Nie wyliczysz tego czasu tak okładnie, ponieważ po odstawieniu tego zastrzyku czas, w którym może wystąpić cieczka jest tak naprawdę bardzo różny, im dłużej był hormon podawany tym bardziej jest to wszystko potem rozregulowane.GinKitsune pisze:Problem jest w tym, że jestem jedyną osobą która jest uparta na sterylkę i wątpię, że gdybym musiała wyjechać na jakiś czas np z powodów prywatnych lub zarobkowych to boję się, że albo nie dopilnują jej przy cieczce, albo zapomną o terminie i badaniach z tym związanych...pomijając fakt, że wyczytałam iż nie powinno się psa sterylizować/kastrować w czasie upałów a właśnie w lato byłaby zdatna do sterylizacji, bo pod koniec Czerwca przestanie działać lek + cieczka i miesiąc do dwóch po niej...jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to będzie gotowa na Sierpień/Wrzesień w zależności ile tym razem będzie trwać jej cieczka (tylko raz u nas ją miała, więc nie pamiętam ile to trwało). A co do dobrych przychodni, znacie jakieś porządne i zaufane na swoim koncie?...(Katowice a dokładniej okolice Mysłowic, chodzi tu o wygodę psiny po operacji, gdyż różnie może być z transportem...35kg to nie psina do 10kg żeby brać ją na ręce), zależałoby mi też na wziewnej narkozie i jeśli możliwe podanie ceny za jaką wy swoje psiny oddaliście w ręce lekarza (bo na pewno nie załapiemy się na akcję sterylizacji w tym roku) i nie linczujcie mnie jeśli coś was w moim postępowaniu mierzi, bo każdy ma na swojej drodze przeszkody i czasem nic nie idzie po naszej myśli... buziaki
Sterylizacja.
-
oczywiście podałam daty tak mniej więcej...bo przy wcześniejszym zastrzyku były znaki, że dostanie cieczkę miesiąc wcześniej dlatego zmieniłyśmy jej dawkowanie, że będzie dostawać zastrzyki co 5 miesięcy, na zastrzyku byłam z nią wczoraj (od jakiegoś tygodnia nasz drugi pies zaczął się nią interesować)...dlatego mniej więcej dodatkowy miesiąc w tą czy w drugą stronę oczywiście można dodać, skoro może wszystko być rozregulowane
Kastruj ją najszybciej jak to będzie możliwe. Wszelkie hormony omijaj z daleka, niestety niejedna suka zeszła od ich powikłań. Polscy weci wciąż to świństwo polecają (w końcu to bardziej opłacalne niż kastracja) chociaż dokładnie wiedzą jakie są skutki uboczne stosowania antykoncepcji hormonalnej
-
GinKitsune pytałaś o dobrą poradnię weterynaryjną ,gdzie chciałabyś sterylizować suczkę.Podaję namiar na wspaniałych weterynarzy z powołania,super zdolnych i do tego niedrogich : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Znajdź na wyszukiwarce to nazwisko i zobaczysz że tak wspaniałych opinii trudno szukać u innych wetów przynajmniej na Śląsku.Wydaje mi się że sterylizacja kosztuje tam 250 zł.Zresztą zawsze można zadzwonić i zapytać.
-
dziękuję za adres...a korzystał ktoś może z lecznicy w Brynowie? nie znam dokładnie ale chyba to ten adres xxxxxxxxxxxxxxxxxpoleciła mi ją sprzedawczyni z zoologicznego i nie wiem czy na prawdę dobra, czy próbuje zwabić im klientów...
-
W Brynowie też są fachowi weterynarze tylko ceny usług są bardzo wysokie, w Chorzowie są o 50% niższe.
-
GinKitsune, cena sterylizacji zależy zazwyczaj od wagi psa. Im większy pies tym jest drożej.
-
W marcu znowu będzie ogólnopolska akcja taniej sterylizacji
-
własnie chciałabym ją "okazyjnie" wtedy wysterylizować...ale jeśli to bym musiała ostatni raz ją zaszczepić, żeby przetrzymać ją przez wakacje, bo nie mam zbytnio odpowiedzialnych osób w domu które na 100% by mi jej przypilnowały jeśli bym gdzieś wyjechała (nie da rady z psem), jeszcze specjalnie by mi ją dopuścili...jak ich znam, dlatego zaczęłam ją dla pewności przed zaczęciem hodowli szczepić
-
Na Śląsku w zeszłym roku tej akcji nie było,weterynarze twierdzili,że nie przyznano im środków.
-
Ale przeciwko czemu szczepić? Bo chyba straciłąm wątek?
-
szczepić, w sensie podać hormony. Wiele osób nazywa to skrótowo "szczepieniem przeciw cieczce".
Przed zaczęciem hodowli???GinKitsune pisze:własnie chciałabym ją "okazyjnie" wtedy wysterylizować...ale jeśli to bym musiała ostatni raz ją zaszczepić, żeby przetrzymać ją przez wakacje, bo nie mam zbytnio odpowiedzialnych osób w domu które na 100% by mi jej przypilnowały jeśli bym gdzieś wyjechała (nie da rady z psem), jeszcze specjalnie by mi ją dopuścili...jak ich znam, dlatego zaczęłam ją dla pewności przed zaczęciem hodowli szczepić
-
ta...wszyscy z rodziny są z tych co chcą mieć psy po psie "bo będą takie słodkie","będziemy mieli młode po niej, jak już odejdzie","a czemu by nie" ... więc chcę ją uchronić przed ich poniekąd chorymi pomysłami...
-
- Informacje
-