Myślę Kochani ,że te nasze rózki biorą się z anonimowości , mamy swoje nicki , ksywy, nie znamy się . Ważne jest jednak , abyśmy mieli świadomość , że pod każdym nikiem , kryje się Czlowiek no i jego potrzebujące pomocy cztery łapki
Wracając do głownego tematu, faktycznie jest to chyba najdroższa karma na świecie
ZiwiPeak
-
Wyjaśnijcie mi, proszę, jedno - karmiąc barfem, do którego porównaniem reklamuje się ta karma, dajemy porcję o wadze załóżmy 2% masy ciała psa dziennie (przyjmijmy, że to pies średnio aktywny i nie potrzebuje więcej). Średnia zawartość białka w świeżym mięsie mieści się w widełkach 15-20%, przy czym ta górna granica to już chude mięso, mięśnie, ktorych w barfie nie jest dużo. Mięsa w ogóle nie jest w barfie aż tak dużo - w tych 2% masy ciała psa mają się zmieścić warzywa, owoce - no, równoważy je podaż nabiału i jaj, które też są źródłem białka. Niemniej jednak, na jakim poziomie kształtuje się dzienna podaż bialka na kilogram masy ciała? Bardzo upraszczając (i nie wiem, czy nie zawyżając?) zawartość białka w dziennej psiej porcji barfu do 15% wychodzi mi, że dla psa 10-kilogramowego dzienna dawka białka to 3 gramy na 1 kilogram masy ciała.
Ziwipeak, zakładając, że ma 36% białka, zakładając, że dawka dla 10-kilogramowego psa to 114 gram, to 4,1 gram białka na kilogram masy ciała dziennie. TOTW czy Orijen - jeszcze więcej. To jak to z tym jest? Zaniżam ilość białka w barfie, czy Ziwipeak nie jest jednak aż taki a'la barf?
Ziwipeak, zakładając, że ma 36% białka, zakładając, że dawka dla 10-kilogramowego psa to 114 gram, to 4,1 gram białka na kilogram masy ciała dziennie. TOTW czy Orijen - jeszcze więcej. To jak to z tym jest? Zaniżam ilość białka w barfie, czy Ziwipeak nie jest jednak aż taki a'la barf?
-
Przeliczenie jest bardzo proste. W barfie podajesz psu wszelkie nabiały - jajko zawiera znacznie wiecej białka niż mięso i jest niemal w 100% przyswajalne. Nabiały typu jogurt, ser biały, kefir to tez spora ilośc białka....A więc barf to znacznie więcej białka zwierzęcego niż te 15% ( przypominam że każda komórka zwierzeca to przede wszystkim białko, komórka która buduje kość, tkankę łączną, ścianę żyły, czy komórka tłuszczowa także)....
W karmach suchych masz podaną ilość białka roślinnego i zwierzęcego łącznie. Jeżeli masz w karmie suchej 30 % białka (tylko założenie, bez konkretnego przykładu) a zawartość produktów zwierzęcych w tej karmie to 50% (oprócz ziwi nie znam takiej karmy która ma aż tyle) to masz tylko 15% białka zwierzecego w danej karmie...z czego tylko połowa jest przyswajalna (chyba że to białko jest już w postaci aminokwasów)....toż to dieta minimum. Roślinnego białka pies w sumie niemal nie przyswaja albo w śladowych ilościach.
Ziwi to karma która nie jest poddawana takiej obróbce jak inne karmy. Proces jej tworzenia jest zupełnie inny - to mięso suszone powietrzem a nie mielone z innymi składnikami i formowane w granulki. Kawałki ziwi są dziwaczne, jakby gumowate, jak suszone mięso właśnie. Nie wiem czy jest smakowita - mam żarłoka - ale Brutus aż się trzęsie do tej karmy, tak jak do surowizny. Coś w tym jest. Aczkolwiek te kawałki dla niego są za małe aby je żuć...on je łyka
W karmach suchych masz podaną ilość białka roślinnego i zwierzęcego łącznie. Jeżeli masz w karmie suchej 30 % białka (tylko założenie, bez konkretnego przykładu) a zawartość produktów zwierzęcych w tej karmie to 50% (oprócz ziwi nie znam takiej karmy która ma aż tyle) to masz tylko 15% białka zwierzecego w danej karmie...z czego tylko połowa jest przyswajalna (chyba że to białko jest już w postaci aminokwasów)....toż to dieta minimum. Roślinnego białka pies w sumie niemal nie przyswaja albo w śladowych ilościach.
Ziwi to karma która nie jest poddawana takiej obróbce jak inne karmy. Proces jej tworzenia jest zupełnie inny - to mięso suszone powietrzem a nie mielone z innymi składnikami i formowane w granulki. Kawałki ziwi są dziwaczne, jakby gumowate, jak suszone mięso właśnie. Nie wiem czy jest smakowita - mam żarłoka - ale Brutus aż się trzęsie do tej karmy, tak jak do surowizny. Coś w tym jest. Aczkolwiek te kawałki dla niego są za małe aby je żuć...on je łyka
-
Szczerze mówiąc to jednak nadal nie jest dla mnie jasne. Barf składa się z 60% mięsnych kości, 20% warzyw i owoców, 10% podrobów i 10% dodatków. Sery i jaja są w dodatkach - razem z różnymi olejami, siemieniem, ewentualnym czosnkiem, lucerną, wodorostami stanowią 10% diety. Nie są więc znaczącym źródłem białka.
W gotowych zestawach barf szacuje się czyste proteiny na 12-17%
Tak z ciekawości pytam.
W gotowych zestawach barf szacuje się czyste proteiny na 12-17%
Tak z ciekawości pytam.
-
No to przeliczmy pi razy drzwi inaczej. Ziwi ma 36 % białka. W jej skład wchodzą także rośliny. Zwierzaka jest tam 80% a więc z grubsza i przy zaokrągleniach mamy tego białka 80% z 36%... Zakładając że w ziwi są też składniki nisko bialkowe mamy jeszcze mniej
Mówi się że w barfie jajko jest tylko dodatkiem....zawiera ono aż 80% białka a waży (ile waży przeciętne jajko kurze??? ) To wcale nie jest marginalny dodatek....(nawet jeżeli ktos daje samo żółtko to właśnie w nim znajduje się znakomita większość białka i tłuszczu)
Mówi się że w barfie jajko jest tylko dodatkiem....zawiera ono aż 80% białka a waży (ile waży przeciętne jajko kurze??? ) To wcale nie jest marginalny dodatek....(nawet jeżeli ktos daje samo żółtko to właśnie w nim znajduje się znakomita większość białka i tłuszczu)
-
Pi razy drzwi 80% z 36 to 28.8. 28,8 % z 114 gram (dzienna dawka psa 10-kilogramowego) to 3,3 grama na kilogram masy ciała dziennie - faktycznie mniej nieco niż przy poprzednim wyliczeniu.
Jajko w mojej lodówce waży 64 g. - daje się je na ogół raz w tygodniu. Skąd te 80% białka z całej jego masy? Na forum kulturystów znalazłam dane, że w 100 g kurzego białka jest 12,5 grama białka, a w 100 gramach kurzego żółtka - 16,5 g białka. Teichmann w żywieniu psów podaje odpowiednio zawartość białka w 100 g jajka - średnio 14,1 g
14, 1% z 64 gram mojego jajka to 9 gram białka - podzielić przez 7 dni tygodnia to ok. 1,3 grama białka dziennie. Podzielić przez 10 kg to raptem 0,13 grama białka na kilogram masy ciała psa dziennie. Dobrze liczę?
A w ogóle to jest jakaś solidna norma białka na kilogram masy ciała psa takiego przeciętnego, nie sportowca? Bo szukam i trafiam na przeróżne wyniki - od 2,5 do 4,5 g.
Jajko w mojej lodówce waży 64 g. - daje się je na ogół raz w tygodniu. Skąd te 80% białka z całej jego masy? Na forum kulturystów znalazłam dane, że w 100 g kurzego białka jest 12,5 grama białka, a w 100 gramach kurzego żółtka - 16,5 g białka. Teichmann w żywieniu psów podaje odpowiednio zawartość białka w 100 g jajka - średnio 14,1 g
14, 1% z 64 gram mojego jajka to 9 gram białka - podzielić przez 7 dni tygodnia to ok. 1,3 grama białka dziennie. Podzielić przez 10 kg to raptem 0,13 grama białka na kilogram masy ciała psa dziennie. Dobrze liczę?
A w ogóle to jest jakaś solidna norma białka na kilogram masy ciała psa takiego przeciętnego, nie sportowca? Bo szukam i trafiam na przeróżne wyniki - od 2,5 do 4,5 g.
-
Hahaha....w jajku jest znacznie wiecej białka....w białku jajka jest go mało - to głównie woda i składniki mineralne. Żółtko ma zadanie karmic piskle a ono do wzrostu i życia potrzebuje właśnie białka i tłuszczu. Węglowodany są na tym etapie zbedne. Żółtko jest więc bombą witaminową, białkową i tłuszczową. Przy czym ponieważ jego ilość jest znacznie ograniczona i musi starczyć na całe życie pisklaka w jajku, musi byc w formie niemal 100% przyswajalnej. Dla ptaka przyswajalność jest wyższa niż dla ssaka ale i tak jest bardzo wysoka - wyższa niż z mięsa. Gdzieś miałam taka stronke z dokładnym przeliczeniem co ile czego ma i w jakim procencie przyswajalne. Jak znajdę to wrzuce link.
-
Mimo wszystko to jest niemożliwe, chyba że masz na myśli suchą masę jajka - zakładając, że jajko w jakichś 70-80% składa się jednak z wodyisabelle30 pisze: Mówi się że w barfie jajko jest tylko dodatkiem....zawiera ono aż 80% białka a waży
Zawartość % bialka w jajku to ok. 33%, ale wartość pokarmowa 100. Nie wiem dokładnie o co chodzi z tą wartością pokarmową -domyślam się, że chodzi o przyswajanie
żródło
http://mutra.hardcore.pl/zywienie_psa_sportowego.html
żródło
http://mutra.hardcore.pl/zywienie_psa_sportowego.html
-
No masz ci los Patrzę i patrzę i co strona www, to inne dane. Białko raz 12, 14, 15, raz 20, raz 33 a nawet 57 procent. Do tego zawartość tłuszczu czasem do 2/3 żółtka czyli też 33 procent. I jeszcze 70-80% wody. Niedługo to jajo będzie jak peerelowski robotnik wyrabiać 200% normy
Sorry za OT - laikowi trudno dotrzeć do obiektywnych danych i wciąż nie wiem, czy takie są.
Właściwie to z ciekawości chciałabym wiedzieć, jaka jest średnia podaż białka w barfie (pomijając już to jedno jajo w tygodniu) i jak to się ma do karmy ziwipeak a w następnej kolejności - do innych karm niskowęglowodanowych typu TOTW, Orijen, Wolfsblut.
Wartość pokarmowa jajka 100% to - jak sądzę - chodzi o komplet aminokwasów. Ale mogę się mylić.
Sorry za OT - laikowi trudno dotrzeć do obiektywnych danych i wciąż nie wiem, czy takie są.
Właściwie to z ciekawości chciałabym wiedzieć, jaka jest średnia podaż białka w barfie (pomijając już to jedno jajo w tygodniu) i jak to się ma do karmy ziwipeak a w następnej kolejności - do innych karm niskowęglowodanowych typu TOTW, Orijen, Wolfsblut.
Wartość pokarmowa jajka 100% to - jak sądzę - chodzi o komplet aminokwasów. Ale mogę się mylić.
-
- Informacje
-