Ceny karm w USA a w POLSCE

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Liwia

21 sierpnia 2007, 19:24

OWCZARZ pisze:A cos Ty taki pesymista i wszystkich na około podejrzewasz o przekrety? W niektorych karmach to faktycznie sciema...ale w niektorych naprawde jest mieso poddawane rygorystycznej kontroli i spełnia normy żywienia ludzi.

Skoro twierdzisz że wszędzie to ściema to gotuj swojemu psu żarło i będziesz miał pewność co dajesz i w jakich ilosciach i sprawa załatwiona:)
od dluzszego czasu interesuje mnie kto prowadzi nadzor nad zwierzecymi karmami, ich jakoscia oraz zbieznoscia zawartosci z etykieta. Wiesz moze? I czy karmy "zamorskie" sprowadzone do Polski maja etykiety zgodne z naszymi normami czy normami obowiazujacymi w kraju produkcji? Generalnie czy producent/importer ma jakis bicz nad soba czy moze napisac na etykiecie to, co mu sie tylko zamarzy?
Awatar użytkownika
GIZIU

21 sierpnia 2007, 19:37

Owczarz nie denerwuj się ja tylko sobie polemizuję, myślę że ja tak samo jak ty szukam najlepszego rozwiązania dla siebie, szczególnie że mam psy sportowe, trenujące i to ciężko i chce mieć pewność że nie jestem nabijany w butelkę. Wiemy jakie mamy czasy, jak hodowane są zwierzęta ubojowe i czym są karmione. Jakbym powiedział, że karmię czystą wołowinką to i tak znalazły by się głosy że to mięso skażone bo coś tam...
Sami jemy dużo świństwa i na pewno nie ustrzeżemy przed nim naszych psów, a że chcemy dobrze to już inna sprawa. Owczarz a tak na marginesie to jaką byś mi polecił karmę wysokoenergetyczną (bo trochę w tym siedzisz jak mniewam), gdzie masz pewność że zdecydowana większość składu to mięcho a nie pasza. Tak jak piszesz, że wiesz że jest w CHS
Awatar użytkownika
patrilla

21 sierpnia 2007, 20:07

lubię wasze polemiki :)
Awatar użytkownika
GIZIU

21 sierpnia 2007, 20:12

są takie śmieszne :)
OWCZARZ

22 sierpnia 2007, 01:08

Jeśli chodzi o wysokoenergetyczna to z czystym sumieniem moge polecic Nutro Choice Adult Performance, Nutra Gold Pro Breeder, Frank's Pro Gold Performance. Ja bym w pierwszej kolejnosci sprobował tę ostatnią, ma bardzo dobrą renomę wśród hodowców choć jest mało spotykana w sklepach.
Awatar użytkownika
Robert A.

22 sierpnia 2007, 07:24

Liwia,są przepisy dotyczące ,zgodności zawartości karmy,z opisem na opakowaniu,tzn,że za niezgodność można ścigać koncerny po sądach(tylko kogo na to stać)ale już na reklamowych produktach,w internecie,na opakowaniach próbek,można dowolnie naciągać klienta,i np na folderze mozna napisać ,że karma X ma 50% miesa, a na worku napisane 20 % mączki,i nikt nikomu nic nie zrobi-fajnie co? :evil:
W USA min AFFCO sprawdza zgodnosc etykiet z zawartością.
W Europie tylko stare państwa UE maja ten przepis,a nowe do 2011 roku mogą używać dowolnych skladników,produkowac i dodawać co tylko chcą,bo są na okresie przejściowym i nikt im nic nie zrobi,dopiero po 2011 obowiązywać będzie przepis dotyczący jakości ,pochodzenia produktów,zgodnosci opisów itd.
Dlatego też jak grzyby po deszczu powstaja coraz to nowsze fabryki w Czechach,Litwie,Estoni,Polsce,Bulgari.
W tych fabrykach produkują dużo gorszej jakości karmy pod etykietami najwiekszych koncernów,i tam dopiero maja swobodę działania do 2011 roku,są bezkarni!
Zobacz co sie dzieje na Czeskim rynku karm,raptem wyrośli na potentanta jeśli chodzi o europę,ale nie jest to przypadkowe ,ze Royal,Eukanuba, ma tam linie produkcyjne,tak ,ze i Britem nie ma co się cieszyć na zapas,.
Awatar użytkownika
GIZIU

22 sierpnia 2007, 08:25

Właśnie na xxxxxi chyba tylko tam można kupić Nutre Gold Pro Breeder w bardzo atrakcyjnej cenie i stąd moje pytania:
1. Czym ona sie różni od Nutry Gold sprzedawanej np. w Krakwecie
2. Czy jest to po prostu wersja dla hodowców i stąd ta cena
3. Czy jest ona zawsze dostępna - bo jest info że jest jej mało czyli ok. 15 worków, a później długo jej niem ma - szkoda wejść w karmę kupić dwa worki a potem szukać innej bo tej już nie ma
4. Czy ktoś ją stosował i z jakimi efektami
Dzięki
Liwia

22 sierpnia 2007, 08:34

dziekuje, Robert! Czy dobrze rozumiem, ze obecnie nie ma w Polsce zadnego nadzoru nad tym, co jest sprzedawane jako "sucha karma"?
OWCZARZ

22 sierpnia 2007, 09:42

No niestety nie ma, i musimy polegac na takich instytucjach jak AAFCO
Awatar użytkownika
Robert A.

22 sierpnia 2007, 09:43

Niestety trochę to tak wyglada,gdyz jesteśmy skazani do 2011 roku na uczciwosc koncernów,chyba,ze karmy pochodzą z terytorium państw dawnej UE ,lub USA i maja certyfikaty AFFCO (USA I KANADA)ale z Kanadą to jest duzy klopot ,gdyz tam zaczynaja sie dziac dziwne rzeczy ale dotyczy to GMO,produktów genetycznie modyfikowanych.Niestety nie mam na chwile obecna więcej wiadomosci na ten temat. :(
Awatar użytkownika
Robert A.

22 sierpnia 2007, 09:45

Do Giziu dam Ci wiadomosci na PRIVA.
OWCZARZ

22 sierpnia 2007, 09:48

GIZIU proszę Cię daj trochę coś od siebie...przecież możesz rzucic okiem na skład Nutry dla hodowcow i porownac ze składem wprowadzonych tych holistycznych ktore są dostepne w krakvecie.

Widac, że Nutra dla hodowcow ma ciut gorszy skład, natomiast jest karmą która ma być bardzo dobra jakościowo szczególnie w odniesieniu do ceny; jest karmą wysokokaloryczną, szczególnie dla właścicieli kilku psów opłacalna.
Jeśli chodzi o dostępność czy jest tylko dla hodowców, myślę ze nie, ale wystarczy zapytać tam gdzie sprzedają.

Jeśli się boisz ze kiedyś zabraknie to sie nie pchaj w Nutrę taką i tyle:)

Trochę własnej inicjatywy bo nie zawsze znajdziesz kogoś kto Ci będzie w stanie pomoc:)
Awatar użytkownika
GIZIU

22 sierpnia 2007, 10:02

Owczarz znów się niepotrzebnie pienisz. Mam dużo własnej inicjatywy. A takie fora między innymi po to są. Jesteś tu dłużej, kupujesz CHS, czyli tam gdzie jest ta Nutra, polecasz ją, a jak zadaje ci pytanie odnośnie jej to sie pienisz. Spoko :)
Awatar użytkownika
GIZIU

22 sierpnia 2007, 10:03

Do Roberta - czekam na wiadomości :)
OWCZARZ

22 sierpnia 2007, 10:31

Tak bo rozumiem ze mozna spytac kogos o pomoc porade, ale jesli zadajesz pytania w stylu ktora Nutra jest lepsza, ta dla hodowcow czy ta z Krakvetu holistyczna, to ja juz niestety wymiekam....

Przeciez gołym okiem widać i do tego nie potrzeba rad innych osob.
ODPOWIEDZ
  • Informacje