Szczenięta bez rodowodów
nie ma czegoś takiego. z tego co wiem to ludzie wymyślili coś takiego aby wytłumaczyć większość psich "nieodpowiednich" zachowań
ja też mam jedno pytanie. skoro są tu znawcy psiej psychologii a ja źle odbieram pewne rzeczy to powiedźcie na podstawie tego co wiecie o psach:
co czuje (myśli czy jak to nazwać) suczka której właściciele pozwolili na zapłodnienie siłowe (typu suczka trzymana przez ludzi aby pies zrobił swoję)? nie mówię tu o takiej co jest obojętne wszystko, ale o TAKIEJ KTÓRA SIĘ PRZED TYM BRONI
ja też mam jedno pytanie. skoro są tu znawcy psiej psychologii a ja źle odbieram pewne rzeczy to powiedźcie na podstawie tego co wiecie o psach:
co czuje (myśli czy jak to nazwać) suczka której właściciele pozwolili na zapłodnienie siłowe (typu suczka trzymana przez ludzi aby pies zrobił swoję)? nie mówię tu o takiej co jest obojętne wszystko, ale o TAKIEJ KTÓRA SIĘ PRZED TYM BRONI
stres, ok tę cechę mamy wspólną z psami.
a więc jeżeli suczka w takim momencie czuje STRES (a każdy wie jaki jest szkodliwy) a mimo to ją do tego zmuszamy jest rzeczą dobrą? w imię czego dopuszcza się człowiek takich praktyk? odniosłam wrażenie że Dardamell nie ma nić przeciwko takim praktyką bo psy inaczej pojmują pojęcie seksu ale skoro wiadome jest że w tym momencie pies czuje stres to kochający opiekun nie powinien tego robić. i nie ważne czy zwierzak dostanie cechy ludzkie, roślinne czy jakie tam skoro oczywiste jest że czuje coś co jest nie fajne (uzgodniliśmy już że to stres)
a więc jeżeli suczka w takim momencie czuje STRES (a każdy wie jaki jest szkodliwy) a mimo to ją do tego zmuszamy jest rzeczą dobrą? w imię czego dopuszcza się człowiek takich praktyk? odniosłam wrażenie że Dardamell nie ma nić przeciwko takim praktyką bo psy inaczej pojmują pojęcie seksu ale skoro wiadome jest że w tym momencie pies czuje stres to kochający opiekun nie powinien tego robić. i nie ważne czy zwierzak dostanie cechy ludzkie, roślinne czy jakie tam skoro oczywiste jest że czuje coś co jest nie fajne (uzgodniliśmy już że to stres)
Ale czy my napisałyśmy że zrobiłybyśmy to naszym sukom?
Nie mam nic przeciwko inseminacji, ale swoich suk nie wpakowałabym w jakieś dziwne coś co ma ją przytrzymać. (suki się mogą wyrywać i piszczeć nawet jak chcą kopulacji i zrobić krzywdę sobie i psu)
Dardamell chciała tylko powiedzieć że dla psów seks to nie jest to samo co dla ludzi- chciała podkreślić tylko ten fakt, nie wypowiadała się na temat trzymania na siłę suki.
Nie mam nic przeciwko inseminacji, ale swoich suk nie wpakowałabym w jakieś dziwne coś co ma ją przytrzymać. (suki się mogą wyrywać i piszczeć nawet jak chcą kopulacji i zrobić krzywdę sobie i psu)
Dardamell chciała tylko powiedzieć że dla psów seks to nie jest to samo co dla ludzi- chciała podkreślić tylko ten fakt, nie wypowiadała się na temat trzymania na siłę suki.
Tłumacząc ludziom jakieś problemy żeby poprawić byt istoty można się a nawet wręcz dobrze jest odwołać się do ludzkich uczuć, odruchów, uczuć ale już na pewnym stopniu "wtajemniczenia" nie wolno zapominać że pies to pies, kot to kot, koń to koń a człowiek to człowiek. I skoro mamy takie możliwości trzeba zejść na sferę istnienia danego gatunku a nie uczłowieczać.
pierwsze dwie linijkipianistka pisze:Tłumacząc ludziom jakieś problemy żeby poprawić byt istoty można się a nawet wręcz dobrze jest odwołać się do ludzkich uczuć, odruchów, uczuć ale już na pewnym stopniu "wtajemniczenia" nie wolno zapominać że pies to pies, kot to kot, koń to koń a człowiek to człowiek. I skoro mamy takie możliwości trzeba zejść na sferę istnienia danego gatunku a nie uczłowieczać.
i to właśnie zrobiłam, a skoro ktoś mi wytyka że w ten sposób uczłowieczam psa, omijając całkowicie powód dla którego to robię to wychodzi na to że uważa za gorsze zło moje odwoływanie się do ludzkich emocji niż gwałt na psie
ostatnie zdanie cytowanego postu
tak, masz racje, złe jest dla np. psa uczłowieczanie go jeżeli mam go w domu, ale "dawanie" ludzkich uczuć psu czy innemu zwierzęciu z którym nie mam kontaktu po to tylko aby zobrazować jego cierpienie (sobie i innym) i to jest krytykowane uważam to za szukanie dziury w całym.
Ale Ty nie tylko w tym przypadku(do ukazania cierpienia) odwołujesz się do ludzkich emocji. Upierasz się przy zazdrości powołując się na to że psy są jak dzieci i porównujesz swoje psy z dziećmi.
To próby zrozumienia psa po ludzku, ale żeby zrozumieć psa trzeba odrzucić ludzie zachowania i nauczyć się psich.
To próby zrozumienia psa po ludzku, ale żeby zrozumieć psa trzeba odrzucić ludzie zachowania i nauczyć się psich.
Witam jestem nowa,wiem że zdania są podzielone,ale tu chodzi o dobro psów,jeżeli kupuje się od pseudo hodowcy nigdy nie mamy gwarancji że ten piesek wyrośnie na przedstawiciela swojej rasy,może być różnie ,jak malutka kuleczka to każdy kocha potem dorasta i jeżeli właściciele stwierdzą że to nie jest ten piesek którego oczekiwali to wyrzucają z domu lub oddają do schroniska ,choć zdarzają się ludzie którzy mimo wszystko kochają i dbają o tego pieska ,jeżeli nie chcecie psa z rodowodem to uwierzcie schroniska pękają w szwach,są różne fundację gdzie psy oddawane są do adopcji to chyba lepsze rozwiązanie niż powielanie psów bez rodowodów i skazywanie na bezdomność.....
Psy w typie to najdroższe mieszańce
Popyt napędza podaż. Pseudo ma zbyt więc psy cierpią dalej. Nikt nie patrzy co krzyżuje...
Szkoda, że do niektórych to nie dociera i wolą zapełniać sakwę pseudo niż adoptować psa potrzebującego.
Popyt napędza podaż. Pseudo ma zbyt więc psy cierpią dalej. Nikt nie patrzy co krzyżuje...
Szkoda, że do niektórych to nie dociera i wolą zapełniać sakwę pseudo niż adoptować psa potrzebującego.
Właśnie dla tych którzy nie wiedzą co robią kupując u pseudo polecam by obejrzeli stronę Fundacji AST na facebooku,o Kornelku,tam też kobieta chciała pieska,też kupiła na pewno" tanio"lub za "pół darmo",potem zagłodziła go ,nie wiadomo czy piesek przeżyje,ale tamten widok w klinice to dla nie traumatyczne przeżycie,nie wyobrażalne co ludzie potrafią zrobić....
-
- Informacje
-