to wtedy już nie ma prawa być bht, ale o tym konkretów nie znalazłam, nawet w dziale faq. To mnie nurtuje.
W USA obecnie jest szal na karmy holistyczne. Obecnie wiadomo, że pet food analysis , która testuje karmy , robi to glownie pod kątem ilości mięsa , no taka analiza z worka.( podobno też byla sponsorowana.) Nie ma tam wzmianki o Markusie ,ale też nie ma o Biomilu, który wiedzie absolutny prym wsrod karm na rynku swiatowym w karmach tradycyjnych zbożowych. Nie znaczy to wcale, że karmy , które są promowane w USA śą złe. Ale ogolnie po kilu latach bytności Acany na rynku polskim wiadomo już , że niestety karma w większości przypadkow nie sprawdza się. Orijen tak , ale na krótką metę , głownie dla psow sportowych. Markus w tym przedziale cenowym jest bardzo dobry. Czytalam kiedyś artykuł( w Nexusie), że mięso w karmach niemieckich jest na lepszym poziomie niż mięso w Polsce dopuszczone do konsumpcji. Jeśli chodzi o etoxyguin to firmy piszą, że nie dodają jej , ale mięso ,glownie ryby kupują już konserwowane etoxyquinem. Tak też bylo kilka lat z Totwem ( czytalam ich raporty) nie wiem jak jest teraz. U mnie amerykańsie karmy się nie sprawdzily. Poza tym w Europie , a napewno w Niemczech przepisy dotyczące uprawy zboż bez GMo i pasz bez GMO są przestrzegane. W USA pasze są modyfikowane genetycznie. Najlepiej kierować się opinią konsumentow ( niekoniecznie 4 łap :) , ale ich właścicieli . Zyczę CI Ewelinko, żebyś znalazla jakąś smakowitą karmę dla psinki :) Mojemu smakuje wszystko tylko niestety wiele karm mu nie służy :(
Ostatnio zmieniony 23 listopada 2011, 21:05 przez dorota m, łącznie zmieniany 1 raz.
filodendron

23 listopada 2011, 09:09

A'propos karm amerykańskich - myślicie, że to prawda?
http://www.psy.pl/aktualnosci-psy/art66 ... karme.html
Awatar użytkownika
Robert A.

23 listopada 2011, 11:01

W latach 90 tych coś było na rzeczy z tym tematem,ale w obecnej chwili nie sądzę.Niemniej jednak powoli kieruje swoje upodobania do karm z Made In Germany,ale to tylko mój osobisty wybór :) bez paniki
Ewelina Julia

23 listopada 2011, 14:03

Dzięki Dorotko. Mam nadzieję,że coś znajdę :D Liczę, że uda mi się zostać na Totw lub fish4dogs,- choć cholera wie jak w nich naprawdę jest z tym etoxyquinem, wrrr... :? a Markusa na początek kupię jaką przekąskę :D taką mam wizję 8) zobaczymy jak będzie. A co oprócz Markusa jest "made in Germany"? jak wspomina pan Robert :) Biomill? Coś jeszcze?
tracershy

23 listopada 2011, 14:22

Ostatnio nieco czytam o karmie Markus-Muhle. Czy ta karma jest też dobra dla seniorów?
anulkac

23 listopada 2011, 14:49

Ewelina Julia z Niemieckich karm jest jeszcze Mera Dog i Lukullus.
japanisze

23 listopada 2011, 15:13

Biomill jest szwajcarski ;)
Z niemieckich jeszcze Wolfsblut, Koebers, Vollmers.
Awatar użytkownika
Robert A.

23 listopada 2011, 16:09

No to narobiłem zamieszania :wink:
Josera,Happy Dog,Best Choice,
dorota m

23 listopada 2011, 21:11

tracershy pisze:Ostatnio nieco czytam o karmie Markus-Muhle. Czy ta karma jest też dobra dla seniorów?
Nadaje się dla seniorów. Ma mało tłuszczu 10,5%
ODPOWIEDZ
  • Informacje