karma dla wybrednego psa

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
homme11

14 września 2007, 03:26

orijen, o którym to wspominałem na przy innym temacie to karma, która zadowoli psa, którego trudno nazwać wybrednym. pożerają je nawet psy, które cierpią na psią anoreksje :-)
proszę mi wierzyć- moja sunia nie jadła przez bardzo długi czas prawie nic a wystarczyła próbka tej karmy i apetyt wrócił. czy twój piesio dużo pije???
Awatar użytkownika
ciapek

14 września 2007, 09:20

Mam Husky 9 m-cy i za cholere nie chce nic jeść wczoraj kupiłem mu ACANE nawet jej nie chciał powąchać najlepiej jadł Chicken Soup zjadł 16 kg karmy i koniec ani grama więcej.
Wodę pije chyba w normalnych ilościach i najlepiej smakuje mu surowe mięso kurczaka bo podbiera kotu a już gotowany nie za bardzo.

Mam pytanie jaka dokładnie ta karma Orijen
OWCZARZ

14 września 2007, 11:00

ciapek rozpusciles psa i tyle. Moja rada: zalewaj mu troche wodą. Moj tez suchej nie zje a gdy poleje troche woda to wcina az miło.

Orijena tez jadł nie bedzie, najwyzej zje worek jeden i koniec. Nie rozni sie on smakowitoscia od innych karm.
Awatar użytkownika
ciapek

14 września 2007, 11:10

O rozpuszczeniu raczej nie ma mowy miskę z żarciem dostale tylko rano i wieczorem na 30 minut teraz ma 9m-cy i waży 16.8 kg a jak miał 7 m-cy ważył 18 kg chociaż i tak wygląda bardzo ładnie żebra mu raczej nie wystają ale widać na oko że schudł.

Najbardziej uwielbia surowe mięso

Po przeczytaniu tego www.orijen.pl/www/userfiles/File/ORIJEN_White_paper.pdf i po swoim psiaku widzę jak żarcie powinno wyglądać
Awatar użytkownika
ciapek

14 września 2007, 11:47

OWCZARZ powiem ci że mój pies lepiej wcina karmę dla kota a ona ma owiele więcej białka. Ale za surowe mięso to da się ogolić. Kurę żywą zje tak szybko że kura nawet nie wie że jest zjedzona :lol:
OWCZARZ

14 września 2007, 12:10

Oczywiscie ze pies kazdy woli surowe mięso. Jesli nie lubi suchej gotuj mu i sprawa załatwiona, po co się męczyć i szukać skoro żadnej nie bedzie jadł z ochota nawet Orijena.

Co do Orijena to niektórzy znają tu moje zdanie więc nie będę się wypowiadał. Za jakiś czas trafi się coś lepszego...i tak będzie w kółko.

Ja osobiście gdybym miał wydać tyle pienidzy na karmę postawił bym w tej cenie na Biomill zdecydowanie no ale to moje osobiste zdanie:)
Awatar użytkownika
ciapek

14 września 2007, 14:00

Mięso dla psa koniecznie trzeba gotować czy może być surowe , przecież jest przebadane wię problemów być niepowinno
Awatar użytkownika
homme11

14 września 2007, 14:55

OWCZARZ NAPISAŁ Orijena tez jadł nie bedzie, najwyzej zje worek jeden i koniec. Nie rozni sie on smakowitoscia od innych karm.[/quote]

tego czy nie różni się smakiem nie wiem, ponieważ nie próbowałem :P a ty? jednegojestem pewien- to karma zawierająca 70%miesa i cenią ją sobie psy takie jak ciapka-to poprostu pies na mięchi ciety!!!
a'propos... może warto pokarmić psa surowym miese z odrobiną koscii? z tym tylko ze mieśo moze być drobiowe (byle by nie czerwone) a kości zkolei byle by nie drobiowe i koniecznie surowe.
a przy okazji... pies nie: PROBLEM, a te zkolei, kktóre pochłaniają wszystko to dobiero... dziś u weterynarza naczekałem sie troche bo przed nami wszedł piesek, u którego wykryto złąmanie żebra. co okazało sie po usg? zjadł szaszłyka wraz z patykiem i to przebiło jesmu jelito i zaczęło wydostawać sie przez skóre- podobno pies ów jest odkurzaczem ;-)
wiec... kochane nasze niejadki??? ;-)[/b]
Awatar użytkownika
ciapek

14 września 2007, 16:00

Mój przeważnie zjada surowe skrzydełka od kurczaka które zabierze kotu ,schrupie je że aż miło raczej kości mu nie szkodzą bo chyba mieli je na drobno.
A swoją drogą ceny tych karm to chyba lekka przesada bo 100 kg świniak kosztuje 400zł , a 15 kg karmy 200zł chyba komuś się w bańce pomieszało. Pies powinien raczej jeść mięso a nie jakąś kukurydzę, zboża ,itp. jasne można dać mu marchewki mój też nieraz zje całą , czasem gruszkę na ogrodzie jabko śliwkę więc sobie nieźle radzi. Jednego czego na ogrodzie ani w misce nie może znaleść to MIĘSO.
Gość

14 września 2007, 16:07

Mój pies od wielu lat je surowe. Mało tego nawet nie zna smaku gotowanego mięsa.
Awatar użytkownika
homme11

14 września 2007, 19:35

ciapek!! w takim razie nie masz problemu!!! karm psa surowym mięsem, poprostu!!! to absolutnie psu nie zaszkodzi!!!!!! a co do ceny... ja ja tylko kupuje, nie domnie należy wyznaczanie cen :oops: :o
pozdrawiam
OWCZARZ

14 września 2007, 20:09

Jeśli kogos stać zeby wydać ponad 200 zł miesięcznie na karmę to niech kupuje :D Zobaczymy za jakiś czas jakie będą opinie o Orijenie.
Na początku Acana też była super i były same ohy i ahy...a teraz sporo osób się skraży :D
Awatar użytkownika
homme11

14 września 2007, 20:39

owczarz, zacząłem podawać orijen juz wtedy kidy w polsce jesdzcze go nie było. sprowadzany był dla mojej suki z kanady. czy mnie stac? wogole nie powinnienes podejmowac tego tematu poniewaz ciapek nie o to pytał!!! ja pisze o własnych spostrzeżeniach i ponieważ sam miałem psa który długo, długo nie jadł nic i wkurzył bym sie gdybyś mi napisał, podobnie jak CIAPKOWI , że rozpusciłem swojego psa. zajmuje sie hodowlą czarnych terierów rosyjskich od wielu lat i nigdy nie mogłem pozwolic sobie na rozpuszcanie. przy okazji- pies ci zdechł po orijenie czy co? czepiasz sie tak nieistotnych elementów. nie pasuje tobie ta karma to poprostu jej nie kupuj i czesc!
ciapek, na privie moge podac tobie kilka wskazowek odnosnie karmienia surowym miesem, które także praktykowałęm. może i to jest złe owcarz?
OWCZARZ

14 września 2007, 21:01

homme11 zmien trochę swoj ton dobrze, prosze Cie o to...ja Cie nie atakuje, ani nie pytam się ile zarabiasz i czy Cie stac....To było stwierdzenie ze "jesli kogos stać na karmę za ponad 200 zł to niech kupuje".

Nie wprowadzaj nwerowej atmosfery tutaj.
A swoje zdanie podtrzymuje.....tak jak powiedziałem...Acana tez była na poczatku super a potem sie okazało w wielu przpadkach ze juz nie jest taka super....mysle ze z orijenem bedzie to samo.

Kazdy ma tu prawo wypowiedziec swoje zdanie i nikt nikomu tego nie zabrania..... wazne aby to robic w sposob kulturalny. Chcesz karmić Orijenem masz wolny wybor tak jak wszyscy tutaj, a kto jest podejrzliwy odnosnie wszystkich nowosci wstrzyma sie.
Wiec proszę uzywaj trochę milszego tonu wypowiedzi. Zarowo Ty mozesz sie wypowiadac w superlatywach o tej czy innej karmie, jak i inni mogą o innej, czy odradzac tą czy tamtą. :D
OWCZARZ

14 września 2007, 21:15

Zresztą znalazłem tu wypowiedź dr Jarka na temat karmy Orijen....dr tez radzi zachować ostroznosc z wszelką nowoscią:

"już pisałem kilka postów niżej , jest to nowość nie mogę wiele o tej karmie pisać, bo nie mamy z nią doświadczenia. Trochę niepokojace jest tak duża zawartośc białka i nie chodzi o wzrost psów ale o problemy narządowe."

:D

Zresztą na temat Orijena była dyskusja gorąca w osobnym temacie pare linijek nizej więc nie ma sensu tego tu powtarzać i zaczynac od nowa, rozwodząc się nad plusami czy minusami :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje