Problem z jelitami?
-
ja bym się raczej bała, że jakaś część tej kości została gdzieś w jelitach. do kiedy pies brał leki?
mogła być chwilowa niedrożność jelit czyli silne zaparcie co może mieć wpływ na funkcjonowanie wątroby i trzustki. Warto byłoby wykonać badanie w tym kierunku i nie zaszkodziłoby wykonać zdjęcia brzucha.
trudne pytania i nie da się na oba jednoznacznie odpowiedzieć. Może być i tak i nie.
Mogła. Kilka lat temu podałam mojej suczce kość cielęcą, z której zjadła tylko "główki" i to nie całe. Na drugi dzień Gapa miała zatwardzenie, a trzeciego po powrocie z pracy zastałam mieszkanie zabrudzone psimi odchodami. W niektórych kupach była krew i śluz. Natychmiast udałam się z sunią do lecznicy. Weterynarz nie miał wątpliwości, że to po kości i wytłumaczył mi, że pies nie pogryzł dokładnie kości, której kawałki zbiły się później w kupę i przechodziły przez jelita niczym pumeks podrażniając je. Gapa przez kilka dni dostawała zastrzyki z antybiotyku. Poprawa była błyskawiczna. Nigdy więcej nie podam żadnemu psu kości.imodp pisze:W zwiazku z tym mam pytanie - czy przygoda z koscia mogla spowodowac, ze jelita zostaly podraznione i stad te brzydkie kupy ze sluzem naprzemiennie ze biegunka?l
-
przygoda z kością mogła spowodować takie sensacje, ale od razu a nie parę dni czy tygodni po. rtg z kontrastem pozwoli zobaczyć czy jelita są poszerzone, czy pracują, czy jest w nich ciało obce lub jakieś zwężenia. jak najbardziej wykonać. z krwi morfologię, alat, aspat, fostatazę zasadową, amylazę przy okazji można też zbadać czynność nerek - mocznik i kreatynina. najpierw diagnoza, potem leczenie.
-
a czy Twój pies nie miał przez przypadek problemów z wątrobą?
jeśli ma rozwolnienia na pewno trzeba zrobić pełną biochemię narządowoą, pies musi być odrobaczony, można wykonać test kliszowy na zewnątrzwydzielniczą niewydolność trzutki, można dalej wykonać zdjęcia kontrastowe aby ocenić czynność samych poszczególnych odcinków jelit jak i pasaż samej treści i drożność. Po prostu badania , badania . Już pirwsze zmiany wychodza - próby wątrobowe.
-
- Informacje
-