Dokładnie,
To dobrze ,że hodowczyni nie karmiła psa od 1 miesiąca karmą dla dorosłych,czy słyszała o takim zagadnieniu jak wzrost szczeniaka i jego zakończenie?Popełnia duże błędy i to się odbije na zdrowiu psa,nie moze być inaczej-niestety
Nutra Gold Pro Breeder
Robert A. pisze:Dokładnie,
To dobrze ,że hodowczyni nie karmiła psa od 1 miesiąca karmą dla dorosłych,czy słyszała o takim zagadnieniu jak wzrost szczeniaka i jego zakończenie?Popełnia duże błędy i to się odbije na zdrowiu psa,nie moze być inaczej-niestety
Ciekawe, bo na innym forum już niejeden mi odpisał, że tak właśnie robi, i psy mają się ok, cóż widać zdania specjalistów są podzielone. A ta pani od 30 lat hoduje tę rasę i chyba wie, co robi... Na razie jedzą RC Starter, więc jakiś strasznych rzeczy nie ma. Tak tylko zapytałam, co o tym sądzicie.
zdecydowanie ta Pani popełnia duży błąd , który może kosztować to zwierzę poważnymi zaburzeniami rozwoju. Przecież producent nie wyssał sobie z palca widełek pokarmowych. Składy karm juniorów i adultów są zupełnie inne. Mało tego u molosów są przesunięte te widełki na późniejsze przestawianie psa. Zrobisz jak zechcesz , ale dobrze poczytaj nawet ulotki czy też prospekty reklamowe tych karm.
W przypadku NG BB Białka jest 30% tłuszczu 20% i tu nikt na niczym nie straci ,ew tylko może być zbyt dobrze zbilansowana dla niektórych dorosłych psów,ale w dalszym ciągu nie ma mowy o stracie.
Nie śledziłem innych Breedersów ale w Nutrze jest ok.
Tak Robercie tylko takie proporcje białka i tłuszczu to są w co drugiej karmie High EnergyRobert A. pisze:W przypadku NG BB Białka jest 30% tłuszczu 20% i tu nikt na niczym nie straci ,ew tylko może być zbyt dobrze zbilansowana dla niektórych dorosłych psów,ale w dalszym ciągu nie ma mowy o stracie.
I Tu przyznaję rację.
Natomiast w kwestii karmienia psa młodego karmami dla dorosłych,jest całkowicie nie na miejscu.W większości karmy Adult sa mniej wartośćiowe pod wieloma względami tylko po co ja Tobie to wszystko piszę jak Ty możesz sama książkę na ten temat napisać(masz dużą wiedzę)
Gosska pozdrawiam
Natomiast w kwestii karmienia psa młodego karmami dla dorosłych,jest całkowicie nie na miejscu.W większości karmy Adult sa mniej wartośćiowe pod wieloma względami tylko po co ja Tobie to wszystko piszę jak Ty możesz sama książkę na ten temat napisać(masz dużą wiedzę)
Gosska pozdrawiam
No ja wychodzę z założenia, ze dorosłemu psu ew. mogę podać karmę dla młodych psów, zwłaszcza jak mam psa który pracuje, wtedy jego organizm czerpie więcej składników z pożywienia... Natomiast młodemu raczej bym dawała karmę dla młodych psów... wiadomo, w razie W, nic się nie stanie jak podasz adulta, ale nie na dłuższą metę.
Jak zapewne wiesz - producent zapewnia, że tak. Nie podawałam nigdy tej karmy ale będziemy próbowali, z tym, że moje psy są dorosłe i nie są labkami. Bez względu na rodzaj karmy dla labradora koniecznie podawaj dodatkowo suplement na stawy (Dolfos Arthrofos wychodzi najtaniej).Anonymous pisze:czy 7 msc labradorce mozna dawac Nutra gold breeders bag?
Wielki dzieki,pisalam do dystrybutora i odpisal iz mimo ze producent zaleca w kazdym wieku,on poleca od roku.Pomyslalam wiec o Brit junior large brred czy do tej karmy tez dawac jakies witaminy?Teraz poniewaz karma marna-dog chow z jagniecina mamy can-vit z glukozamina.To moj pierwszy pies,jest u mnie od dwoch msc.A im wiecej czytam tym wieksze watpliwosci.
A powiedz jaką kwotę miesięcznie możesz łącznie przeznaczyć na karmę i preparat na stawy dla suni? Będzie łatwiej doradzić coś optymalnego.Anonymous pisze:Wielki dzieki,pisalam do dystrybutora i odpisal iz mimo ze producent zaleca w kazdym wieku,on poleca od roku.Pomyslalam wiec o Brit junior large brred czy do tej karmy tez dawac jakies witaminy?Teraz poniewaz karma marna-dog chow z jagniecina mamy can-vit z glukozamina.To moj pierwszy pies,jest u mnie od dwoch msc.A im wiecej czytam tym wieksze watpliwosci.
Trudno powiedziec sz miesiace ze moge zafundowac naprawde dobra karme,ale sa miesiace ze trzeba patrzyc za czyms tanim.Doszlam wiec do wniosku ze zeby nie robic rewolucji psu stale czyms innym to lepiej cos niedrogiego.Kiedy ja wzielam gosc twierdzil ze karmil acana lamb i rice a ona tego nie chciala jesc,miala biegunke.Kupilam dog chow i jest ok.Ale tu znowu wyczytalam ze to niezbyt dobra karma.Dlatego pomyslalam o Brit albo Arion i jakies preparaty do tego.Tak zeby bylo mnie stac zawsze.Mysle ze 150,w lepszych okresach wiecej.
Ja bym w Twojej sytuacji wybrała tę karmę Brit Care Junior Large Breed Lamb&Rice.
To taki podkręcony Brit Oszczędzisz kilka zł na witaminach (do tej karmy nie dodawałabym już żadnych witamin). 12 kg powinno wystarczyć na miesiąc. Preparat na stawy tak czy inaczej dla labka będzie niezbędny ale nie Canvit z glukozaminą, a Dolfos Arthrofos. 90 tabletek starczyłoby na ponad 3 miesiące. W sumie wyszłoby ok. 160 zł miesięcznie.
To taki podkręcony Brit Oszczędzisz kilka zł na witaminach (do tej karmy nie dodawałabym już żadnych witamin). 12 kg powinno wystarczyć na miesiąc. Preparat na stawy tak czy inaczej dla labka będzie niezbędny ale nie Canvit z glukozaminą, a Dolfos Arthrofos. 90 tabletek starczyłoby na ponad 3 miesiące. W sumie wyszłoby ok. 160 zł miesięcznie.