To i ja podzielę się swoimi spostrzeżeniami odnośnie MM - moje psy są wprawdzie na surowiźnie z odrobiną Orijena, ale zamawiam MM dla dwóch moich znajomych (tzn. dla ich psów heh):
Koleżanka karmi tym 2 mopsy. Na Acanę ani Orijena nie wydoli kasowo, także nawet nie próbuje, Dog Chow'em karmić nie będzie, bo to szajs z by-products i szczątkową zawartością mięsa (z resztą ja też tak uważam), do tego jej mopsy lubią się z sierści sypać i sypały się generalnie po wszystkim co dostawały, nawet kiedyś jak się wypruła z kasy i żarły Royal Canin przez jakiś czas... W każdym razie po Markusie (skarmiła już 2 worki) u jej psów sypanie sierścią zmniejszyło się o ok 50% (a to bardzo duży postęp w przypadku jej psów, bo nawet na drogim Royalu tak dobrze nie było nigdy), qupy także mniejsze o ok 50%, Gizmo (pies) schudł w końcu, Majka (suka) też powoli chudnie - oba maja nadwagę, także musiały pójść na dietę i Markusa dostają w zmniejszonej dawce, niż wynika to z zaleceń na opakowaniu, i mimo zmniejszonego dawkowania kondycja sierści bardzo poprawiła się in plus, także na dniach będzie zamawiać kolejny worek.
Także 2 kundelki mojego innego znajomego są teraz na Markusie: z suką nigdy nie było problemów, natomiast pies miał zawsze i po wszystkim sranie straszne (pies nie jest alergik, ale nigdy, odkąd siegać pamięcią, normalnej qupy nie miał): co by nie było, a była do tej pory Acana, Bosch, Canidae, Brit, Symply (nawet po Symply mu się z tyłka lało, co jest ewenementem), Farmina, Eukanuba, Dog Chow, nawet dieta jelitowa Royal Canin. Dopiero na Markusie (zjedzony 1 worek), w końcu, qupy są ja należy, jak u normalnego psa. Mnie cieżko to wytłumaczyć, dlaczego tak jest, jedyne wytłumaczenie to takie, że Markus jest praktycznie nie przetworzony termicznie: żadnej obróbki w wysokich temperaturach, tylko tłoczenie na zimno i najwyraźniej to powoduje, że pies, który reaguje sraniem na każde przetworzone w wysokich temperaturach żarcie (czyli ponad 95% karm dostępnych na rynku), po Markusie rewolucji nie ma.
btw. Na MM moi znajomi skusili się dopiero dzięki podczytywaniu opinii Pana Roberta na forum i teraz już eksperymentować z żadną inną karmą nie chcą