Karma odchudzająca i inne tematy dotyczące diety psów
o ,ten staroć z 95? a tak krzyczeliście o posługiwaniu się najnowszymi badaniami .........
O szkodliwości węglowodanów w diecie (ich dużej ilości ) psiej (kociej i frekowej również), można znaleźć wiele artykułów oraz wyników badań.
Szczególnie polecam książkę Give Your Dog a Bone" Dr. Ian Billinghurst, przytoczę fragment z internetu:
Szczególnie polecam książkę Give Your Dog a Bone" Dr. Ian Billinghurst, przytoczę fragment z internetu:
Dla chcącego nic trudnego.Zboże nie jest biologicznie odpowiednie dla psów - wraz z innymi pokarmami wysokoskrobiowymi prowadzi natomiast do licznych chorób zwyrodnieniowych. Zboża mogą ponadto zmieniać poziom cukru, destabilizując w ten sposób poziom insuliny.
...
Zwierzę dla zdrowia potrzebuje minerałów - dobrze zbilansowanych i w odpowiednich ilościach. W diecie BARF źródłem tych minerałów są kości - prawdziwy ich magazyn.
Kości zawierają:
a) minerały - łącznie z wapniem i fosforem;
b) tłuszcze:
- jeśli kość pochodzi z drobiu bądź wieprzowiny - tłuszcz będzie bardzo bogaty w NNKT; - tłuszcze dostarczają również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach; c) szpik - wysoce odżywczą mieszankę składników budujących krew, w tym żelazo;
d) naturalne przeciwutleniacze;
e) jeśli na kościach jest również mięso (tzw. mięsne kości), wtedy dostarczane są również metionina i większość witamin z grupy B.
Korzyści ze spożywania kości:
· rzadsze niestrawności i biegunki;
· sprawniejszy układ wydalniczy, mniejsze i bardziej zwarte stolce;
· kości odgrywają rolę podobną do błonnika, tj. wiązania pokarmu, a więc usuwania toksyn i usprawniania pracy jelit;
· psy jedzące kości wydają się mniej cierpieć na choroby zwyrodnieniowe podeszłego wieku, a także po prostu żyją dłużej.
Alternatywą dla całych kości - w przypadku np. psów starszych, z brakami w uzębieniu, mających problemy z trawieniem kości czy po prostu jedzących zbyt łapczywie - są kości zmielone.
-
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 12:42 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
isbabelle daruj sobie proszę obelgi o ograniczeniu bo mam spore wątpliwości kogo się to tyczy poza tym pytam ponownie co jest lepsze dla układu trawiennego ryż czy kości bo nie uzyskałam jasnej odpowiedzi czytam tu i nie tylko tu że przy problemach z wątrobą polecany przez wszystkich jest ryż WIĘC PYTAM DLACZEGO RYŻ a nie te błogosławione kości czyżby nie były one takie rewelacyjne ?
KarolinaMach dlaczego wkręcasz do rozmowy żywienie chorych psów? To co można dawać psu zdrowemu nie zawsze można temu choremu.
Wszędobylskie zboże to wymysł ostatniego wieku, widziałaś, by psy i koty żywiły się nim w naturze?
W naturze pies z problemami zdrowotnymi po prostu pada, w domu jest na siłę trzymany przy życiu, szprycowany i upychany czym się da. Na siłę niszczymy zwierzęta, sprawiając,że każde pokolenia są bardziej podatne na choroby, alergie. To się tyczy także ludzi, smutna prawda.
Wszędobylskie zboże to wymysł ostatniego wieku, widziałaś, by psy i koty żywiły się nim w naturze?
W naturze pies z problemami zdrowotnymi po prostu pada, w domu jest na siłę trzymany przy życiu, szprycowany i upychany czym się da. Na siłę niszczymy zwierzęta, sprawiając,że każde pokolenia są bardziej podatne na choroby, alergie. To się tyczy także ludzi, smutna prawda.
-
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 12:42 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
Poczytałam trochę artykułów ang na temat karmienia barfem psow chorych na wątrobę i faktycznie w wielu przypadkach nie poleca się stosowanie barfa przynajmniej do momentu wyprowadzenia psa z choroby. Wet holistyczny dopasowuje dietę do psa , do jego wyników badań , nawyków etc. Nie są to dane naukowe, ale konkretne przypadki.
Co do marskości wątroby to ziołecznictwo(plus suplementy) mają osiągnięcia w tej dziedzinie (także dla psów),i z można przedłużyć życie psów nawet o kilka lat .
Z racji wykonywanego zawodu nie będę reklamował konkretnych ziół,niemniej pomoc ziołowa bywa skuteczna w takich przypadkach.
Z racji wykonywanego zawodu nie będę reklamował konkretnych ziół,niemniej pomoc ziołowa bywa skuteczna w takich przypadkach.
-
...
przebrnęłam cały temat i nie wiem w końcu na jakiej karmie odchudzić psa
czy na light jak proponuje producent? ale piszecie że pies tyje od zbóż
czy na zwykłej karmie zmniejszając porcję-będzie trudno przy 3 psach
czy może idąc za radą że im więcej mięsa a mniej zbóż tym pies ma lepszą figurę, podać karmę performenc (te mają więcej mięsa o ok 10% w porównaniu z karmą light tego samego producenta)
czyli w końcu jak jest z tymi karmami
czy na light jak proponuje producent? ale piszecie że pies tyje od zbóż
czy na zwykłej karmie zmniejszając porcję-będzie trudno przy 3 psach
czy może idąc za radą że im więcej mięsa a mniej zbóż tym pies ma lepszą figurę, podać karmę performenc (te mają więcej mięsa o ok 10% w porównaniu z karmą light tego samego producenta)
czyli w końcu jak jest z tymi karmami
a i dodam iż zauważyłam że dawkowanie karm light jest większe niż w zwykłych odpowiednikach-tak jest np w royalu. może w tym tkwi sekret karm light pies zje więcej lub tyle samo przy mniejszej kaloryczności jedzenia-pies syty a teoretycznie chudnie?
-
- Informacje
-