Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp
zgodnie z prawem każdy lekarz ma prawo wykonywać zabieg, także to ty decydujesz komu powierzasz psa. Co do K9 dobra jakość na pewno nie można nic złego o niej napisać.
jest źródłem skrobi i dobrym wypełniaczem. To co dla nas chleb.
pszenica akurat jest najtańszym wypełniaczem w karmach dla psów no i na dodatek lubi uczulać
P.S. dla nas pieczywo pszenne też nie jest za zdrowe
P.S. dla nas pieczywo pszenne też nie jest za zdrowe
W kilku karmach Royala ryż albo kukurydza są głównym źródłem białka- z tego co widzę w opisie karmy
A w jednej z karm Proformance podany jest ryż i płatki ryżowe- czyli tak naprawdę najwięcej białka jest z ryżu a zostało rozbite to na 2 składniki żeby jako główne źródło białka umieścić mięso?
Gdzieś na forum tutaj czytałam że białko powinno pochodzić przede wszystkim z mięsa.
Czyli jaką karme najlepiej kupować- bo już sie pogubiłam. Interesuje mnie acana z łososiem - "30% zawartość składników mięsnych, pochodzących z łowionego dzikiego łososia kanadyjskiego "- czy to znaczy że w worku karmy 30% stanowi łosoś? Chodzi mi o to czy podana jest ilość procentowa łososia w suchej karmie?
A w jednej z karm Proformance podany jest ryż i płatki ryżowe- czyli tak naprawdę najwięcej białka jest z ryżu a zostało rozbite to na 2 składniki żeby jako główne źródło białka umieścić mięso?
Gdzieś na forum tutaj czytałam że białko powinno pochodzić przede wszystkim z mięsa.
Czyli jaką karme najlepiej kupować- bo już sie pogubiłam. Interesuje mnie acana z łososiem - "30% zawartość składników mięsnych, pochodzących z łowionego dzikiego łososia kanadyjskiego "- czy to znaczy że w worku karmy 30% stanowi łosoś? Chodzi mi o to czy podana jest ilość procentowa łososia w suchej karmie?
myślę , że z tak szczegółowymi pytaniami należy zwrócić się do producenta Acany.
Mam pytanie odnosnie karm z najwyzszej polki (Hills, Eukanuba, Royal). Czesto na forach spotykam sie z opinia, ze sa to karmy zbyt "bogate" i psy za szybko sie na nich rozwijaja, czy wrecz znieksztalcaja (np. dlugonoznosc). Bywa, ze sa to zdania podobno doswiadczonych hodowcow, ktorzy odchowali niejeden miot. Czy jest to swojego rodzaju czarny PR, czy tez jest cos na rzeczy?
Myślę, że to nie jest prawda. Bardzo wiele osób karmi swoje psy tymi właśnie karmami i u większosci nie ma takich problemów. To raczej nie moze wynikać z podawania "zbyt bogatej" karmy, bo te pokarmy nie są pod jakimś wzgledem przesadzone- myslę, że są odpowiednio dobrane, w sam raz dla psów. Ciekawe na jakiej podstawie opiekunowie osądzili, ze to wina karmy, bo byc może popełnili błąd i to wcale nie jest wina karmy. Zapewniam cie, ze podawanie karm ubogich i niepełnowartosciowych prowadzi do choroby kilka razy szybciej niż podawanie karm renomowanych (o ile takie karmy mogą wywołać jakiekolwiek choroby- oczywiście mówię o pozywieniu odpowiednio dobranym do wieku, wielkości psa i trybu życia).
Pozdrawiam
Ania i koty
Pozdrawiam
Ania i koty
zawsze przy tych gotowych karmach uczulam każdego aby trzymać się norm narzuconych przez producenta, uważam też za bzdure te wypowiedzi cytowanych przez ciebie hodowców. Jeśli genetycznie masz zapisany wzrost , rozwój kazdego organizmu nie ma na to wpływu karma. Jest to dowód, że kynologia nie zawsze idzie w parze z fizjologią czy medycyną weterynaryjną. Poprawianie wyglądu zależy od jedzenia ale rozój zależy od GENETYKI. Jeśli w genach zapisany jest duży wzrost psa to będzie duzy przy dobrym żywieniu, jesli go niedozywimy lub damy gorsze jedzenie to nie wyrośnie tak jak założyła genetyka bo z próżnego i Salomon nie naleje. To tak obrazowo. U ludzi także tak jest. Nadkaloryczność karmy objawia się OTYŁOŚCIĄ !!!!!!! co u większej populacji ludzi da sie zauważyć. No to tyle mądrości.
Chodzilo o to, ze lepiej karmic np. Proformance, Nutra N. , Acana niz Eukanuba czy Royalem, bo te sa zbyt bogate i psy rosna za szybko (dotyczylo to rozwoju ras duzych np. ON).
bzdura patrz wyżej, co to znaczy za szybko? Tzn. naturalnie a ma rosnąć nienaturalnie? To masło maślane. Mówimy tu o psie prawidłowo odżywianym!!!!!
Mój labrador był od początku na Royalu Baby Dogu, a jako że był najmniejszy z miotu,rodzice też nienależeli do ogromnych ojciec 36 kg matka 29kg to nie wyrósl na psa wielkości doga
Tak jak Pan Jarek pisze to jest w genach a nie zależy od karmy
Tak jak Pan Jarek pisze to jest w genach a nie zależy od karmy
I wlasnie takie odpowiedzi chcialem uslyszec, bo sam karmie swojego ONka Eukanuba
Chociaz w artykule Przekroju tez o tym bylo: "Za dobrze
Weterynarze wspominają o „syndromie pierwszego psa”. Młode małżeństwo ma mieszkanie, samochód, dziecko i stwierdza, że czas na psa. Kupują drogiego szczeniaka i postanawiają dać mu wszystko, co najlepsze. Drogie karmy wzbogacają suplementami i patrzą, jak piesek rośnie. A rośnie fatalnie. Szczególnie u dużych ras pojawiają się problemy z kośćmi, stawami i ścięgnami. Pies rośnie za szybko i jego układ ruchu nie nadąża z rozwojem. Część hodowców sugeruje nawet rezygnację z podawania najlepszych karm i zejście do poziomu jedzenia średniej klasy"
Moze jednak nie do konca, bo tu jest dobra karma+odzywki
Chociaz w artykule Przekroju tez o tym bylo: "Za dobrze
Weterynarze wspominają o „syndromie pierwszego psa”. Młode małżeństwo ma mieszkanie, samochód, dziecko i stwierdza, że czas na psa. Kupują drogiego szczeniaka i postanawiają dać mu wszystko, co najlepsze. Drogie karmy wzbogacają suplementami i patrzą, jak piesek rośnie. A rośnie fatalnie. Szczególnie u dużych ras pojawiają się problemy z kośćmi, stawami i ścięgnami. Pies rośnie za szybko i jego układ ruchu nie nadąża z rozwojem. Część hodowców sugeruje nawet rezygnację z podawania najlepszych karm i zejście do poziomu jedzenia średniej klasy"
Moze jednak nie do konca, bo tu jest dobra karma+odzywki
wzbogacają suplementami
i napisałeś to z czym abardzo walczymy. jesli zwierze dostaje DOBRĄ karme nie wzbogaca sie jej NICZYM. Bo pojawiają sie duze problemy rozwojowe. DOBARA KARMA+PRAWIDŁOWE DAWKOWANIE-DOŻYWIANIE+RUCH=PRAWIDŁOWY ROZWÓJ Taki wzór matematyczny.
i napisałeś to z czym abardzo walczymy. jesli zwierze dostaje DOBRĄ karme nie wzbogaca sie jej NICZYM. Bo pojawiają sie duze problemy rozwojowe. DOBARA KARMA+PRAWIDŁOWE DAWKOWANIE-DOŻYWIANIE+RUCH=PRAWIDŁOWY ROZWÓJ Taki wzór matematyczny.
-
- Informacje
-