A ja jednak kupilem duzy wor Orijena dla szczeniat ras duzych. Sunia wyglada dobrze, kupki bardzo w porzadku, je ze smakiem.
Przed kupnem w celu glebszego zbadania obaw polskiego srodowiska weterynarzy i wlascicieli psow poczytalem sobie co nieco o Orijenie na forach zagranicznych i nie spotkalem negatywnej opinii.
nowość - Orijen
A wiecie ile w USA kosztuje karma Orijen???? Za 16 kg płąci się nicałe 50 dolców czyli troszkę ponad 100 zł na nasze zł.
A u nas tak własnie zdzieraja kase z ludzi naiwnych ktorzy mysla ze nie wiadomo jaka super jakosc tym razem wymyslona i placa grubo powyzej 200 zł.
A u nas tak własnie zdzieraja kase z ludzi naiwnych ktorzy mysla ze nie wiadomo jaka super jakosc tym razem wymyslona i placa grubo powyzej 200 zł.
eukanuba 18 kg ok35 $ = 100 zł u nas 15kg ok 220zł
pro plan 17kg ok 30$= 85zł u nas 15kg ok 200zł
royal 15kg ok 37$ = 105zł u nas 15 kg ok 210zł
jak widzisz wszystie karmy w stanach sa duzo tansze niz u nas wiec nie rozumiem czemu tak atakujesz akurat orijen
pro plan 17kg ok 30$= 85zł u nas 15kg ok 200zł
royal 15kg ok 37$ = 105zł u nas 15 kg ok 210zł
jak widzisz wszystie karmy w stanach sa duzo tansze niz u nas wiec nie rozumiem czemu tak atakujesz akurat orijen
Alez ja nie atakuje Orijena tylko ciekawe czy to jest uczciwe ze ta sama firma na poczatku zachwalała Acane jaka to jest naj naj lepsza, a teraz ludziom wciska niby cos lepszego czyli Orijen a za chwile wymysla sobie ze znow cos lepszego jest. To nie jest zbyt uczciwe, a ludzie ogolnie wierza nowinkom, w szeroko zakrojony marketing i daja sie nabierac. Jest duzo tanszych a lepszych karm opartych na lepszych skladnikach , produkowanych w lepszej linii produkcyjnej.
Prawda jest taka jak,napisał Owczarz,ładują do nas wszystko po najwyższych cenach,i jeszcze próbują wmówić,że jest najlepsze!Ale tak jest ze wszystkimi państwami dawnego Bloku Wschodniego.Rozmawiałem ze znajomymi w Czechach,te same koncerny,te same bajki i głupoty.Z ACANA też mieli reklamę,że najlepsza karma z Kanady,a jak się pokazał najlepszy ORIJEN Z KANADY to ACANA zapomniała ,że niedawno była najlepsza.Niedługo będą reklamować karmę z trawą i owocami,i wmawiać ,że najzdrowsza byle Kanady.Nie mam nic do ACANY i ORIJENA ale koncern sam się wygłupił tymi reklamami ACANY.
Orijen i Acana to produkt tej samej firmy... poprostu Orijen jest o klase wyżej- inny składnikowo, co nie znaczy ze Acana jest gorsza. Skladniki- takiej jak mieso i warzywa, do produkcji obu są uzywane identyczne, tyle że dieta orijen polega na żywieniu psa w naturalny dla niego sposób- jak ktos tu napisał- taki BARF na sucho...
Jednak nalezy pamietac ze ta karma- Orijen- została stworzona głownie z mysla o psach pracujących-Husky ciagnące itp itd... i takie psy w okresach wzmozonego wysilku beda swietnie ją przyswajały i wykorzystywały, mięsnie ładnie sie ukształtują, bo białko to budulec... ale dla psiakow kanapowych ktore wychodza na normalne spacerki, czasem dluzsze czasem krotsze, nie polecałabym Orijena...
Jednak nalezy pamietac ze ta karma- Orijen- została stworzona głownie z mysla o psach pracujących-Husky ciagnące itp itd... i takie psy w okresach wzmozonego wysilku beda swietnie ją przyswajały i wykorzystywały, mięsnie ładnie sie ukształtują, bo białko to budulec... ale dla psiakow kanapowych ktore wychodza na normalne spacerki, czasem dluzsze czasem krotsze, nie polecałabym Orijena...
Też mnie to ciekawi,gdzie to piszą jedyne z czym się spotkałem na urlopie,to taka odmiana tej karmy,u nas chyba jeszcze niedostępna
http://www.championpetfoods.com/orijen/ ... 6fish.aspx
Wklej link do tego artykułu,chętnie przeczytam
Pozdrawiam
http://www.championpetfoods.com/orijen/ ... 6fish.aspx
Wklej link do tego artykułu,chętnie przeczytam
Pozdrawiam
Tak nawiasem mowiac to szukacie niektorzy tych karm sygnowanych nazwą SUPER PREMIUM a tak naprawdę tylko karmy segmentu Premium mają uregulowania prawne, co w jakich proporcjach i jakiej jakosci może byc użyte w segmencie Premium. Natomiast do karm sygnowanych jako SUPER PREMIUM nie ma żadnych regulacji które by mówiły o jakości składników i ich proporcjach jakie muszą być użyte w tych karmach. Wiec moze się zdarzyc ze karma sygnowana jako SUPER PREMIUM jest gorsza od tej PREMIUM jakosciowo, bo prawda jest taka ze do SUPER PREMIUM producent moze wywalić co mu się rzewnie podoba a i tak nie ma do tego żadnych obostrzeń dzięki którym można byłoby to kontrolować.
- staszko_i_aras
- Kontakt:
Chyba jesteś niekonsekwentny w swoich opiniach, bo w innych miejscach obrzucasz błotem Brita, który też jest z segmentu PREMIUM (inaczej nie brałbym jej pod uwagę)... Czyli wg Ciebie są Premium I kategorii i premium II/gorszej kategorii? Też uważam, że nie każdy komu się podoba może trzasnąć sobie na opakowaniu napis "premium" jeśli nie spełnia ku temu odpowiednich norm...OWCZARZ pisze:tak naprawdę tylko karmy segmentu Premium mają uregulowania prawne, co w jakich proporcjach i jakiej jakosci może byc użyte w segmencie Premium.
Zupełnie mnie nie zrozumiałeś. Chodzi mi o to że karmy segmentu premium zdarzają się lepsze jakościowo niż te Super Premium, natomiast nie twierdzę że w obrębie segmentu Premium są wszystkie dobre, bo są i te dobre i te badziewne. Regulacje, normy dotyczące spełnienia wymogów aby zakwalifikować daną karmę do segmentu Premium są tak szerokie, że zdarząją się świetne karmy w tym segmencie jak i te słabe jakościowo.
Ale to trzeba mieć dojście do ludzi zootechników itp. dysponujących badaniami na temat oddziaływania danej karmy na zdrowie psa, a nie opierać się wyłącznie na czytaniu etykietki i opiniach pseudo znawców tak jak Ty to Staszko i Aras robisz.
Dyskusję z Tobą uważam za zamkniętą gdyż nie jest ona merytoryczna z Twojej strony a emocjonalna.
Jak już mowiłem zdarzają się psy które tolerują karmę Brit, nie zmniejsza to faktu że jest to bardzo minimalna jakościowo karma niewiele lepsza od Puriny Dog Chow.
Ale to trzeba mieć dojście do ludzi zootechników itp. dysponujących badaniami na temat oddziaływania danej karmy na zdrowie psa, a nie opierać się wyłącznie na czytaniu etykietki i opiniach pseudo znawców tak jak Ty to Staszko i Aras robisz.
Dyskusję z Tobą uważam za zamkniętą gdyż nie jest ona merytoryczna z Twojej strony a emocjonalna.
Jak już mowiłem zdarzają się psy które tolerują karmę Brit, nie zmniejsza to faktu że jest to bardzo minimalna jakościowo karma niewiele lepsza od Puriny Dog Chow.
Pochwalam ludzi którzy karmią Britem,a nie np DOG CHOW i Karmami marketowymi.Każdy stara się bronić karmy którą karmi swojego psa,to jest zrozumiałe.Ja sam nie karmie jakimś cudem,ale wiem ,że do Brita warto niewiele doplacic i kupic cos lepszego.Mam na myśli np Bscha,ARIONA PREMIUM.Natomiast jezeli kogos nie stac na dopłacenie do BRITA to i tak go pochwalam,bo krzywdy psu nie zrobi dodajac oczywiscie witaminy.
Napisałem lepszego,bo mam świadomośc tego co piszę.Nie są to opinie tylko hodowców,ale przede wszystkim wyniki badań,i oceny naukowców.
Owczarz ma też do tego dostęp ,dlatego o wiele łatwiej nam jest poruszać się w tym temacie
Powtarzam krzywdy BRITEM nie zrobicie,ale chyba chodzi o to ,żeby wybrać jak najlepszą i jak najbardziej odpowiednią karme,za jak najmniejsze pieniadze,a powiem,że można to zrobić i nie jest to bynajmniej CZESKI BRIT.
Tak jak napisał Owczarz,to jest prawda,że nawet FROLIC może napisać na swoich opakowaniach Karma SUPER PREMIUM,i nikt im nic nie zrobi ,bo nie ma takich przepisów dotyczących karm super premium,bazujemy tylko na uczciwości producenta.Natomiast normy karm Premium są juz prawnie określone!Prawnie to nie znaczy dokładnie,i też są luki w określeniach.Stąd biorą się w jednym przedziale karmy lepsze i gorsze odpowiadające pewnym normom,poniżej których firma nie może zejśc,a w przedziale SUPER PREMIUM,istnieje wieksze ryzyko kupienia karmy niskiej jakosci!To jest głupie,i dziwne,ale taki mamy bałagan na świecie,jeżeli chodzi o przepisy
Dodam jeszcze,że nowe państwa UE są zwolnione z jakichkolwiek norm odpowiadającym produkcji karm dla psów i kotów aż do 2011 roku!!!!!!
Teraz już wiadomo dlaczego powstaja tak szybko nowe fabryki produkujące karmy,na terenach byłego ZSRR,POLSKI ,CZECH ,SLOWACJI,itd...Koncerny mogą sobie produkowac co chcą i jakiej jakości chcą, i do 2011 roku nikt im nic nie zrobi!Mamy teraz odpowiedż np na cenę I JAKOśC EUKANUBY Z fabryki na UKRAINIE.Jesli ktoś zaplaci bardzo mało za taka,czy inna karmę,to niech się nie łudzi ,że pochodzi ona z fabryki EUROPY zachodniej,i,ze dostawca specjalnie dla nas zrezygnował prawie z zarobku!!!!!!!
Napisałem lepszego,bo mam świadomośc tego co piszę.Nie są to opinie tylko hodowców,ale przede wszystkim wyniki badań,i oceny naukowców.
Owczarz ma też do tego dostęp ,dlatego o wiele łatwiej nam jest poruszać się w tym temacie
Powtarzam krzywdy BRITEM nie zrobicie,ale chyba chodzi o to ,żeby wybrać jak najlepszą i jak najbardziej odpowiednią karme,za jak najmniejsze pieniadze,a powiem,że można to zrobić i nie jest to bynajmniej CZESKI BRIT.
Tak jak napisał Owczarz,to jest prawda,że nawet FROLIC może napisać na swoich opakowaniach Karma SUPER PREMIUM,i nikt im nic nie zrobi ,bo nie ma takich przepisów dotyczących karm super premium,bazujemy tylko na uczciwości producenta.Natomiast normy karm Premium są juz prawnie określone!Prawnie to nie znaczy dokładnie,i też są luki w określeniach.Stąd biorą się w jednym przedziale karmy lepsze i gorsze odpowiadające pewnym normom,poniżej których firma nie może zejśc,a w przedziale SUPER PREMIUM,istnieje wieksze ryzyko kupienia karmy niskiej jakosci!To jest głupie,i dziwne,ale taki mamy bałagan na świecie,jeżeli chodzi o przepisy
Dodam jeszcze,że nowe państwa UE są zwolnione z jakichkolwiek norm odpowiadającym produkcji karm dla psów i kotów aż do 2011 roku!!!!!!
Teraz już wiadomo dlaczego powstaja tak szybko nowe fabryki produkujące karmy,na terenach byłego ZSRR,POLSKI ,CZECH ,SLOWACJI,itd...Koncerny mogą sobie produkowac co chcą i jakiej jakości chcą, i do 2011 roku nikt im nic nie zrobi!Mamy teraz odpowiedż np na cenę I JAKOśC EUKANUBY Z fabryki na UKRAINIE.Jesli ktoś zaplaci bardzo mało za taka,czy inna karmę,to niech się nie łudzi ,że pochodzi ona z fabryki EUROPY zachodniej,i,ze dostawca specjalnie dla nas zrezygnował prawie z zarobku!!!!!!!
- staszko_i_aras
- Kontakt:
No, ja jestem baaardzo spokojny i nikogo personalnie nie atakuję (odniosłem się do opinii a nie do konkretnej osoby), więc kogo tu ponoszą emocje?OWCZARZ pisze: (...) pseudo znawców tak jak Ty to Staszko i Aras robisz. Dyskusję z Tobą uważam za zamkniętą gdyż (...) jest ona z Twojej strony a emocjonalna.
Pozdrawiam POKOJOWO
PS. Jeśli ktoś jest w posiadaniu obiektywnych i niezależnych wyników badań karm suchych to proszę namiary na PW; będę wdzięczny... (badania z którymi ja się zetknąłem były pod patronatem Urzędu Ochrony Praw Konsumenta, ale niestety nie zapisałem sobie namiarów, więc jeśli ktoś również zetknął się z nimi lub im podobnymi to też proszę o namiary na priva)
-
- Informacje
-