Tak jak napisałaś najlepsze karmy w swoim składzie na 1 miejscu maja mięsa a na drugim mączki lub odwrotnie(mięso to podstawa)

Domyślam się, że mogłaś sie posługiwać artykułem np na forum amstafowo-pitbullowym, jeśli to ten o którym myslę, to faktycznie Orijena można wg tych wytycznych postawic na 1 miejscu, ale jak ci wyszedł ANF to nie mam pojęcia.... bo wg mnie ze znanych mi karm to ja bym kolejnno umieściła TOTW, Acany z serii Provincial itd... a jeśli chodzi o karmy dla szczeniąt to również predzej Acana, czy jakaś Nutra Gold niż ANF.Mari pisze:ja ostatnio robiłam porównanie składów karm dla szczeniąt (z wytycznymi artykułu zamieszczonego na jednym z forów) i wyszło mi że najlepszy skład ma Orijen, potem ANF
Witaj, dzięki za uznanie. Ja też się z Tobą zgadzam. Dziwi mnie trochę to, że lekarz nie ma orientacji co do żywienia swoich pacjentów. Nie trzeba kończyć studiów, żeby wiedzieć, że dieta ma podstawowy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie każdego organizmu, powinna być zgodna z jego fizjologią. Nie kończyłam weterynarii, ale chyba anatomię i fizjologię psa czy kota weci znają. Może gdybyśmy karmili nasze psy tak jak mięsożerców (bez soi, pszenicy, ryżu, kukurydzy i innych tzw. wypełniaczy) nie byłyby potrzebne żadne diety tzw. weterynaryjne (może wyjątkowych przypadkach jak choroby wrodzone, urazy, uczulenia). Niewykluczone, że choroby układu pokarmowego, w tym wątroby, układu krążęnia, choroby nerek, zwłaszcza kiedy pojawiają się w późniejszym wieku są spowodowane nieprawidłową dietą, z czym organizm przez jakiś czas jakoś sobie radził, aż w końcu zachorował. Tylko wtedy już nikt nie szuka przyczyny w nieprawidłowym, niedostosowanym do fizjologii organizmu odżywianiu. Nie wiem jak to wygląda dziś, ale spotkałam się z opinią wetów, że psom w starszym wieku, a mój leoś wchodzi w taki wiek należy ograniczyć ilość białka w diecie, bo białko nadmiernie obciąża nerki. Swoją drogą nie wiem, czym się różnią nerki wilka czy szakala od nerek psa. Trudno mi sobie wyobrazić wilka, który mówi sobie: No, stary, najmłodszy już nie jesteś, musisz przerzucić się na trochę inną dietę, mniej mięsa.goskaaa pisze:dydusia, bardzo fajny post... w pełni się z Tobą zgadzam.
Obecnie mam 8,5 tyg szczeniaka (rasy średniej) jeszcze w hodowli jadła Orijen Puppy, i u mnie równiez, i mam zamiar ją na tym pociągnać tak do 6-7 miesiąca życia. Przy okazji i starsza suka - jako, że pracuje i trenuje, równiez wcina z młodą tego puppisia. Młodej jeszcze kupy się wachają, gdyż jada też jako pozostałe posiłki mięsko z warzywami i witaminami itp, ale stara wypróżnia się wzorcowo, kupy są malutkie, twarde, nawet tak nie śmierdzą. Sama jestem ciekawa jak się szczyl będzie rozwijał, ale mając do porównania psy koleżanki, która od małego prowadziła je właśnie na Orijen Puppy, jestem dobrej myśli... za jakieś pół roku zdam relację
Co do tego, że weci nie polecają... powiem tak od swojej strony, mój ex tż jest wetem... Przedstawiciele koncernów które produkują takie karmy jak Hills, Eukanuba, RC, przedstawiają lekarzom często oferty "współpracy"... i tak w zamian za coś tam, karmy stoją jako próbki, sa polecane klientom itp... Ale też z drugiej strony firmy te robią karmy specjalistyczne, które są na prawdę skuteczne, i lekarze mają to potwierdzone przypadakmi konkretnych pacjentów, więc skoro te są takie super, to i reszta też powinna ... Lekarz wet. to nie jest specjalista ds. żywienia psów czy kotów... nawet nie ma takiego przedmiotu na studiachJeżeli któryś się jakoś bardziej orientuje, to dlatego, że pewnie sam hoduje jakies zwierzaki, albo po prostu z zamiłowania...
Lepiej porad ds. żywienia szukać u hodowców, ale i to trzeba trafić, bo jest sporo hodowli sponsorowanych przez jakiegoś producenta karmy, wiec oczywiste, że moga ją polecać. Ja polecam dużo rozmów z hodowcami psów użytkowych, pracujących itd... mi takie porady i podglądanie sposobu karmienia, suplementacji itp dały najwięcej. Ludzie hodujący takie psy, mają efekty pracy ukazywane co sezon, widzimy jak na dłoni, jak pies wygląda, jakie osiąga rezultaty, a sposób karmienia ma na to olbrzymii wpływ.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości