dzis zauwazylam u Mamby wielkie platy lupiezu, a jak zaczelam ogladac skore to sie przerazilam-luszczy sie i do tego wychodzi jej siersc co to moze byc???? alergia??? czy jakis inny objaw??? wczoraj bylam u weta, ale tego nie bylo, dzis Mamba dostala antybiotyk (synulox) na dziasla (WRESZCIE), ale to niemozliwe, zeby od niego
obecnie jest na acanie, hill'sie oral (koncowka), filetach indyczych i codziennie dostaje pol saszetki na spolke z Kicia miamora w saszetkach, co tydzien watrobka i tunczyk z puszki oraz 2-3 razy w tyg jogurt nat. i zoltko surowe-to jest jej menu i Kici tez-ale Kici nic nie jest, a u Mamby jeszcze jest troche szorstka siersc od polowy tulowia, ale tez bylam z tym u weta 2 tyg. temu i wykapalam Mambe w szamponie selenowym dla psow dr seidla-poza tym Mamba dostaje od 2 tygodni gammolen
czy mam sie martwic??? narazie jest na obserwacji
Mamba juz zdrowa :)))
Ostatnio zmieniony 25 października 2006, 17:29 przez diana, łącznie zmieniany 9 razy.
powinien to dokładnie zbadać lekarz, bez tego to tak jakby przepowiadać pogode nie znając pory roku.
ale u lekarza bylam wczoraj i o tym wie, tylko nie byly to az tak duze zmiany-bylam tez 2 tyg temu i od tego czasu Mambe leczymy
dzis tez dzwonialam i powiedzialam o problemie i narazie mam nic nie robic, tylko pobserwowac i wykapac w szapmonie dr seidla selenowym dla posw-ale zawsze lepiej zapytac sie drugiego lekarza dlatego pytam:czy to moga byc objawy alergii?? czy moze grzyb??
dzis tez dzwonialam i powiedzialam o problemie i narazie mam nic nie robic, tylko pobserwowac i wykapac w szapmonie dr seidla selenowym dla posw-ale zawsze lepiej zapytac sie drugiego lekarza dlatego pytam:czy to moga byc objawy alergii?? czy moze grzyb??
to może być masa przyczyn i ciężko to skwitować dwoma propozycjami twojej diagnozy. Na prawdę trzeba byłoby zbadać tą skóre.
aha-no to mam teraz duzy problem mam nadzieje, ze to nie jest nic groznego
dziekuje za odpowiedz
bede pisac, jak idzie leczenie i co jest przyczyna...
dziekuje za odpowiedz
bede pisac, jak idzie leczenie i co jest przyczyna...
Mam nadzieję diano, że to nic groźnego. Powodzenia w leczeniu kiciulki! Trzymam kciuki!
dzieki bardzo ja tez mam taka nadzieje
dzis kicia byla znowu wykapana w leczniczym szamponie, ale ze stresu zesiusiala sie do wanny czeka ja jeszcze jedna kapiel, a moze i wiecej i nie wiem jak sobie z tym poradzic???
dzis kicia byla znowu wykapana w leczniczym szamponie, ale ze stresu zesiusiala sie do wanny czeka ja jeszcze jedna kapiel, a moze i wiecej i nie wiem jak sobie z tym poradzic???
i znowu wizyta u weterynarza-Mamba strasznie sie stresuje-ale trudno
Mamba dostala zastrzyk (musze sie spytac, bo ze stresow zapomnialam, a w ksiazeczce jest niewyraznie napisane), ma jeszcze brac przez tydzien synulox, bo dziaslo nadal czerwone, musze jej podawac witavet-12 dni przez 3 miesiace, nadal gammolen i zmiana menu w 100%-nie moze jesc nic oprocz RC exigent (55 g dziennie)+ woda
w poniedzialek jeszcze jeden zastrzyk-a potem czekamy...
wterynarz wyraznie mi powiedzial, ze zabardzo kombinowalam z zywieniem
Mamba dostala zastrzyk (musze sie spytac, bo ze stresow zapomnialam, a w ksiazeczce jest niewyraznie napisane), ma jeszcze brac przez tydzien synulox, bo dziaslo nadal czerwone, musze jej podawac witavet-12 dni przez 3 miesiace, nadal gammolen i zmiana menu w 100%-nie moze jesc nic oprocz RC exigent (55 g dziennie)+ woda
w poniedzialek jeszcze jeden zastrzyk-a potem czekamy...
wterynarz wyraznie mi powiedzial, ze zabardzo kombinowalam z zywieniem
i kolejna wizyta i zastrzyk-znowu nie pamietam nazwy, ale wiem, ze jest przeciwzapalny
dziasla po antybiotyku juz sa ladne, rozowe kaciki oczek wrocily do normy-tylko nie wiem, czmu byly spuchniete skora sie nie luszczy, ale nadal sucha, a siersc szorstka-od polowy tulowia
generalnie wszystko wraca do normy-ale w sumie po takiej dawce lekow to sie nie dziwie
martwi mnie tylko, ze Mamba tak malo je suchej karmy, a przeciez tylko to ma do jedzenia plus woda, ktorej malo pije-czy mam ja poic strzykawka??? i ile w ogole powinien wypic kociak wody, jesli jest tylko na suchej???
27.06
dzis wypila wiecej wody-co mnie cieszy, do suchej podchodzi wreszcie, co tez mnie cieszy, tylko ze malo jej je i widac, ze schudla-czy takie male dawki jedzenia przy braniu lekow jej nie zaszkodza???
dziasla po antybiotyku juz sa ladne, rozowe kaciki oczek wrocily do normy-tylko nie wiem, czmu byly spuchniete skora sie nie luszczy, ale nadal sucha, a siersc szorstka-od polowy tulowia
generalnie wszystko wraca do normy-ale w sumie po takiej dawce lekow to sie nie dziwie
martwi mnie tylko, ze Mamba tak malo je suchej karmy, a przeciez tylko to ma do jedzenia plus woda, ktorej malo pije-czy mam ja poic strzykawka??? i ile w ogole powinien wypic kociak wody, jesli jest tylko na suchej???
27.06
dzis wypila wiecej wody-co mnie cieszy, do suchej podchodzi wreszcie, co tez mnie cieszy, tylko ze malo jej je i widac, ze schudla-czy takie male dawki jedzenia przy braniu lekow jej nie zaszkodza???
no wreszcie je i pije czyli prawie sie przestawila-ale znowu dzis wrocil lupiez i wypadanie siersci :(obejrzalam ja dokladnie-siersc jest nieladna od polowy tulowia, jest jej malo, jest szorstka, tlusta a cala Mamba jest jakby poczochrana, a wypada jej nie czarna tylko ruda siersc i w ogole jest ruda przy skorze-co to moze byc
wczoraj skonczyla brac antybiotyk, teraz zostal jej witavet i gammolen...
wczoraj skonczyla brac antybiotyk, teraz zostal jej witavet i gammolen...
schudla mi 300 g-a to dla nie j bardzo duzo czyli nie ma poprawy-do tego znowu ma sucha luszczaca sie skore, brzydka siersc, niedlugo jej cala wypadnie-co sie dzieje???? co jej jest??? jaka choroba tak sie zaczyna??? moze to przebialczenie??? moze za duzo dawalam jej miesa kurzego??? martwie sie coraz bardziej w poniedzialek ide do lekarza
Strasznie mi przykro, że macie obie takie kłopoty I jeszcze bardziej mi smutno, że nie potrafię nic poradzić-zupełnie nie znam się na takich dolegliwościach bo nie przerabialiśmy tego z Fiodorem (na szczęście). Może trzeba zrobić jakieś testy alergiczne, pobrać naskórek do analizy, sama nie wiem... A może to uczulenie właśnie na drób? Napisz od razu, co powiedział lekarz. A póki co, to będziemy mocno trzymać kciuki (i łapki), żeby z kiciulką wszystko było dobrze. Trzymajcie się
dzieki bardzo
jak rozmawialam z wetem w czwartek i pytalam sie co jej jest, to jeszcze nie wiedzial-moze czegos dowiem sie w poniedzialek??
ale czy uczulenie na drob objawia sie w ten spodob??? no i schudla mi az tyle??? dziwne to bardzo...moze wreszcie pobierze krew do badnia, moze tak dowiem sie co Mambie dolega
jak cos bede wiedziec, to na 100% napisze
jak rozmawialam z wetem w czwartek i pytalam sie co jej jest, to jeszcze nie wiedzial-moze czegos dowiem sie w poniedzialek??
ale czy uczulenie na drob objawia sie w ten spodob??? no i schudla mi az tyle??? dziwne to bardzo...moze wreszcie pobierze krew do badnia, moze tak dowiem sie co Mambie dolega
jak cos bede wiedziec, to na 100% napisze
jeszcze schudla 100g-wazy juz 2,5 kg-czy to mozliwe, ze od zmiany diety tylko na sucha??? jutro ide do lekarza-przeciez ona mi zejdzie z tego swiata
coś z nią jest bardzo nie tak, powinien ją zbadać BARDZO dokładnie lekarz