pytanie o pseudohodowle

Dyskusje związane z hodowlami psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
cockermanka

18 kwietnia 2012, 20:39

SleepingSun pisze:to w takim razie ja mam pytanie do Ciebie i do ramzesa (bo zakładam, że hodowla w jego linku należy do niego) - co jeśli suka nie chce aby wybrany przez was partner ją pokrył?
Jeszcze mi się to nie zdarzyło, ale w takiej sytuacji można wykorzystać dobrodziejstwo inseminacji. Bezstresowo dla suczki.
SleepingSun

18 kwietnia 2012, 20:39

w dalszym ciągu czekam na odpowiedz naszych forumowych hodowców. I broń boże nie złośliwie. Uważacie się za osoby kochające zwierzęta i rozmnażające z pasji. Nie sądzę żeby ktoś kto kocha swoją sunię pozwalał na jej gwałt, czy sztucznie zapładniał, zgadza się? Bo mnie jak o tym czytam robi się co najmniej niedobrze.
isabelle30

18 kwietnia 2012, 20:52

cockermanka pisze:
SleepingSun pisze:to w takim razie ja mam pytanie do Ciebie i do ramzesa (bo zakładam, że hodowla w jego linku należy do niego) - co jeśli suka nie chce aby wybrany przez was partner ją pokrył?
Jeszcze mi się to nie zdarzyło, ale w takiej sytuacji można wykorzystać dobrodziejstwo inseminacji. Bezstresowo dla suczki.
Jakie bezstresowo? O czym ty mówisz dziewczyno? Miałaś kiedyś taką sztuczną inseminację? Skoro nie chciała się bzykać z tym czy innym partnerem, to może wogóle nie nadaje się na matkę? Wyobraź sobie że nie chcesz mieć dzieci, wogóle albo z dwoma przedstawionymi ci partnerami. Ale twoi rodzice chcą mieć wnuki, już teraz. I co? Sztuczna inseminacja, ciąża i poród będą dla ciebie bezstresowowe? Całą ta szopka przy inseminacji choćby.... bo suka sama na fotel nie wskakuje, nóżek nie rozkłada przy pełnym uśmiechu? A wszystko to robiąludzie którym ufa jak ty rodzicom prawda? Może zbyt dosadne porównanie, ale bardzo trafne. Bo wyobraź sobie że twoja suczka tak samo sie boi, ma te same emocje co ty, tak samo odczuwa strach i ból fizyczny
ramzes123

18 kwietnia 2012, 20:53

SleepingSun pisze:
cockermanka pisze:
ramzes123 pisze:I całkiem słusznie, bo patrzenie na ukochaną rasę jak na źródło dochodu jest błędne. To nie biznes. To pasja. Niestety z zewnątrz całkiem wygląda to inaczej, a szkoda, że najwięcej do powiedzenia maja osoby, które znają pewne rzeczy ze słyszenia.
Dokładnie...
Isabelle30, patrzenie na PRAWDZIWĄ hodowlę przez pryzmat biznesu jest z założenia błędne...ale tak patrzą osoby, które o prawdziwym hodowaniu (nie o produkcji,ile regulamin pozwala) nie mają pojęcia...

to w takim razie ja mam pytanie do Ciebie i do ramzesa (bo zakładam, że hodowla w jego linku należy do niego) - co jeśli suka nie chce aby wybrany przez was partner ją pokrył?
Tak, link jest mój. Ogólnie rzecz ujmując ja jestem za inseminacją, z wielu powodów, olbrzymy nie kryją się łatwo, poza tym pozwala to uniknąć ryzyka związanego z chorobami przenoszonymi drogą płciową.
isabelle30

18 kwietnia 2012, 20:56

A wystarczyłoby zrobić badania przed kryciem....
A może zbyt wielkie te olbrzymy sie udało wyhodować hodowcom? Może chodzi tu bardziej o zbyt duże różnice wagowe między suką i psem, dochodzące do ponad 10 kg? To dar natury czy dzieło hodowców, poprawiające rasę? Po co to? Po co tworzyc chore psy które nie są w stanie kryć naturalnie, rodzić naturalnie. Po co?

ps. byłam Ramzes na stronie twojej hodowli. Czy twoja suka ma jakieś życie oprócz wystaw? Może bawić się, biegać, taplać się w błocie, brudzić, kołtunić w wysokich trawach? Czy jej życie sprowadza sie do kolejnych zabiegów pielęgnacyjnych przed kolejną w danym miesiącu wystawą, oglądaniu świata zza szyby samochodu, a jedyna atrakcja w jej życiu to ring wystawowy.
Swoją drogą piękna bernardynka
Ostatnio zmieniony 18 kwietnia 2012, 21:01 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
SleepingSun

18 kwietnia 2012, 20:59

o mój boże. to jest chore.
ramzes123

18 kwietnia 2012, 21:00

isabelle30 pisze:A wystarczyłoby zrobić badania przed kryciem....
A może zbyt wielkie te olbrzymy sie udało wyhodować hodowcom? Może chodzi tu bardziej o zbyt duże różnice wagowe między suką i psem, dochodzące do ponad 10 kg? To dar natury czy dzieło hodowców, poprawiające rasę? Po co to? Po co tworzyc chore psy które nie są w stanie kryć naturalnie, rodzić naturalnie. Po co?
Dziękuję za radę odnośnie badań, bardzo odkrywczą, ale ja nie zaryzykuję.
Resztę pominę milczeniem, bo jesteś na każdy temat, ale może byś się zastanowiła przed pisaniem podobnych bzdur typu "chore psy". Myslenie nie zaszkodzi.
ramzes123

18 kwietnia 2012, 21:02

SleepingSun pisze:o mój boże. to jest chore.
Co jest chore? Chyba opinia isabell, która na temat olbrzymów wie tyle co nic.
isabelle30

18 kwietnia 2012, 21:04

Sory ale psy zbyt wielkie mające skłonności do dysplazji, są chore. suki które nie są w stanie utrzymać zbyt wielkiego samca, muszą być sztucznie inseminowane są chore....ta piękna i tak wspaniale użytkowa rasa obecnie jest chora. Te psy w tej chwili nie nadają się już do swojej pracy. Zostały wyhodowane w jakimś konkretnym celu, nie dla urody czy swojej wielkości. Hodowcy, stawiający na wygląd, spartaczyli kolejną rasę. To jest chore!
isabelle30

18 kwietnia 2012, 21:05

ramzes123 pisze:
SleepingSun pisze:o mój boże. to jest chore.
Co jest chore? Chyba opinia isabell, która na temat olbrzymów wie tyle co nic.
taaaa, bo mój piesek jest maleńki.....

włąsnie doczytałam wzorzec. Różnica wagi między suka a psem u bernardynów to 15 kg! To jest chore!
SleepingSun

18 kwietnia 2012, 21:08

to jest chore co się robi. Szanuję was, nie będę się sprzeczać o etykę i moralność. Nie miałam bladego pojęcia, że tak się to odbywa... Uważam, że nie powinno się zmuszać suki do ciąży z nieodpowiednim dla niej partnerem. Ja tak uważam, czyli osoba nie hodująca psów i nie mająca o tym zielonego pojęcia. Jednak sądzę (i szanujmy wzajemne opinie) że suki odrzucają samców nie bez powodu. Co wam, hodowcom stoi na przeszkodzie znalezienie takiego samca, który będzie suce pasował? Czy poczekanie do następnej cieczki będzie aż takim wyrzeczeniem? A sprowadzenie kilku samców na wszelki wypadek za dużym kosztem? Ale w końcu nie chodzi o pieniądze, więc o co konkretnie?
ramzes123

18 kwietnia 2012, 21:13

isabelle30 pisze:A wystarczyłoby zrobić badania przed kryciem....

ps. byłam Ramzes na stronie twojej hodowli. Czy twoja suka ma jakieś życie oprócz wystaw? Może bawić się, biegać, taplać się w błocie, brudzić, kołtunić w wysokich trawach? Czy jej życie sprowadza sie do kolejnych zabiegów pielęgnacyjnych przed kolejną w danym miesiącu wystawą, oglądaniu świata zza szyby samochodu, a jedyna atrakcja w jej życiu to ring wystawowy.
Swoją drogą piękna bernardynka
Odpowiedź na Twoje pytanie jest m.in w galerii.
Awatar użytkownika
Dardamell

18 kwietnia 2012, 21:15

.
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2013, 11:47 przez Dardamell, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cockermanka

18 kwietnia 2012, 21:58

isabelle30..wypisujesz takie bzdury,że aż żal czytać.... :shock: Nie wiem, skąd czerpiesz swoje wiadomości..ale zmień ich źródło...bo straszne farmazony tutaj serwujesz.
Najgorsze jest to,że jeszcze ktoś w te twoje bzdury uwierzy.... :roll:

Napisz mi w takim razie, jak sobie wyobrażasz ściągnięcie kilku reproduktorów z różnych stron świata,żeby suczka wybrała sobie partnera... (pomijam ten drobny szczegół, że zwyczajowo to sunia jedzie do reproduktora)
ramzes123

18 kwietnia 2012, 22:04

cockermanka pisze:isabelle30..wypisujesz takie bzdury,że aż żal czytać.... :shock: Nie wiem, skąd czerpiesz swoje wiadomości..ale zmień ich źródło...bo straszne farmazony tutaj serwujesz.
Najgorsze jest to,że jeszcze ktoś w te twoje bzdury uwierzy.... :roll:

Napisz mi w takim razie, jak sobie wyobrażasz ściągnięcie kilku reproduktorów z różnych stron świata,żeby suczka wybrała sobie partnera... (pomijam ten drobny szczegół, że zwyczajowo to sunia jedzie do reproduktora)
No właśnie, też jestem ciekawa :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje