Karma dla mojej Zuni już wybrana.
Dziękuję serdecznie,
Pozdrawiam
Indorato
Jakie karmy polecacie do kota?
Witamy wszystkich: Małgośka i Imbirek
Wszyscy piszą o gotowych karmach różnych firm a ja chciałabym poznac Wasze zdanie na temat tego, jak PRZYGOTOWAC SAMEMU jedzenie dla chorego na nerki kota.
Mój kocurek (prawie) nie je żadnej z mokrych karm gotowych. Ew zje trochę suchego Hillsa. Kupiłam w sklepie internetowym saszetki z Animondą - nawet nie spojrzał. Nie jada też Hillsa ani RC. Chciałam go kiedyś przetrzymac - nie jadł 4 dni - złamałam się.
Czy można kotu dawac tylko suche jedzenie? Trochę mi go żal, bo nie ma zębów z przodu i pozostał mu tylko 1 kieł.
Daję mu chude szlachetne mięso - gotowane lub surowe, ale może należałoby je z czymś pomieszac? Czy ziemniaki są zdrowe dla kota? Ziemniaka z masełkiem owszem, zje. Może ktoś ma doświadczenia w przygotowywaniu kocich obiadów, do tego dietetycznych...
Dodam jeszcze, że Imbirek jest bardzo chudy i wciąz ma wysoki poziom mocznika we krwi, mimo leczenia...
Wszyscy piszą o gotowych karmach różnych firm a ja chciałabym poznac Wasze zdanie na temat tego, jak PRZYGOTOWAC SAMEMU jedzenie dla chorego na nerki kota.
Mój kocurek (prawie) nie je żadnej z mokrych karm gotowych. Ew zje trochę suchego Hillsa. Kupiłam w sklepie internetowym saszetki z Animondą - nawet nie spojrzał. Nie jada też Hillsa ani RC. Chciałam go kiedyś przetrzymac - nie jadł 4 dni - złamałam się.
Czy można kotu dawac tylko suche jedzenie? Trochę mi go żal, bo nie ma zębów z przodu i pozostał mu tylko 1 kieł.
Daję mu chude szlachetne mięso - gotowane lub surowe, ale może należałoby je z czymś pomieszac? Czy ziemniaki są zdrowe dla kota? Ziemniaka z masełkiem owszem, zje. Może ktoś ma doświadczenia w przygotowywaniu kocich obiadów, do tego dietetycznych...
Dodam jeszcze, że Imbirek jest bardzo chudy i wciąz ma wysoki poziom mocznika we krwi, mimo leczenia...
Witaj Małgosiu Sprawa wygląda tak, że jeśli Twój kot ma zdiagnozowaną niewydolność nerek to musi mieć specjalną dietę niskobiałkową, inaczej mocznik nie będzie spadał. Ziemniaki to nie jest dobry pomysł , kot ich właściwie nie wykorzysta. Jeśli RC i Hill'sa je niechętnie można spróbować tych dwóch karm, ze wskazaniem na Trovet - to świetna karma, tyle że droga.
http://www.krakvet.pl/eukanuba-renal-formula-p-644.html
http://www.krakvet.pl/trovet-renal-insu ... -2350.html
Jeśli Imbirek ma problemy z gryzieniem można mu tą karmę namoczyć, będzie mu łatwiej. A może jednak da się namówić na mokre - dla nerek to znacznie lepiej. Dawanie tego co kot lubi czyli np. mięska czy ryby jest dozwolone dopiero w momencie kiedy kot już żywcem nic nie chce jeść, co u nerkowców niestety często się zdarza, zwłaszcza w bardziej zaawansowanych stadiach choroby. Ale jeśli tylko jest to możliwe to trzeba stosować lecznicze diety. A czy Imbirek dostawał kiedykolwiek Ipakitine? Ten dodatek do karmy w taki sposób modyfikuje trawienie, że wyraźnie poprawia funkcję nerek i spowalnia ich dalsze ich uszkadzanie. Chudość Twojego futerka przy tym schorzeniu jest niestety normalna, kot traci dużo białka z moczem, z apetytem kiepsko..... To jest tego następstwo
http://www.krakvet.pl/eukanuba-renal-formula-p-644.html
http://www.krakvet.pl/trovet-renal-insu ... -2350.html
Jeśli Imbirek ma problemy z gryzieniem można mu tą karmę namoczyć, będzie mu łatwiej. A może jednak da się namówić na mokre - dla nerek to znacznie lepiej. Dawanie tego co kot lubi czyli np. mięska czy ryby jest dozwolone dopiero w momencie kiedy kot już żywcem nic nie chce jeść, co u nerkowców niestety często się zdarza, zwłaszcza w bardziej zaawansowanych stadiach choroby. Ale jeśli tylko jest to możliwe to trzeba stosować lecznicze diety. A czy Imbirek dostawał kiedykolwiek Ipakitine? Ten dodatek do karmy w taki sposób modyfikuje trawienie, że wyraźnie poprawia funkcję nerek i spowalnia ich dalsze ich uszkadzanie. Chudość Twojego futerka przy tym schorzeniu jest niestety normalna, kot traci dużo białka z moczem, z apetytem kiepsko..... To jest tego następstwo
Ostatnio zmieniony 15 października 2007, 19:32 przez ATA, łącznie zmieniany 1 raz.
Popatrzyłam w necie - ten preparat stosuje się do zwykłej karmy, prawda? Ciekawe jak pachnie - pewnie Imbir ją wyczuje...
Mój wet nic mi o takiej możliwości nie wspominał. Zapytam przy najbliższej wizycie.
Dziękuję za podpowiedź.
Mój wet nic mi o takiej możliwości nie wspominał. Zapytam przy najbliższej wizycie.
Dziękuję za podpowiedź.
- Lucyfrecja
- Kontakt:
Ja od kiedy jestem na forum przeżyłamostry szok apropo jedzonek i stwierdzam, ze to chyba jakiś aniol nade mną czuwał, ze sie tym zainteresowałam. Jesteśmy właśnie wtrakcie testowania jedzonka i kotek je naprawde z wielkim apetytem (przedewszystkim Animonde i Leonardo). Co prawda nie ma i nie było z nim kłopotu co do jedzenia, ale widac, ze teraz pochłania mokrą karmę z zachwytem! I ja jestem spokojniejsza, ze dostaje coś w miarę dobrego.
Tak jeszcze poza jedzeniem codziennym czy podajecie jakieś witaminki kotkom?
Tak jeszcze poza jedzeniem codziennym czy podajecie jakieś witaminki kotkom?
Lucyfrecjo, moje MP3 również jedzą Animondę i Leonardo i bardzo im smakuje, chociaż Pysia obowiązkowo musi też dostać mięsko. Oczywiście im daję, chrupki także, ale chłopaki zjadają wszystko bardzo chętnie, natomiast pannica puszkę zje jeśli dostanie kawałek mięcha
- Lucyfrecja
- Kontakt:
Tak, dostaje suche jedzonko. Perfekt Fit. Co prawda gorzej mu to idzie, niż puszki no, ale je. Poza tym strasznie kradnie (szczególnie makaron, naleśniki, kiedys zjadł składniki z pizzy od góry ) Teraz już nawet z lodówki (jest wysoka).Borysek pisze:A kotek dostaje dodatkowo jakąś dobrą suchą karmę, czy jest wyłącznie na mokrym (puszki, surowe mięso, gotowane)? Jeśli to drugie, to jakieś witaminki dla kociąt (z tauryną!) przydałyby się.
Lucyfrecjo, ten Perfect Fit to chyba nowa karma i szczerze powiedziawszy, nie wiadomo jak z jej jakością. Kilka osób z naszego Forum wypowiadało się już na jej temat i większość podchodzi do niej z rezerwą. Nie wiadomo, co w niej siedzi? Według mnie to lepsza wersja Whiskasa, ale może jestem w błędzie Na marginesie - widziałem tę karmę w marketach, więc to też może dać do myślenia... Na Twoim miejscu (jeśli możesz) zainwestowałbym w coś lepszego i wtedy nie martwiłbym się już o witaminki, o które pytasz
PS: Cały czas Twój nick myli mi się z lukrecją
PS: Cały czas Twój nick myli mi się z lukrecją
- Lucyfrecja
- Kontakt:
Problem był taki, że nie było gdzie się zaopatrzyc, ale już problem rozwiązany
Co do Lucyfrecji to pochodzi w sumie od Lukrecji (czarnej lukrecji), jednak tak sie jakoś przekształciło
Co do Lucyfrecji to pochodzi w sumie od Lukrecji (czarnej lukrecji), jednak tak sie jakoś przekształciło
Borysku, Perfect Fit może nie jest z tej najwyższej półki, ale stanowczo nie nazwałabym tej karmy lepszą wersją Whiskasa. Od czasu do czasu naprawdę może być.
-
- Informacje
-