ile suchej karmy?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
kartofik

03 stycznia 2007, 22:47

mam takie pytanie:moje kicie jedzą gotowanego kurczaka z ryżem i warzywami + suche(purina pro plan),maja po 4,5 miesiąca,więc dostaja 3 posiłki dziennie.jaką ilość suchego powinnam im podawać?normalna porcja dla kota w tym wieku(podana na opakowaniu)to 40-90g na dzień.słyszałam jednak,żęjeśli kot je suche i gotowane,to ilość suchego trzeba zmniejszyć o połowę.czy to prawda?więc ile dawać?aha,i jeszcze jedno.czy do PPP kitten może być miarka od royala?albo od bosha sanabelle?bo pani w sklepie nie miała od puriny.. :( Której z miarek lepiej używać?gdy porównuję ilośc karmy np.30 gramów jest ona różna.
DamaKier
Kontakt:

03 stycznia 2007, 22:53

Napisz jeszcze ile posiłków to gotowane, a ile to sucha karma, i postaram się pomóc :wink:

A co do miarki to niestety nie wiem, jak karmiłam Pro Planem to o miarkę nawet nie prosiłam, bo koty jadły ile chciały (co u jednego zaowocowało dużym brzuszkiem, także nie polecam 8) ).
Awatar użytkownika
kartofik

04 stycznia 2007, 10:14

no właśnie szukam miarki bo moje zjadłyby niesamowite iości gdyby miały jedzenia do woli :D Dwa posiłki to gotowane,jeden suche,ale mam zamiar za jakiś czas to zmienić(na 2 suche 1 gotowany).Więc gdybyś mogła napisz proszę ile suchego w jednej opcji,a ile w drugiej.dziekuję bardzo :)
Gość

07 stycznia 2007, 01:22

Przedział dla Twojego kotka jest między 40-90g, nie wiem, ile Ty będziesz dawać, ale jeśli kotek ma 3 posiłki i 2 to będzie sucha karma, to ja bym dawała 2/3 dawki suchego. Ew. jakbyś po obserwacjach zobaczył, ze zaczyna się niebezpiecznie zaokrąglać, to możesz troszkę zmniejszyć dawkę (np. jak obierzesz dzienną dawkę 90g, to przy jednym posiłku gotowanym będzie 60g, jak kotek ma tendencję do tycia albo jak zauważysz, że tyje, to spokojnie możesz zmniejszyć do 50g)

Pozdrawiam

Ania i koty
kropka75

16 stycznia 2007, 14:24

Nawet przy mniejszej dawce dobrze by było uważać i sprawdzać kota tu i ówdzie. :)
Moja kotka zjada ok. połowy dawki wyznaczonej przez producenta, a ma 4kg i jest pięknym, dużym, dobrze zbudowanym kotem.
Mój gruby kocur ostatnio ma dozowane, od miesiąca zjada ok 1/3 dawki plus trochę mięsa, a wcale nie chudnie. Waży 5,5kg. 8)

Kwestia przemiany materii jeszcze i tego jak wygląda kocie życie. :)
Awatar użytkownika
fiore

12 lutego 2007, 20:44

podczepię się pod temat :)

spotkałam się jakiś czas temu w Mądrej Książce o Kotach (tytułu nie pomnę) z poglądem, że kot powinien mieć cały czas dostęp do suchego żarcia - wtedy sam je sobie będzie dozował. A dawanie określonej porcji i sprzątanie, jak kot nie zje wszystkiego, może prowadzić do nerwicy, rozstroju żołądka, itp. (kocur będzie wcinał niezależnie od zapotrzebowania, z obawą, że żarcie zaraz zniknie). Co wy na to?
pozdrawiam, fiore
Gość

12 lutego 2007, 21:18

Popieram i zgadzam się z FIORE
Gość

12 lutego 2007, 21:41

Proszę o pomoc :)
Jakie karmy możecie polecić dla 2 letniego kota kastrata persa?
Patrzyłam na PURINĘ, PURINĘ PRO PLAN, ale tam w opisie nigdzie nie jest napisane że to dla kastratów.
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

12 lutego 2007, 21:53

male kociaki powinny jest ok. 5 posilkow dziennie, a z ta sucha karma caly czas w misce, to nie tak do konca prawda :)
wszystko zalezy od kota-jesli bedzie ciagle podchodzil do miski i ciagle bedzie mial pelno, to nie wykluczone, ze sobie przytyje i to calkiem sporo 8)
najlepiej jest odmierzac ile taki kot powinien zjesc dziennie suchej karmy, nasypac i bedzie sobie podchodzil i chrupal-jak zje, to trudno, powinien poczekac na kolejna porcje kolejnego dnia-koty to madre stworzenia i w wiekszosc jedza tyle ile im potrzeba, zeby zaspokoic glod, ale sa wyjatki i te wyjatki trzeba kontrolowac dla ich dobra :wink:
moje maja suche cala dobe, a i tak nie zjedza calej dawki-i dobrze, bo mialabym toczace sie kulki, a nie skoczne kotki :twisted:

jesli chodzi o karme dla kastratow-ja nie podaje, bo nie ma takiej potrzeby, wiec jesli nie musisz to podawaj zwykla karme bytowa :)
Awatar użytkownika
fiore

12 lutego 2007, 22:02

dzięki diana :)
tak pytam, bo moja kota jest niejadkiem i potrafi ilość suchego żarełka przeznaczoną na 1 posiłek męczyć przez cały dzień - zostawienie jej tego w misce wydaje się całkiem rozsądne.
I jeszcze jedno pytanie - ile sobie takie suche żarcie może leżakować? Wiadomo, kurzy się toto... czy po jednej dobie już sprzątać?
Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

12 lutego 2007, 22:35

nie ma sprawy :D
moja tez jest niejadkiem, wiec miska stoi i jak ma ochote to sobie podchodzi i chrupie-druga kotka kocha jesc, ale zje tez tylko tyle ile musi i odchodzi-tzn. nie tyle kocha, co zje prawie wszystko :wink:
nie martw sie, ze jest niejadkiem, lepiej jak kot jest szczuply niz otyly-to potem niekorzystnie wplywa na zdrowie, poza tym nie wpychaj tez na sile-jak miska stoi, to niech stoi, niech meczy karme caly dzien, a nawet cala dobe :lol:
ja chcialam mojej niejadce dogodzic wszystkim i tylko zaszkodzilam-dzis jedza obie sucha plus surowe mieso, czasem dostana saszetke czy puszke i co 2 tygodnie puszke z tunczykiem i 2-3 razy w tyg. jogurt naturalny-tak jest od 8 miesiecy i juz tak zostanie-poza zmiana ppp i wroceniem do rc, bo ppp im nie sluzy :roll:
poza tym na pewno kazdy kot zje mniej suchej, jak dostaje saszetki, puszki czy surowe mieso :wink:
DamaKier
Kontakt:

15 lutego 2007, 16:59

Anonymous pisze:Proszę o pomoc :)
Jakie karmy możecie polecić dla 2 letniego kota kastrata persa?
Patrzyłam na PURINĘ, PURINĘ PRO PLAN, ale tam w opisie nigdzie nie jest napisane że to dla kastratów.
Z góry dziękuję za pomoc.
Dla kotów po kastracji (albo kotek po steylce) jest PPP After Care. RC tez ma karmy dla kastratów.

----------------------------------------

A co do tego dawkowania- jak to zwykle bywa, każdy ma inną teorię. Ja przez pewien czas dawkowałam karmę i dzieliłam na kilka posiłków, co bardzo ułatwiało mi karmienie kotów, bo mieszkał z nami pies i w dodatku każdy kot jadł inną karmę. Niedawno od tego odstąpiłam, bo nadeszła zima i jako, że mam kotki wychodzące pozwalam im jeść do woli (i tak nigdy nie przekraczają dziennych dawek). Co do tego rozstroju żołądka i nerwicy- moim zdaniem kwestia dośc osobnicza, niewykluczone, że u jakiegoś kota mogą takie objawy wystąpić, choć to chyba nie jest sprawa popularna.
Adka_
Kontakt:

13 kwietnia 2007, 19:08

u mojego nie ma szans, zjadłby wszystko co w misce, czy miarki sa dołaczane do karm, czy sprzedawane osobno? bo zawsze mam problem z iloscia i zawsze daje za duzo :)
Awatar użytkownika
Śliwka
Kontakt:

13 kwietnia 2007, 21:07

Jeśli robisz zakupy w Krak-vet to w komentarzu do zamówienia musisz poprosić o dołączenie miarki danej karmy, a jak robisz zakupy na miejscu to zazwyczaj można sobie poprostu wziąść ;)
ATA

13 kwietnia 2007, 21:17

Z tego co pamiętam to z miarką do PPP (bo chyba to wcina kituś Adki) zawsze były problemy. Może jednak coś się ostatnio zmieniło 8)
ODPOWIEDZ
  • Informacje