Ale skad wiesz ze karmy europejskie maja w swoim składzie porzadne mieso? Wrecz przeciwnie masa tych karm jest robiona z maczek złej jakosci nawet mielonej z koscmi i karmy te nawet nie widzialy porzadnego mięsa.
A w karmie np. Chicken Soup jasno jest na 1 miejscu mięso z kurczaka i potem indyka dopiero wyszczegolniona dalej mączka, wiec dalczego mam im nie ufac?
Ceny karm w USA a w POLSCE
Poza tym fajerwerkow nie bedzie po zadnej karmie bo nie sa to rzeczy ktore maja czynic cuda, najwazniejsze aby pies był po karmie bez sensacji żołądkowych alergii, z ładną sierścią, zywotny i radosny, to wszystko, czego wiecej chciec?
nie chodzi o wiare i jakosc polproduktow. Nie chce Cie wprowadzac w blad a jak mowie - moge sie mylic ale czytalam ze u nas mieso=miesnie, u nich: mieso=miesnie, krew i inne cuda. Ale to do norm trzeba by zajrzec.
Druga sprawa - i nie traktuj znowu tego jako probe podwazania czegokolwiek - chcialabym po prostu wiedziec. Jaka jest roznica miedzy "miesem" a "maczka miesna" w suchej karmie? Umyka mi sens tego.
Druga sprawa - i nie traktuj znowu tego jako probe podwazania czegokolwiek - chcialabym po prostu wiedziec. Jaka jest roznica miedzy "miesem" a "maczka miesna" w suchej karmie? Umyka mi sens tego.
to co piszesz to oczywiste. Ja chcialabym - i u psow moich i kotow - braku nieprawidlowosci swiadczacych o uszkodzeniu nerek czy klopotach z ukladem moczowym (a zwlaszcza u kotow po bardzo wielu karmach takie klopoty sie pojawiaja).OWCZARZ pisze:Poza tym fajerwerkow nie bedzie po zadnej karmie bo nie sa to rzeczy ktore maja czynic cuda, najwazniejsze aby pies był po karmie bez sensacji żołądkowych alergii, z ładną sierścią, zywotny i radosny, to wszystko, czego wiecej chciec?
Mączka drobiowa, stabilizowana
Mączka mięsna, drobiowa przeznaczona do przetwórstwa w produkcji karmy dla zwierząt towarzyszących i futerkowych. Mączka zawiera 100% materiału drobiowego. Obecność piór jest dopuszczalna w ilości do 3%. Surowiec do produkcji mączki pochodzi ze zdrowych zwierząt (surowiec mieszany-kurczęta, indyki, gęsi), których mięso Weterynaryjna Inspekcja Sanitarna uznała za zdatne do spożycia przez ludzi.
Mączka jest produkowana w higienicznych warunkach, gwarantujących uzyskanie produktu wysokiej jakości.
2.1.2. Przetwarzanie surowca odbywa się w bezpośrednim sąsiedztwie miejsca uboju, bez ingerencji osób trzecich, ani dodatkowych środków transportu. Brak dodatkowych możliwości zanieczyszczenia surowca oraz krótki czas jego zagospodarowania zapewnia produktom powtarzalne parametry.
2.1.3. Producent prowadzi system kontroli jakości HACCP, który zapewnia utrzymanie stałego, wysokiego poziomu jakości mączki zgodnie z wymaganiami klientów oraz zapobiega zanieczyszczeniu mączki ciałami obcymi (szkło, metal, kamienie drewno i inne) i pleśniami podczas produkcji, przechowywania i transportu.
2.1.4. Każda partia wyprodukowanego towaru jest odrębnie oznakowana i w pełni identyfikowalna.
2.1.5. Mączka jest stabilizowana poprzez dodanie przeciwutleniacza BHA, BHT, którego rodzaj, dawka i sposób dozowania jest właściwy dla produktów przeznaczonych na karmę dla zwierząt towarzyszących. Nie jest dodawana etoksyquina (E324) ani żaden inny przeciwutleniacz, szkodliwy dla zwierząt towarzyszących.
2.1.6. Produkowana jest zgodnie z warunkami dotyczącymi wytwarzania pasz, opisanymi w polskim prawie paszowym.
2.1.7. Wszystkie zakłady produkcyjne są pod ścisłą kontrolą służb weterynaryjnych i zostały zatwierdzone zgodnie z obowiązującym prawem unijnym, dotyczącym przetwarzania białka pochodzenia zwierzęcego.
Hydrolizowana mączka z piór i krwi, przeznaczona do przetwórstwa w produkcji karmy dla zwierząt towarzyszących i futerkowych. Pióra są poddawane procesowi termohydrolizy, w celu rozbicia wiązań keratynowych i tym samym podwyższeniu przyswajalności białka, zawartego w mączce.
Mączka ta zawiera 100% materiału drobiowego. Stosunek udziału krwi i piór w produkcie jest analogiczny do udziału na żywym ptaku. Surowiec do produkcji mączki pochodzi ze zdrowych zwierząt (surowiec mieszany-kurczęta, indyki, gęsi), których mięso Weterynaryjna Inspekcja Sanitarna uznała za zdatne do spożycia przez ludzi.
Specyfikacja
2.1 System jakości
2.1.1. Mączka jest produkowana w higienicznych warunkach, gwarantujących uzyskanie produktu wysokiej jakości.
2.1.2. Przetwarzanie surowca odbywa się w bezpośrednim sąsiedztwie miejsca uboju, bez ingerencji osób trzecich, ani dodatkowych środków transportu. Brak dodatkowych możliwości zanieczyszczenia surowca oraz krótki czas jego zagospodarowania zapewnia produktom powtarzalne parametry.
2.1.3. Producent prowadzi system kontroli jakości HACCP, który zapewnia utrzymanie stałego, wysokiego poziomu jakości mączki zgodnie z wymaganiami klientów oraz zapobiega zanieczyszczeniu mączki ciałami obcymi (szkło, metal, kamienie drewno i inne) i pleśniami podczas produkcji, przechowywania i transportu.
2.1.4. Każda partia wyprodukowanego towaru jest odrębnie oznakowana i w pełni identyfikowalna.
2.1.5. Mączka jest stabilizowana poprzez dodanie przeciwutleniacza BHA, BHT, którego rodzaj, dawka i sposób dozowania jest właściwy dla produktów przeznaczonych na karmę dla zwierząt towarzyszących.
To taka mała ściąga z internetu odnośnie mączki.
Mączka mięsna to już gotowy dodatek do wyprodukowania karmy ,a świeże mięso dopiero zostaje odwodnione ,przerobione na suchą masę i dodane do karmy . Więc odpowiedz sobie sama co jest wartościowsze.
Mączka mięsna, drobiowa przeznaczona do przetwórstwa w produkcji karmy dla zwierząt towarzyszących i futerkowych. Mączka zawiera 100% materiału drobiowego. Obecność piór jest dopuszczalna w ilości do 3%. Surowiec do produkcji mączki pochodzi ze zdrowych zwierząt (surowiec mieszany-kurczęta, indyki, gęsi), których mięso Weterynaryjna Inspekcja Sanitarna uznała za zdatne do spożycia przez ludzi.
Mączka jest produkowana w higienicznych warunkach, gwarantujących uzyskanie produktu wysokiej jakości.
2.1.2. Przetwarzanie surowca odbywa się w bezpośrednim sąsiedztwie miejsca uboju, bez ingerencji osób trzecich, ani dodatkowych środków transportu. Brak dodatkowych możliwości zanieczyszczenia surowca oraz krótki czas jego zagospodarowania zapewnia produktom powtarzalne parametry.
2.1.3. Producent prowadzi system kontroli jakości HACCP, który zapewnia utrzymanie stałego, wysokiego poziomu jakości mączki zgodnie z wymaganiami klientów oraz zapobiega zanieczyszczeniu mączki ciałami obcymi (szkło, metal, kamienie drewno i inne) i pleśniami podczas produkcji, przechowywania i transportu.
2.1.4. Każda partia wyprodukowanego towaru jest odrębnie oznakowana i w pełni identyfikowalna.
2.1.5. Mączka jest stabilizowana poprzez dodanie przeciwutleniacza BHA, BHT, którego rodzaj, dawka i sposób dozowania jest właściwy dla produktów przeznaczonych na karmę dla zwierząt towarzyszących. Nie jest dodawana etoksyquina (E324) ani żaden inny przeciwutleniacz, szkodliwy dla zwierząt towarzyszących.
2.1.6. Produkowana jest zgodnie z warunkami dotyczącymi wytwarzania pasz, opisanymi w polskim prawie paszowym.
2.1.7. Wszystkie zakłady produkcyjne są pod ścisłą kontrolą służb weterynaryjnych i zostały zatwierdzone zgodnie z obowiązującym prawem unijnym, dotyczącym przetwarzania białka pochodzenia zwierzęcego.
Hydrolizowana mączka z piór i krwi, przeznaczona do przetwórstwa w produkcji karmy dla zwierząt towarzyszących i futerkowych. Pióra są poddawane procesowi termohydrolizy, w celu rozbicia wiązań keratynowych i tym samym podwyższeniu przyswajalności białka, zawartego w mączce.
Mączka ta zawiera 100% materiału drobiowego. Stosunek udziału krwi i piór w produkcie jest analogiczny do udziału na żywym ptaku. Surowiec do produkcji mączki pochodzi ze zdrowych zwierząt (surowiec mieszany-kurczęta, indyki, gęsi), których mięso Weterynaryjna Inspekcja Sanitarna uznała za zdatne do spożycia przez ludzi.
Specyfikacja
2.1 System jakości
2.1.1. Mączka jest produkowana w higienicznych warunkach, gwarantujących uzyskanie produktu wysokiej jakości.
2.1.2. Przetwarzanie surowca odbywa się w bezpośrednim sąsiedztwie miejsca uboju, bez ingerencji osób trzecich, ani dodatkowych środków transportu. Brak dodatkowych możliwości zanieczyszczenia surowca oraz krótki czas jego zagospodarowania zapewnia produktom powtarzalne parametry.
2.1.3. Producent prowadzi system kontroli jakości HACCP, który zapewnia utrzymanie stałego, wysokiego poziomu jakości mączki zgodnie z wymaganiami klientów oraz zapobiega zanieczyszczeniu mączki ciałami obcymi (szkło, metal, kamienie drewno i inne) i pleśniami podczas produkcji, przechowywania i transportu.
2.1.4. Każda partia wyprodukowanego towaru jest odrębnie oznakowana i w pełni identyfikowalna.
2.1.5. Mączka jest stabilizowana poprzez dodanie przeciwutleniacza BHA, BHT, którego rodzaj, dawka i sposób dozowania jest właściwy dla produktów przeznaczonych na karmę dla zwierząt towarzyszących.
To taka mała ściąga z internetu odnośnie mączki.
Mączka mięsna to już gotowy dodatek do wyprodukowania karmy ,a świeże mięso dopiero zostaje odwodnione ,przerobione na suchą masę i dodane do karmy . Więc odpowiedz sobie sama co jest wartościowsze.
To ze pisze ze w karmie jest 30% ogolnie miesa to nie znaczy ze jest to 30% swiezego mięsa. Moze byc tam jakas ilosc procentowo mączki mięsnej dobrego gatunku (tak mączka a mączka to zasadnicza różnica jesli chodzi o jakosc), a tylko niewielka ilośc świeżego mięsa.
Dlatego producenci dokładnie opisuja jeśli w karmie jest użyte swieze mięso rozróżniając że mięsa z kurczaka tyle i tyle procent, a następnie reszta mączka z kurczaka. Choc z tego co wiem tylko rzetelni tak robia gdyz nie obowiazku takich szczegolowych informacji na opakowaniu.
Zgodnie z przyjętymi na świecie przepisami rozróżnia się cztery odmiany karm. Pierwsza to mięsna, która musi zawierać ponad 26 procent mięsa. Jeśli jest go ponad 14 procent, karma zaliczana jest do produktów bogatych w mięso. Karmy podstawowe należą zwykle do trzeciej grupy, którą opisuje się jako „zawierającą mięso” – tu musi być go ponad 4 procent. Ostatnia kategoria to jedzenie o zapachu mięsa – tu zwykle nie ma śladu po faktycznym mięsie, wszystko załatwiają aromatyzatory.
Dlatego producenci dokładnie opisuja jeśli w karmie jest użyte swieze mięso rozróżniając że mięsa z kurczaka tyle i tyle procent, a następnie reszta mączka z kurczaka. Choc z tego co wiem tylko rzetelni tak robia gdyz nie obowiazku takich szczegolowych informacji na opakowaniu.
Zgodnie z przyjętymi na świecie przepisami rozróżnia się cztery odmiany karm. Pierwsza to mięsna, która musi zawierać ponad 26 procent mięsa. Jeśli jest go ponad 14 procent, karma zaliczana jest do produktów bogatych w mięso. Karmy podstawowe należą zwykle do trzeciej grupy, którą opisuje się jako „zawierającą mięso” – tu musi być go ponad 4 procent. Ostatnia kategoria to jedzenie o zapachu mięsa – tu zwykle nie ma śladu po faktycznym mięsie, wszystko załatwiają aromatyzatory.
SM - to sucha masa.
Widzę, że przespałem pasjonującą dyskusję.
Nigdy nie będziemy mieli pewności co do jakości mięsa, czy mączki w karmach.
Sami widzicie - ciągle pojawiają się jakieś nowe afery. Produkty dla ludzi cą oszukane, to i dla zwierząt też będą.
Dlatego, zaprzęgowcy, myślę załatwiają tę sprawę racjonalnie. Szukają w miarę dobrej karmy za przyzwoita kasę i dodają do niej mięso. Latem - więcej karmy, mniej mięsa - zimą mniej karmy, więcej mięsa.
Gdy pies "nic nie robi" i mieszka w domu - proporcje mogą być stałe przez cały rok - jakie to już zależy od portfela i chęci.
Widzę, że przespałem pasjonującą dyskusję.
Nigdy nie będziemy mieli pewności co do jakości mięsa, czy mączki w karmach.
Sami widzicie - ciągle pojawiają się jakieś nowe afery. Produkty dla ludzi cą oszukane, to i dla zwierząt też będą.
Dlatego, zaprzęgowcy, myślę załatwiają tę sprawę racjonalnie. Szukają w miarę dobrej karmy za przyzwoita kasę i dodają do niej mięso. Latem - więcej karmy, mniej mięsa - zimą mniej karmy, więcej mięsa.
Gdy pies "nic nie robi" i mieszka w domu - proporcje mogą być stałe przez cały rok - jakie to już zależy od portfela i chęci.
Sorki Liwia ze nie odpisałem juz w nocy ale odcieli prąd ponieważ przyszła straszna burza. Oczywiscie ze 30% w suchej masie.
Zaprzegowcy niech sobie robią jak chcą, niemniej tutaj gro osób posiada psy które nie uprawiają żadnych sportów i w tym przypadku dodawanie do gotowej już karmy jeszcze mięsa mija się z celem i jest irracjonalne.
Zaprzegowcy niech sobie robią jak chcą, niemniej tutaj gro osób posiada psy które nie uprawiają żadnych sportów i w tym przypadku dodawanie do gotowej już karmy jeszcze mięsa mija się z celem i jest irracjonalne.
To ja przespałem duskusję a nie Wy
Mączka mięsna też jest dzielona na 3 grupy jakości!
Tak,ze jak ktoś mi zadaje pytanie dlaczego np ta karma jest lepsza od tamtej,bo na opakowaniu w obydwu przypadkach widnieje mączka z kurczaka,to trudno tak przez internet wytłumaczyć takiej osobie.
Stąd np karmy Czeskie nie maja takich mączek jakie mają np w Nutrze Nuggets ,czy innych bardziej klasowych karmach.
Jeszcze jedna sprawa,jest problem ze skladnikami,dodanymi do karm,gdyż wiele składników dodanych w wersji pierwotnej przez producentów karm pod wplywem obróbki cieplnej obniża znacznie swoja wartość,tak,że i póżniej na opakowaniu jest napisane,że do karmy dodane są ..................,a w wielu przypadkach po obróbce cieplnej składnik x zanika lub jest w ilości znikomej.
Dlatego częśc producentów zaczyna pisac na opakowaniach np -gwarantowany skład ,i to jest skład podany po obróbce cieplnej,a więc już rzeczywisty.
W świetle przepisów,koncern jest bezkarny gdyż generalnie nikogo nie oszukuje,dodawał poszczególne składniki do produkcji,ale że faktycznie pozostało ich niewiele to już nie ich problem.
W karmie Belcando jest podana dość sprytnie zawartośc mięsa,75% ale dodają,że w bialku ogólnym,i większość klientów na tym poprzestaje będąc przekonanym,ze w karmie którą kupili psu maja 75%mięsa
.Białka ogólnego jest np 30 % a więc po wyliczeniu wychodzi 22,5 % mięsa w karmie a nie 75 % o czym dużo klientów jest przekonana.
Mączka mięsna też jest dzielona na 3 grupy jakości!
Tak,ze jak ktoś mi zadaje pytanie dlaczego np ta karma jest lepsza od tamtej,bo na opakowaniu w obydwu przypadkach widnieje mączka z kurczaka,to trudno tak przez internet wytłumaczyć takiej osobie.
Stąd np karmy Czeskie nie maja takich mączek jakie mają np w Nutrze Nuggets ,czy innych bardziej klasowych karmach.
Jeszcze jedna sprawa,jest problem ze skladnikami,dodanymi do karm,gdyż wiele składników dodanych w wersji pierwotnej przez producentów karm pod wplywem obróbki cieplnej obniża znacznie swoja wartość,tak,że i póżniej na opakowaniu jest napisane,że do karmy dodane są ..................,a w wielu przypadkach po obróbce cieplnej składnik x zanika lub jest w ilości znikomej.
Dlatego częśc producentów zaczyna pisac na opakowaniach np -gwarantowany skład ,i to jest skład podany po obróbce cieplnej,a więc już rzeczywisty.
W świetle przepisów,koncern jest bezkarny gdyż generalnie nikogo nie oszukuje,dodawał poszczególne składniki do produkcji,ale że faktycznie pozostało ich niewiele to już nie ich problem.
W karmie Belcando jest podana dość sprytnie zawartośc mięsa,75% ale dodają,że w bialku ogólnym,i większość klientów na tym poprzestaje będąc przekonanym,ze w karmie którą kupili psu maja 75%mięsa
.Białka ogólnego jest np 30 % a więc po wyliczeniu wychodzi 22,5 % mięsa w karmie a nie 75 % o czym dużo klientów jest przekonana.
Owczarz, tez jestem z Krakowa i stracilam siec w tym samym czasie co Ty. Tak OT - wyrwalo mi okno, kawal dachu zmiazdzyl dach i tyl auta, wielkie donice z balkonu zbieralam 8 metrow od miejsca w ktorym staly a deszcz zacinal tak, ze 6 metrow od uchylonego okna na scianie byly zwarte slady kropel
Robert - piszesz o roznej jakosci maczki w roznych karmach. Skad wiadomo jaka maczka jest w danym produkcie?
Ja zywie zwierzaki britem + kosci i mieso. Moje blondynki maja po 6 lat, w ten sposob zywione sa od lat i sluzy im bardzo. Jednej to o 6 kilo za bardzo ale ma niedoczynnosc tarczycy wiec nie nalegam zeby zrzucila nadmiar cialka. Koty, po testach z roznymi karmami i po szeregu badan tez przerzucilam na taki sposob zywienia, choc wiem, ze jeszcze bardziej sluzy im dieta quasi-BARFowa.
Czy dawanie miesa i suchego jest bez sensu? Moze i. Ale zycie psa bez smaku prawdziwego miesa i kosci? No nie wiem, jakbym byla psem to chyba by mi ise to nie podobalo wiec w mysl zasady "nie rob drugiemu..." mieszam suche i surowe, oczywiscie nie w jednym posilku i zamiast a nie oprocz.
Robert - piszesz o roznej jakosci maczki w roznych karmach. Skad wiadomo jaka maczka jest w danym produkcie?
Ja zywie zwierzaki britem + kosci i mieso. Moje blondynki maja po 6 lat, w ten sposob zywione sa od lat i sluzy im bardzo. Jednej to o 6 kilo za bardzo ale ma niedoczynnosc tarczycy wiec nie nalegam zeby zrzucila nadmiar cialka. Koty, po testach z roznymi karmami i po szeregu badan tez przerzucilam na taki sposob zywienia, choc wiem, ze jeszcze bardziej sluzy im dieta quasi-BARFowa.
Czy dawanie miesa i suchego jest bez sensu? Moze i. Ale zycie psa bez smaku prawdziwego miesa i kosci? No nie wiem, jakbym byla psem to chyba by mi ise to nie podobalo wiec w mysl zasady "nie rob drugiemu..." mieszam suche i surowe, oczywiscie nie w jednym posilku i zamiast a nie oprocz.
No to ładnych szkod narobila Ci ta nawałnica. CO do jakosci mączki w karmie to nigdy nie wiemy tak do końca, poprostu musimy się opierać na zdrowym rozsądku i doświadczeniu w karmieniu daną karmą przez innych.
CO do mięsa dodawanego do karmy. Ok nie mam nic przeciwko daniu psu sporadycznie kawału świeżego mięsa czy kości bo to naturalne, ale nie widzę celu jeśli ktoś decyduje się karmić suchą karmą i raz po raz do miski ze suchą dodaje jeszcze mięso pod postacią surową czy gotrowaną, to dla mnie bez sensu. Taki sposób żywienia robi się niezbilansowany.
CO do mięsa dodawanego do karmy. Ok nie mam nic przeciwko daniu psu sporadycznie kawału świeżego mięsa czy kości bo to naturalne, ale nie widzę celu jeśli ktoś decyduje się karmić suchą karmą i raz po raz do miski ze suchą dodaje jeszcze mięso pod postacią surową czy gotrowaną, to dla mnie bez sensu. Taki sposób żywienia robi się niezbilansowany.
-
- Informacje
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości