Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp
Witam.Chciałabym dobrać dobrą karmę suchą dla 8ale letniej suczki doga de bordeaux o wadze ok 55 kg .Do tej pory jadła karmy Adult, ale juz chyba pora na karmę senior.Jaka karma jest godna polecenia?
Ewelina Julia przyjrzyj się jeszcze karmie Lukullus Wołowina charolaise i pstrąg. Mój wybredny, super nijadek wciągnął 15 kg tej karmy. Przy czym NGBB nie chciał w ogóle - 4 kg oddałam kumpeli bo już nie mogłam patrzeć jak mi pies chudnie.
Lukullusa jak namoczysz robi się taki fajny rozpulchniony. Najmniejsze opakowanie mają 1,5 kg, ale mają tez 400 g bo takie dostawałam w gratisie. Więc możesz spróbować napisać do nich, żeby sprzedali Tobie 400 g opakowanie.
Lukullusa jak namoczysz robi się taki fajny rozpulchniony. Najmniejsze opakowanie mają 1,5 kg, ale mają tez 400 g bo takie dostawałam w gratisie. Więc możesz spróbować napisać do nich, żeby sprzedali Tobie 400 g opakowanie.
Otoż, w przypadku mojego psa kilka żródel bialka zwierzęcego tak jak to jest w Orijenie ,Totwie ( z wyjątkiem ryby ) odpada , ponieważ taki mix powoduje, że pies się zalatwia 5 razy na dzień. Po 2 - 3 tyg zaczyna się drapać. Musi mieć wyważone karmy , broń Boże holistyczne . W przypadku tych ostatnich drapanie szlo w parze z zalatwianiem się po kilka razy na dzień.Ewelina Julia pisze:Hmm, Dorota dałaś mi trochę do myślenia z tą zmianą karmy co jakiś czas. A jak się ma sprawa wtedy, gdy w karmie, są np. 2 czy 3 różne źródła białka czy w takim przypadku taka rotacja też powinna mieć miejsce?
Zaobserwowalam też , że moj onek jak jest dlużej niż 4 miesiące na jednej karmie ( stosuję karmy typu sensitive ) to mimo bardzo dobrej przyswajalności na początku po 3lub 4 worku zaczyna się drapać, albo z 2 razy dziennie zaczyna się załatwiać 3 razy dziennie. Wszystko zależy od osobnika i karmy trzeba dostosowywać indywidualnie. Markusa Muhle stosowalabym , gdyby nie bylo w jej skladzie kurczaka. To karma ktora ma bardzo dużo dobrych recenzji, smakowita. Osobiście jestem przekonana do karm niemieckich, ponieważ stosują produkty wysokiej jakości. W tej chwili mam psa na Koebersie tylko dla wrażliwców z jednym żródlem białka zwierzęcego wołowiną
Anulkac- dzięki, z pewnością przyjrzę się jej bliżej
Dorota- fajnie, że wspomniałaś o pozytywnych opiniach Markusa, bo nadal razem z Nutrą Gold jest na czele moich przemyśleń, choć zastanawia mnie jak to w końcu jest z tą jej naturalnością. Zwróciła na ten fakt uwagę strona amerykańska testująca karmy. Sprawdziłam na stronie internetowej Markusa i rzeczywiście, nie ma żadnej jasnej wzmianki na temat rodzaju konserwantów, żadnego konkretnego stwierdzenia że zero etoxyquinu i innych, zero wiadomości skąd pochodzą półprodukty. Deklarowana jest ogólnie pojęta naturalność, zero barwników i konserwantów, a przecież nadal bht jest dozwolone więc może jednak stosują, chyba że to jakość mięsa zgodnie z normami nadająca się dla ludzi to wtedy już nie ma prawa być bht, ale o tym konkretów nie znalazłam, nawet w dziale faq. To mnie nurtuje.
Dorota- fajnie, że wspomniałaś o pozytywnych opiniach Markusa, bo nadal razem z Nutrą Gold jest na czele moich przemyśleń, choć zastanawia mnie jak to w końcu jest z tą jej naturalnością. Zwróciła na ten fakt uwagę strona amerykańska testująca karmy. Sprawdziłam na stronie internetowej Markusa i rzeczywiście, nie ma żadnej jasnej wzmianki na temat rodzaju konserwantów, żadnego konkretnego stwierdzenia że zero etoxyquinu i innych, zero wiadomości skąd pochodzą półprodukty. Deklarowana jest ogólnie pojęta naturalność, zero barwników i konserwantów, a przecież nadal bht jest dozwolone więc może jednak stosują, chyba że to jakość mięsa zgodnie z normami nadająca się dla ludzi to wtedy już nie ma prawa być bht, ale o tym konkretów nie znalazłam, nawet w dziale faq. To mnie nurtuje.
I tak sobie jeszcze myślę, że to co napisałaś Dorotko o mnogości białek i częstym wypróżnianiu może i dzieje się u mojej psiny. Wspominałam, że chcę zmienić bez zbożową Acanę ze względu na wielkość wypróżnień- zdecydowanie za duża w stosunku do przyjętej porcji, ale też i częściej Ze 3 razy na 2 posiłki lub nawet czasem jeden. Może u mojego psiaka będzie ten sam problem. Niestety Acana jest pierwszą karmą na jaką psicę przestawiłam i cały czas próbuję na Totw Pacific Stream,ale mi nie wychodzi dlatego na razie nie mogę się upewnić. Totw miał mi wszystko powiedzieć, ale nie chce jeść futrzak złośliwiec zamówiłam próbki fish4dogs, a nóż podpasują, a jak nie to pewnie Markus lub NG. Będę musiała kupić jak nie będzie wyjścia,bo obdzwoniłam 10 sklepów internetowych i nigdzie próbek nie mają
W USA obecnie jest szal na karmy holistyczne. Obecnie wiadomo, że pet food analysis , która testuje karmy , robi to glownie pod kątem ilości mięsa , no taka analiza z worka.( podobno też byla sponsorowana.) Nie ma tam wzmianki o Markusie ,ale też nie ma o Biomilu, który wiedzie absolutny prym wsrod karm na rynku swiatowym w karmach tradycyjnych zbożowych. Nie znaczy to wcale, że karmy , które są promowane w USA śą złe. Ale ogolnie po kilu latach bytności Acany na rynku polskim wiadomo już , że niestety karma w większości przypadkow nie sprawdza się. Orijen tak , ale na krótką metę , głownie dla psow sportowych. Markus w tym przedziale cenowym jest bardzo dobry. Czytalam kiedyś artykuł( w Nexusie), że mięso w karmach niemieckich jest na lepszym poziomie niż mięso w Polsce dopuszczone do konsumpcji. Jeśli chodzi o etoxyguin to firmy piszą, że nie dodają jej , ale mięso ,glownie ryby kupują już konserwowane etoxyquinem. Tak też bylo kilka lat z Totwem ( czytalam ich raporty) nie wiem jak jest teraz. U mnie amerykańsie karmy się nie sprawdzily. Poza tym w Europie , a napewno w Niemczech przepisy dotyczące uprawy zboż bez GMo i pasz bez GMO są przestrzegane. W USA pasze są modyfikowane genetycznie. Najlepiej kierować się opinią konsumentow ( niekoniecznie 4 łap , ale ich właścicieli . Zyczę CI Ewelinko, żebyś znalazla jakąś smakowitą karmę dla psinki Mojemu smakuje wszystko tylko niestety wiele karm mu nie służyEwelina Julia pisze:Anulkac- dzięki, z pewnością przyjrzę się jej bliżej
Ostatnio zmieniony 23 listopada 2011, 21:05 przez dorota m, łącznie zmieniany 1 raz.
-
A'propos karm amerykańskich - myślicie, że to prawda?
http://www.psy.pl/aktualnosci-psy/art66 ... karme.html
http://www.psy.pl/aktualnosci-psy/art66 ... karme.html
Dzięki Dorotko. Mam nadzieję,że coś znajdę Liczę, że uda mi się zostać na Totw lub fish4dogs,- choć cholera wie jak w nich naprawdę jest z tym etoxyquinem, wrrr... a Markusa na początek kupię jaką przekąskę taką mam wizję zobaczymy jak będzie. A co oprócz Markusa jest "made in Germany"? jak wspomina pan Robert Biomill? Coś jeszcze?
-
- Informacje
-