nowość - Orijen

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Talia
Kontakt:

03 sierpnia 2007, 15:33

Jest Acana w tej wersji:
http://www.krakvet.pl/acana-large-breed ... p-584.html

Zaraz zobacze czy jest taki Orijen
Talia
Kontakt:

03 sierpnia 2007, 15:37

Jednak tej 2 nie znalazłam w wersji dla dużych ras :( Patrzałam też na innych stronkach, ale jest tylko dla szczeniąt dużych ras :lol:
ATA

03 sierpnia 2007, 15:38

No, no, skład bardzo interesujący - idą z duchem czasu :wink:
Awatar użytkownika
staszko_i_aras
Kontakt:

03 sierpnia 2007, 16:09

Talia pisze:Jest Acana w tej wersji
Przepraszam za pomyłkę, ale ostatnio nie sprawdzałem :oops: Ale chyba od niedawna jest ta wersja, bo gdy moje futrzaki były jeszcze "nieletnie" słyszałem zachętę od hodowcy do Acany, ale wtedy nie znalazłem tej wersji (a teraz jest i junior large breed); dlatego ucieszyła mnie ta wiadomość (dzięki Talia :) ), to sprawdze czy smakowo będzie odpowiadać moim niejadkom (zwłaszcza suni, bo z nią mam większy problem, by jej dogodzić - przy innych karmach chodziła z widocznymi żebrami, dopiero teraz nieco przytyła).

PS. To pewnie z czasem i Orijen large breed się pojawi na rynku...
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

03 sierpnia 2007, 22:25

Nareszcie cisza, spokój, sielankla :D :D :D
goskaaa

07 września 2007, 21:17

Tak się zastanawiam, Owczarz to pytanie między innymi do ciebie... co sądzicie o stosowaniu Orijen jako karmy high energy?? Tzn z racji tego ze suka jest alergiczką, najprawdopodobniej na gluten cięzko jest dobrac mi którąkolwiek z klasycznych karm HIgh energy, i tu zaintrygował mnie skład Orijena :

Mączka z kurczaka (o niskiej zawartości popiołu), świeże mięso kurczaka, mączka z indyka, parowane ziemniaki Russet, świeżo złowione ryby z północnych jezior, tłuszcz z kurczaka, świeże całe jaja, mączka z łososia, olej z łososia i anschua, mielone siemię lniane, tapioka, bulion z kurczaka, olej słonecznikowy, brunatnice, parowana marchew, szpinak, groch, pomidory, włóknoz jabłek, ekstrakt z rozmarynu, ekstrakt z drożdży (MOS), glukozamina HCl, żurawina, czarna porzeczka, L-karnityna, siarczan chondroityny.
i co wy o tym sądzicie??
OWCZARZ

08 września 2007, 11:28

Wiesz jakie jest moje zdanie na temat Orijena za tą cenę. Ale...jeśli chodzi o karmę wysokoenergetyczną, to faktycznie ta wersje mozesz sie skusic sprobowac, poniewaz nie zawiera kukurydzy, pszenicy więc jeśli gluten uczula TWojego psa, to raczej ta wersja Orijena nie powinna.
goskaaa

10 września 2007, 16:56

OWCZARZ pisze:Wiesz jakie jest moje zdanie na temat Orijena za tą cenę. Ale...jeśli chodzi o karmę wysokoenergetyczną, to faktycznie ta wersje mozesz sie skusic sprobowac, poniewaz nie zawiera kukurydzy, pszenicy więc jeśli gluten uczula TWojego psa, to raczej ta wersja Orijena nie powinna.
wiesz, no ja własnie tez wcale bym tej karmy nie wzieła za tą cenę- a jakośc własciwie niewiadoma i nie potwierdzona, ale wiem ze sucz w okresie treningów musi dostac duzo białka mało węglowodanów, wiec jest to jakas alternatywą...
OWCZARZ

12 września 2007, 23:33

Czas pokaże jak psy reagują na Orijena. Jak troche dłużej pobedzie na naszym rynku.
Awatar użytkownika
homme11

13 września 2007, 13:01

orijen to doskonałą karma dla każdego psa. podaję ją moim suczkom już od prawie roku. na początku to był poteżny problem by ją znaleść ale teraz taką karmę można kupić wszędzie-nawet w małych sklepach istnieje możliwość zamówienia. wcześniej sam komponowałęm suniom dietę BARF, teraz zastąpiłem ją właśnie orijenkiem- to nic inego jak dieta BARF tylko w postaci suchej karmy- zdecydowanie mniej pracochłonna i o niebo tańsza!!!
podawaniejej waiże niesie ze sobą ryzyko tylko u nerkowców. psy chore na nerki zmuszone sa spozywać diete niskobiałkową a orijen na nieszczeście zawiera 40-42% białka. ale na tym polega jej urok.
nic wiec, tylko polecać!!!
a!!! i jeszcze jedno- absolutnie należy dawkować wg opisu- karma bogata w białko może troseczkę podtuczyć przy podawaniu wiekrzych porcji (podobnie zretsza przy zwyklych karmach :) )
i jest tak czy to sie owczarzowi podoba czy też nie :-)
pozdrawiam owczarz serdecznie
Ostatnio zmieniony 14 września 2007, 15:09 przez homme11, łącznie zmieniany 1 raz.
OWCZARZ

13 września 2007, 18:41

Z czałym szacunkiem ale Twoja wypowiedz odnosnie Orijena:

"
to nic inego jak dieta BARF tylko w postaci suchej karmy- zdecydowanie mniej pracochłonna i o niebo tańsza!!!
"

to jakieś nieporozumienie. Chyba nie mowisz tego powaznie :)

BARF z angielskiego Bones and Raw Food - kości i surowe pozywienie lub Best Appriopriate Raw Food- najwłaściwsze surowe pozywienie- odnosi się do jednego sposobu karmienia psa.

Nie można zatem tego określenia uzyc że "jest to dieta BARF tylko w postaci suchej karmy". Sucha karma to nie BARF.
Pastela
Kontakt:

16 listopada 2007, 20:33

Witam!
Od ponad roku karmię psa Orijenem Adult, jednak po przestudiowaniu tego forum zastanawiam się nad zmianą karmy na np. polecany tu i ówdzie Chicken Soup, który ma bardziej przystępną cenę a jakość ok.
Mój sznaucerek przez ten rok przytył 2kg i mimo codziennych 3 godz. spacerów /od 3,5 mieś./, podczas których biega luzem, nie może zrzucić wagi. Ograniczam ilość karmy, ale i tak jest ciężko. Jest też karma Eucanuby Restricted Calorie Formula tylko czy na zimę można odchudzać psa?
pozdr
goskaaa

16 listopada 2007, 21:04

Pastela pisze:Witam!
Od ponad roku karmię psa Orijenem Adult, jednak po przestudiowaniu tego forum zastanawiam się nad zmianą karmy na np. polecany tu i ówdzie Chicken Soup, który ma bardziej przystępną cenę a jakość ok.
Mój sznaucerek przez ten rok przytył 2kg i mimo codziennych 3 godz. spacerów /od 3,5 mieś./, podczas których biega luzem, nie może zrzucić wagi. Ograniczam ilość karmy, ale i tak jest ciężko. Jest też karma Eucanuby Restricted Calorie Formula tylko czy na zimę można odchudzać psa?
pozdr
Na zimę bym nie odchudzała.
To swoją drogą dziwne ze przytył, bo ja nawet czytałam na którymś forum ze psy chudną na Orijenie, tzn nie tyle wizualnie co gubią tłuszcz a zamieniają go w mięsnie. Nie jest to klasyczne podwyższenie protein, bo w tej karmie nie ma wegląwodanów pochodzących z ziaren i zbóz, więc podejżewam ze podobnie jak u ludzi, połączenie mięsa z warzywami daje swietne efekty budowania sylwetki i pozbywania się tłuszczyku.
Pastela
Kontakt:

16 listopada 2007, 21:29

goskaaa - dzięki za odpowiedź tak właśnie miałam mieszane uczucia do tego odchudzania :roll: Pies ma 2 lata, wcześniej jadł RC mini, Acanę i nie tył a teraz Orijen w dawce 100g/dzień, ja będąc z nim na co dzień nie zauważyłam :oops: ale wszyscy mówią, że Harryś tłusty się zrobił. Zważyłam i jest 10kg, a był 7,5-8 :?

aaa dodam, że jest wykastrowany i przyjmuje leki przeciw napadom padaczki, może stąd być ten przyrost wagi
Awatar użytkownika
ciapek

17 listopada 2007, 11:05

Mój HUSZCZAK jest na Orijen i mi się wydaje że troszkę zchudł ale dla pewności to muszę go zważyć. Teraz tostaje co 3 dni dietkę BARF żeby troszkę przytył, na diecie BARF jest też nasz KOT i ma się w najlepsze na zimę zrobił się tłuściutki :lol:
ODPOWIEDZ
  • Informacje