nowość - Orijen

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

goskaaa

29 lipca 2007, 19:56

Robert Alka pisze:Gośkaaaa ,a skąd wiesz o tych Haskich i ORIJENIE z jakiegoś artykułu ,czy zdjęcia w reklamie karmy?Nie ma w moim pytaniu złośliwości mimo.że tak zabrzmiało,ale naprawdę chciałbym to wiedzieć.
Husky to był przykład.... równie dobrze mogłam wpisac kazdą inna pracującą rasę... na mysl mi przyszly Huskie bo jakos najbardziej mi sie kojarza z cięzką praca w cięzkich warunkach klimatycznych. Jakbym ci napisala ze jest swietna dla pracującego pitbulla to bys sie moze niedopytywal o reklame bo one w reklamach nie wystepują, albo moze wogole nie wiesz ze pracują :lol:
Generalnie, jest taka stronka amerykanska z rankingiem karm... uwazam ze jest bardzo miarodajna jezeli sie zalozy pod jakim kątem sprawdzane byly parametry... link jest w jednym z topików
Ja przyglądając sie składowi tej karmy uwazam ze jest bardzo ciekawy, ale moje wątpliwosci budził wysoki poziom białka, i zgłębiając temat żywienia psów sportowych i pracujących, dowiedziałam się- nie z reklamy a z ksiązek- ze owszem taka ilosc białka jest w porządku, ale dla psa ktory jest ostro trenowany, lub pracuje okolo 3-4 godzin dziennie...
I idąc dalej, poprostu tak jak nawet pisze producent- karma biologicznie poprawna, stworzona na bazie "naturalnego, pierwotnego" sposobu zywienia się psów a własciwie wilków... czyli wyszli z załozenia ze węglowodane takie jak ryz czy makaron są własciwie zbędne i niczemu psu nie służa oprócz wypełniacza... i ja w tej ksiązce równiez spotkałam się z tą opinią... zreszta bardzo konkretnie i naukowo udowodnioną...
ja narazie osobiscie wacham sie przed tą karmą, pozyjemy zobaczymy....
Awatar użytkownika
Robert A.

29 lipca 2007, 21:47

Czy Pitbull,to byk wypełniający pity?A Haski to nie pies Halskiego z Ekstradycji
Ja nic nie wiem o zywieniu psów,nigdy nie miałem pieska,a jak bym mial,to karmilbym Pizzą tylko z Tunczykiem,bo ryba jest zdrowa,tak słyszałem w Lidlu na stoisku z rybami :)

Ale dzięki za wytłumaczenie , to wyżej to tylko taki żart Niedzielny.
OWCZARZ

30 lipca 2007, 00:11

A ja chyba sprobuje karmy Diamond Naturals, skład bardzo fajny, analiza również i przystępna cena...słyszałem dużo dobrego na temat jakości tej karmy:)
Awatar użytkownika
Robert A.

30 lipca 2007, 07:49

Jeżeli masz zamiar zamienić z jakiegoś powodu karmę ,to zmiana będzie ok,gdyż Diamonds naturals jest alternatywą na Nutrę NUGGETS z takim zamiarem powstała, lecz jakościowo jest lepsza,więcej mięsa,więcej ochrony stawów,lepiej zbilansowana,i jeżeli dobrze pamietam jest bez kukurydzy,to po tych wpadkach z pleśnią w kukurydzy.Diamondsowi można zaufać śmialo,poza tym jest naprawdę b,dobry kontakt z jedynym importerem tej karmy na Polskę :)
Kolega chyba nowy na tym forum,ale zna się na karmach,bo nie zaczyna od Pedigrie tylko od razu przeczodzi na profesjonalizm-brawo. :wink:
Gość

30 lipca 2007, 15:08

Robert Alka pisze:Czy Pitbull,to byk wypełniający pity?A Haski to nie pies Halskiego z Ekstradycji
Ja nic nie wiem o zywieniu psów,nigdy nie miałem pieska,a jak bym mial,to karmilbym Pizzą tylko z Tunczykiem,bo ryba jest zdrowa,tak słyszałem w Lidlu na stoisku z rybami :)

pibull to taki piesek do kolana co pożera ludzi ;) a małych dzieci nawet nie przeżuwa ;)
ryba zdrowa ale owoca morza jeszcze zdrowsze; polecam pizze frutti di mare ;)
goskaaa

30 lipca 2007, 15:11

Robert Alka pisze:Czy Pitbull,to byk wypełniający pity?A Haski to nie pies Halskiego z Ekstradycji

pibull to taki piesek do kolana co pożera ludzi ;) a małych dzieci nawet nie przeżuwa ;)
ryba zdrowa ale owoca morza jeszcze zdrowsze; polecam pizze frutti di mare ;)
Ja polecam karmy Diamondsa... wiele osob "moich psiarzy" karmi tymi karmami i są zadowoleni... np Chicken Soup... dość wysoko plasują sie równiez pewnym rankingu który juz kiedys podałam...
A co do mojego 1 postu na temat Orijena, to sorki za sformułowanie" klasa wyzej" niedokonca o to mi chodziło... po prostu jest to inna karma i tyle...
Awatar użytkownika
staszko_i_aras
Kontakt:

30 lipca 2007, 15:44

goskaaa pisze:dość wysoko plasują sie równiez pewnym rankingu który juz kiedys podałam...
Możesz przypomnieć gdzie podałaś i co to jest za ranking?
goskaaa

30 lipca 2007, 21:25

wkleję jeszcze raz link.
Podkreslam ze aby w pełni zrozumiec "idee" tego rankingu należy po pierwsze dobrze znac angielski, po drugie przeczytac dokładnie opis za co karma dostaje tyle a nie tyle gwiazdek.
Brakuje w tym rankingu wielu karm obecnych na naszym rynku ale byl on robiony w oparciu o rynek amerykanski i kanadyjski, i nie bazuje tak jak jeden z polskich tego typu, na omowieniu składu- czyli ze białka tyle weglowodanow tyle ( bo w takim przypadku to nawet pedigree wypada niezle) ale na badaniu jakości skladników użytych i dociekaniu tego jakie są te białka, węglowodany, tłuszcze itp itd jaki mają wpływ na organizm psa, jak je pies wykorzystuje, co mogłoby byc lepszym rozwiązaniem itd...
http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/
ŁOŚ

02 sierpnia 2007, 00:35

widzialem ten ranking , chwala sie nim na forum ACANY lub Orijen... :shock:

Ładnie tam wygladaja ich karmy, Acana wypada jako super mistrz.

Mnie jednak nie przekonuje kwestia takiego bilansu 70%miesa 30% warzyw, jest świetny marketingowo, ale idzie on w kierunku takim samym co Pedegree z wolowiną...

My ludzie czesto wybieramy swoim psom produkt zgodny z naszymi upodobaniami kilinarnymi
OWCZARZ

02 sierpnia 2007, 00:38

No nie zupełnie Acana wypada tam jako "super mistrz". Jest wysoko w rankingu ale nie najwyzej.
ŁOŚ

02 sierpnia 2007, 01:05

OWCZARZU, Ty lubisz mieć racje :)

nie wypada w TOP liście? jak patrze na ten link widze jej tam najwiecej
ŁOŚ

02 sierpnia 2007, 01:08

nie twierdze ze jest zla, ale pytam czy jest AŻ tak dobra. szczegolnie po tym co czytalem na tym forum:
- gazy
- kupy
- kontrowersyjny sklad
- agresywny marketing
- ...
Awatar użytkownika
Robert A.

02 sierpnia 2007, 08:08

łoś ma rację,z ACANY zrobili super Hita,ale sponsoring robi swoje :) Wczym ACANA jest dobra-(najlepsza)w marketingu!!!!!Potrafią sprzedac to o czym inne firmy mogą tylko pomarzyć.
Za każdym razem,będę wracał do ich chamskiego i taniego chwytu reklamowego "Najlepsza Kanadyjska karma" już od 20 lat produkujemy najlepszą karmę .Ludzie co to jest 20 lat w tej branży,to tak jakby raczkowali w tym temacie,ale na laików to zadziałalo,np taka karma jak Nutro CHOICE,ich koncern jest ponad 100 lat na rynku!To samo dotyczy Czeskiego FITMINA produkuja karmy od ponad 70 lat!Trouw Nutrition koncern produkujący Ariona premium powstał w 1936 roku,IAMS min od EUKANUBY już ponad 60 lat na rynku,Diamonds od NUTRY NUGGETS 37 lat na rynku.
A tu takie cuda na kiju ACANA już 20 lat!
Marketing na każdym kroku!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

02 sierpnia 2007, 11:13

Robercie nie wiem czy wiesz, że pomysł na te karmy gotowe powstał dopiero 50 lat temu, a naprawdę dobre karmy powstają dopiero od kilkunastu lat. Każdy może napisać na opakowaniu, że jego firma funkcjonuje od np. 400 lat i kto to sprawdzi :D :?: :!: Nie wiem co się żeście tak Acany przyczepili, skoro to te wszystkie Hillsy, Eukanuby, Puriny, naciągają ludzi. Nikt nie mówi, że Acana jest najlepsza, jest to karma średniej jakości, ale w przystępnej cenie. Nie można niestety powiedzieć tak o Hillsie czy Eukanubie. Te karmy kosztują krocie i według mnie nie są warte swej ceny. Wszystkie koncerny się reklamują i jest to normalne, bo reklama jest dźwignią handlu przecież :D To my mamy myśleć i dobierać karmy do swoich podopiecznych, obserwując czy karma im służy czy nie. Cieszmy się, że te karmy nie idą w ślady Chappi czy Pedigree :D
OWCZARZ

02 sierpnia 2007, 11:38

maxymi nie masz racji..nawet nie znasz historii koncernow...taki koncern ktory produkuje np. Nutro Choice faktycznie istnieje w USA od 100 lat i ma takie doświadczenie w tym o jakim się koncernom europejskim nie snilo.

A karmy w USA kilkadziesiat lat temu były na takim poziomie o jakim w Europie mogli tylko pomarzyc i dalej wyprzedzaja sporo te europejskie.

A przykład ktory podales iz Hill's czy Eukanuba są gorszej jakosci niż Acana jest nie trafiony. Toz to kompletna bzdura. Skoro za Acane w niektorych wersjach płąci się ok. 150 zł i wiecej to trudno zeby EUkanuba była w tej samej cenie, która jest dużo lepsza jakościowo.

Acana jest moze w dobrej relacji cena-jakosc, ale naprawde zrobili wokol niej wielkie halo marketingowe, jaka to jest najlepsza, a w rzeczywistosci produkty uzyte w procesie produkcji nie są najwyższej jakosci.

Tak że Robert ma racje, a Ty sie mylisz odnosnie tych koncernow, jakbys się zaglebil w historie tych koncernow i popytal osob z USA, to by Ci potwierdziły że jesli ktoś pisze 100 lat istnienia na opakowaniu, to nie moze sobie tego ot tak napisac zwlaszca w USA gdzie klientela jest dużo bardziej wymagajaca niż w Europie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje