Karma odchudzająca i inne tematy dotyczące diety psów

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

KarolinaMach

07 kwietnia 2013, 16:13

o ,ten staroć z 95? a tak krzyczeliście o posługiwaniu się najnowszymi badaniami .........
Erika

07 kwietnia 2013, 16:16

O szkodliwości węglowodanów w diecie (ich dużej ilości ) psiej (kociej i frekowej również), można znaleźć wiele artykułów oraz wyników badań.

Szczególnie polecam książkę Give Your Dog a Bone" Dr. Ian Billinghurst, przytoczę fragment z internetu:
Zboże nie jest biologicznie odpowiednie dla psów - wraz z innymi pokarmami wysokoskrobiowymi prowadzi natomiast do licznych chorób zwyrodnieniowych. Zboża mogą ponadto zmieniać poziom cukru, destabilizując w ten sposób poziom insuliny.

...

Zwierzę dla zdrowia potrzebuje minerałów - dobrze zbilansowanych i w odpowiednich ilościach. W diecie BARF źródłem tych minerałów są kości - prawdziwy ich magazyn.
Kości zawierają:
a) minerały - łącznie z wapniem i fosforem;
b) tłuszcze:
- jeśli kość pochodzi z drobiu bądź wieprzowiny - tłuszcz będzie bardzo bogaty w NNKT; - tłuszcze dostarczają również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach; c) szpik - wysoce odżywczą mieszankę składników budujących krew, w tym żelazo;
d) naturalne przeciwutleniacze;
e) jeśli na kościach jest również mięso (tzw. mięsne kości), wtedy dostarczane są również metionina i większość witamin z grupy B.
Korzyści ze spożywania kości:
· rzadsze niestrawności i biegunki;
· sprawniejszy układ wydalniczy, mniejsze i bardziej zwarte stolce;
· kości odgrywają rolę podobną do błonnika, tj. wiązania pokarmu, a więc usuwania toksyn i usprawniania pracy jelit;
· psy jedzące kości wydają się mniej cierpieć na choroby zwyrodnieniowe podeszłego wieku, a także po prostu żyją dłużej.
Alternatywą dla całych kości - w przypadku np. psów starszych, z brakami w uzębieniu, mających problemy z trawieniem kości czy po prostu jedzących zbyt łapczywie - są kości zmielone.
Dla chcącego nic trudnego.
isabelle30

07 kwietnia 2013, 16:20

...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 12:42 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
KarolinaMach

07 kwietnia 2013, 16:34

isbabelle daruj sobie proszę obelgi o ograniczeniu bo mam spore wątpliwości kogo się to tyczy poza tym pytam ponownie co jest lepsze dla układu trawiennego ryż czy kości bo nie uzyskałam jasnej odpowiedzi czytam tu i nie tylko tu że przy problemach z wątrobą polecany przez wszystkich jest ryż WIĘC PYTAM DLACZEGO RYŻ a nie te błogosławione kości czyżby nie były one takie rewelacyjne ?
Erika

07 kwietnia 2013, 16:39

KarolinaMach dlaczego wkręcasz do rozmowy żywienie chorych psów? To co można dawać psu zdrowemu nie zawsze można temu choremu.
Wszędobylskie zboże to wymysł ostatniego wieku, widziałaś, by psy i koty żywiły się nim w naturze?
W naturze pies z problemami zdrowotnymi po prostu pada, w domu jest na siłę trzymany przy życiu, szprycowany i upychany czym się da. Na siłę niszczymy zwierzęta, sprawiając,że każde pokolenia są bardziej podatne na choroby, alergie. To się tyczy także ludzi, smutna prawda.
isabelle30

07 kwietnia 2013, 16:59

...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 12:42 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
dorota m

07 kwietnia 2013, 18:56

Poczytałam trochę artykułów ang na temat karmienia barfem psow chorych na wątrobę i faktycznie w wielu przypadkach nie poleca się stosowanie barfa przynajmniej do momentu wyprowadzenia psa z choroby. Wet holistyczny dopasowuje dietę do psa , do jego wyników badań , nawyków etc. Nie są to dane naukowe, ale konkretne przypadki.
Awatar użytkownika
Robert A.

08 kwietnia 2013, 11:05

Co do marskości wątroby to ziołecznictwo(plus suplementy) mają osiągnięcia w tej dziedzinie (także dla psów),i z można przedłużyć życie psów nawet o kilka lat .
Z racji wykonywanego zawodu nie będę reklamował konkretnych ziół,niemniej pomoc ziołowa bywa skuteczna w takich przypadkach.
tracershy

10 kwietnia 2013, 15:29

Zanim zdecyduję się na barfa, zwłaszcza u starszego psa, powinno się najpierw zrobić konkretne badania?
isabelle30

10 kwietnia 2013, 19:56

...
Gość

28 kwietnia 2013, 11:42

przebrnęłam cały temat i nie wiem w końcu na jakiej karmie odchudzić psa :?

czy na light jak proponuje producent? ale piszecie że pies tyje od zbóż
czy na zwykłej karmie zmniejszając porcję-będzie trudno przy 3 psach
czy może idąc za radą że im więcej mięsa a mniej zbóż tym pies ma lepszą figurę, podać karmę performenc (te mają więcej mięsa o ok 10% w porównaniu z karmą light tego samego producenta)

czyli w końcu jak jest z tymi karmami :?: :?: :?:
Gość

28 kwietnia 2013, 11:46

a i dodam iż zauważyłam że dawkowanie karm light jest większe niż w zwykłych odpowiednikach-tak jest np w royalu. może w tym tkwi sekret karm light pies zje więcej lub tyle samo przy mniejszej kaloryczności jedzenia-pies syty a teoretycznie chudnie?
Awatar użytkownika
Robert A.

28 kwietnia 2013, 12:01

Royal nie jest żadnym wyznacznikiem przynajmniej w tego typie karmach(light)
olaaad

28 kwietnia 2013, 22:34

mój labrador był nieco za gruby i zastanawiałam się nad kupnem tego typu karmy. Weterynarz bardzo odradzał, stwierdził, że lepiej zredukować porcje. Zwiększyłam ruch, zmniejszyłam porcje, stara dobra rada, u nas pomogło zdecydowanie :)
Awatar użytkownika
Robert A.

29 kwietnia 2013, 08:48

Jest to z pewnością dobry sposób .
ODPOWIEDZ
  • Informacje