Nutra Gold Pro Breeder

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Robert A.

07 lipca 2008, 23:34

Ja od 2 dni karmię już 3 psiaka Nutrą Breeders Bag, 9 tygodniowego Filę Brasileiro.Szczenię się zajada i kupki się poprawiają po Eukanubie hodowcy :!:
Gosiu dalej może być tylko lepiej :D
goskaaa

08 lipca 2008, 17:40

Robert Alka pisze:Ja od 2 dni karmię już 3 psiaka Nutrą Breeders Bag, 9 tygodniowego Filę Brasileiro.Szczenię się zajada i kupki się poprawiają po Eukanubie hodowcy :!:
Gosiu dalej może być tylko lepiej :D
Mam taką cichą nadzieję, i liczę że nie wyłoni się jej alergia...
Bardzo mi się podoba cena tej karmy, do składu nie mam zastrzeżeń - no może wolałabym mniej kukurydzy, ale ilość białka zwierzęcego jest na tyle ok, że pogodzę się z tą kukurydzką. Pozatym wielkość granulek dla mojej suki perfect, zapach karmy, "tłustość", i jak widać przyswajalność to niezaprzeczalne atuty...
Awatar użytkownika
michau

10 lipca 2008, 21:33

goskaaa - czy Twojemu psu przestała smakować TOTW? Bo z innego wątku wiem ze go/ją ta karma karmiłaś...
Myślałem o przejściu na TOTW gdy psiak będzie dorosły. Na razie zastanawiam się czy warto, bo póki co Diamond mu służy.
Awatar użytkownika
Robert A.

10 lipca 2008, 21:44

Jak psu służy Diamond to nie ma co kombinować,moim zdaniem jak zacznie być coś nie o.k to dopiero próbuj dalej z TOTW.
Możesz też spróbować Nutry Gold Pro Breeders ,Psiak będzie zadowolony.Diamond też jest o.k
goskaaa

11 lipca 2008, 08:26

michau pisze:goskaaa - czy Twojemu psu przestała smakować TOTW? Bo z innego wątku wiem ze go/ją ta karma karmiłaś...
Myślałem o przejściu na TOTW gdy psiak będzie dorosły. Na razie zastanawiam się czy warto, bo póki co Diamond mu służy.
Mojej suce TOTW nie przestał smakować... zrezygnowałam z niego z dużo bardziej prozaicznego powodu- finanse... chwilowo musiałam znależć tańszą ale dobrą karmę, wiec postawiłam na NGBB :)
goskaaa

31 lipca 2008, 21:46

Moja sucz nadal na Breeders Bagu... ja nadal zdania nie zmieniam... świetna karma...
Energia super (choc w tej kwestii tylko Belcando HE biło ją na głowę, ale nie potrzeba nam teraz tyle energii), przyswajanie świetne, suka robi jedną małą kupkę dziennie- jak jakiś jamnik- a to 30 kg pitbulica ;) , sierść się błyszczy i stała się taka fajna mięciutka i elastyczna, suka miała ostatnio mało ruchu a pięknie się osuszyła i rozbudowała mięsnie. Zęby się bielą, oddech świezutki, smakuje jej bardzo. I co najważniejsze, żadnych wysypek, świądu, rozwolnień, od czasu do czasu bąki, ale to też dlatego że suka jada wędzone przegryzki - uszy, penisy itd.
Jak dla mnie w skali od 1 do 10 ma 10,5 :)
Awatar użytkownika
Robert A.

01 sierpnia 2008, 07:29

Z tą karmą to rewelacyjna sprawa,szczególnie przy molosach.Dzięki wspaniałej
przyswajalności dawkowanie jest minimalne a co za tym idzie nie obciąża żołądka swoją ilością i psy nawet po jedzeniu wyglądają na lekkie. :)

Moje całe stadko (4 szt) zajada się Nutrą Gold Breeders Bag a efekty wizualne są rewelacyjne!
Kupki malutkie a Tosa waży 64 kg więc ma prawo po sobie zostawić to i owo.

Najlepiej widać efekty po 3,5 miesięcznym Fila Brasileiro,jego masa przybywa naturalnie bez zbędnych (niebezpiecznych) nagłych kilogramów!

Konkurencja napisała kiedyś o NGPB ,że w tej karmie jest sama kukurydza ,a ja potwierdzam,że owszem ale w głowach konkurencji :)

W skali 0-10 karma otrzymuje 10.(super)
goskaaa

01 sierpnia 2008, 22:59

Robert A. pisze: Konkurencja napisała kiedyś o NGPB ,że w tej karmie jest sama kukurydza ,a ja potwierdzam,że owszem ale w głowach konkurencji :)

W skali 0-10 karma otrzymuje 10.(super)
Ja mogę nawet obalić tą tezę konkurencji o kukurydzianym Bagu... Moja suka jest uczulona na gluten kukurydziany i kukurydzę samą w sobie, ale tylko gdy jest tego zbyt dużo w karmie dostaje reakcji uczuleniowej, np Belcando ma sporo kukurydzy i do tego pszenicę, i mimo że cenię sobie tę karmę za kopa energetycznego, to niestety suk jej zbyt długo jeść nie może. Na NBPB nic się nie dzieje, czyli dla mnie wniosek jeden- kukrydza wbrew marzeniom konkurencji nie stanowi meritum składu tej karmy ;)
Awatar użytkownika
Robert A.

22 sierpnia 2008, 10:54

W dalszym ciągu wspaniale ma się mój maluch po Breeders Bagu :) rewelacyjnie małe kupki itd ,a jaka smakowitosc,niby szczeniak jest wszystkożerny ale..... :)
Pozdrawiam.
goskaaa

22 sierpnia 2008, 20:55

Moja też już 2 miesiąc... i ja nadal obstaję że to najlepsza karma jaką do tej pory jadła... Nic kompletnie żadnych problemów... Wypróżnienia wzorcowe, energią tryska, sierść piękna, mięciutka i błyszcząca, żadnych alergii czy objawów nadwrażliwości... Do tego 20 kg wystarcza mi na 2 miesiące także ekonomicznie niesamowicie... no i smakowitość też musi być niezła, bo od pierwszego kubka szaleje sucz jak otwieram pojemnik z karmą...
Awatar użytkownika
Kasia/Figa

26 sierpnia 2008, 09:06

tylko nie nakrzyczcie na mnie, że w tak fachowym wątku dyletanckie pytania, ale widzę, że macie (w odróżnieniu ode mnie) spore doświadczenie, więc proszę o radę. Miałam juz labradora, którego karmiłam eukanubą i RC, ale jej reakcje nie były miarodajne, bo sunia była ciężko chora (wada wrodzona) i w wieku 1,5 roku odeszła :cry:
Po tej traumie może zbyt się nowemu szczeniakowi przyglądam i przejmuje wszystkim, ale sami rozumiecie... wolałabym uniknąć podobnych przeżyć :(
Ale koniec smucenia, mam pytanie: wet polecił mi RC vet labrador junior, bo podobno najlepsza (hodowca karmił pedigree :shock: ) Czy warto się jej trzymać, czy może przejść na inną, równie dobrą, a może lepszą. Podaję glukozamine i chondroitynę z wit. C, żadnych innych witamin. Zależy mi, żeby Figa (3,5 mies.) fajnie i zdrowo rosła, ale nie tyła.
Co poradzicie?
Pozdrawiam serdecznie i miło mi, że trafiłam na takie fajne forum (czyli Ludzi przez duże L) :D
goskaaa

26 sierpnia 2008, 09:34

Kasiu, ja na RC, Eukanube brałabym zawsze dużą poprawkę. Uważam że te karmy nie zasługują na swoje ceny. Wystarczy przeanalizować sobie skład a już można mieć wątpliwości, a jak do tego dodać lecącą na łeb i szyję jakość to ja wolałabym karmić Britem, bo wg mnie zblizone karmy a cenowo jednak ...
Spróbuj może tej karmy o której tu piszemy, czyli właśnie Nutry Gold Breeders Bag, Robert A. odchowuje na niej aktualnie szczeniaka, napewno udzieli ci cennych rad. Możesz też spojrzeć w stronę Orijena, to już naprawdę karma z najwyższej półki, i jakbym moja suka tolerowała to zapewne bym ją trochę na tym potrzymała...

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Kasia/Figa

26 sierpnia 2008, 09:43

goskaaa pisze:ja na RC, Eukanube brałabym zawsze dużą poprawkę. Uważam że te karmy nie zasługują na swoje ceny. Wystarczy przeanalizować sobie skład a już można mieć wątpliwości.
no właśnie, też miałam takie wrażenie, karmiąc nimi poprzedniego psiaka (np. niektóre worki RC w ogóle jej nie podchodziły, inne wcinała), ale (jak pisałam) sunia chorowała, więc fanaberie i różne jazdy można było tym uzasadnić. Nie lubię gnać owczym pędem 9sory, owieczki :wink: ) i kupować coś, bo modne czy reklamowane, dlatego pytam fachury, czyli Was:D
Sprawdziła w międzyczasie ceny NGfB i Diamond - wielce zachęcające :D
Awatar użytkownika
Robert A.

26 sierpnia 2008, 11:37

Nie podejmujesz żadnego ryzyka karmiąc Diamondsem,Nutrą Gold Breeders,czy CHS. :)
Awatar użytkownika
Kasia/Figa

26 sierpnia 2008, 11:49

dzięki za potwierdzenie moich domysłów co do "wszystkomającego" RC itp. :lol:
Chyba póki co wybiorę Diamond (nie ma glukozaminy i chondroityny, ale i tak je podaję osobno), bo mniej tłusta od NGB, a labradory to znane odkurzacze i lubią utyć, a NGB dość tłusta, poza tym D ma wersję dla psiaków młodych, z jagnięciną.
Dzięki jeszcze raz, w imieniu Figi też :P
ODPOWIEDZ
  • Informacje