Po niemiecku karma to Markus Mühle, 'u' z kropeczkami to tzw. u-Umlaut (czytamy tak, jakbyśmy chcieli powiedzieć głoskę 'i' i zrobili przy tym tzw. ryjek:). Ale ponieważ w języku polskim nic takiego nie ma, o kropkach się zapomina i mamy wtedy zamiast Mühle Muhle. A znaczenie słowa Mühle to rzeczywiście 'młyn'.
M.
Markus MUHLE. Czy karmi ktoś?
Ponieważ jednak jesteśmy w Polsce poprawnie będzie czytać nazwę tej karmy- Markus Muhle
W Niemczech na mojego znajomego wołali Jercy bo Jerzy było dla nich nienaumialne ;p
Przeczytanie w PL nazwy Leroy Merlin jako Leroj Merlin zamiast relła merlę jest również poprawne albowiem w Polsce jesteśmy- po POLSKU czytamy
W Niemczech na mojego znajomego wołali Jercy bo Jerzy było dla nich nienaumialne ;p
Przeczytanie w PL nazwy Leroy Merlin jako Leroj Merlin zamiast relła merlę jest również poprawne albowiem w Polsce jesteśmy- po POLSKU czytamy
Czyta się "Mule" - oczywiście jeśli chcemy wziąć pod uwagę U z umlautem to "Miule" tylko że te "i" jest prawie nie słyszalne i jest to takie "grube", tu już potrzeba niemieckiego akcentu żeby to dobrze wypowiedzieć, Dla Polaka najprościej "Mule"
Problem takich nazw jest w praktyce nierozwiązywalny. Mnie Mule nie przeszkadza, bo u/Umlaut jest dosyć trudne do wypowiedzenie, a niemiecki nie jest tak powszechny jak angielski, w którym gdzieś tam zawsze się uda przeczytać Taste of the Wild z angielska. A jeśli już z niemiecka, to zalecam moją metodę zamiast miule, bo nawet studentów germanistyki trzeba oduczać pod przymusem, żeby tak nie mówili:)
M.
M.
Dostałem dziś przesyłkę z polskiego dystrybutora z kolejnym workiem Markusa i dorzucili mi kilka próbek tych nowych karm Lupo Natural i Luposan Sensitive 24/10. Wypróbowałem od razu na psie tą pierwszą - Lupo Natural. Jeśli chodzi o granulki to są to takie same paski w kawałkach jak Markus, tylko w wersji mini, więc karma powinna być idealna dla psów małych ras. Smakowo i zapachowo jest praktycznie identyczna jak Markus. Pies oczywiście migiem zjadł wszystko wylizując na końcu miskę. Ale tak samo reaguje na markusa. Jestem pełen podziwu, że moja wybredna psina wciąż zjada markusa z takim samym wielkim zapałem jak kilka miesięcy temu Po paru tygodniach kręciła nosem na wszystkie karmy łącznie z fitminem, a tu cud.
-
Dokładnie - karma bardzo łatwo łamie się na mniejsze kawałki. Poza tym można zalać ja letnia woda i bardzo szybko robi sie smakowity sos
Na zdrowie
Na zdrowie
Marcus z łatwością daje się przełamać nas mniejsze kawałki. Można to zrobić nawet samemu palcami.
Co do Luposan sensitive 24/10, to niczym nie różni się od Lupo Natural. Granulki są identycznej wielkości, dużo mniejsze niż MM, ale też w kształcie pasków. Wszystkie 3 karmy pachną i smakują tak samo. Pies sam rozerwał próbkę i zjadł z przyjemnością wszystko. Luposan sensitive i Lupo Natural różnią się od MM tylko wielkością granulek. Ale mimo mniejszego granulatu pies wszystko gryzie zanim połknie
Co do Luposan sensitive 24/10, to niczym nie różni się od Lupo Natural. Granulki są identycznej wielkości, dużo mniejsze niż MM, ale też w kształcie pasków. Wszystkie 3 karmy pachną i smakują tak samo. Pies sam rozerwał próbkę i zjadł z przyjemnością wszystko. Luposan sensitive i Lupo Natural różnią się od MM tylko wielkością granulek. Ale mimo mniejszego granulatu pies wszystko gryzie zanim połknie
-
Qurczę, a mój nic, nicusieńko. Generalnie nie lubi suchych karm, ale jak jest jakaś smakowita nowinka, to skosztuje. Wyjątkowo potrafi zjeść coś przez parę dni - np. Orijen albo Acanę grassland. A Markusa zignorował kompletnie - zero, zero absolutne zainteresowania. Równie dobrze mogłabym mu podsunąć pod nos kawałek tekturytracershy pisze:Jestem pełen podziwu, że moja wybredna psina wciąż zjada markusa z takim samym wielkim zapałem jak kilka miesięcy temu Po paru tygodniach kręciła nosem na wszystkie karmy łącznie z fitminem, a tu cud.
Mój tak reagował na wszystkie wcześniejsze karmy. Już nawet myślałem, że będę musiał nauczyć się gotować. Zwykle uwielbienie karm(co i tak było rzadkością) trwało maks kilka dni. Nawet rozsławiony Fitmin bardzo szybko został zignorowany. A Marcus przeciwnie, wciąż smakuje i się nie nudzi. Te nowe karmy z Luposan też będę w przyszłości stosował zamiennie z MM. Ale jak Twój pies nie chce jeść Marcusa to te nowinki też może zignorować, bo zapach i smak mają praktycznie identyczny.
-
- Informacje
-