Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

japanisze

09 grudnia 2011, 22:11

Martines999 pisze:W składzie nie ma 50 pozycji ani udziwnień w stylu "kłącze kurkumy" czy też "suszone korzenie drzewa hikorowego" :roll:
:lol: :lol: :lol:

Suka w typie ON, jest na Nutrze Nuggets Performence (dawkowanie super małe) - ma dużo energii, piękną sierść i nabrała masy, a zawsze była wysuszony wiórek, bo żadna karma nie smakowała. Ta smakuje nawet bardziej niż gotowane, którym gardzi od kiedy wciągnęła się w NN 8)
Ale granulki faktycznie mikroskopijne jak dla miniaturek, na szczęście jej nie przeszkadzają.
Seiti

09 grudnia 2011, 22:55

Musze przyznać że na Nutrze moje mają piękną sierść i super że NGBB mam jeden worek na 2 psy na ok mies. Moim w ogóle nie przeszkadzają małe granulki. Niestety tylko Shena przytyła, ale u Neyi szukamy przyczyn jej chudości.
Awatar użytkownika
Robert A.

10 grudnia 2011, 21:25

Jesli tylko psiaki znoszą małe granulki to NGBB jest fantastyczną karmą.
Awatar użytkownika
Robert A.

10 grudnia 2011, 21:27

Martines999 pisze:Koebersa cenię i też polecam. Mój "mały" wtrynił 2 worki Extra i było extra choć kupy były duże ale lekkie. Karma jest bardzo wchłanialna, zrobiona z naturalnych, prawdziwych składników. W składzie nie ma 50 pozycji ani udziwnień w stylu "kłącze kurkumy" czy też "suszone korzenie drzewa hikorowego" :roll:
Myślę, że jeszcze zagości w misce mojego byczka.
Koebers nie każdemu jednak psu pasuje więc polecam na początek wziąć mały worek. Jak przypasi będziesz zadowolona a pies tym bardziej :D
Martines dla jednych udziwnienia,dla innych cudowne dodatki :wink: Ty wiesz doskonale o czym ja piszę :)
Pozdrawiam
Anna pe

11 grudnia 2011, 11:10

Prośba do Pana Roberta : mam rocznego sznaucera miniaturkę-waga 6 kg ,karmię go karmą Canidae. Czy dodatkowo suplementować witaminami,jeśli tak,to jakimi i w jakiej dawce ? Moj weterynarz uważa,że suchej karmy nie trzeba suplementowac,bo zawiera wszystko co potrzebne do prawidłowego rozwoju,dlatego ośmieliłam się poprosić Pana o pomoc.

Z góry od razu dziękuję bardzo i pozdrawiam Pana,wiem,że ten wątek już się przewijał,ale prosiłabym o konkretną dawkę i nazwę witamin dla sznaucerka;)
czarno_czerwona

11 grudnia 2011, 14:58

Mam pytanie od kolezanki na temat boscha bio.Chce ona przejśc na niego ze zwykłego boscha którego pies dobrze toleruje czy się opłaca?
Awatar użytkownika
Robert A.

11 grudnia 2011, 17:55

Anna pe pisze:Prośba do Pana Roberta : mam rocznego sznaucera miniaturkę-waga 6 kg ,karmię go karmą Canidae. Czy dodatkowo suplementować witaminami,jeśli tak,to jakimi i w jakiej dawce ? Moj weterynarz uważa,że suchej karmy nie trzeba suplementowac,bo zawiera wszystko co potrzebne do prawidłowego rozwoju,dlatego ośmieliłam się poprosić Pana o pomoc.

Z góry od razu dziękuję bardzo i pozdrawiam Pana,wiem,że ten wątek już się przewijał,ale prosiłabym o konkretną dawkę i nazwę witamin dla sznaucerka;)
Osobiście z doświadczenia wiem,że wiele psich organizmów nie radzi sobie z pozyskaniem(przyswojeniem)wszystkich mikroelementów i witamin z karm suchych.Jestem zdania,że powinno się suplementować karmy suche nawet te uznawane za najlepsze(nie ma takich).Oczywiście czym karma wyżej sklasyfikowana jakościowo tym potrzeba jest mniejsza.W przypadku Canidae i wieku psa osobiście podałbym witaminy np TOP 10 BEAPHAR w połowie zalecanej dawki.Mogą to być także inne witaminy np Aptus, z tańszych wita vet itd.
Może się ktos nie zgadzać z moja opinia natomiast ja taki system stosuje od lat u swoich psów.
Anna pe

11 grudnia 2011, 17:59

Panie Robercie jest Pan niezawodny.Dziękuję najmocniej :)
japanisze

11 grudnia 2011, 19:58

Robert A. pisze:
Anna pe pisze:W przypadku Canidae i wieku psa osobiście podałbym witaminy np TOP 10 BEAPHAR w połowie zalecanej dawki.Mogą to być także inne witaminy np Aptus, z tańszych wita vet itd.
Może się ktos nie zgadzać z moja opinia natomiast ja taki system stosuje od lat u swoich psów.
Ja podaję do karmy suchej mojemu 9 miesięcznemu podrostkowi właśnie tak jak zaleca Robert - połowę dawki top 10 i jestem zadowolona; nie zauważyłam żadnych oznak hiperwitaminozy ;)
Anna pe

11 grudnia 2011, 20:16

Japanisze,bardzo dziękuję-:)
murakami

11 grudnia 2011, 20:52

To ja dopytam w temacie witamin przy karmieniu suchym: podajecie stale, czy z przerwami?
czarno_czerwona

11 grudnia 2011, 21:48

Ja podaje stale. Wkońcu pies potrzebuje witamin na codzień a nie tylko od swięta.
Awatar użytkownika
Robert A.

12 grudnia 2011, 09:01

murakami pisze:To ja dopytam w temacie witamin przy karmieniu suchym: podajecie stale, czy z przerwami?
Mam dorosłe psy i robię przerwę w podawaniu 3-4 tygodniowa w okresie lata.Oczywiscie od czasu do czasu warto zmienic jest rodzaj podawanego preparatu.
Seiti

12 grudnia 2011, 12:48

a jakie suplementy dla moich by Pan polecił? Shena 7lat, Neya 21 mies., pewnie gdzieś to było ale jak profilaktycznie młodej podawać coś na stawy tzn z jakimiś odstępami czasowymi?
filodendron

12 grudnia 2011, 13:16

Nie macie czasem obaw, że trochę za dużo chemii pakujecie w swoje psy? Tak czytam i czytam, i przypominam sobie naszego pediatrę, który miał w zwyczaju przepisywać wyłącznie wit D dla niemowląt i potem witaminę C oraz wapno w przypadku przeziębienia. Żadnych vibovitów ani innych suplementów na stałe. Córa wyrosła na zdrową nastolatkę, mimo okresowo trudnych diet eliminacyjnych (alergia), z mocnymi kośćmi (mimo, że nigdy nie mogła jeść niczego od krowy i był problem ze źródłami wapnia), zero próchnicy, zero antybiotyków, czasem trafi się przeziębienie i to wszystko.
Ja też nic nie łykam - ostatni raz antybiotyki brałam 20 lat temu.
I psu też nie podaję żadnych syntetycznych suplementów poza chondroprotetykami - i wcale nie mam pewności, czy one w ogóle na coś pomagają. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz był chory - parę lat temu, jak był młodziutki i karmiony Royalem, to złapał anginę i trzeba było podać antybiotyk.
Jedyny rzeczywiście skuteczny suplement diety dla psów (skuteczny w sensie, że widziałam efekty w kondycji włosa) to olej z łososia. Oprócz tego próbowałam algi, preparat z oleju z lnu i ogórecznika - i nic się nie działo.
W wieku szczenięcym raz, w okresie wymiany zębów, wet przepisał preparat witaminowo-mineralny i nie wiem, czy słusznie, bo skończyło się na przetrwałych kłach mlecznych, co zdaniem jednego z hodowców mogło być wynikiem zakłócenia procesu resorpcji korzeni mlecznych zębów.
ODPOWIEDZ
  • Informacje