Nutra Gold Pro Breeder

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Robert A.

23 czerwca 2009, 22:29

Od kiedy to Importer zna lepiej karmę od producenta,i dla czego podał błędne info?
Breedersem karmiłem kilka szczeniaków i jest ok.
ursa81

23 czerwca 2009, 23:17

Robert A. pisze:Od kiedy to Importer zna lepiej karmę od producenta,i dla czego podał błędne info?
Breedersem karmiłem kilka szczeniaków i jest ok.
Właśnie, to trochę dziwne ale nie chciałam o tym dyskutować bo nie znam karmy. W jej składzie nie podoba mi się tylko, że kukurydza rozbita jest na dwa składniki: kukurydzę i mączkę kukurydzianą (ale to nie jest najgorzej bo np. w Pro Planie jest rozbita na 3). Pomimo deklarowanego dodatku glukozaminy i hondroityny ich zawartość w karmie jest niewielka (co przy podawaniu dodatkowo preparatu nie ma akurat znaczenia). No ale psy nie czytają składów karm więc mam nadzieję, że moim przypasuje ta karma, a jak nie ta to delikatniejszy Luposan. Pomyślałam właśnie o Luposanie w przypadku powyższej labradorki ale to też karma bez rozdziału na Adulta i Juniora, a ponadto trudno doradzać coś co dopiero jedzie do mnie kurierem i czego się jeszcze nie jadło :)
Awatar użytkownika
Robert A.

24 czerwca 2009, 08:03

Kukurydza jest rozbita,ale kurczak tez jest podwójnie na pierwszych miejscach :) .Osobiście nie znam i nie trafiłem jeszcze na lepszą karmę w tym przedziale cenowym i wagowym :)Podkreślę jeszcze raz w tym przedziale cenowym i wagowym .Jeśli ktoś ma lepszą propozycję to chętnie ją zobaczę.
:)
Pozdrawiam.
Gość

24 czerwca 2009, 09:05

Bardzo dziekuje za pomoc z tym co proponujesz nie powinno byc problemu.Jeszcze jedno pytanie czy jak skonczy rok przejsc na Nutre gold breeders bag czy lepiej pozostac przy Brit.
ursa81

24 czerwca 2009, 11:09

Bardzo dziekuje za pomoc z tym co proponujesz nie powinno byc problemu.Jeszcze jedno pytanie czy jak skonczy rok przejsc na Nutre gold breeders bag czy lepiej pozostac przy Brit.
Jeśli zdecydujesz się na Brit Care Junior Large Breed to nim należałoby karmić sunię tak do 15-18 miesięcy (znaczy aż osiągnie taki wiek). A później jeśli będziesz z tej karmy zadowolona i będzie dobrze suczce służyła to sama zadecydujesz czy chcesz kontynuować (w wersji Adult) czy szukać czegoś nowego, być może tańszego (ale na szczeniaku oszczędzać nie warto, to pewne). Nie chciałam przez to powiedzieć, że Nutra BB jest zła bo z tego co o niej czytałam i słyszałam jest rewelacyjna ale może hypoalergiczna karma byłaby lepsza dla labradorki. Teraz je jagnięcinę i jest wszystko ok więc może warto iść tym tropem ale wśród karm lepszych niż Purina Dog Chow. Zarówno zwykły Brit jak i Nutra Nuggets będą lepsze niż obecna karma. Brit Care i Nutra BB będą o niebo lepsze :)

Trzeba pamiętać, że nawet karma najwyższej klasy może nie podpasować z różnych powodów. Trzeba spróbować.
Kukurydza jest rozbita,ale kurczak tez jest podwójnie na pierwszych miejscach Smile .Osobiście nie znam i nie trafiłem jeszcze na lepszą karmę w tym przedziale cenowym i wagowym :)Podkreślę jeszcze raz w tym przedziale cenowym i wagowym .Jeśli ktoś ma lepszą propozycję to chętnie ją zobaczę.
Faktycznie. To, że kukurydza podzielona zauważyłam ale, że kurczak to już nie! Czyli szklanka jest dla mnie do połowy pusta ;) A z Luposanu nie jesteś już tak zadowolony Robercie jak z Nutry? Czy te zwiększone pobieranie wody przez psa jest znaczne, a jeśli tak to czy obserwujesz zwiększony obwód brzucha po posiłku (brzucha psa rzecz jasna hihi)?
Awatar użytkownika
Robert A.

24 czerwca 2009, 12:08

Luposan jest i będzie bo jest konieczny-niestety,natomiast mam łącznie 4 psy z czego 2 jedzą Nutrę Breeders Bag.
Po Luposanie pies pije więcej wody ,ale brzuch optycznie pozostaje podobny.Jeszcze jedno qupy są objętościowo większe,ale za to konsystencja idealna,a były z tym ciągłe problemy.
OWCZARZ2

24 czerwca 2009, 23:32

ursa81 pisze:
Jeśli zdecydujesz się na Brit Care Junior Large Breed to nim należałoby karmić sunię tak do 15-18 miesięcy (znaczy aż osiągnie taki wiek). A później jeśli będziesz z tej karmy zadowolona i będzie dobrze suczce służyła to sama zadecydujesz czy chcesz kontynuować (w wersji Adult) czy szukać czegoś nowego, być może tańszego (ale na szczeniaku oszczędzać nie warto, to pewne). Nie chciałam przez to powiedzieć, że Nutra BB jest zła bo z tego co o niej czytałam i słyszałam jest rewelacyjna ale może hypoalergiczna karma byłaby lepsza dla labradorki. Teraz je jagnięcinę i jest wszystko ok więc może warto iść tym tropem ale wśród karm lepszych niż Purina Dog Chow. Zarówno zwykły Brit jak i Nutra Nuggets będą lepsze niż obecna karma. Brit Care i Nutra BB będą o niebo lepsze :)

Trzeba pamiętać, że nawet karma najwyższej klasy może nie podpasować z różnych powodów. Trzeba spróbować.
Kukurydza jest rozbita,ale kurczak tez jest podwójnie na pierwszych miejscach Smile .Osobiście nie znam i nie trafiłem jeszcze na lepszą karmę w tym przedziale cenowym i wagowym :)Podkreślę jeszcze raz w tym przedziale cenowym i wagowym .Jeśli ktoś ma lepszą propozycję to chętnie ją zobaczę.
Faktycznie. To, że kukurydza podzielona zauważyłam ale, że kurczak to już nie! Czyli szklanka jest dla mnie do połowy pusta ;) A z Luposanu nie jesteś już tak zadowolony Robercie jak z Nutry? Czy te zwiększone pobieranie wody przez psa jest znaczne, a jeśli tak to czy obserwujesz zwiększony obwód brzucha po posiłku (brzucha psa rzecz jasna hihi)?
Tak, ja nie karmiłem Nutrą Breeders Bag natomiast jeśli chodzi o karmę Brit Care tą każdą wersję tej karmy mogę z czystym sumieniem polecić.

Ktoś pisał wcześniej, że to taki wzbogacony zwykły Brit. Zeby była janość to Brit Care jest dużo lepsza jakościowo od zwykłej linii Brita.

Z własnego doświadczenia mojemu pieskowi swego czasu bardzo przypasowała karma Brit Care, kupki idealne, zero alergii, piękny wygląd sierści, sam byłem zaskoczony, no ale Czesi zaczynają gonić czołówkę. Bardzo udana karma za nieduże pieniądze.
goskaaa

25 czerwca 2009, 17:51

Ja również ostatnio sukę skarmiałam Brit Care, wersją Large Breed, i całkiem całkiem... Byłam zadowolona, kupy się trochę rozlużnily w stosunku do tych po-acanowych, ale nie było zle, było w normie.
Jednak co mnie bardzo zaskoczyło, od jakiegoś czasu mam bardzo dużą styczność z czeskim środowiskiem kynologicznym, i oni nie mają zaufania do Brita, Fitmina, itd... wprawdzie faktycznie doceniają serię Care, ale mimo wszystko... są na nie.
W każdym razie my wróciłyśmy do Acany z serii Provincial, i jestem w pełni usatysfakcjonowana, teraz je akurat Grasslanda. Dla nas sprawdza się wyśmienicie, zarówno od strony fizjologiczno - eksterierowej suki, jak i w treningu.
OWCZARZ2

26 czerwca 2009, 00:31

Widać każdy pies jest indywidualnością :) U mojego z kolei odwrotnie..po nowej Acanie wypróżnienia nie były złe ale trochę bardziej luźne natomiast gdy skarmiałem Britem Care wypróżnienia małe o wzorcowej konsystencji :)
Jeśli chodzi o karmy produkowane w Czechach, nie mam rozeznania jak postrzegają hodowcy z Czech rodzime karmy, natomiast jeśli już miałbym z czystym sumieniem komukolwiek polecić karmę tam wyprodukowaną to tylko linię Care, bo już Fitmin jest dużo gorszą jakościowo karmą, nie mówiąc już o takich karmach jak Dibaq itd....
Awatar użytkownika
Robert A.

26 czerwca 2009, 10:29

Zapomniałeś o Bono Czeskiej karmie (nie U2) to jest tragedia pod każdym względem. :wink:
OWCZARZ2

26 czerwca 2009, 22:01

No tak :D
ursa81

26 czerwca 2009, 22:29

Dla odmiany większość Niemców uważa, że Bosch i Bewi Dog to najlepsze karmy. Fakt, nie są złe ale bez przesady ;)
goskaaa

27 czerwca 2009, 09:19

ursa81 pisze:Dla odmiany większość Niemców uważa, że Bosch i Bewi Dog to najlepsze karmy. Fakt, nie są złe ale bez przesady ;)
Dla Niemców wszystko co ich jest najlepsze ;)
Jak się podpytywałam Czechów, to wynika to chyba bardziej z utraty zaufania do tych karm, gdyż kiedyś robili oni straszny shit, i w chwili obecnej środowisko psiarzy poprostu ciężko przekonać... Czesi mają świra jeszcze większego na punkcie psów niż Polacy, także nic dziwnego że zą bardzo zachowawczy.
Awatar użytkownika
Robert A.

27 czerwca 2009, 23:36

Karmy z USA chwalę i to w większości,ale i Luposan Niemiecki polecam dla wrażliwych.
Generalnie dużo koncernów zrobiło krok w przód i poprawili jakosć,produkcję itd(nie mieli wyjścia)obecnie klient wie dużo więcej na temat jakości ,składu karm niż kilka lat temu :)
Ania_od_Drixa

18 sierpnia 2009, 10:23

czy karma Nutra Gold Breedres Bag będzie odpowiednią karmą dla Landseerowego Szczeniaka?
przestudiowałam i studiuje składy Brita Care, DN i Bento kronen Lamb&Rice - i tracę głowę przy proporcji skład i jakość=cena... hodowca karmi Bento, ale mnie osobiście karma nie przekonuje - dodam że mam jeszcze rocznego Berneńczyka (obecnie na Kobersie) i wiem że będzie maluchowi podjadał z michy, więc karma dla szczona musiałaby być dośc ekonomiczna :wink:
dystrybutor karmy NG poleca mi dla piesia : Premium Edge vs Diamondsa vs Chicken Soup
z góry dzięki za podpowiedź :roll:
ODPOWIEDZ
  • Informacje